Conectați-vă cu noi

OPINII

Salutare, jurnaliști adevărați! Pe oriunde sunteţi voi!

Publicat

pe

M-am decis cu greu să scriu câteva rânduri despre această zi, considerată, teoretic, a libertății presei. Știm cu toții. Ești liber, ca gazetar înregimentat într-o organizație media, cât vrea patronul sau cercul de interese pe care îl reprezintă. Dacă ești singur si vrei să faci pe eroul, vei fi distrus, marginalizat, nu vei rezista. Libertatea, curajul de a demasca nedreptățile, se află la un pas de statutull de erou sau de cel de a fi un nimeni.

Presa, în ziua de azi, a devenit, din păcate, în multe, prea multe situații, o jucărie a celor cu bani, o armă prin care nababii vor să-și țină dușmanii la distanță. Metodă prin care patronașii de diverse activități, să inspire teamă și respect. Ziariștii, în multe cazuri, sunt un fel de câini, nu neapărat pentru a păzi democrația, ci pentru a fi asmuțiți împotriva celor care deranjează sau care trebuie scoși din jocul politic, economic ori social.

Media abundă, din cauza vidului legislativ, de indivizi care folosesc un așa-zis suport mediatic pentru a șantaja, pentru a obține contracte, pentru a perturba echilibrul fragil care există în acest domeniu, pentru a-și etala grandoarea. Vedem pe toate drumurile cum persoane sus puse, care în viața lor nu au avut vreo legătură cu această profesiune, cu această menire, devin peste noapte patroni de publicații, își descoperă vocația de vectori de imagine. De ce? Simplu. Există un interes, un plan prin care ei vor să iasă și mai mult în fața, să ocupe scena publică, să strice resorturile firești.

Acești oameni plini de bani sunt un adevărat pericol pentru presă, pentru societate, pentru valorile democrației pe care le vor canalizate doar în interes personal.Sunt în stare de orice. Să folosească banii de care dispun, avantajele tehnologiei, organizațiile pe care le coordonează, ba chiar să eludeze orice concept curat, pentru a parveni, pentru a arăta că ei sunt buni, poate cei mai buni, și că luptă pentru binele omului.

Ziaristul curat, alergător de cursă lungă, nu mai are nicio șansă în fața celui cu finanțe, mulți capabili să-și angajeze o armată de postaci care să stea cu nasul în calculatoare și să urmărească tot ceea ce se întâmplă în lume. Creația, alături de curaj, seriozitate, respect față de lege, obiectivitate, simplitate, iubire de oameni, de adevăr și dreptate sunt elementele care ar trebui să compună media, libertatea presei. Nu cu statisticile despre cât de buni suntem păzim democrația, ci cu implicarea noastră, prin cuvânt, prin imagine, cu rost și curaj atunci când trebuie!

Ar fi multe de comentat, dar la ce ar folosi? Mersul aiuritor al lucrurilor nu poate fi încă oprit. Libertatea presei este un ideal frumos, din când în când atins și dătător de speranțe. Salutare, jurnaliști adevărați! Pe oriunde sunteţi voi!

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Chemarea străbunilor

Publicat

pe

Uite că am trăit să o vedem și pe asta. Alexandru Oprea, considerat de unii a fi un social-democrat pur sânge, a trecut la Partidul Mișcarea Populară. Va candida, primul pr listă, pentru o funcție de senator. Evident, șansele de câștig sunt minime, dar gestul este mare și spune multe. Despre candidat și despre politică!

Este, de fapt, o formă a deznodământului, a ceea ce s-a întâmplat în PSD Dâmbovița de câțiva ani. Oprea, bănuit că ar fi stat la baza orchestrării expulzării din PSD a lui Adrian Țuțuianu, părăsește corabia și se rostoiește, cred eu vremelnic, la PMP. Este o mișcare de conjunctură, un răcnet al nemulțumitului, al celui care, după ce a tăiat capul regelui, avea probabil convingerea că o să fie ridicat în slăvi, venerat, că va fi de temut. Uite că nu a fost așa!

Organismul numit PSD Dâmbovița a reacționat altfel. Așa cum nu s-a așteptat nici Țuțuianu, care a sperat că va aduna în spatele său droaie de primari și simpatizanți, măcar pe cei pe care i-a cules de jos și i-a pus în jilțuri. Așa cum nu credea nici Rovana Plumb, care își formase un desant interesant în Dâmbovița și, până în ultima clipă, ciracii au asigurat-o că va ieși președintă. Așa cum nu intuia nici Oprea, care avea intenția să pună șaua pe organizație, dar aceasta, nărăvașă, nu a acceptat să fie călărită…

Partidul și-a căutat forța de regenerare într-o altă echipă, într-un alt tip de comportament și viziune. Până acum, a ieșit bine. Corneliu Ștefan a uns cum trebuie motorul organizației și acum funcționează din plin. Până când, depinde de domnia sa și de sfaturile celor pe care îi are în preajmă. Se știe, orice povață ascunde în spate un interes personal. De asta trebuie să țină cont tânărul lider.

Revenind la trecerea lui Alexandru Oprea la PMP și candidatura pentru un post de senator, spun că mișcarea era previzibilă. Se auzise de mai multă vreme că intenționează să se îndrepte spre acest partid, un fel de colac de salvare, de încercare de a mai rămâne măcar un pic în văzul lumii. Încă o linguriță de notorietate, înainte de a cădea în uitare.

Cu câteva zile înainte de a apărea informația în presa agreată de Oprea, l-am întrebat pe președintele încă în funcție al CJ Dâmbovița dacă este adevarat că va candida de la PMP. Mi-a răspuns că este zvon și că așteaptă să vadă ce se întâmplă prin PSD. Și, cum probabil lucrurile nu au ieșit cum voia, alta este lista acolo, una câștigătoare, cum zic unii în glumă, cu popă în coadă, social-democratul Oprea a transformat ceea ce el numea zvon în certitudine. A fost un fel de chemare a străbunilor.

Mă așteptam, știind că este ofițer de informații, nu spun fost fiindcă în domeniu nu există termenul ăsta, să-mi raspundă franc da. În schimb, m-a învârtit prin păpușoi și tot acolo a ajuns. La PMP. În aceste condiții, prefigurez că vom avea parte de o campanie electorală interesantă. Cu bombe, bombițe, și bineînțeles, fumigene. Vom vedea clar cum și pentru cine se fac jocurile…

Citește în continuare

OPINII

Semnele nefirescului…

Publicat

pe

Trăim vremuri ciudate. Aproape neomenești. Rupte parcă dintr-un scenariu de film sau dintr-un coșmar. De luni de zile, ne chinuim să ne redescoperim echilibrul. Să intrăm în normalitate. Dar parcă nu se vrea. Toate zbaterile noastre de mai bine ne conduc spre mai rău, spre și o mai mare incertitudine. Ne zguduie faptul că, în această pandemie cumplită, încă nedescifrată până la capăt, până și Dumnezeu a început să ne fie interzis. Locurile sacre, bisericile, punctele de legătură între noi și Divinitate, stațiile de emise-recepție ale sufletului ne sunt deconectate.

Acest coronavirus zămislit parcă în adâncurile iadului, pare că vrea să ne distrugă și încrederea și speranța în Dumnezeu. Simt acest lucru. Văd la tot pasul, prin comportamentul manifestat de unii semeni, că Dumnezeu este târât în legendă. Sabotat. Ascuns sub diferite tipuri de măști. Se vrea parcă să ne pierdem echilibrul spiritual, puterea. Omul, suprema creație, a devenit în aceste luni doar o simplă vietate, fragilă, nesemnificativă. Un soi de număr de inventar. O cifră cuprinsă în statistici zilnice. Moartea a fost adusă la rangul de normalitate. Când vorbim de o mie de decedați, de două mii, de trei mii, pare firesc. Nimic nu ne mai mișcă în pandemie.

În aceste zile, la Iași, de ani și ani, creștinii ortodocși din toată țara merg cu sufletul deschis în pelerinajul sacru la Moaștele Sfintei Parascheva. Pentru mulți români, această călătorie încheiată cu ruga la Moaștele Sfintei a fost și este piatra de temelie a credinței și încrederii lor în Dumnezeu. Sâmburele de speranță, fiindcă mulți mergeau acolo să se roage pentru sănătate, pentru familie și câte alte lucruri de suflet. Acum, pandemia, regulile impuse de autorități i-au lăsat și fără această licărire de încredere. Oamenii sunt triști, panicați și debusolați. Privesc spre cer și nu știu cum să-și mai conceapă rugăciunea în atâta neprevăzut. Ce ne așteaptă? Greu și totuși ușor de presupus. Faptul că acum acest coronavirus a reușit din nou să ne îngenuncheze tradiția, credința, năzuințele și speranțele este un semn rău. Uniformizarea substanței umane continuă. Deocamdată suntem ascunși sub mască.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!