Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Jurnal de coronavirus. Viaţa, între înștiințări de plată și militari în patrulare!

Publicat

pe

COVID-19 nu are treabă cu umanitatea. La fel, calculatoarele furnizorilor de diferite servicii. Aparatele redactează la greu facturi, cu toată garnitura din dotare. Nu ţin cont de virusul ucigaș, de faptul că oamenii stau acasă cu 75% din salariu sau pe degeaba. Fiecare cu treaba lui. Adică, pe scările de bloc, au apărut teancurile de facturi.

În stradă își face apariția şi Armata, pe lângă Poliție, Jandarmerie și ce-o mai fi în uniformă. Misiunea lor este să ne păzească sănătatea cu pulanul! Ce combinație „plăcută”! Înștiințări de plată și soldați în patrulare. Şi zici să nu te cuprindă neliniștea, soră bună cu disperarea, care e cu un pas mai în spate… Dar, vine.

S-a dat liber la stat obligatoriu în casă. Ordonanță militară. Te saturi de odihnă, consumi proviziile, numeri banii care ţi-au mai rămas și calculezi liniștit cât răgaz mai ai la supraviețuire. Până în ora 12:00, când s-a intrat sub lege militară, în oraș mai zvâgnea românul. Cerşetoarea postată vizavi de Mitropolie era la datorie. I-o fi spus cineva că la ora 12:00 ni se închide jumătate din libertate?

Prin magazine, farmacii, la case de schimb valutar, ușoară agitație. O plăcere să te uiți pe obișnuitele panouri pe care se desfată cursul la principatele valute. Euro şi-a pus poalele în cap! Se apropie de 5 lei. Mâine, sigur e mai mult. îl scumpeşte starea de urgență.

Gata. Îmi pregătesc declarația pentru completare, învoirea. Acum, nu poţi ieşi din casă decât cu acest act în buzunar și cu adeverință de la angajator, dacă încă mai ești salariat și mergi la lucru. Dacă nu ai hârtie, profiţi de tehnologie și ţi-o pui pe telefon. Vedem mai târziu ce o fi.

Virusul ăsta, scăpat din cur de maimuță sau liliac, trecut prin cine știe ce laboratoare, ne cam învață, în afară de a privi moartea în ochi, şi cum este să trăiești într-o semi-dictatură cu față umană. Sau domestică, cum zic unii în glumă…

ACTUALITATE

PERPLEX. Slujbă de Înviere cu… repetiție!

Publicat

pe

Pandemia, se vede treaba, ne atacă până și sistemele de valori, tradițiile păstrate nealterate sute de ani, în ciuda urgiilor care au trecut peste acest pământ. Gestul Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, de a oficia Sfânta Slujbă de Înviere în această noapte, a fost privit cu reticență de credincioși. Ideea a fost chiar bulversatoare pentru cei care știu că Paștele se cinstește într-o anume zi, bine stabilită, și care nu poate fi clonată așa cum ni se năzare.

Uite că prelatul Teodosie a putut și ne spune și ne dovedește că totul se poate recupera. Numai că hotărârea sa nu a fost primită cu ochii buni de mai marii Patriarhiei Române care s-au dezis de inițiativa arhiepiscopului Teodosie. Noi, credincioșii de rând, ce să mai înțelegem din toată această mistică aiuristică?

„Decizia Permanenței Arhiepiscopiei Tomisului referitoare la oficierea, în noaptea de 26 spre 27 mai, a slujbei numită „Odovania Învierii” și a Sfintei Liturghii la miezul nopții, clerul acestei eparhii urmând a chema credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști, este una luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale și asumată integral doar de ierarh și de acest for bisericesc local.

Reamintim că adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paști și că, în ciuda contextului extrem de aspru pentru noi toți, mireni și clerici din toate eparhiile, lumina sfântă a ajuns atunci la cei mai mulți dintre credincioșii ortodocși.

Dumnezeu să sporească această lumină a comuniunii în sufletele noastre ale tuturor și să ne ajute pe toți în dobândirea discernământului plin de iubire față de aproapele și față de Biserică!”, precizează Patriarhul Română într-un comunicat de presă.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Ministrul Educației și-a dovedit incompetența și ar trebui să-și dea demisia!

Publicat

pe

Sistemul de învățământ românesc traversează, de două luni de zile, cea mai haotică perioadă din istorie, caracterizată prin bâlbâieli, decizii fără argumente, declarații contradictorii și lipsă de viziune – spune deputata PRO România Oana Vlăducă. Pur și simplu, ministrul Educației, Monica Anisie, și-a dovedit incompetența și ar trebui să-și dea demisia!

Parlamentara de Dâmbovița a punctat și câteva dintre erorile care au dus la compromiterea dreptului la educație în perioada crizei provocate de noul coronavirus:
– Nu au fost comunicate în timp util scenariile și măsurile avute în vedere de minister, în contextul pandemiei de coronavirus;
– Nu au fost comunicate nici măcar acum variantele de metodologii pentru examenele din anii terminali;
– Nu au fost comunicate în timp util procedurile pentru concursurile de titularizare și definitivat;
– Nu au fost comunicate graficul și modalitatea în care se vor da probele de aptitudini pentru admiterea în unitățile de învățământ vocațional;
– Nu au fost comunicate posibile scenarii pentru încheierea anului școlar;
– Nu a fost elaborată o procedură de lucru la domiciliu pentru cadrele didactice, pentru personalul didactic auxiliar, pentru directori, inspectori școlari și pentru personalul nedidactic.
– Nu a fost implementat și actualizat programul Euro 200, astfel încât toți elevii să aibă la dispoziție un computer, laptop sau tabletă pentru continuarea studiilor.
– Nu a existat niciun fel de coerență cu privire la stabilirea unui calendar pentru începutul de an școlar, nici pentru grădinițe și nici pentru școli.

„Pentru toate aceste și pentru multe altele, decența ar obliga la demisie sau demitere. Dacă ar mai fi vreo urmă de decență prin Palatul Victoria…”, a concluzionat Oana Vlăducă – deputat PRO România de Dâmbovița.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!