Connect with us

ACTUALITATE

Jurnal de coronavirus. Foame de comunicare

Publicat

pe

Aproape două săptămâni de izolare. Două săptămâni de experiență într-un fel de școală a curajului. Greu test pentru întreagă umanitate. Și aud că se mai prelungesc cu o lună restricțiile. Starea de urgență. Mama îmi spune la telefon că mai avem treabă la țară. Trebuie tunse tufele de mure. Au înflorit cireșii… Și lista e lungă. Lucruri mărunte, utile, plăcute care, de fapt, ne înfrumusețează existența. Acum le simțim lipsa…

Câțiva pași prin oraș. Ajung în centru. Liniștea, parcă nepământeană, îmi cocoșează înțelegerea. Terasele închise. Mesele răsfirate pe afară parcă plâng. Aș bea o bere cu cineva alături. Chiar și cu cel mai mare dușman al meu! Să dăm noroc și să-l întreb de sănătate.

În scuarul Primăriei, porumbeii se plimbă în voie pe caldarâm. Ei sunt proprietarii libertății zilele acestea. Trec pe lângă ei. Par fericiți când văd oameni în preajma lor… De departe, o polițistă locală pe care o cunosc îmi face semn cu mâna. Cu masca pe față, ne simțim atât de neajutorați, fragili, lipsiți de forță în fața hazardului.

Primesc mesaj de la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. De fapt, o redirecționare a ceea ce comunică Bucureștiul. Informații triste. Necroloage. Parcă se rupe ceva în mine când citesc înșiruirea de cifre. Decedatul numărul… Cumplit. Ne-am învățat cu moartea. A intrat brusc în viața noastră. Până la acest coronavirus, nu îi dădeam o importanță așa de mare. Venea când voia ea și gata. Acum stă lângă noi. Ne privește, ne adulmecă. Ne transformă în niște cifre…

Doi bătrâni conversează greu pe sub măștile chirurgicale. Vorbesc despre vaccinul împotriva COVID 19.Nu sunt deloc optimiști, încrezători. „Ai văzut, se chinuie cercetătorii în toată lumea să găsească mai repede vaccinul”. Răspunsul asudat de mască al interlocutorului vine rapid: „Nu mai prindem noi să facă ăștia vaccinul. Nu vezi cum acționează virusului ăsta? Rade persoanele în vârstă. Face curățenie! Parcă a fost programat al dracului”.

Cerul pare mai curat. Nu mai văd avioane. Pe deasupra Târgoviștei era culoarul de zbor spre vestul Europei. Acum e transparent văzduhul. Curat. Avem ocazia să ne apropiem mai mult de Dumnezeu. Legătură directă. Biserica e în aceste zile în sufletul fiecăruia dintre noi. Trebuie să o regăsim.

Mesajele guvernanților sunt din ce în ce mai sugestive. Anticipative. Încet-încet, ni se recomandă să mai strângem cureaua. Președintele, care a început să iasă din ce în ce mai des public, ne îmbărbătează. Optimism rece. De neamț.

Oamenii simpli vor începe cât de curând să simtă izolarea, restricțiile militare. Buzunarul se golește, iar perspectiva de mai bine este ascunsă sub mesajul continuu care a devenit de nesuportat „stați în casă”. Aud că se tot fac la spitale de campanie. Ce se termină la alții la noi de abia începe?

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Județul Dâmbovița nu boicotează „Noaptea Muzeelor 2024”. Programul aici!

Publicat

pe

Astăzi – 18 mai 2024, în intervalul orar 18:00-24:00, se va organiza și în județul Dâmbovița evenimentul cultural „Noaptea Muzeelor”, ajuns la ediția cu numărul 20 – ne informează Consiliul Județean.

Reamintim că, la nivel de țară, sunt multe instituții, unele dintre ele printre cele mai cunoscute din România, care au anunțat că nu mai participă la „Noaptea Muzeelor”, ca protest în primul rând față de salariile mici cu care sunt plătiți cei ce lucrează în acest domeniu.

În județul Dâmbovița vor putea fi vizitate gratuit, în această seară, începând cu ora 18:00, atât expoziţiile permanente ale muzeelor, cât şi pe cele temporare, astfel:

– expoziția „ReNaștere și Rânduială”, deschisă la Muzeul de Istorie din Târgoviște
– expoziția de cahle „Cavaleri de Târgoviște” – Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești
– expoziția de pictură comparată „Tema”, semnată de pictorii Horea Paștina și Cristian Dițoiu, deschisă la Muzeul de Artă din Târgoviște
– expoziția de pictură „Atestat”, ce cuprinde lucrările elevilor clasei a XII-a din cadrul Liceului de Arte „Bălașa Doamna”, aflată la Muzeul de Istorie din Târgoviște

Muzeele din cadrul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, deschise cu ocazia acestui eveniment, sunt:

– Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”. Din motive de siguranță pentru public, accesul în Turnul Chindiei nu va fi permis.
– Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Românești
– Muzeul de Artă
– Muzeul de Istorie
– Muzeul Evoluției Omului şi Tehnologiei în Paleolitic
– Casa-Atelier „Gheorghe Petraşcu”
– Muzeul „Vasile Blendea”
– Muzeul „Casa Romanţei”
– Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni

„Noaptea Muzeelor este un eveniment european iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM)”, se mai precizează în comunicatul CJ Dâmbovița transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Babel FAST 2024. Conexiuni. 30 de țări, 30 de spectacole, 300 de artiști și invitați

Publicat

pe

Încă un pic de răbdare și începe, la Târgoviște, Babelul, a 12 ediție a Festivalului Artelor Spectacolului organizat de Teatrul „Tony Bulandra” sub excelenta îndrumare a maestrului Mc Ranin, directorul instituției de artă dramatică din Târgoviște. Perioada de desfășurare 10 – 16 iunie 2024.

Festivalul Babel de anul acesta se va desfășura sub deviza „Conexiuni”. Fain. Arta teatrală nu va intra în conexiune cu scrutinul electoral, care se va desfășura pe 9 iunie.

La evenimentul artistic maraton, care se întinde pe o perioadă de 7 zile, vor participa echipe și formații de teatru și de dansatori din 30 de țări ale lumii. Va fi din nou o simbioză plăcută, caldă, prietenească, profesională, cu har actoricesc, a tradițiilor și conceptelor teatrale de pe patru continente.

Babel nu mai reprezintă un experiment, ci este deja un format de artă, de comunicare, o școală de teatru modern, în ton cu vremurile repezi în care trăim. Vor fi oferite iubitorilor de teatru, de gest și mișcare artistică 30 de spectacole. Pasionații de film vor putea viziona, în premieră la Târgoviște, 10 filme din categoria artă. Pe lângă toate acestea, vor mai fi la Babel 2024 expoziții, lansări de carte, ateliere și conferințe tematice.

Astăzi – 17 mai 2024, la întâlnirea cu ziariștii, premergătoare deschiderii Festivalului, s-au aflat Mc Ranin, Liviu Cheloiu – producătorul Festivalului, Eva Berciu – asistent președinte Festival și Mircea Silaghi – directorul artistic al Teatrului „Tony Bulandra” Târgoviște.

Maestrul Ranin, în binecunoscutu-i stil discursiv, cult, ușor ironic și cu stropi de umor bine temperat, a vorbit despre ceea ce se va întâmpla pe parcursul a șapte zile la Târgoviște. A tradus termenul și conceptul de „conexiune” și care este valoarea sa în teatru, în Festivalul Babel. Am aflat că vor veni, pentru prima dată, artiștii Operei din Pekin, China. O prezență inedită va fi, de asemenea, Teatrul Odin, din Danemarca, fondat de Eugenio Barba, considerat de Mc Ranin ultimul supraviețuitor dintre oamenii mari de teatru ai lumii.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite