Dâmboviţa
Există viață și în timpul coronavirus! Tinerii din Pucioasa construiesc o reţea de sprijin
Radu Ioan Stoichiţa, tânărul din Pucioasa, care a reuşit să strângă, printr-o campanie pe Facebook, peste 58.000 de lei într-o singură zi pentru spitalul din oraşul său, transformat de autorităţi în centru de susţinere pentru bolnavii COVID-19, fără a aloca şi fondurile necesare, a lansat, ieri – 28 martie 2020, o nouă provocare, de această dată pentru tineri, cărora le cere să-şi rupă puţin timp pentru a sprijini comunitatea.
CITEŞTE ŞI: Pucioasa, o comunitate care ştie să se ajute în plină criză COVID-19
„Lupta pentru spital se duce în continuare, însă nu trebuie să neglijăm alte cauze. Există viață și în timpul coronavirus, va exista și după”, spune Radu.
Iată care sunt provocările pentru tinerii din Pucioasa şi din împrejurimi:
1. Trebuie să construim o rețea de tineri care doresc să se implice în spațiul Pucioasa cât și a localităților aferente.
2. Trebuie să construim o rețea de solidaritate cu zonele dezavantajate pentru a vedea cum reușim să-i aducem pe aceștia aproape.
2.1. Avem copii la sate care încă nu au reușit să ajungă pe platformele de educație. Nu au telefoane smart – dar am înțeles că acestea se vor procura în cel mai scurt timp – sau calculatoare. Nu au cunoștințe, deci oferirea unui telefon nu-i va ajuta cu foarte mult. Trebuie să găsim metode prin care să-i ajutăm.
2.2. Persoanele care se află în singurătate sau în sărăcie, persoanele bolnave, imobilizate la pat, trebuie să vedem cum reușim să luăm legătura și cu aceștia să le oferim empatie – să discutăm cu aceștia la telefon sau alte soluții etc.
3. Educația, mă tot leg de educație, însă nu trebuie să înceteze indiferent de situația în care ne aflăm. Educația trebuie să continue, să se adapteze și să se extindă.
3.1. Avem nu doar copii ci și adulți care nu deschid o carte. În unele cazuri oamenii nu au cărți în casă. Trebuie să găsim o metodă prin care să popularizăm consumull de cultură în comunitate atât în timp de criză, cât și după.
4. Producția de materiale artistice, vizuale, audio-vizuale, în care să aducem o altă înțelegere orașului și a zonelor aferente indiferent de această criză. Cei de la KOMITI din Cluj au făcut ceva mișto și poate putem replica și noi ideea acestora.
5. Construirea unei platforme centralizate unde persoanele din localitate și din jurul acesteia să poată accesa magazinele, agricultorii și/sau restaurantele care fac livrări la domiciliu.
„Hai să vedem cine e interesat, cine crede că poate să ajute și să vedem cum ne putem coordona. Nu doar de medici depinde ameliorarea situației, ci și de noi. Nu vrem ca educația să piară, nici cultura, nici spiritul oamenilor”, este îndemnul lansat de Radu Ioan Stoichiţa.
ACTUALITATE
Au fost desemnați câștigătorii Bienalei Naționale de Artă „Gheorghe Petrașcu”, ediția 2024
Juriul ediției 2024 a Bienalei Naționale de Artă „Gheorghe Petrașcu” a hotărât să premieze 6 lucrări, după cum urmează:
Secțiunea GRAFICĂ:
- Georgiana STĂNESCU-AFEMEI, Pulsul din adâncuri, acuarelă și pastel pe carton, 2023
- Ana OPRIȘOREANU, Oracol, acuarelă și tuș pe hârtie, 2024
- Ioanna DIMOSTHENOUS, Dor, cărbune, creion, acrilic, guașă și tuș pe hârtie, 2024
Secțiunea PICTURĂ
- Oana-Miriam OLTEANU, Putere, impasto acrilic pe pânză, 2022
- Mihaela CIUȘTEA, Reconstruction of a memory – Silence, tehnică mixtă pe pânză, 2023
- Diana Loredana PANTEA, Selene, ulei pe pânză, 2022
Conform regulamentului de participare, premiile se constituie în preț de achiziție. În concurs au fost înscrise anul acesta 162 de lucrări: 136 la secțiunea Pictură și 26 la secțiunea Grafică.
Festivitatea de premiere va avea loc, marți – 10 decembrie 2024, de la ora 13:00, la Muzeul de Istorie din Târgoviște.
Concursul a fost deschis membrilor Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Republica Moldova, studenţilor (din ultimul an și masteranzilor) şi absolvenţilor Academiilor de Artă din România și Republica Moldova, care au putut participa cu cel mult două lucrări per persoană.
„Pictorul Gheorghe Petrașcu a ales să își stabilească atelierul la Târgoviște o perioadă considerabilă din viață (din anul 1923 până în 1943, când s-a îmbolnăvit și nu a mai putut lucra), atras de pitorescul și atmosfera patriarhală a orașului. Importanța și renumele de mare colorist al lui Gheorghe Petrașcu s-au conturat încă din timpul vieții, fapt care i-a permis să se dedice în special artei sale (pictura și gravura) și care, în perioada petrecută la Târgoviște – de altfel cea mai fertilă perioadă din punct de vedere al creației sale – a atins cel mai înalt grad de execuție, plasticitate și expresie, reprezentând maturitatea artistică a pictorului. Toți acești factori au făcut ca meritele artistice să-i fie recunoscute de către Academia Română care, pe 1 iunie 1936, îl alege membru, Gheorghe Petrașcu fiind primul pictor român academician. Astfel, prin numele pe care îl poartă, Bienala Națională de Artă „Gheorghe Petrașcu” încearcă să reînvie ambianța și fervoarea artistică pe care a avut-o Târgoviștea în perioada interbelică și în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial”, se precizează în comunicatul de presă transmis de Consiliul Județean Dâmboviţa.
Dâmboviţa
Deputata Carmen Holban a obținut un nou mandat în Parlament
Carmen Holban, deputat PSD de Dâmbovița, a obținut, în urma votului de duminică, 1 decembrie 2024, un nou mandat. Promite că își va concentra activitatea, ca și până acum, pentru dezvoltarea sistemului sanitar din județ.
Reamintim că, prin amendamentele depuse de parlamentarii PSD de Dâmbovița la Legea bugetului de stat, în 2023 și 2024, Dâmbovița a primit fonduri pentru achiziționarea de aparatură medicală performantă pentru Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, respectiv angiograf, RMN și momograf. Diferența de bani a fost suportată din bugetul Consiliului Județean Dâmbovița. Toate cele trei aparate de investiții medicale au fost puse în funcțiune anul acesta.
„Sănătatea trebuie să fie prioritatea fiecărei politici publice. Ca deputat, voi susține orice inițiativă care să ducă la un sistem de sănătate performant. Voi face tot ceea ce ține de mine să avem spitale mai bune și cadre medicale performante, aici, în Dâmbovița”, spune Carmen Holban – deputat PSD de Dâmbovița.
-
ACTUALITATEacum 2 zile
A fost inaugurat primul hotel de cinci stele din Dâmbovița. „Peștera Wellness & Spa”, emblemă a turismului montan!
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Fotbalist din Dâmbovița a murit la 18 ani. Dumnezeu să-l odihnească!
-
ADMINISTRAŢIEacum 4 zile
DN71, Bâldana – Târgoviște: Au început lucrările de extindere la 4 benzi
-
ALEGERIacum 12 ore
Află aici senatorii și deputații care vor reprezenta județul Dâmbovița în legislatura 2024-2028!
-
ALEGERIacum o săptămână
Proces electoral foarte bine organizat la Nisa (Franța). În diaspora, votul durează trei zile
-
ALEGERIacum o săptămână
Apocalipsa politică de după primul tur…
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Moreni: Perioadă de înscriere la Cupa „Moș Crăciun” la înot. Detalii aici!
-
ACTUALITATEacum 4 zile
30 noiembrie 2024: Se deschide „Târgul de Crăciun” din municipiul Moreni