Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Viaţa, în vremuri de coronavirus. Paracetamolul… regele medicamentelor!

Publicat

pe

Târgoviște ieri, Târgoviște azi. Străzile bubuie de oameni. Cei mai mulți, bătrâni. Curajoși. Spun că au probleme de rezolvat şi nu are cine să îi ajute. Unii vin de la țară, trag după ei câte o sacoșă în care au înghesuit alimente și câteva medicamente. O bunicuţă face câțiva pași şi se oprește. Se sprijină într-un baston la fel de îmbătrânit. „Trecem şi prin asta. Am trecut noi prin multe. Dar chiar să stau închisă în casă nu pot”.

Un grup de tineri trec grăbiți pe lângă ea. Sunt veseli. Detașați de situație. Nu ştiu dacă este vorba de ignoranță, nesupunere civică sau oamenii vor să privească viața în față, senini, aşa cum este. Dificilă alegerea! Faptul că până acum, în Târgoviște şi în județul Dâmbovița, nu s-a înregistrat, oficial, nici un caz de coronavirus a creat un soi de încredere. Se forțează nota. Norocul. Dar nici prezența autorităților nu se simte pe stradă. Să îi vezi că există, că atrag atenția unor persoane vulnerabile asupra situației la care se expun.

Prin cartiere, locurile de joacă, până mai ieri ciucure de voioșie, sunt acum goale. Prin parcuri, multă stinghereală. Nu poţi strănuta sau tuşi fără să atragi atenția asupra ta, fără să trezești, dintr-un reflex apărut în ultimele săptămâni, suspiciuni.

Pe șantiere încă se mai lucrează. Magazinele sunt deschise. Cele cu de toate. Doar chinezii de la „Mondial” şi-au sistat activitatea. Pe centrul vechi, au apărut anunțuri de tipul „lucrăm de acasă”.

Supermarket-urile sunt putin mai liniștite. Au apărut mărfurile pe rafturi ca într-o zi de normalitate. Doar la dezinfectant, săpun, vitamine efervescente și hârtie igienică se simt urmele panicii. A dispărut săpunul Protex. Spirtul se găseşte la doze de 50 ml și destul de scump.

„Acum e bine. Am mai respirat și noi. Să vezi de mâine-poimâine. O să-şi termine oamenii stocurile de provizii și vor navali din nou în magazine”, ne spune o lucrătoare. Alta, de alături, care se chinuie să așeze nişte cutii cu mâncare pentru câini o completează. „Care mai are bani”.

Farmaciile lucrează din plin. Cum nu au mai făcut-o poate niciodată de când există. Nu se mai găsește paracetamol. S-a dus buhul că, în caz de contaminate, este singurul medicament care, alături de Dumnezeu, îți alimentează speranța.

Cozi și la bănci, la ATM-uri. Își scot oamenii din economii, vor să aibă bani în casă, să se pregătească pentru valul 2 și 3 de cumpărături.

Ajungem şi pe la spital. S-a montat un cort în curte, la intrare. Acolo se face un soi de triere a celor care vin cu probleme medicale. Personalul, echipat corespunzător, dar cam rigid şi dur în comunicare. De cele mai multe ori, respingător cu cei care vin aici nu neapărat de drag. În vremurile astea, ar trebui să devenim altfel, mai buni, mai înțelegători, chiar dacă lucrăm sub presiune.

Mă aşteptam ca solidaritatea, spiritual umanitar să funcționeze. De unde! Coronavirusul ne înstrăinează, ne abrutizează. Încet-încet, se definește foarte bine ideea de supraviețuire cu orice preț. Fiecare pentru el. Aşa pare că este și cu mama Europă. Spiritul Uniunii pare că apune la umbra temutului virus.

La Târgoviște poate că încă se trăiește, cum zic unii, iresponsabil. Întrebarea este până când?

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Jurnal de coronavirus. Seară pustie de primăvară…

Publicat

pe

Sâmbătă după-amiază. În miezul primăverii. Un raid la pas prin oraș. Perfect legal. Cu adeverinţa şi declarația în buzunar, iar la gât cu aparatul foto. Pustiu. Ciudat. Trist. Oamenii s-au conformat cerințelor impuse de starea de urgență. Doamne, și cât este de dificil!

Afară pomii sunt încă înfloriți, pasărelele clipesc vesel, iar tu, ființă umană, care stăpânești lumea asta de mii de ani, stai închis între patru pereți, speriat de un virus, o mașinărie microscopică ce îți poate aduce moartea.

Până mai ieri ne speriam de bombe atomice, nucleare, de cine știe ce arme sofisticate. Când colo, întreaga planetă a fost pusă la respect de ceva nedefinit, apărut din neant și care lovește parcă după un anume calcul. Urmează anumite principii ale selecției, ceea ce nu pare a fi chiar așa de întâmplător.

Çâțiva târovișteni își plimbau câinii prin parc. Animăluțele zglobii, vesele, jucăușe. Stăpânii, triști, amărîți… Se aude o sirenă în depărtare. Din apartamente mai răzbate afară câte un râset cald de copil. Alții ascultă muzică. Se aude și televizorul. Dat pe știri.

E prea multă linişte. După, în general vin… furtuni.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Info trafic. Rute ocolitoare pentru Ţăndărei, oraş băgat în carantină

Publicat

pe

de

Sursa foto: IPJ Ialomiţa

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, având în vedere prevederile Ordonanței Militare nr. 7 privind măsuri de prevenire a Covid-19, referitor la instituirea pe perioada stării de urgență a măsurii de carantinare în orașul Țăndărei, județul Ialomița, rutele ocolitoare sunt următoarele:

• București – DN2 – Urziceni – DN2A – Slobozia – DN21 – Drajna – DN3A – Fetești – DN3B – Hârșova – Constanța;
• București – DN2 – Urziceni – DN2A – Slobozia – DN21 – Drajna – A2 București-Constanța;
• Buzău – DN2C – Slobozia – DN21 – Dragalina – DN3A – Fetești – DN3B – Hârșova – Constanța;
• Buzău – DN2C – Slobozia – DN21 – Drajna – A2 București-Constanța;
• Brăila – DN21 – Viziru – DJ221 – Gura Ialomiței – DN2A – Hârșova – Constanța;
• Brăila – DN21 – Slobozia – DN21 – Drajna – DN3A – Fetești – DN3B – Hârșova – Constanța;
• Brăila – DN21 – Slobozia – DN21 – Drajna – A2 București-Constanța.

Menționăm că în orașul Țăndărei sunt permise intrarea, respectiv ieșirea pentru transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în localitatea carantinată, precum și aprovizionarea populației.

De asemenea, este permis accesul persoanelor care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor.

Recomandăm conducătorilor auto care nu pot rămâne acasă în această perioadă să ruleze cu prudenţă sporită, să păstreze distanţa regulamentară între vehicule şi să se asigure temeinic la schimbarea direcţiei de deplasare. Vă rugăm să respectați regulile de circulație impuse de autorități. În plus, țineți cont cu strictețe de regulile de igienă personală, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră, cât și pe cei apropiați.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT