Connect with us

ACTUALITATE

Se solicită testarea oamenilor de afaceri la intrarea în România şi renunţarea la carantinare

Publicat

pe

Eugen Terteleac – președintele Asociației Românilor din Italia şi al Camerei de Comerţ şi Industrie a României în Italia solicită premierului Ludovic Orban, ministrului de Interne – Marcel Vela şi ministrului Sănătăţii – Nelu Tătaru să ia în calcul relaxarea măsurilor care se aplică antreprenorilor, români şi străini, care vin din statele afectate de COVID-19. Practic, se cere testarea oamenilor de afaceri la intrarea în ţară şi eliberarea unui paşaport COVID-19, nu introducerea lor în carantină instituţionalizată, cum se întâmplă în momentul de faţă.

„Credem că importanța investitorilor străini pentru economia românească nu mai trebuie accentuată. Numai cu Italia, spre exemplu, al doilea partener comercial al României, schimburile economice au atins cifra de aproape 15 miliarde de Euro.

Măsurile de relaxare și de suport sunt așteptate de către toți oamenii de afaceri și investitori români și străini, care în acest moment nu pot intra în România, riscând compromiterea afacerilor. O bună parte dintre ei sunt dispuși să preia, contra cost, testarea anterior menționată.

Combaterea crizei economice cauzată de COVID-19, domnilor miniștri, trebuie să plece tocmai de la aceste măsuri elementare de deblocare a comunicării directe, nemijlocite, dintre titulari și firmele lor.

Deja politica penală a țării s-a dovedit greșită, abuzivă și păguboasă în relația cu mediul de afaceri autohton, procedându-se la măsuri coercitive exagerate, populiste, inclusiv cu lipsire de libertate, pentru infracțiuni care – în alte state UE – sunt pedepsite în primul rând cu recuperarea prejudiciului și, în planul doi, cu sancționarea administrativă. La noi, inversându-se prioritățile și procedându-se penal de-a valma, pentru scopuri propagandistice, s-a produs o comprimare artificială, împotriva interesului național, a mediului de afaceri.

Prelungirea actualelor măsuri restrictive nu face decât să adâncească această contracție – care nici măcar nu e coerentă și consecventă, existând deja mai multe excepții cunoscute, care introduc dubla măsură în evaluarea diverselor categorii, unele mai importante decât altele, nu se știe pe ce criterii.

Prin asemenea gen de acțiuni, s-au pierdut zeci de mii de locuri de muncă, închinzându-se cele mai importante firme românești, altele fiind vulnerabilizate până la limita preluării lor la un preț modic de firme din străinătate. Or, efectul crizei economice cauzate de pandemie va fi exact același, de slăbire a capitalului autohton, adâncind o stare deja precară, dacă nu oferim de urgență “libera circulație” oamenilor de afaceri și învestitorilor.

Testarea multiplicată, ca măsură extinsă, de politică generală, nu are voie să mai întârzie, nici pentru cei vulnerabili (medici, bătrâni, oameni ai străzii, etc.), dar nici pentru oamenii de afaceri, chemați să contribuie la sănătatea economică a vieții populației și, în final, la stabilitatea țării”, a precizat Eugen Terteleac în demersul său către oficialii români.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Schimbare de gardă la Potlogi și flash mob la Târgoviște, de Ziua Europei

Publicat

pe

Astăzi – 9 mai 2021, autoritățile județului Dâmbovița au reușit să organizeze un eveniment complet, în care să aibă reprezentare, recunoștință și prețuire trei evenimente istorice care au marcat destinul țării noastre și al bătrânului continent: Ziua Independenței – declarată în anul 1877 de ministrul de Externe al României, Mihail Kogălniceanu; Ziua Victoriei – când, la 9 mai 1945, puterile aliate înfrâng armata hitleristă, având loc capitularea celui de-al treilea Reich, și Ziua Europei – cunoscută sub numele de Ziua lui Schuman, ministrul francez de Externe care, la 9 mai 1950, prin discursul avut la Paris și prin propunerile sale, pune piatra de temelie a Europei Unite.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a fost inițiatorul acestor evenimente de factură cultural-artistică care, prin amploare și diversitate, au dezmorțit spațiul social dâmbovițean bulversat și abrutizat de această stare de pandemie care a zădărnicit la extremis comunicarea interpersonală, relațiile interumane, manifestările de tip colectiv. Șeful administrației județene, cinstind această zi încărcată de simboluri, a spart gheață, a rupt zăgazul izolării și a creat un culoar benefic revenirii la normalitate.

A fost o sărbătoare consumată cald, logic, urmând parcă cronologia istorică. Manifestările dedicate zilei de 9 Mai au erupt frenetic în curtea majestoasă a Palatului Brâncovenesc de la Potlogi. A fost pentru prima dată după reabilitarea și redarea acestui complex muzeal în circuitul turismului istoric când, ca într-un ritual sacru, s-a desfășurat un ceremonial de schimbare a gărzii. Punerea în scenă a acestui moment retrezitor al spiritului marelui domnitor martir Constantin Brâncoveanu a aparținut strajerilor din Cetatea Făgăraș. Aceștia au încercat, folosindu-se de recuzita militară, de armele specifice epocii, să refacă parțial secvența schimbării gărzii la Palatul Domnesc. Și apoi, ușor-ușor, prin intermediul muzicii ce contopește și ne poate purta rapid prin vremuri, am ajuns la celelalte două celebrări importante începute la Potlogi și încheiate în Piața Tricolorului din Târgoviște.

 

Alături de președintele Consiliului Județean Dâmbovița s-au aflat: vicepreședintele Antonel Jîjie, parlamentarii PSD de Dâmbovița Carmen Holban, Titus Corlățean, Radu Popa și Marian Țachianu. Surprinzător, fiindcă până acum nu le-am simțit respirația, au venit și reprezentanți ai PNL. Au fost prezenți la Potlogi deputatul Gabriel Plăiașu și vicepreședintele PNL Dâmbovița Gabriel Grozavu. Au trăit emoția unică a schimbului de gardă și numeroși turiști, dar și cetățeni ai localității.

Seria scurtă a discursurilor a fost deschisă de Ovidiu Cîrstina – directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească. Le-a vorbit celor prezenți despre cum s-a plămădit acest proiect de reînsuflețire a Palatului Brâncovenesc de la Potlogi.

„Ideea acestui eveniment s-a născut chiar aici, la Potlogi, în urmă cu două săptămâni, și îi aparține președintelui Consiliului Județean Dâmboviţa, Corneliu Ștefan. (…) Îl salut și pe domnul Gheorghe Ana, care este acum alături de noi. În mandatul său de președinte al Consiliului Județean, s-a făcut un pas important pentru salvarea acestui monument istoric deosebit, și anume am început un proces lung și greoi cu Primăria Generală a Capitalei pentru ca acest obiectiv să revină în administrarea județului Dâmbovița. Iată că acum, grație restaurării efectuată cu fonduri europene, astăzi, ne putem bucura de această bijuterie a arhitecturii brâncovenești”, a spus Ovidiu Cîrstina.

Președintele Corneliu Ștefan a rostit o alocuțiune în care a amintit despre tripla semnificație a zilei de 9 mai, trei evenimente care au contribuit pe deplin la făurirea statului român, la consolidarea democrației și la unitatea Europei.

„Nu întâmplător am vrut să fim în Palatul Brâncovenesc din comuna Potlogi, unde avem dovada vie că fondurile europene au fost atrase și vor fi atrase în județul Dâmbovița. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la organizarea acest eveniment. Vă asigur că, în calitatea mea de președinte al Consiliului Județean Dâmboviţa, voi fi alături de cultură, de turism și de tot ceea ce ține de dezvoltarea județului nostru. La mulți ani, Europa! La mulți ani, Dâmboviţa! La mulți ani, România”, a fost mesajul președintelui CJ Dâmboviţa.

Primarul comunei Potlogi, Nicolae Catrina, i-a invitat pe cei prezenți ca, săptămâna viitoare, să vină din nou la Potlogi, de data aceasta în satul Pitaru unde se va sărbători un alt eveniment de însemnătate pentru localitate, județ și țară.

„Pe 15 mai 2021, se împlinesc 163 de ani de la nașterea marelui pictor Nicolae Grigorescu. Cu mândrie o spun că este născut în satul Pitaru, sat component al comunei Potlogi, și tot cu mândrie o spun, după ce vizitați acest frumos monument istoric, să mergeți la Pitaru, unde avem Memorialul Nicolae Grigorescu. Este o casă construită după o pictură a marelui artist”.

 

După-amiaza, la Târgoviște, după mult, mult timp, pe Platoul Prefecturii, cum numesc târgoviștenii Piața Tricolorului, s-a dezlănțuit un adevărat zumzet de primăvară. Acorduri muzicale românești, piese de referință ale marilor compozitori Ciprian Porumbescu și George Enescu interpretate de instrumentiștii Orchestrei Simfonice Muntenia au răsunat în întreaga piață. Copii și adolescenți îmbrăcați în tricouri albe, inscripționate cu mesajul „Dâmbovița în Europa”, au realimentat cu energie spațiul.

De la evocarea istorică a Brâncovenilor de la Potlogi am ajuns în contemporaneitate, în vremurile în care românii, europenii, trăiesc cu toții sub măsura libertății și a democrației. Europa Unită a dat startul către dezvoltare, prosperitate și echilibru. Un deziderat conturat în 1950 a dus la înfăptuirea statutului de cetățean european. Elevii târgovișteni adunați pe platou au adus, prin flash-mobul organizat, un omagiu României și Europei Unite.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Se fac înscrieri pentru clasa de baschet-volei de la Liceul Voievodul Mircea Târgovişte

Publicat

pe

de

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT