Conectați-vă cu noi

OPINII

Libertatea de expresie, ameninţată cu moartea!

Publicat

pe

În timp ce polițiștii se luptă în stradă cu amărâții care nu prea înțeleg regulile impuse de ordonanțele militare, interlopii își vad de treabă. Își aranjează meticulos afacerile. Eventual, trec pe livrările de forță de muncă ieftină în Vest sau pe contrabanda cu măști de protecție și dezinfectante.

Mai nou, se poartă și în România amenințarea jurnaliștilor cu moartea. Și asta fiindcă în dezvăluirile lor curajoase atacă sistemul mafiot, rețelele imense de crimă organizată la care au aderat, din păcate, destui slujbași ai statului.

Un ziarist din Timișoara a fost trecut pe lista neagră a clanurilor de acolo, propus spre exterminare. Comentarii mai puține în spațiul public pe acest caz. Suntem ocupați cu coronavirusul, cu statistica amenzilor aplicate celor care ies în stradă, cu așa-zisele exclusivități de tipul, încă un bolnav de COVID 19 în localitatea X, cu survolul elicopterelor pe deasupra localităților, de parcă am fi în războiul din Vietnam, cu necroloagele de la ora 13:00 și cu bâlbele politicienilor.

Pe cine a interesat de soarta jurnalistului amenințat? Ați auzit cumva că șeful statului a apărut la ora sa favorită, 14:00, să denunțe un asemenea caz, să ia poziție oficială? Sau măcar pe premierul Orban? Parcă ne este dor de ministrul de Interne și de garderoba sa din haine din piele. Dădeau o notă de teamă. Ar fi mers să iasă într-o asemenea ținută și să aibă ceva de spus despre fenomenul Timișoara. Dar nu a făcut-o. Este expert în cititul la rece, tonomat, al ordonanțelor militare.

Și te mai miri de ce nu ies ziariștii cu dezvăluiri bombă? Păi, din cauza asta. Nimeni nu le mai asigură protecție şi nici nu știu dacă demersul lor va avea o finalitate. Am văzut și noi, atunci când interesul o cere, pentru un pârț tras în presă, probabil și ăla la comandă, se pornesc verificări din oficiu. Sunt tracasaţi oamenii, intimidați. Au tot existat cazuri de astfel de abuzuri cu față legală. În rest, nimic.

Ce s-a întâmplat la Timișoara cu un coleg de-al nostru ar trebui să ne pună pe gânduri pe toți cei care mai avem curajul și puterea să rezistăm într-o astfel de meserie. Nu e de bine. Dacă până mai ieri, pentru o anumită dezvăluire, ți se atrăgea atenția că pierzi contractele, că ți se vor închide ușile și ajungi muritor de foame, acum, mai simplu, ți se arată pistolul.

Coronavirusul poate trece. Nenorocirile astea rămân, iar polițiștii împușcă mortal bolnavii psihici și bat la greu amărâții la minte și viață, culcați la pământ și cu cătușe la mâini. Păi, asta e România în care trăim? Din păcate, acum, și sub un simulacru de guvernare liberală?

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Chemarea străbunilor

Publicat

pe

Uite că am trăit să o vedem și pe asta. Alexandru Oprea, considerat de unii a fi un social-democrat pur sânge, a trecut la Partidul Mișcarea Populară. Va candida, primul pr listă, pentru o funcție de senator. Evident, șansele de câștig sunt minime, dar gestul este mare și spune multe. Despre candidat și despre politică!

Este, de fapt, o formă a deznodământului, a ceea ce s-a întâmplat în PSD Dâmbovița de câțiva ani. Oprea, bănuit că ar fi stat la baza orchestrării expulzării din PSD a lui Adrian Țuțuianu, părăsește corabia și se rostoiește, cred eu vremelnic, la PMP. Este o mișcare de conjunctură, un răcnet al nemulțumitului, al celui care, după ce a tăiat capul regelui, avea probabil convingerea că o să fie ridicat în slăvi, venerat, că va fi de temut. Uite că nu a fost așa!

Organismul numit PSD Dâmbovița a reacționat altfel. Așa cum nu s-a așteptat nici Țuțuianu, care a sperat că va aduna în spatele său droaie de primari și simpatizanți, măcar pe cei pe care i-a cules de jos și i-a pus în jilțuri. Așa cum nu credea nici Rovana Plumb, care își formase un desant interesant în Dâmbovița și, până în ultima clipă, ciracii au asigurat-o că va ieși președintă. Așa cum nu intuia nici Oprea, care avea intenția să pună șaua pe organizație, dar aceasta, nărăvașă, nu a acceptat să fie călărită…

Partidul și-a căutat forța de regenerare într-o altă echipă, într-un alt tip de comportament și viziune. Până acum, a ieșit bine. Corneliu Ștefan a uns cum trebuie motorul organizației și acum funcționează din plin. Până când, depinde de domnia sa și de sfaturile celor pe care îi are în preajmă. Se știe, orice povață ascunde în spate un interes personal. De asta trebuie să țină cont tânărul lider.

Revenind la trecerea lui Alexandru Oprea la PMP și candidatura pentru un post de senator, spun că mișcarea era previzibilă. Se auzise de mai multă vreme că intenționează să se îndrepte spre acest partid, un fel de colac de salvare, de încercare de a mai rămâne măcar un pic în văzul lumii. Încă o linguriță de notorietate, înainte de a cădea în uitare.

Cu câteva zile înainte de a apărea informația în presa agreată de Oprea, l-am întrebat pe președintele încă în funcție al CJ Dâmbovița dacă este adevarat că va candida de la PMP. Mi-a răspuns că este zvon și că așteaptă să vadă ce se întâmplă prin PSD. Și, cum probabil lucrurile nu au ieșit cum voia, alta este lista acolo, una câștigătoare, cum zic unii în glumă, cu popă în coadă, social-democratul Oprea a transformat ceea ce el numea zvon în certitudine. A fost un fel de chemare a străbunilor.

Mă așteptam, știind că este ofițer de informații, nu spun fost fiindcă în domeniu nu există termenul ăsta, să-mi raspundă franc da. În schimb, m-a învârtit prin păpușoi și tot acolo a ajuns. La PMP. În aceste condiții, prefigurez că vom avea parte de o campanie electorală interesantă. Cu bombe, bombițe, și bineînțeles, fumigene. Vom vedea clar cum și pentru cine se fac jocurile…

Citește în continuare

OPINII

Semnele nefirescului…

Publicat

pe

Trăim vremuri ciudate. Aproape neomenești. Rupte parcă dintr-un scenariu de film sau dintr-un coșmar. De luni de zile, ne chinuim să ne redescoperim echilibrul. Să intrăm în normalitate. Dar parcă nu se vrea. Toate zbaterile noastre de mai bine ne conduc spre mai rău, spre și o mai mare incertitudine. Ne zguduie faptul că, în această pandemie cumplită, încă nedescifrată până la capăt, până și Dumnezeu a început să ne fie interzis. Locurile sacre, bisericile, punctele de legătură între noi și Divinitate, stațiile de emise-recepție ale sufletului ne sunt deconectate.

Acest coronavirus zămislit parcă în adâncurile iadului, pare că vrea să ne distrugă și încrederea și speranța în Dumnezeu. Simt acest lucru. Văd la tot pasul, prin comportamentul manifestat de unii semeni, că Dumnezeu este târât în legendă. Sabotat. Ascuns sub diferite tipuri de măști. Se vrea parcă să ne pierdem echilibrul spiritual, puterea. Omul, suprema creație, a devenit în aceste luni doar o simplă vietate, fragilă, nesemnificativă. Un soi de număr de inventar. O cifră cuprinsă în statistici zilnice. Moartea a fost adusă la rangul de normalitate. Când vorbim de o mie de decedați, de două mii, de trei mii, pare firesc. Nimic nu ne mai mișcă în pandemie.

În aceste zile, la Iași, de ani și ani, creștinii ortodocși din toată țara merg cu sufletul deschis în pelerinajul sacru la Moaștele Sfintei Parascheva. Pentru mulți români, această călătorie încheiată cu ruga la Moaștele Sfintei a fost și este piatra de temelie a credinței și încrederii lor în Dumnezeu. Sâmburele de speranță, fiindcă mulți mergeau acolo să se roage pentru sănătate, pentru familie și câte alte lucruri de suflet. Acum, pandemia, regulile impuse de autorități i-au lăsat și fără această licărire de încredere. Oamenii sunt triști, panicați și debusolați. Privesc spre cer și nu știu cum să-și mai conceapă rugăciunea în atâta neprevăzut. Ce ne așteaptă? Greu și totuși ușor de presupus. Faptul că acum acest coronavirus a reușit din nou să ne îngenuncheze tradiția, credința, năzuințele și speranțele este un semn rău. Uniformizarea substanței umane continuă. Deocamdată suntem ascunși sub mască.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!