Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Jurnal de coronavirus. Ieşirea dintr-o normalitate şi intrarea în alta…

Publicat

pe

Supuşi total de coronavirus...

S-a oprit vântul, dar nu şi dorinţa oamenilor de a circula mai mult în aer liber. Soarele a apărut pe cer a speranţă. Omenirea s-a mutat pe reţelele de socializare. La fel şi românii. Este o nebunie acolo. Alimentaţi de disperare, de statul prea mult în casă, oamenii caută soluţii, lansează speculaţii. Se caută vinovaţi pentru răspândirea coronavirusului. Unii zic că elitele lumii, bogătaşii pământului vor să subţieze umanitatea, alţii insistă pe faptul că Anticristul e pe pământ. Destui consideră că totul a pornit de la războiul economic dintre America Şi China, iar noi suntem victime colaterale. Şi câte nu se mai spun… Prea puţini sunt cei care susţin teoria cu maimuţa, şarpele şi liliacul.

Am văzut şi un apel lansat de cei cu credinţa ultraputernică în Dumnezeu. Să vă puneţi câte o cruce la uşă sau la poartă, să nu intre la voi în casă îngerul morţii. Sunt şi reţete pentru tratarea COVID-19! Nu lipsesc poezia de situaţie, îndemnurile la calm, solidaritate şi înţelepciune. Politicienii, săracii, sunt băşcăliţi la greu.

Ies în stradă. Acalmie. În aer pluteşte neliniştea. E grea. O ducem în cârcă fără voia noastră. Dar, oare, e voia lui Dumnezeu? Aud că la Timişoara s-a pus de un vaccin. Primii interesaţi, americanii şi chinezii. Ciudat!

Dau telefon primariilor din judeţ. Îi iau la rând. Bineînţeles, pe cei pe care îi ştiu responsabili. Toţi, la unison, se tem că nu vor putea să facă faţă singuri acestei provocari. Nu au bani la buget. Oamenii au început să pună presiune pe ei. Nu simt nici un fel de ajutor de la autorităţile centrale. Doar sfaturi telefonice.

Intru în câteva magazine alimentare. Preţurile urcă. Vizibil. Vânzatorul îmi observă indignarea. „Nu suntem noi de vină. Furnizorul. Şi el ne-a spus că au crescut la producător”. Este din ce în ce mai greu să trăieşti şi este abia începutul. Am văzut că cei de la Consiliul Concurenţei nu au trecut la amendat speculanţii. Fac recomandări pentru limitarea cantităţilor de marfă vândută. Te întrebi, ce se urmăreşte, de fapt?

În farmacii nu au apărut alcoolul sanitar, măştile şi nici mănuşile. Cu ce să te protejezi de enigmaticul COVID-19? Voce de cetăţean indignat: „Le vin de toate, dar s-a creat din nou plasa relaţiilor. Se dau pe sub mână. La cunoscuţi şi baştani. Au revenit vremurile lui Ceauşescu”.

Încă se mai vinde pâine neambalată, deşi autorităţile reunite prin comisii au spus să nu se mai comercializeze aşa. Pe la patiserii zac produsele. Stivă. Se vede treaba că are căutare doar ce ţine mai mult timp la camară.

Agitaţie între orele 11:00-13:00. Au ieşit bătrânii la cumpărături. Nu au stare. I-am văzut pe unii luând doar doi covrigi. ”Am ieşit să mă plim un pic. Am în casă tot ce-mi trebiie, dar parcă nu mai am aer”, îi spunea un vârstnic vânzătoarei de la covrigi, prin gemuleţ, de la distanţă.

De apreciat organizarea de la supermarket-ul Kaufland. Ordine, disciplină nemţească. Din cinci în cinci minute, li se transmite cumpărătorilor să stea la distanţă, cel puţin doi metri unul de celălalt. Cine înţelege mesajul? Nimeni.

