Conectați-vă cu noi

OPINII

Zăngănit de primăvară!

Publicat

pe

În plină eră a coronavirusului, când s-a instalat, în toată lumea, un soi de panică vecina cu disperarea și cu neputința, la noi se întâmplă altceva. Suntem cu ale noastre. Pierduți în timp.
Pe fondul ciudat al neînțelegerilor politice, de pregătire a ciudatelor anticipate, salvatoare de orgolii și ambiții, sub deviza milenară și poporană „ţara arde și baba se piaptănă”, se reaude o trâmbiţă dătătoare de tremur și nesiguranță. O resetare a unui dezechilibru!

E primăvară, te-ai gândi la un clinchet de ghiocei. De unde! Este vorba de zgomotul cătuşelor, bine asonat cu excesul de zel al organelor în uniformă sau al celor cu rang de magistrat. Constat, aşa, ca omul simplu, că cineva, pe nebăgate de seamă, a dat din nou drumul la câini. S-a încropit, grabnic, pe vremurile astea incerto-liberale, telejustiţia, plimbatul învinuiţilor, în special cei de rang înalt, prin faţa camerelor cu cătușe la mâini. Li se mai trage câte un ghiont de către organ, fie masculin sau feminin, li se mai face un vânt, aşa de timorare… Să vadă poporul că nu există milă pentru nimeni. Gesturi și apucături, zic unii, necontrolate, negândite, reflexe de milițian.

Eu zic altfel. Totul este bine calculat. Să dea bine la imagine, să creeze oarece opinii, dispute. Un soi de demonstrație de campanie. Cineva vrea să arate că este vigilent, neîndurător cu cei care calcă pe bec. Nu contează că îl cheamă Gheorghe, Vasile sau Sorina Pintea. Nu are importanţă că este naş pe tren, infirmier, că vinde gogoși, că este ministru, director general sau popă. Cătuşa e una pentru toți, dură, rece, strânge la mâini și face bine la imagine. Bineînțeles, la imaginea celor care conduc! A vânătorilor de trofee!

Poate liberalii cred că, dacă se produc asemenea spectacole de forță pe vremea lor mai mult interimară, le dă bine la portret, la procente. Se înșală. Vezi epoca Băsescu. Nu am fost fan Sorina Pintea. Ba chiar am criticat-o de câteva ori pentru o serie de gafe și forţări cu iz de joc de imagine, dar ceea ce i se întâmplă mi se pare jenant pentru o țară europeană, în secolul 21, nu în evul mediu timpuriu. Nu poți trata o femeie, un fost demnitar, un om care, la un moment dat, a semănat încredere, respect, care, poate, a și performant, ca pe o otreapă, ca pe o ființă nesemnificativă, ca pe un rebut pe care îl duci la cuptor. A mai rămas, pe bune, bătaia cu pietre sau execuția pe stadion ca la chinezi.

Am urmărit ceea ce se întâmplă în spațiul public, pe rețelele de socializare, transformate, din păcate, în funeste și oribile tribunale, locuri unde se descarcă cel mai mult venin, cantități impresionabile de ură și dezinteres crud. Este ceva de nedescris. Facebook-ul, creat pentru a-i apropia pe oameni, pentru a leaga prietenii, pentru a aduce plus valoare comunicării și spiritului uman, s-a transformat într-un maidan al răzbunarilor, al conflictelor și manipulării bine canalizate. O junglă în care, dacă intri, sigur se găsește cineva să te muște!

Sunt adeptul justiției. Vreau ca cei care greșesc să plătească, dar nu terfeliţi, nu cu încălcarea celor mai elementare drepturi umane, nu cu zurgălăi, cu mascați și alte tipuri de excese prin care unii vor să ne demonstreze cât de tari sunt. Oamenii, fie ei și cei vinovați, sunt totuși semeni de-ai noștri, nu trofee, nu norme de lucru. Rolul statului democratic, modern, bazat pe drepturi și libertăți, este acela de a-i reeduca, de a-i readuce la umanitatea pierdută într-un moment de întunecare sau de calcul greșit, dictat de sentimente corupte alimentate de ambiții și dorințe oarbe. Dimpotrivă, îi vedem pe acuzați purtați în cușcă, cu figuri de oameni hăituiți, sălbăticiţi, deprimați, transformați doar în numere de dosar. Și, în tot acest răstimp, de la tribună, demagogia răzbate nestingherită, acoperind cu zgomotul sau perfid realitatea crudă de zi cu zi…

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Când apele curg invers…

Publicat

pe

Dacă, nu cu multă vreme în urmă, liderul PSD Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a spus, pe bună dreptate, că dâmbovițenii nu mai vor să vadă o luptă între PSD și PRO România, lucrurile nu stau tocmai așa în plan practic, ceea ce mă face să cred că, pe undeva, unii vor să îi submineze autoritatea și poziția politică, tocmai acum în apropierea campaniei electorale. La ultima conferință de presă, încă presedintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, invocând metoda „la un atac răspundem tot printr-un atac”, deși în politică ar trebui să fie și unelte de lucru mai finuțe, l-a criticat dur pe fostul său coleg și tovarăș de politică, Adrian Țuțuianu.

Nu am de gând să reproduc aici ce a spus Oprea, este deja plictisitor, enervant, rutinat și neproductiv în plan politic.Trebuie doar să remarc că cea mai mare parte a discursului său l-a avut ca laitmotiv pe senatorul PRO România. PNL, mai puțin sau, așa, la diverse.

Și nu a fost doar atât. A urmat la microfon și primarul de la Niculești, Dorinel Soare, care și el l-a avut ca element de lucru tot pe Adrian Țuțuianu! Edilul a încercat să însiropeze un pic alocuțiunea sa, venind cu o serie de argumente oarecum pertinente despre fenomenul Țuțuianu, care, în opinia unora care au cântat mult în corul Rovanei Plumb, pare că este în continuare dușmanul de moarte al social-democraților dâmbovițeni și au uitat, culmea, de liberali!

Ținta pe care și-au ales-o unii de prin PSD, de a sta cu bâta pregătită doar să-l lovească pe Țuțuianu mi se pare cel puțin ciudată și deloc constructivă, productivă pentru organizație, în contextul în care, pe de altă parte, liderul PNL Dâmbovița, Virgil Guran, profitând de faptul că este bine înfipt în șaua puterii, a început să aplice lovituri fulgerătoare PSD Dâmbovița și conducerii acestei organizații într-un mod care îți aduce aminte mai mult de perioada instalării la putere a comuniștilor, care căutau prin orice mijloace să discrediteze partidele istorice.

Ultima ieșire cam de acest tip a președintelui Guran a fost aseară, când, la o emisiune tv, a cerut organelor statului să vină în Dâmbovița pentru a verifica afacerile lui Corneliu Ștefan. Așa ceva nu am mai trăit până acum pe scena politică dâmbovițeană. O oroare venită de la un politician liberal, urmașul Brătienilor, nu de la Inchiziție. Și culmea, mesajul care voia să pară lansat de un simplu cetățean nevinovat, venea de la un membru marcant al puterii și cu funcție de coordonare în Guvern al unor instituții de forță.

Despre acțiunea pe față de a le momi și cumpăra primarii nu s-a spus nimic în respectiva conferință de presă ținută la PSD Dâmbovița. Țuțuianu a fost personajul principal. Temă de simpozion. Publicitate mascată. De fapt, o falsă problemă a PSD Dâmbovița. Menținută vie de unii.Oare, de ce?

Aaa. Am uitat! Și-a mai amintit Alexandru Oprea și de primarul de la Voinești, Dănuț Gabriel Sandu, cu care se află într-un război de uzură de mai multă vreme, deși amândoi sunt încă membri ai aceluiași partid. Au tras la aceeași căruță. Oprea nu l-a înghițit deloc pe vicepreședintele de la Voinesti, pe care l-a considerat mereu credincios lui Țuțuianu și luptător anti Rovana. Ce să spun? Iar nu a fost bun momentul să îl ataci pe unul dintre cei mai buni primari pe care i-a avut și încă îl are PSD, fiindcă cu sufletul tot în acest partid este. Să dai în Gambă la început de campanie electorală, când liberalii lui Guran vor să îți ia aerul? Nu mai înțeleg !

Ce zice opinia publică, electoratul, când aude un asemenea discurs parcă scornit în cancelariile PNL? În nici un caz nu vede bine ceea ce se întâmplă. Își pun oamenii întrebarea, de altfel normală în asemenea context: ce jocuri ciudate se mai fac în PSD? Apropo, mai sunt adiba și oamenii Rovanei Plumb, care nu înghit ei cu una cu două faptul că au fost scoși de la butoane. Stau la pândă precum șerpii cu ochelari.

Să trag o concluzie, este devreme sau poate târziu. Ce știu este că pericolul nu îl reprezintă pentru PSD nici Țuțuianu, chiar dacă are ușoare accente de răzbunare, nici Gambă de la Voinești. Și nici Țachianu sau Radu Popa care, comparativ cu alții, s-au luat la trântă cu Guran. Primejdia se cheamă PNL și, sincer, mai este ceva și prin interior. Urme pregnante de diversiune… Despre asta vorbim altădată.

Citește în continuare

OPINII

Permutări în cadență!

Publicat

pe

Nu am reușit până acum să vorbesc despre marea mișcare făcută de PSD. Aducerea lui Vasile Dâncu, un personaj destul de controversat, în structurile de conducere ale social-democraților. O fac acum, cu părere de rău, văzând că noul, mentalitățile proaspete nu prea reușesc să își facă loc în PSD. Consiliul Național al acestui partid era condus, evident interimar, de senatorul Ionuț Vulpescu, dâmbovițean de al nostru. Vulpescu a fost puternic sprijinit de-a lungul timpului, de tătucul social-democrației, Ion Iliescu. A rezistat destul datorită acestei susțineri, dar și datorită capacității sale intelectuale, artei politice pe care a transpus-o în practică, datorită consecvenței sale. Au fost momente când, prin cuvântul tăios, sincer, a deranjat liderii partidului. Vulpescu nu a pierdut niciodată ocazia de a spune lucrurilor pe nume. Textele sale, nu de puține ori, au fost dure la adresa colegilor sau a unor situații care au generat crize în partid.

Uite că, până la urmă, a fost pus pe liber. Scos din funcțiile de conducere și trimis să petreacă mai mult prin biblioteci, seminarii, ca președinte al Institutului pentru Studii Social Democrate. Nu am auzit ca în CEX-ul respectiv Ionuț Vulpescu să se fii opus acestei decizii. Probabil că i-a convenit ideea de a se retrage din cloaca politică unde, urmărindu-i reacțiile anterioare, nu prea se mai regăsea. Și, dacă nu accepta acest post, ce s-ar fi întâmplat? Probabil nimic.

S-a trecut prea repede peste acest episod în care un tânăr a fost dat jos dintr-o funcție pentru a fi instalat un greu și ciudat și perfid politician, prin acțiune și comportament, numit Vasile Dâncu. Știu, sunt mulți prin PSD care îl venerează și spun pe toate drumurile că este o achiziție bună, un câștig imens pentru partid. Și câte bla-bla-uri din astea… Dâncu vine din Ardeal, din zona Clujului, unde PSD nu a excelat niciodată. Grupul din care a făcut parte nu a adus cine știe ce lauri PSD. Parcă de asta era acolo! Faptul că acum a fost reactivat, pus pe față la butoane, trebuie să ne dea de gândit. Să urmărim mai cu atenție pe mâna cui intră social-democrația din România. Ce se va întâmpla mai departe cu acest partid, considerat odată pavăza celor mulți și asupriți.

Am înțeles că a fost ceva rumoare în sală, la întâlnirea CEX când a fost înscăunat Vasile Dâncu, dar s-a pierdut repede în undele disciplinei de partid.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!