Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Zorba Grecul by MC Ranin este un spectacol de compoziţie umană

Publicat

pe

Punerile în scenă ale regizorul MC Ranin sunt întotdeauna încărcate de surprize, de elemente care pun în valoare textul, care amplifică, printr-o serie de efecte, de sunet, lumină şi culoare, jocul actorilor şi, ce este mai important, contribuie la decodificarea într-un format valoros a mesajul dramatic.

Aşa se întâmplă şi în transpunerea scenică a textului Zorba Grecul. Despre naraţiunea în sine nu are rost să vorbim prea mult. Zorba este o legendă, a fost un personaj interpretat cu atâta candoare şi forţă de Anthony Quinn, încât a intrat în tradiţie, în istorie, în gena iubitorilor de film, de poveşti melodramatice despre existenţa umană.

MC Ranin a reuşit în piesa Zorba Grecul (nu trebuie să ne mirăm că ar fi prima adaptare pentru teatru, directorul Teatrului Tony Bulandra este un adept al realizării lucrurilor imposibile şi ieşite din banalalul comun) să aducă în faţa publicului o poveste de viaţă, simplă, caldă şi rece, imprevizibilă, dar şi uşor de dedus, dacă urmăreşti cu atenţie şirul scenelor şi emiterea mesajelor prin gestică, dialog, lumină, dans, muzică şi decor.

Simplitatea şi profunzimea oamenilor obişnuiţi, închistaţi în obiceiurile şi tradiţiile lor. Muţi când vine vorba de schimbare, duri cu ceea ce nu corespunde valorilor lor de grup, de comunitate. Cu frică sau nefrică de Dumnezeu, dornici de viaţă, dar într-un ritm al lor, cu dramul de neobişnuit, de fanatism, de supraapreciere sau subapreciere a unor valori existenţiale.

Ranin, împreună cu protagoniştii melodramei „Zorba Grecul”, a reuşit să brodeze o astfel de atmosferă, pe insula Creta. O peisagistică umană, cum mai găseşti şi pe la noi în unele colectivităţi prinse în tradiţii şi ritualuri ancestrale.

Povestea lui Zorba Grecul şi a şefului său, Niko, tânărul dornic de a intra în aventură, de a explora neprevăzutul, laturile vieţii pe care nu le-a cunoscut, tratată într-un ritm tumultos, chiar palpitant.

Două personaje abrupte, diferite ca structură interioară, dar dornice de a parcurge alte experienţe ale vieţii. Niko l-a acceptat pe Zorba ca mentor, ca ghid în această epopee într-o lume de care nu avea habar şi în care nu ştia cum să se desfăşoare.

Zorba, interpretat admirabil de Cuzin Toma, a fost elementul de omogenizare a întregului spectacol consumat în arealul limitat al scenei. Un Zorba diferit de cel din film, mai tânăr, mai energic, mai supus aventurii. Şeful, Niko, interpretat de Sebastian Bălăşoiu, a fost de neegalat, rolul i s-a potrivit ca o mănuşă.

Ce să mai spunem de soprana Daniela Vlădescu, cea care a dat viaţă Bubulinei, femeia obişnuită să trăiască înconjurată de bărbaţi, de tandreţuri, de toate rosturile fine ale existenţei, şi care, în ultima sa etapă a vieţii, s-a agăţat ca de un remember al întregii sale treeceri prin lume de Zorba Grecul.

Corul femeilor plinuţe, bocitoarele, care personificau, de fapt, gura satului, clevetirea, indicatorul ieşirii din normalitatea bizară a comunităţii arhaice a unuia sau altuia. Apariţiile lor în sală, printre spectatori, constituie punţile de legătură între actele aflate în pregătire rapidă pe scenă. Prologul sau epilogul unor situaţii.

Zorba Grecul este un spectacol de compoziţie umană, o frescă a unei societăţi care nu a apus…

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

ABCdar Verde, proiect educațional pilot în Argeș, Bihor și Cluj

Publicat

pe

de

Junior Achievement (JA) România și Holcim România lansează, în ediție pilot, ABCdar Verde – un proiect adresat elevilor de gimnaziu, pentru educarea unui comportament responsabil și utilizarea rațională a resurselor de mediu.

500 de elevi din județele Argeș, Bihor și Cluj vor beneficia de acces gratuit la conținuturi și instrumente adaptate învățării mixte, la școală și online. Materialele sunt disponibile în format tipărit și pe platforma e-learning JA Inspire™, cu posibilitatea de a derula activități de predare sincronă, care presupune prezența concomitentă a elevilor și profesorilor, precum și folosirea unor resurse digitale interactive și exerciții cu feedback imediat, ce pot fi accesate și utilizate de elevi în mod autonom, în modelul asincron de învățare.

În cadrul proiectului, elevii descoperă principalele resurse de mediu și principiul celor 3R – Reducere, Reutilizare, Reciclare – pentru gestionarea sustenabilă a acestora, din perspectiva de cetățean, asociație comunitară sau companie.

O atenție specială în cadrul proiectului este acordată educării modului de gestionare a deșeurilor rezultate ca urmare a aplicării regulilor de protecție împotriva virusului SARS-CoV-2. Elevii beneficiază astfel de materiale informative și recomandări pentru depozitarea corectă a măștilor și mănușilor de protecție după folosire.

„Ne bucurăm că putem veni în sprijinul elevilor cu un nou proiect educațional, care să contribuie la dezvoltarea, încă de pe băncile școlii, a unui comportament responsabil față de mediul înconjurător. Proiectul ABCdar Verde este unul interactiv, în cadrul căruia elevii vor învăța, printre altele, cum să utilizeze în mod rațional resursele naturale și cum să gestioneze deșeurile pe care le produc. Acest proiect reprezintă încă o dovadă a angajamentului pe care Holcim România și l-a asumat pentru a îmbunătăți viața comunităților locale, implicându-se activ în educarea noilor generații”, a declarat Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabilă și Comunicare în cadrul Holcim România.

Proiectul se derulează în perioada noiembrie 2020 – mai 2021. Sub coordonarea profesorilor și a voluntarilor Holcim România, implicați direct în programul educațional, elevii înțeleg interdependența dintre modul în care oamenii folosesc resursele pe care le au la dispoziție, economie și calitatea vieții. De asemenea, sunt încurajați să dezvolte proiecte și să propună acțiuni responsabile față de resursele din comunitatea lor, exersându-și spiritul de inițiativă și comportamentul civic.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Ludovic Orban, prezent la Uzina Dacia din Mioveni

Publicat

pe

Premierul Ludovic Orban a efectuat, astăzi – 21 octombrie 2020, o nouă vizită la Uzina Dacia, din Mioveni, unde a fost întâmpinat de directorul general al Automobile Dacia – Christophe Dridi, de prefectul județului Argeș – Emanuel Soare, președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului – Adrian Miuțescu și oameni politici din județ.

Primului ministru i-au fost prezentate noile modele Logan și Sandero, dar și rezultatele obținute de companie în acest an. De reținut faptul că Dacia a înregistrat, în septembrie, prima creştere a producţiei, cu 23% mai mult faţă de perioada similară din 2019. Acest lucru a fost posibil în condiţiile în care Dacia a revenit la un ritm de lucru de 1.300 de maşini pe zi.

„Premierul a apreciat măsurile implementate de constructorul de automobile pentru protejarea sănătății angajaților și a prezentat, la rândul său, stadiul lucrărilor la autostrada Pitești-Sibiu și la drumul expres Pitești-Craiova, obiective de maximă importanță pentru argeșeni și pentru Dacia. Guvernul Orban a deblocat proiectul autostrăzii, cerută insistent de cel mai mare agent economic din județ.

Premierul Ludovic Orban a avut ocazia să revadă, la uzină, pomul pe care l-a plantat anul trecut, lângă pavilionul Dacia. De altfel, premierul este la cea de-a treia vizită la uzina Dacia în mai puțin de un an de zile, Guvernul Orban acordând o atenție deosebită județului Argeș și nevoilor agenților economici argeșeni”, se precizează într-un comunicat remis de Instituția Prefectului Argeș.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!