Connect with us

OPINII

Acoperim o urmă cu alta…

Publicat

pe

Suntem legați de apartamentele noastre, de casele noastre pentru încă trei săptămâni. Ceva cu care nu ne-am mai confruntat până acum ne pândește în stradă. Posibil la orice colț de clădire. Pe de-o parte coronavirusul, imbatabila armă creată în corp de liliac sau sub microscopul vreunui cercetător exaltat, iar, pe de cealaltă parte, organele de forță câte ori fi ele, care au putere deplină, prin ordonanțele militare, să ne facă praștie, dacă este nevoie, drepturile și libertățile cetățenești. Şi totul în numele sănătății noastre!

Gafe nu fac numai bieții oameni, mulți dintre ei mai slabi de înger, nemaiputând la nivel mental să suporte starea de izolare și de incertitudine socială. Fac destule și autoritățille, cei care ne conduc, cam de pe toate palierele. Unele voite, pe fond de mentalitate, altele din neștiință de relaționare sau din slugărnicie față de înaltele porți.

O imprudență inadmisibilă au făcut guvernanții când au permis miilor de români să plece la cules de sparanghel, în Germania, în timp ce marea majoritate a poporului se conforma restricțiilor sau, dacă nu, primea la greu amenzi. Văd că acest caz de o gravitate extremă a fost trecut la și altele sau, mai pe românește, s-a pus batista pe țambal. Acum încep să vină, la nivel de flux, informații despre cât de bine, cu ghilimelele de rigoare, o duc adunătorii de sparanghel sau cei care prestează alte activităţi din categoria celir care „nu mai corespund mofturilor occidentalilor”.

În taberele de muncă din Germania condițiile lasă de dorit. Programul de lucru pe plantațiile de sparanghel sunt de nesuportat. Se plâng românii noștri că nu au apă, mâncare, că li s-au reținut actele de identitate, că sunt plătiți puțin pentru efortul depus… Și lista e lungă.

Ce fac guvernanții liberali în asemenea împrejurări? Se implică cumva? Nu auzim. Cine ar avea curajul să-i reproșeze ceva doamnei de fier a Germaniei? Ne-am făcut datoria! I-am asigurat Germaniei mâna de lucru pentru campania agricolă de primăvară. Am trecut chiar și peste ordonanțele militare date tot de noi. Am închis ochii la criticile presei. Ba ne-am făcut că nu auzim opiniile contra ale editorialiștilor. Este și asta o tehnică de a dezumfla balonul produs de o criză. Bagi capul sub cearșaf și taci. Stai liniștit până trece furtuna. Sau creezi alte subiecte. Dai de lucru societății civile. Cam așa se întâmplă acum la noi. Acoperim o urmă cu alta…

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Păcatul, ca o entorsă a sufletului…

Publicat

pe

S-a întors lumea cu fundul în sus. Și cred că nu este de ieri, de azi, ci dintotdeauna. Ne-am făcut că nu vedem multe dintre neajunsurile și slăbiciunile firii umane. Le-am adăpostit la umbra nepăsării și a ignoranței sau poate a bunului simț. Le-am îndurat în momentele esențiale ale existenței. Am închis ochii și am făcut sfânta cruce.

Ne doare când observăm credința dusă la nivel de surogat, de obicei, de tradiție, fără să apară acea străfulgerare a purității și încrederii în Divinitate în sufletul și în mintea noastră. Nu mai luptăm cu slăbiciunile noastre. Doar mimăm acest lucru. Mergem după turmă. Atât. Sărbătoarea, pentru marea majoritatea, atunci când se apropie, înseamnă îndestulare materială, goană după asigurarea unei mese bogate, mațul plin și sintagme spuse din complezență. Automatisme de factură spirituală.

Am aflat în aceste zile, cu multă stupoare și indignare (poate era mai bine dacă nu ne otrăveam mintea și sufletul cu astfel de informații), că un preot de prin Teleorman a fost arestat pentru 30 de zile pentru săvârșirea infracțiunii de întreținerea de relații sexuale cu un minor. A fost prins în fapt! Asemenea știri acum, în pragul Sfintelor Sărbători de Paște, numai bine nu fac. Agită și mai mult societatea timorată și stresată de vremurile pandemice pe care le trăim.

Preotul de prin Videle a comis-o rău de tot. O fi singurul cu astfel de apucături păcătoase? Culmea, în comunitatea în care slujea, enoriașii, de obicei supuși, umili, încrezători și adepți ai mesajului de echilibrare psihologică „să faci ce zice popa, nu ce face”, aveau mare încredere în darul său. Îl apreciau. Uite că totul s-a spulberat! Rămânem cu gustul amar al unei greșeli imense care cutremură clar un sistem în care credem cu tărie. Cineva a vrut să se întâmple și asta. Și a rostogolit mizeria taman acum, când ne pregătim de Paște.

Noi, românii nu prea suntem obișnuiți cu astfel de greșeli, mai ales săvârșite de slujitorii bisericii. Ținem la firesc. La reguli. Înghițim și trecem cu vederea multe, dar asta e prea de tot. Ne-a împlântat în suflet un pumnal! Considerăm că face parte deja din normalitate când vedem preoți implicați în afaceri mari. Patroni de restaurante, magazine, shaormerii, hoteluri. Nu ne mai pasă când observăm pe cel care propovăduiește în biserică și spune „fericiți cei săraci cu duhul” cum se plimbă în Mercedes-uri și BMW-uri de sute de mii de euro. Este obișnuință. Stil de viață. O stare pe care am adoptat-o din mers. Așa sunt vremurile! Fiecare trebuie să trăiască. Să-și asigure confortul. Că nu mai știm ce ne facem cu menirea, cu harul, cu sacrificiul, e altă poveste. Rămâne teologie și filozofie sacră. Subiecte de dialog la ceas de seară.

Mare păcat că, din cauza unui preot de tipul celui de la Videle, au de suferit biserica străbună, credința, toți cei care sunt cu adevărat slujitorii lui Dumnezeu, care se luptă pentru binele comunităților, al oamenilor. O pată care se șterge greu. Se va întâmpla și asta. Românul este iertător. Biserica Ortodoxă va ieși biruitoare. Neghina este totdeauna dată la o parte, chiar dacă nu știm cu precizie când. Să fim încrezători! Dumnezeu are grijă de toate.

Citește în continuare

OPINII

Renașterea, ca o fantomă…

Publicat

pe

Se aude că ALDE, partidul copt de Călin Popescu Tăriceanu într-un cuptor unde mai păstrase fumegând ceva cenușă liberală, vrea să renască precum binecunoscuta pasăre legendară. Deocamdată, au apărut fulgii, două-trei voci care încearcă să reintre pe pista de alergare politică. Sunt câțiva oameni care au început să-și facă simțită prezența pe rețelele de socializare și pe la prietenii din media, sperând că așa, bătând timid din aripioarele plăpânde, vor fi din nou reperați de electorat. Slabe șanse!

Mortul politic cu greu se va mai întoarce de la groapă. Asta și în cazul PRO România. Poate vom putea vedea doar ceva de tip zombi bălăbănindu-se a disperare, încercând să atragă atenția asupra sa. În rest, slabe șanse de reușită. Fostul lider ALDE Dâmbovița, Ionel Petre, am auzit că a fost ales vicepreședinte ALDE la nivel național. E ca și cum ai fi numit împărat într-un apartament. Politicianul are vervă, verb, știe când să atace, cu ce, pe cine. Se chinuie să revină în cercul atenției, dar e greu să o faci de pe o bicicletă omorâtă de alții.

ALDE a pierdut. Revenirea pare imposibilă. Zbaterile unor lideri sunt de apreciat, dar nu au consistență electorală, nu mișcă masele. Simple valuri care se pierd în neant imediat ce vectorii se opresc din suflat! Partidul a pierdut din cauza inconsecvenței și a tuturor jocurilor și păcatelor lui Tăriceanu. Nici alianța cu Ponta și PRO România nu i-a făcut bine. Și invers e valabil! Partidele micuțe nu au șanse să crească în actuala conjunctură. Poate doar dacă apare vreun lider mesianic…

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT