ACTUALITATE
Deputatul USR Dumitru Lupescu cere anchetă de la Ministerul Mediului în judeţul Dâmboviţa

Deputatul Dumitru Lupescu, preşedintele USR Dâmboviţa, i-a solicitat ministrului Mediului, Costel Alexe, să trimită Corpul de Control în judeţul Dâmboviţa, pentru a efectua verificări cu privire la depozitele ilegale de deşeuri.
„La data de 16 martie 2020, un coleg de la USR Vlădeni a sesizat Garda Națională de Mediu – Comisariatul General și Agenția de Protecția Mediului Dâmbovița, cu privire la o zonă plină cu anvelope uzate și resturi de caroserii auto, abandonate în câmp, lângă localitatea respectivă.
Pe 14 aprilie 2020, după aproape o lună, Garda de Mediu-Comisariatul Județean Dâmbovița i-a trimis un răspuns, prin care confirmă că depozitele respective de deșeuri erau ilegale și îl informează că a dispus «un set de măsuri pentru desființarea și curățarea» depozitelor și că a sancționat Primăria Vlădeni cu AVERTISMENT.
Aceasta în condițiile în care sancțiunile prevăzute în Legea 211/2011 privind Regimul deșeurilor sunt următoarele:
– De la 3.000 la 6.000 de lei pentru persoane fizice;
– De la 20.000 la 40.000 de lei pentru persoanele juridice;
– De la 5.000 la 15.000 de lei pentru administrațiile publice locale.
Două săptămâni mai târziu, pe 26 aprilie 2020, «desființarea și curățarea depozitelor» s-a transformat în INCENDIEREA LOR!
E halucinant! Iată cu ce ușurință se încalcă legea chiar sub ochii Gărzii de Mediu și cu ce indulgență tratează această structură încălcarea legilor de protecție a mediului și ale sănătății publice.
Ținând cont de cele arătate, vă solicit să dispuneți de urgență o anchetă a Corpul de control al ministerului ce îl conduceți, care să cerceteze (cel puțin) următoarele aspecte:
a) identificarea autorilor și tragerea lor la răspundere (din imaginile filmate este puțin probabil ca deșeurile să provină din ”curtea” unui cetățean, foarte posibil să fie vorba de un service auto ori de un atelier de dezmembrări auto, care a ales această variantă mai ”ieftină” pentru a scăpa de deșeuri ;
b) modul în care Garda de Mediu-Comisariatul Județean Dâmbovița, a colaborat cu Poliția și conducerea UAT Vlădeni pentru identificarea autorilor;
c) motivele pentru care răspunsul Gărzii de Mediu-Comisariatul Județean Dâmbovița a fost transmis cu o asemenea întârziere;
d) temeiul legal al sancționării doar cu ”avertisment” a Autorității Administrației Publice Locale a comunei Vlădeni;
e) ce ”set de măsuri pentru desființarea și curățarea” depozitelor ilegale a dispus; s-a numărat incendierea lor în acest set?
f) cine a incendiat deșeurile și ce demersuri a făcut Garda de Mediu-Comisariatul Județean Dâmbovița pentru a-i identifica pe autori;
g) evaluarea pagubelor pentru mediu și sănătatea umană produse de incendiul produs atât de aproape de localitate, de o pădure și de terenurile agricole și grădini de legume;
h) orice alte aspecte relevante legate de depozitele ilegale și incendierea lor și modul în care Garda de Mediu-Comisariatul Județean Dâmbovița, conducerea UAT Vlădeni și Poliția au acționat în aceste cazuri.
Îmi exprim speranța că înțelegeți pe deplin gravitatea faptelor pentru protecția mediului și sănătatea publică, atât în ceea ce privește abandonarea ilegală a deșeurilor în natură, cât și în ceea ce privește incendierea lor (ce pare o acțiune de tip mafiot de ștergere a urmelor și probelor care ar fi putut ajuta la identificarea autorilor și tragerea lor la răspundere, profitând de indiferența dacă nu chiar complicitatea prin neimplicare a autorităților locale și a inspectorilor Gărzii de Mediu-Comisariatul Județean Dâmbovița.
Sper că fiți convinși că tolerarea unor astfel de cazuri slăbește încrederea oamenilor în lege, în autoritățile și instituțiile publice și crește tupeul celor care încalcă legea, punând în pericol mediul și sănătatea publică”, a precizat deputatul Lupescu.
ACTUALITATE
Elev din Târgoviște, performanță remarcabilă la informatică

Vlad Alexandru Duțu, elev în clasa a VI-a B la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Târgoviște, s-a calificat la Olimpiada Națională de Informatică. Determinarea, curiozitatea și dorința de autodepășire l-au propulsat printre cei mai buni elevi din țară la informatică.
Vlad se pregătește la Centrul de Excelență Dâmbovița, sub îndrumarea prof. Rafira Anca Mihaela, iar la clasă este coordonat de prof. Badea Camelia.
„Felicităm atât elevul, cât și profesorii săi pentru această realizare de excepție și îi dorim mult succes la faza națională! Suntem convinși că va face o figură frumoasă și va demonstra, încă o dată, că perseverența și excelența merg mână în mână”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Târgoviște.
ACTUALITATE
17 și 18 martie 2025: Simulare Evaluare Națională

4 292 de elevi de clasa a VIII-a din județul Dâmbovița vor susține, în zilele de 17 și 18 martie 2025, simularea Evaluării Naționale în 111 centre, după următorul calendar:
– Simulare Limba şi literatura română: 17 martie 2025
– Simulare Matematică: 18 martie 2025
– Înregistrarea rezultatelor în aplicația informatică SIIIR – 31 martie.
Probele încep la ora 09:00, iar accesul elevilor în sala de clasă va fi permis până la ora 08:30.
„Pe parcursul simulării se vor respecta toate procedurile specifice examenului. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probele Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a este de două ore, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Monitorizarea audio-video este obligatorie.
Elevii de clasa a VIII-a primesc subiecte tip broșură și au posibilitatea să solicite pagini suplimentare, care sunt capsate de către profesorii asistenți la predarea lucrării. Fiind subiect tip broșură, pe care elevii scriu rezolvările, acestea nu pot fi luate de elevi la încheierea probei.
Conform Procedurii MEC, după finalizarea probei, asistenții scanează lucrarea, verifică dacă numărul paginilor scanate corespunde cu numărul paginilor lucrării în format fizic și cu numărul de pagini trecut în procesul-verbal de predare-primire al acesteia, precum și gradul de lizibilitate al lucrării scanate, o încarcă și o marchează în platforma destinată evaluării digitalizate. Anul acesta sunt implicați peste 340 de profesori scanatori în centrele organizate la nivelul județului.
Evaluarea lucrărilor este realizată exclusiv în format digital, fără acces direct la documentele fizice, fiind selectați peste 300 de profesori evaluatori pentru cele două discipline de examen. Rezultatele obținute de elevi la simularea EN VIII 2025 nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform procedurii Ministerului Educației și Cercetării, comunicarea rezultatelor se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților”, se precizează într-un comunicat transmis de Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița.
Notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a părintelui/tutorelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Doliu la Spitalul Județean din Târgoviște. A trecut în neființă medicul pediatru Mihaela Pohoață. Dumnezeu să o odihnească în pace!
-
ACTUALITATEacum 7 zile
Informare Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița
-
Giurgiuacum o zi
Un tânăr de 19 ani a decedat și alți doi au fost răniți într-un accident rutier pe DN5D
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Jandarm, împușcat în cap din greșeală în timpul unui exercițiu de noapte la Centrul de la Ochiuri
-
Dâmboviţaacum 8 ore
Un mort și trei răniți într-un accident rutier pe DJ 701, în comuna Corbii Mari
-
ADMINISTRAŢIEacum 6 zile
Malu cu Flori: Proiectele pentru dezvoltarea comunei se bazează pe finanțările nerambursabile
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Filozoful George Bondor a pășit dincolo brusc și violent. Dumnezeu să-l odihnească!
-
Argeșacum 4 zile
Accident cu cinci victime în Dârmănești, la intersecția cu Drumul Morii