Connect with us

ACTUALITATE

Zorba Grecul by MC Ranin este un spectacol de compoziţie umană

Publicat

pe

Punerile în scenă ale regizorul MC Ranin sunt întotdeauna încărcate de surprize, de elemente care pun în valoare textul, care amplifică, printr-o serie de efecte, de sunet, lumină şi culoare, jocul actorilor şi, ce este mai important, contribuie la decodificarea într-un format valoros a mesajul dramatic.

Aşa se întâmplă şi în transpunerea scenică a textului Zorba Grecul. Despre naraţiunea în sine nu are rost să vorbim prea mult. Zorba este o legendă, a fost un personaj interpretat cu atâta candoare şi forţă de Anthony Quinn, încât a intrat în tradiţie, în istorie, în gena iubitorilor de film, de poveşti melodramatice despre existenţa umană.

MC Ranin a reuşit în piesa Zorba Grecul (nu trebuie să ne mirăm că ar fi prima adaptare pentru teatru, directorul Teatrului Tony Bulandra este un adept al realizării lucrurilor imposibile şi ieşite din banalalul comun) să aducă în faţa publicului o poveste de viaţă, simplă, caldă şi rece, imprevizibilă, dar şi uşor de dedus, dacă urmăreşti cu atenţie şirul scenelor şi emiterea mesajelor prin gestică, dialog, lumină, dans, muzică şi decor.

Simplitatea şi profunzimea oamenilor obişnuiţi, închistaţi în obiceiurile şi tradiţiile lor. Muţi când vine vorba de schimbare, duri cu ceea ce nu corespunde valorilor lor de grup, de comunitate. Cu frică sau nefrică de Dumnezeu, dornici de viaţă, dar într-un ritm al lor, cu dramul de neobişnuit, de fanatism, de supraapreciere sau subapreciere a unor valori existenţiale.

Ranin, împreună cu protagoniştii melodramei „Zorba Grecul”, a reuşit să brodeze o astfel de atmosferă, pe insula Creta. O peisagistică umană, cum mai găseşti şi pe la noi în unele colectivităţi prinse în tradiţii şi ritualuri ancestrale.

Povestea lui Zorba Grecul şi a şefului său, Niko, tânărul dornic de a intra în aventură, de a explora neprevăzutul, laturile vieţii pe care nu le-a cunoscut, tratată într-un ritm tumultos, chiar palpitant.

Două personaje abrupte, diferite ca structură interioară, dar dornice de a parcurge alte experienţe ale vieţii. Niko l-a acceptat pe Zorba ca mentor, ca ghid în această epopee într-o lume de care nu avea habar şi în care nu ştia cum să se desfăşoare.

Zorba, interpretat admirabil de Cuzin Toma, a fost elementul de omogenizare a întregului spectacol consumat în arealul limitat al scenei. Un Zorba diferit de cel din film, mai tânăr, mai energic, mai supus aventurii. Şeful, Niko, interpretat de Sebastian Bălăşoiu, a fost de neegalat, rolul i s-a potrivit ca o mănuşă.

Ce să mai spunem de soprana Daniela Vlădescu, cea care a dat viaţă Bubulinei, femeia obişnuită să trăiască înconjurată de bărbaţi, de tandreţuri, de toate rosturile fine ale existenţei, şi care, în ultima sa etapă a vieţii, s-a agăţat ca de un remember al întregii sale treeceri prin lume de Zorba Grecul.

Corul femeilor plinuţe, bocitoarele, care personificau, de fapt, gura satului, clevetirea, indicatorul ieşirii din normalitatea bizară a comunităţii arhaice a unuia sau altuia. Apariţiile lor în sală, printre spectatori, constituie punţile de legătură între actele aflate în pregătire rapidă pe scenă. Prologul sau epilogul unor situaţii.

Zorba Grecul este un spectacol de compoziţie umană, o frescă a unei societăţi care nu a apus…

ACTUALITATE

Urs semnalat în zona comunei Pucheni, județul Dâmbovița. Află ce au decis autoritățile!

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Ca urmare a numeroase sesizări privind apariția unui urs brun în zona comunei Pucheni, prefectul județului Dâmbovița, Aurelian Popa, a organizat, astăzi – 11 mai 2021, la sediul primăriei din localitate, o întâlnire a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în cadrul căreia a fost adoptat un plan de acțiune care va fi aplicat în perioada următoare.

Măsuri dispuse:
– Monitorizarea situației de către Comitetului Local pentru Situații de Urgență și de informare de îndată a instituțiilor cu atribuții în gestionarea acesteia;
– Prevenire, prin folosirea semnalelor acustice și luminoase pentru îndepărtarea ursului din zonele locuite sau utilizate de către populație;
– Patrulare de către efectivele de jandarmi și poliție în zona unde a fost semnalată prezența ursului și există pericolul unei posibile agresiuni;
– Informare a cetățenilor cu privire la existența unui potențial pericol determinat de prezența ursului, modul acestora de comportare, restricțiile și obligația de respectare a recomandărilor reprezentanților instituțiilor cu atribuții în gestionarea evenimentelor ( IJJ Dâmbovița, IPJ Dâmbovița, Primăria Comunei Pucheni).

Citește în continuare

ACTUALITATE

Alegeri locale parțiale pentru funcția de primar în 30 de localități din România

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a propus Ministerului Afacerilor Interne organizarea, în data de 20 iunie 2021, a alegerilor locale parțiale pentru primari în 30 de localități din țară. Lista nu este definitivă, ea putând fi actualizată până la apariția Hotărârii de Guvern.

Conform propunerii AEP, candidaturile vor putea fi depuse în perioada 21 – 31 mai 2021, iar campania electorală va începe în data de 5 iunie 2021.

Lista localităților unde se vor organiza alegeri locale parțiale

Judeţul Alba
1. Comuna Ciuruleasa
2. Comuna Meteş

Judeţul Arad
3. Comuna Zăbrani

Județul Argeș
4. Comuna Aninoasa
5. Comuna Rociu

Judeţul Bacău
6. Comuna Tamaşi

Judeţul Braşov
7. Comuna Şinca Nouă

Judeţul Caraş-Severin
8. Oraşul Bocşa

Județul Călărași
9. Comuna Cuza Vodă
10. Comuna Frumuşani

Județul Covasna
11. Comuna Mereni

Judeţul Dâmboviţa
12. Comuna Braniştea

Judeţul Dolj
13. Comuna Catane
14. Comuna Sadova
15. Comuna Terpeziţa

Judeţul Galaţi
16. Oraşul Târgu Bujor

Județul Hunedoara
17. Comuna Burjuc
18. Comuna Romos
19. Comuna Sarmizegetusa

Județul Ialomița
20. Comuna Gura Ialomiţei
21. Comuna Ion Roată

Judeţul Ilfov
22. Oraşul Bragadiru
23. Comuna Găneasa

Județul Mehedinți
24. Comuna Obârşia de Câmp

Județul Olt
25. Comuna Deveselu

Judeţul Prahova
26. Comuna Șotrile

Judeţul Sălaj
27. Oraşul Şimleu Silvaniei

Judeţul Suceava
28. Oraşul Vicovul de Sus

Judeţul Timiş
29. Comuna Voiteg

Judeţul Vâlcea
30. Comuna Scundu

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT