Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Viaţa, în vremuri de coronavirus. Paracetamolul… regele medicamentelor!

Publicat

pe

Târgoviște ieri, Târgoviște azi. Străzile bubuie de oameni. Cei mai mulți, bătrâni. Curajoși. Spun că au probleme de rezolvat şi nu are cine să îi ajute. Unii vin de la țară, trag după ei câte o sacoșă în care au înghesuit alimente și câteva medicamente. O bunicuţă face câțiva pași şi se oprește. Se sprijină într-un baston la fel de îmbătrânit. „Trecem şi prin asta. Am trecut noi prin multe. Dar chiar să stau închisă în casă nu pot”.

Un grup de tineri trec grăbiți pe lângă ea. Sunt veseli. Detașați de situație. Nu ştiu dacă este vorba de ignoranță, nesupunere civică sau oamenii vor să privească viața în față, senini, aşa cum este. Dificilă alegerea! Faptul că până acum, în Târgoviște şi în județul Dâmbovița, nu s-a înregistrat, oficial, nici un caz de coronavirus a creat un soi de încredere. Se forțează nota. Norocul. Dar nici prezența autorităților nu se simte pe stradă. Să îi vezi că există, că atrag atenția unor persoane vulnerabile asupra situației la care se expun.

Prin cartiere, locurile de joacă, până mai ieri ciucure de voioșie, sunt acum goale. Prin parcuri, multă stinghereală. Nu poţi strănuta sau tuşi fără să atragi atenția asupra ta, fără să trezești, dintr-un reflex apărut în ultimele săptămâni, suspiciuni.

Pe șantiere încă se mai lucrează. Magazinele sunt deschise. Cele cu de toate. Doar chinezii de la „Mondial” şi-au sistat activitatea. Pe centrul vechi, au apărut anunțuri de tipul „lucrăm de acasă”.

Supermarket-urile sunt putin mai liniștite. Au apărut mărfurile pe rafturi ca într-o zi de normalitate. Doar la dezinfectant, săpun, vitamine efervescente și hârtie igienică se simt urmele panicii. A dispărut săpunul Protex. Spirtul se găseşte la doze de 50 ml și destul de scump.

„Acum e bine. Am mai respirat și noi. Să vezi de mâine-poimâine. O să-şi termine oamenii stocurile de provizii și vor navali din nou în magazine”, ne spune o lucrătoare. Alta, de alături, care se chinuie să așeze nişte cutii cu mâncare pentru câini o completează. „Care mai are bani”.

Farmaciile lucrează din plin. Cum nu au mai făcut-o poate niciodată de când există. Nu se mai găsește paracetamol. S-a dus buhul că, în caz de contaminate, este singurul medicament care, alături de Dumnezeu, îți alimentează speranța.

Cozi și la bănci, la ATM-uri. Își scot oamenii din economii, vor să aibă bani în casă, să se pregătească pentru valul 2 și 3 de cumpărături.

Ajungem şi pe la spital. S-a montat un cort în curte, la intrare. Acolo se face un soi de triere a celor care vin cu probleme medicale. Personalul, echipat corespunzător, dar cam rigid şi dur în comunicare. De cele mai multe ori, respingător cu cei care vin aici nu neapărat de drag. În vremurile astea, ar trebui să devenim altfel, mai buni, mai înțelegători, chiar dacă lucrăm sub presiune.

Mă aşteptam ca solidaritatea, spiritual umanitar să funcționeze. De unde! Coronavirusul ne înstrăinează, ne abrutizează. Încet-încet, se definește foarte bine ideea de supraviețuire cu orice preț. Fiecare pentru el. Aşa pare că este și cu mama Europă. Spiritul Uniunii pare că apune la umbra temutului virus.

La Târgoviște poate că încă se trăiește, cum zic unii, iresponsabil. Întrebarea este până când?

ACTUALITATE

PERPLEX. Slujbă de Înviere cu… repetiție!

Publicat

pe

Pandemia, se vede treaba, ne atacă până și sistemele de valori, tradițiile păstrate nealterate sute de ani, în ciuda urgiilor care au trecut peste acest pământ. Gestul Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, de a oficia Sfânta Slujbă de Înviere în această noapte, a fost privit cu reticență de credincioși. Ideea a fost chiar bulversatoare pentru cei care știu că Paștele se cinstește într-o anume zi, bine stabilită, și care nu poate fi clonată așa cum ni se năzare.

Uite că prelatul Teodosie a putut și ne spune și ne dovedește că totul se poate recupera. Numai că hotărârea sa nu a fost primită cu ochii buni de mai marii Patriarhiei Române care s-au dezis de inițiativa arhiepiscopului Teodosie. Noi, credincioșii de rând, ce să mai înțelegem din toată această mistică aiuristică?

„Decizia Permanenței Arhiepiscopiei Tomisului referitoare la oficierea, în noaptea de 26 spre 27 mai, a slujbei numită „Odovania Învierii” și a Sfintei Liturghii la miezul nopții, clerul acestei eparhii urmând a chema credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști, este una luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale și asumată integral doar de ierarh și de acest for bisericesc local.

Reamintim că adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paști și că, în ciuda contextului extrem de aspru pentru noi toți, mireni și clerici din toate eparhiile, lumina sfântă a ajuns atunci la cei mai mulți dintre credincioșii ortodocși.

Dumnezeu să sporească această lumină a comuniunii în sufletele noastre ale tuturor și să ne ajute pe toți în dobândirea discernământului plin de iubire față de aproapele și față de Biserică!”, precizează Patriarhul Română într-un comunicat de presă.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Ministrul Educației și-a dovedit incompetența și ar trebui să-și dea demisia!

Publicat

pe

Sistemul de învățământ românesc traversează, de două luni de zile, cea mai haotică perioadă din istorie, caracterizată prin bâlbâieli, decizii fără argumente, declarații contradictorii și lipsă de viziune – spune deputata PRO România Oana Vlăducă. Pur și simplu, ministrul Educației, Monica Anisie, și-a dovedit incompetența și ar trebui să-și dea demisia!

Parlamentara de Dâmbovița a punctat și câteva dintre erorile care au dus la compromiterea dreptului la educație în perioada crizei provocate de noul coronavirus:
– Nu au fost comunicate în timp util scenariile și măsurile avute în vedere de minister, în contextul pandemiei de coronavirus;
– Nu au fost comunicate nici măcar acum variantele de metodologii pentru examenele din anii terminali;
– Nu au fost comunicate în timp util procedurile pentru concursurile de titularizare și definitivat;
– Nu au fost comunicate graficul și modalitatea în care se vor da probele de aptitudini pentru admiterea în unitățile de învățământ vocațional;
– Nu au fost comunicate posibile scenarii pentru încheierea anului școlar;
– Nu a fost elaborată o procedură de lucru la domiciliu pentru cadrele didactice, pentru personalul didactic auxiliar, pentru directori, inspectori școlari și pentru personalul nedidactic.
– Nu a fost implementat și actualizat programul Euro 200, astfel încât toți elevii să aibă la dispoziție un computer, laptop sau tabletă pentru continuarea studiilor.
– Nu a existat niciun fel de coerență cu privire la stabilirea unui calendar pentru începutul de an școlar, nici pentru grădinițe și nici pentru școli.

„Pentru toate aceste și pentru multe altele, decența ar obliga la demisie sau demitere. Dacă ar mai fi vreo urmă de decență prin Palatul Victoria…”, a concluzionat Oana Vlăducă – deputat PRO România de Dâmbovița.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!