Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Jurnal de coronavirus. Ieşirea dintr-o normalitate şi intrarea în alta…

Publicat

pe

Supuşi total de coronavirus...

S-a oprit vântul, dar nu şi dorinţa oamenilor de a circula mai mult în aer liber. Soarele a apărut pe cer a speranţă. Omenirea s-a mutat pe reţelele de socializare. La fel şi românii. Este o nebunie acolo. Alimentaţi de disperare, de statul prea mult în casă, oamenii caută soluţii, lansează speculaţii. Se caută vinovaţi pentru răspândirea coronavirusului. Unii zic că elitele lumii, bogătaşii pământului vor să subţieze umanitatea, alţii insistă pe faptul că Anticristul e pe pământ. Destui consideră că totul a pornit de la războiul economic dintre America Şi China, iar noi suntem victime colaterale. Şi câte nu se mai spun… Prea puţini sunt cei care susţin teoria cu maimuţa, şarpele şi liliacul.

Am văzut şi un apel lansat de cei cu credinţa ultraputernică în Dumnezeu. Să vă puneţi câte o cruce la uşă sau la poartă, să nu intre la voi în casă îngerul morţii. Sunt şi reţete pentru tratarea COVID-19! Nu lipsesc poezia de situaţie, îndemnurile la calm, solidaritate şi înţelepciune. Politicienii, săracii, sunt băşcăliţi la greu.

Ies în stradă. Acalmie. În aer pluteşte neliniştea. E grea. O ducem în cârcă fără voia noastră. Dar, oare, e voia lui Dumnezeu? Aud că la Timişoara s-a pus de un vaccin. Primii interesaţi, americanii şi chinezii. Ciudat!

Dau telefon primariilor din judeţ. Îi iau la rând. Bineînţeles, pe cei pe care îi ştiu responsabili. Toţi, la unison, se tem că nu vor putea să facă faţă singuri acestei provocari. Nu au bani la buget. Oamenii au început să pună presiune pe ei. Nu simt nici un fel de ajutor de la autorităţile centrale. Doar sfaturi telefonice.

Intru în câteva magazine alimentare. Preţurile urcă. Vizibil. Vânzatorul îmi observă indignarea. „Nu suntem noi de vină. Furnizorul. Şi el ne-a spus că au crescut la producător”. Este din ce în ce mai greu să trăieşti şi este abia începutul. Am văzut că cei de la Consiliul Concurenţei nu au trecut la amendat speculanţii. Fac recomandări pentru limitarea cantităţilor de marfă vândută. Te întrebi, ce se urmăreşte, de fapt?

În farmacii nu au apărut alcoolul sanitar, măştile şi nici mănuşile. Cu ce să te protejezi de enigmaticul COVID-19? Voce de cetăţean indignat: „Le vin de toate, dar s-a creat din nou plasa relaţiilor. Se dau pe sub mână. La cunoscuţi şi baştani. Au revenit vremurile lui Ceauşescu”.

Încă se mai vinde pâine neambalată, deşi autorităţile reunite prin comisii au spus să nu se mai comercializeze aşa. Pe la patiserii zac produsele. Stivă. Se vede treaba că are căutare doar ce ţine mai mult timp la camară.

Agitaţie între orele 11:00-13:00. Au ieşit bătrânii la cumpărături. Nu au stare. I-am văzut pe unii luând doar doi covrigi. ”Am ieşit să mă plim un pic. Am în casă tot ce-mi trebiie, dar parcă nu mai am aer”, îi spunea un vârstnic vânzătoarei de la covrigi, prin gemuleţ, de la distanţă.

De apreciat organizarea de la supermarket-ul Kaufland. Ordine, disciplină nemţească. Din cinci în cinci minute, li se transmite cumpărătorilor să stea la distanţă, cel puţin doi metri unul de celălalt. Cine înţelege mesajul? Nimeni.

În jurul orei 13:30, am bătut la picior centrul oraşului, cu declaraţia în mână. Chiar voiam să fiu oprit de un organ de control. Nu am avut noroc. Probabil sunt concentraţi la alte probleme. Femeia în vârstă care îşi face veacul în zona Serviciului Permise şi Înmatriculări Auto era şi, astăzi, la datorie. se pare că nimeni nu i-a spus că nu are ce să mai caute acolo.

Din micro 5 până în micro 9, în intervalul 13:00-14:00, nu am văzut picior de poliţist local, naţional sau jandarm. Acum, nu vreau să fiu răutăcios, dar aici merge remarca unui tânăr, mirat ca şi mine că nu sunt patrule, iar bătrânii au cam uitat de programul pe care îl au prin ordonanţă: „Nu ne-am făcut planul la îmbolnăviri, de asta nu sunt poliţişti pe stradă”. Ironie amară. Avem în plus faţă de ieri 263 de bolnavi de coronavirus…

ACTUALITATE

Pacienții cu boli cronice sunt încă discriminați în epoca COVID-19

Publicat

pe

Radu Gănescu - președinte COPAC România (Sursa foto: captură Youtube)

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice trage un semnal de alarmă, susținând că drepturile cetățenilor care suferă de diferite boli, unele chiar foarte grave, care le pun viața în pericol, sunt, în continuare, nerespectate. Statul, sistemul medical românesc, se concentrează pe COVID-19, în defavoarea bolnavilor cronici, cărora, în continuare, li se refuză internarea în spitale, fiind luate în considerație doar urgențele.

„Autoritățile trebuie să înțeleagă în acest moment că au de gestionat un sistem de sănătate cu mulți pacienți, nu doar cu cei COVID. Ca de obicei, ne situăm într-o situație extremă: interzicem orice drept și nu ne gândim niciun moment la binele pacienților. Se pare că ne-am pierdut și bunul simț și orice urmă de umanitate în anumite cazuri, iar nouă ca reprezentanți ai pacienților acest lucru ni se pare de neacceptat. Nu mai acceptăm aceste încălcări de drepturi ale pacienților și vă solicităm urgent să luați măsuri care să corecteze aceste lucruri, care în luna iunie 2020 nu mai au nicio justificare”, a declarat Radu Gănescu – președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Citește în continuare

ACTUALITATE

4 iunie – Ziua Tratatului de la Trianon. Trebuia să avem astăzi o sărbătoare a României

Publicat

pe

de

4 iunie 1920 – 4 iunie 2020. Sunt 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial, și Ungaria, în calitate de succesor al Imperiului Austro-Ungar și stat învins în urma războiului. Momentul a reprezentat consfințirea internațională a unirii Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului cu Regatul României, în urma istoricului act de la Alba Iulia (1 decembrie 1918).

Am susținut și votat inițiativa colegului meu de Senat, Titus Corlățean, pentru declararea zilei de 4 iunie – Ziua Tratatului de la Trianon, ca un punct solid de referință al identității naționale. Din păcate, din motive pe care nu le pot înțelege, Legea adoptată în Parlament nu a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Din declarațiile dlui Corlățean, înțeleg că motivul are la bază vizita recentă a ministrului de Externe ungar în România. Dacă e așa, e revoltător pentru toți românii!

Astăzi, trebuia să avem o sărbătoare a României, trebuia să avem ceremonii specifice, trebuia să avem dezbateri, comunicări istorice, seminarii, trebuia să ne învățăm copiii despre ce s-a întâmplat la 4 iunie 1920. Nu avem nimic.

Închei cu vorbele lui Nicolae Titulescu: „Tratatul de la Trianon apare tuturor românilor, și îndeosebi celor din Ardeal, ca o consfințire a unei ordini de drept mult mai redusă decât aceea pe care veacuri de conviețuire și suferințe comune au săpat-o în conștiința istorică a neamului nostru. De aceea, în chip firesc, în opinia noastră publică, Tratatul de la Trianon evocă mai curând ideea unei completări, decât ideea unei amputări”.

Senator Adrian Țuțuianu,
Președinte PRO România Dâmbovița

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!