În jurul orei 13:30, am bătut la picior centrul oraşului, cu declaraţia în mână. Chiar voiam să fiu oprit de un organ de control. Nu am avut noroc. Probabil sunt concentraţi la alte probleme. Femeia în vârstă care îşi face veacul în zona Serviciului Permise şi Înmatriculări Auto era şi, astăzi, la datorie. se pare că nimeni nu i-a spus că nu are ce să mai caute acolo.

Din micro 5 până în micro 9, în intervalul 13:00-14:00, nu am văzut picior de poliţist local, naţional sau jandarm. Acum, nu vreau să fiu răutăcios, dar aici merge remarca unui tânăr, mirat ca şi mine că nu sunt patrule, iar bătrânii au cam uitat de programul pe care îl au prin ordonanţă: „Nu ne-am făcut planul la îmbolnăviri, de asta nu sunt poliţişti pe stradă”. Ironie amară. Avem în plus faţă de ieri 263 de bolnavi de coronavirus…

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Femeie de 73 de ani a murit la câteva ore după vaccinarea anti-COVID

Publicat

pe

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 informează că, în această seară, DSP Bacău a anunțat decesul unei femei de 73 de ani, cunoscută cu multiple afecțiuni cronice, la câteva ore după ce s-a vaccinat anti-COVID.

„În perioada de supraveghere post vaccinală, persoana în cauză nu a prezentat modificări ale stării de sănătate. După perioada de monitorizare, persoana a părăsit centrul de vaccinare, fără alte acuze. Aceasta a fost ulterior transportată la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a aceluiași spital, unde a intrat în stop cardio-respirator și nu a răspuns la manevrele de resuscitare.

Informațiile primite până la acest moment sugerează o suprapunere de evenimente fără legătură de cauzalitate cu vaccinarea, ceea ce încadrează cazul în categoria evenimentelor coincidente. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, evenimentul coincident este definit ca <evenimentul produs după vaccinare, care nu este provocat de vaccin sau de administrarea acestuia>. La acest moment, cazul se află în observația DSP Bacău care va prezenta concluziile analizei”, precizează sursa citată.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Trei centre de vaccinare anti-COVID pentru prahovenii care fac dializă

Publicat

pe

Cei 466 de prahoveni care sunt supuși procedurii de dializă vor putea să se vaccineze anti-COVID, dacă doresc acest lucru, la trei dintre centrele de vaccinare amenajate în unități sanitare din județ – se arată într-un comunicat remis de Instituția Prefectului.

Astfel, pacienții care urmează tratamentul la Fresenius NephroCare Ploiești și Premium Medical Clinic se vor putea imuniza anti COVID-19 la Spitalul Municipal Schuller, cei aflați în evidențele Centrului Medical Reper vor putea primi serul la Spitalul CF Ploiești, iar cei înscriși la Diaverum Bușteni vor fi arondați pentru vaccinare la Spitalul Orășenesc Sinaia.

Vaccinarea pacienților se va realiza fie înainte, fie (preferabil) imediat după efectuarea ședinței de dializă, (astfel încât intervalul de timp de așteptare pentru vaccinare să fie redus la minimum); transportul persoanelor la centrele de vaccinare va fi asigurat prin mijloacele proprii ale centrului de dializă.

Programarea pacienților se poate efectua conform procedurilor în vigoare, preferabil de către personalul medical din centrul de dializă pentru a se asigura respectarea arondării centrelor de dializă la centrele de vaccinare.

În cazul în care personalul din centrul de dializă nu reușește programarea prin platforma de vaccinare, va comunica direct cu centrul de vaccinare și va transmite lista pacienților care se vaccinează cu 48 de ore înainte de ziua vaccinării; în această situație, pacienții dializați vor fi vaccinați fără programare și înregistrați direct in RENV.

Atât persoanele imobilizate sau nedeplasabile, cât și persoanele dializate pot fi vaccinate fără programare pe platformă și se înregistrează în RENV la momentul revenirii echipelor mobile de vaccinare în centrul de vaccinare fix sau imediat după vaccinare, după modelul persoanelor din instituții rezidențiale.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!