Connect with us

ACTUALITATE

Deputatul USR Dumitru Lupescu cere anchetă de la Ministerul Mediului în judeţul Dâmboviţa

Publicat

pe

Deputatul Dumitru Lupescu, preşedintele USR Dâmboviţa, i-a solicitat ministrului Mediului, Costel Alexe, să trimită Corpul de Control în judeţul Dâmboviţa, pentru a efectua verificări cu privire la depozitele ilegale de deşeuri.

„La data de 16 martie 2020, un coleg de la USR Vlădeni a sesizat Garda Națională de Mediu – Comisariatul General și Agenția de Protecția Mediului Dâmbovița, cu privire la o zonă plină cu anvelope uzate și resturi de caroserii auto, abandonate în câmp, lângă localitatea respectivă.

Pe 14 aprilie 2020, după aproape o lună, Garda de Mediu-Comisariatul Județean Dâmbovița i-a trimis un răspuns, prin care confirmă că depozitele respective de deșeuri erau ilegale și îl informează că a dispus «un set de măsuri pentru desființarea și curățarea» depozitelor și că a sancționat Primăria Vlădeni cu AVERTISMENT.

Aceasta în condițiile în care sancțiunile prevăzute în Legea 211/2011 privind Regimul deșeurilor sunt următoarele:
– De la 3.000 la 6.000 de lei pentru persoane fizice;
– De la 20.000 la 40.000 de lei pentru persoanele juridice;
– De la 5.000 la 15.000 de lei pentru administrațiile publice locale.

Două săptămâni mai târziu, pe 26 aprilie 2020, «desființarea și curățarea depozitelor» s-a transformat în INCENDIEREA LOR!

E halucinant! Iată cu ce ușurință se încalcă legea chiar sub ochii Gărzii de Mediu și cu ce indulgență tratează această structură încălcarea legilor de protecție a mediului și ale sănătății publice.

Ținând cont de cele arătate, vă solicit să dispuneți de urgență o anchetă a Corpul de control al ministerului ce îl conduceți, care să cerceteze (cel puțin) următoarele aspecte:
a) identificarea autorilor și tragerea lor la răspundere (din imaginile filmate este puțin probabil ca deșeurile să provină din ”curtea” unui cetățean, foarte posibil să fie vorba de un service auto ori de un atelier de dezmembrări auto, care a ales această variantă mai ”ieftină” pentru a scăpa de deșeuri ;
b) modul în care Garda de Mediu-Comisariatul Județean Dâmbovița, a colaborat cu Poliția și conducerea UAT Vlădeni pentru identificarea autorilor;
c) motivele pentru care răspunsul Gărzii de Mediu-Comisariatul Județean Dâmbovița a fost transmis cu o asemenea întârziere;
d) temeiul legal al sancționării doar cu ”avertisment” a Autorității Administrației Publice Locale a comunei Vlădeni;
e) ce ”set de măsuri pentru desființarea și curățarea” depozitelor ilegale a dispus; s-a numărat incendierea lor în acest set?
f) cine a incendiat deșeurile și ce demersuri a făcut Garda de Mediu-Comisariatul Județean Dâmbovița pentru a-i identifica pe autori;
g) evaluarea pagubelor pentru mediu și sănătatea umană produse de incendiul produs atât de aproape de localitate, de o pădure și de terenurile agricole și grădini de legume;
h) orice alte aspecte relevante legate de depozitele ilegale și incendierea lor și modul în care Garda de Mediu-Comisariatul Județean Dâmbovița, conducerea UAT Vlădeni și Poliția au acționat în aceste cazuri.

Îmi exprim speranța că înțelegeți pe deplin gravitatea faptelor pentru protecția mediului și sănătatea publică, atât în ceea ce privește abandonarea ilegală a deșeurilor în natură, cât și în ceea ce privește incendierea lor (ce pare o acțiune de tip mafiot de ștergere a urmelor și probelor care ar fi putut ajuta la identificarea autorilor și tragerea lor la răspundere, profitând de indiferența dacă nu chiar complicitatea prin neimplicare a autorităților locale și a inspectorilor Gărzii de Mediu-Comisariatul Județean Dâmbovița.

Sper că fiți convinși că tolerarea unor astfel de cazuri slăbește încrederea oamenilor în lege, în autoritățile și instituțiile publice și crește tupeul celor care încalcă legea, punând în pericol mediul și sănătatea publică”, a precizat deputatul Lupescu.

ACTUALITATE

IMM-urile vor beneficia de compensarea energiei electrice și a gazelor naturale

Publicat

pe

Deputatul PSD de Dâmbovița Radu Popa îi anunță, într-o postare pe pagina sa de Facebook, pe reprezentanții Întreprinderilor Mici și Mijlocii că, începând de astăzi -28 noiembrie, pot depune cereri pentru compensarea consumului de energie electrică și gaze naturale.

Mai precizează parlamentarul, membru în Comisia pentru Industrii a Camerei Deputaților, că este absolut obligatoriu ca IMM-urile să adreseze solicitări în acest sens furnizorilor de energie electrică sau gaze naturale. În caz contrar, nu vor putea beneficia de măsurile compensatorii.

Pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022, se compensează următoarele cantități de energie electrică și gaze naturale: 300 kwh/lună – 1500 kWh energie electrică și echivalentul în kWh a 1000 mc de gaze naturale.

„Plafonarea prețurilor se va aplica la toți consumatorii casnici, spitale publice și private definite conform Legii nr. 95/2006, unităţi de învăţământ publice și private definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, creșe, organizaţii neguvernamentale, unitățile de cult astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 și furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.

Pe lângă prețul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia și de schema de compensare, pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022. Aici va fi luat un preţ de referinţă de 0,68 lei/kwh la energie electrică, respectiv un preţ de referinţă al gazului natural de 125 lei/Mwh. Mai trebuie reținut faptul că se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului compensaţiei de maximum 10%”, a precizat deputatul PSD Radu Popa.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Ministrul de Interne l-a demis pe șeful Poliției Rutiere Giurgiu după scandalul „porcul de Crăciun”

Publicat

pe

Lucian Bode - ministrul de Interne (Foto: Inquam Photos / George Călin)

Șeful Poliției Rutiere Giurgiu a fost demis din funcție, iar un ofițer și cinci subofițeri din subordinea acestuia vor fi cercetați disciplinar după scandalul „porcul de Crăciun”, iscat ca urmare a unei glume pe care un polițist a luat-o de bună și a înaintat raport către comandant, să i se repartizeze un porc de Crăciun.

Decizia a fost luat de ministrul de Interne, Lucian Bode, care a declarat că „este nedrept pentru zecile de mii de polițiști care sunt zi de zi la datorie să fie subiect de glume pe seama unor nefericiți de la Serviciul Rutier Giurgiu”.

„Până o zbura porcul, am decis să-i zbor eu pe câțiva din funcție. Am decis încetarea împuternicirii șefului Serviciului rutier din cadrul IPJ Giurgiu, începând cu data de 26 noiembrie, și am decis declanșarea cercetării prealabile în conformitate cu statutul polițistului față de un ofițer și 5 agenți de poliție pentru a stabili existența sau inexistența unor abateri disciplinare”, a mai spus ministrul de Interne.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT