Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Viaţa, în vremuri de coronavirus. Paracetamolul… regele medicamentelor!

Publicat

pe

Târgoviște ieri, Târgoviște azi. Străzile bubuie de oameni. Cei mai mulți, bătrâni. Curajoși. Spun că au probleme de rezolvat şi nu are cine să îi ajute. Unii vin de la țară, trag după ei câte o sacoșă în care au înghesuit alimente și câteva medicamente. O bunicuţă face câțiva pași şi se oprește. Se sprijină într-un baston la fel de îmbătrânit. „Trecem şi prin asta. Am trecut noi prin multe. Dar chiar să stau închisă în casă nu pot”.

Un grup de tineri trec grăbiți pe lângă ea. Sunt veseli. Detașați de situație. Nu ştiu dacă este vorba de ignoranță, nesupunere civică sau oamenii vor să privească viața în față, senini, aşa cum este. Dificilă alegerea! Faptul că până acum, în Târgoviște şi în județul Dâmbovița, nu s-a înregistrat, oficial, nici un caz de coronavirus a creat un soi de încredere. Se forțează nota. Norocul. Dar nici prezența autorităților nu se simte pe stradă. Să îi vezi că există, că atrag atenția unor persoane vulnerabile asupra situației la care se expun.

Prin cartiere, locurile de joacă, până mai ieri ciucure de voioșie, sunt acum goale. Prin parcuri, multă stinghereală. Nu poţi strănuta sau tuşi fără să atragi atenția asupra ta, fără să trezești, dintr-un reflex apărut în ultimele săptămâni, suspiciuni.

Pe șantiere încă se mai lucrează. Magazinele sunt deschise. Cele cu de toate. Doar chinezii de la „Mondial” şi-au sistat activitatea. Pe centrul vechi, au apărut anunțuri de tipul „lucrăm de acasă”.

Supermarket-urile sunt putin mai liniștite. Au apărut mărfurile pe rafturi ca într-o zi de normalitate. Doar la dezinfectant, săpun, vitamine efervescente și hârtie igienică se simt urmele panicii. A dispărut săpunul Protex. Spirtul se găseşte la doze de 50 ml și destul de scump.

„Acum e bine. Am mai respirat și noi. Să vezi de mâine-poimâine. O să-şi termine oamenii stocurile de provizii și vor navali din nou în magazine”, ne spune o lucrătoare. Alta, de alături, care se chinuie să așeze nişte cutii cu mâncare pentru câini o completează. „Care mai are bani”.

Farmaciile lucrează din plin. Cum nu au mai făcut-o poate niciodată de când există. Nu se mai găsește paracetamol. S-a dus buhul că, în caz de contaminate, este singurul medicament care, alături de Dumnezeu, îți alimentează speranța.

Cozi și la bănci, la ATM-uri. Își scot oamenii din economii, vor să aibă bani în casă, să se pregătească pentru valul 2 și 3 de cumpărături.

Ajungem şi pe la spital. S-a montat un cort în curte, la intrare. Acolo se face un soi de triere a celor care vin cu probleme medicale. Personalul, echipat corespunzător, dar cam rigid şi dur în comunicare. De cele mai multe ori, respingător cu cei care vin aici nu neapărat de drag. În vremurile astea, ar trebui să devenim altfel, mai buni, mai înțelegători, chiar dacă lucrăm sub presiune.

Mă aşteptam ca solidaritatea, spiritual umanitar să funcționeze. De unde! Coronavirusul ne înstrăinează, ne abrutizează. Încet-încet, se definește foarte bine ideea de supraviețuire cu orice preț. Fiecare pentru el. Aşa pare că este și cu mama Europă. Spiritul Uniunii pare că apune la umbra temutului virus.

La Târgoviște poate că încă se trăiește, cum zic unii, iresponsabil. Întrebarea este până când?

ACTUALITATE

Lista unităților de învățământ din Dâmbovița care funcționează după scenariul roșu

Publicat

pe

Foto arhivă

35 de unități de învățământ din județul Dâmbovița funcționează, de astăzi – 19 octombrie 2029, în scenariul roșu (online). De asemenea, 106 sunt incluse în scenariul galben (jumătate la școală, jumătate online).

VEZI LISTA ȘCOLILOR AICI

În scenariul verde, au mai rămas doar 38 de unități de învățământ din Dâmbovița. Și anul școlar nu a început decât de o lună!

Citește în continuare

ACTUALITATE

Spitalul Județean de Urgență Târgovişte a cumpărat șase containere pentru tratament în pandemie

Publicat

pe

Deși trece printr-o perioadă dură în ceea ce privește activitatea, considerată pe bună dreptate de managerul unității, dr. Claudiu Dumitrescu, a fi una asemănătoare unei stări de război, când se lucrează la capacitate maximă, cu nervii încordați, cu mult stres și responsabilitate, Spitalul Județean de Urgență Târgovişte a reușit să facă față presiunii existente, numărului mare de cazuri, complexității și situației de neprevăzut cauzate de noul coronavirus, care a instalat teama și panica pe întreg mapamondul.

Rezultatele obținute, câștigarea unor bătălii din acest mare război cu nevăzutul virus poartă clar și amprenta manageriatului performant și dăruirii de care dau dovadă cadrele medicale și personalul auxiliar, toți cei angrenați în această luptă. Managerul Claudiu Dumitrescu este conectat în permanență la problematica de minut a Spitalului Județean de Urgență Târgovişte. Totul se schimbă din mers. Nu există nicio rezervă, atunci când se vorbește de oameni, de salvarea de vieți.


Pentru a face față afluxului de pacienți și pentru ca actul medical să se desfășoare în condiții normale, conducerea spitalului a decis să renunțe la o parte din corturile de triaj amplasate în imediata apropiere a spațiilor de tratament și cazare a bolnavilor și să instaleze containere moderne, compartimentate corespunzător, confortabile atât pentru pacienți cât și pentru cadrele medicale.

„Sunt elemente indispensabile, spun eu, în situația în care ne aflăm și care corespund, din toate punctele de vedere, desfășurării unui act medical de calitate. Am intrat în sezonul rece, condițiile trebuie să fie altele pentru pacienții noștri, pentru cadre. Containerele dispun de instalație de încălzire și de sistem de alimentare cu energie electrică. Trebuie să precizez că aceste spații nu sunt destinate așteptării, ci trierii pacienților și asigurării tratamentelor”, ne-a declarat dr. Claudiu Dumitrescu – managerul Spitalului Județean de Urgență Târgovişte.

Unitatea medicală a reușit să procure șase astfel de module mobile. Două au fost amplasate în fața corpului central al Spitalului, în apropierea Departamentului Primiri Urgențe, și urmează al treilea. Un alt container a fost instalat în zona Secției Oncologie, unul în curtea Secției de Boli Infecțioase de la Dealu Mare și altul va ajunge la Compartimentul Primiri Urgențe de la Titu. Fiecare astfel de corp dispune de câte două locuri destinate tratării bolnavilor.

Managerul Spitalului ne-a mai spus că, în funcție de evoluția lucrurilor, modulele pot fi folosite și pentru izolarea persoanelor suspecte de coronavirus. Corturile militare vor fi folosite în continuare ca zonă de așteptare pentru pacienți. Două dintre ele vor fi mutate în perimetrul Policlinicii, pentru a spori capacitatea de așteptare în condiții decente și în concordanță cu normele privind protecția împotriva coronavirusului.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!