Connect with us

POLITIC

Pensiile speciale rămân în plată! CCR a respins proiectul de lege votat în Parlament

Publicat

pe

Cezar Preda - deputat PNL de Dâmboviţa

Curtea Constituţională a României a respins proiectul de eliminare a pensiilor speciale, iniţiat de PNL şi votat de Camera Deputaţilor în luna ianuarie 2020. Contestaţia a fost depusă la CCR de către Avocatul Poporului şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit acestui act normativ, urmau să fie eliminate:
– pensiile speciale pentru deputaţi şi senatori;
– pensiile judecătorilor şi procurorilor, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor;
– pensiile funcţionarilor publici cu statut special, ale funcţionarilor publici parlamentari;
– pensiile membrilor corpului diplomatic şi consular al României;
– pensiile membrilor Curţii Constituţionale şi ale personalului aeronautic civil;
– pensiile aleşilor locali, primari şi viceprimari, precum şi preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene.

„Pensiile speciale actuale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul din ultima perioadă de activitate. De exemplu, pensia medie pentru foștii procurori și judecători este de 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat. În acest fel, cei care primesc pensii speciale sunt privilegiați comparativ cu pensionarii obișnuiți, care primesc banii de bugetul asigurărilor sociale de stat, strict pe baza contribuțiilor”, precizează deputatul PNL de Dâmboviţa Cezar Preda.

A mai punctat parlamentarul liberal că şase din cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale primesc pensii speciale.

Dâmboviţa

Deputat: Forța partidelor parlamentare nu se poate coagula fără renunțarea la orgolii!

Publicat

pe

Deputatul PSD Radu Popa a avut, după respingerea făcăturii de Guvern Cioloș, o reacție dură, critică la adresa reprezentanților USRPLUS și a președintelui Klaus Iohannis, pe care îl consideră principalul responsabil pentru crizele în care ne aflăm. Aproape în toate domeniile. Mai ales în cea medicală generată de pandemia de coronavirus lăsată fără control, fapt ce a condus la îndolierea României prin sutele de morți raportate zilnic.

„Forța partidelor parlamentare nu se poate coagula fără renunțarea la orgolii. Și la soluții lipsite de consistență. E nevoie de specialiști în funcțiile cheie ale statului. Suntem în cel mai greu moment al generației noastre. Miza e viața. La firmele de pompe funebre se stă la coadă. La morgă, cadavrele stau pe hol. La ATI, bolnavii au ocupat și scaunele libere. Trebuie să ieșim din această suferință. Noi suntem aici și vom continua să ducem această luptă. România e mai importantă decât oricare dintre noi”, a scris Radu Popa pe pagina sa de Facebook.

Citește în continuare

POLITIC

Au subfinanțat Cultura și acum vor să continue distrugerea ei

Publicat

pe

Deputatul PSD Ionuț Vulpescu a ascultat și analizat cu atenție și profesionalism cele spuse de Iulia Popovici, persoana propusă de Dacian Cioloș pentru a prelua Ministerul Culturii. Nimic interesant. Vulpescu a pus pe tapet tot ceea ce au făcut rău Culturii reprezentanții Coaliției PNL-USRPLUS și a dat un vot împotrivă desemnării în cadrul Comisiilor reunite pentru Cultură.

„La audieri, am insistat asupra unor subiecte care au ridicat și continuă să ridice multe semne de întrebare, cum ar fi: bugetarea instituțiilor culturale pentru doar 10 luni din 12, subfinanțarea festivalurilor culturale ale căror bugete au fost diminuate cu până la 65%, ca-n cazurile festivalurilor TIFF și Astra de la Sibiu, sau ale căror bugete au fost alocate cu numai două luni înaintea deschiderii, ca-n cazul Festivalului George Enescu.

La toate acestea, se mai adaugă și încălcarea legii 136/2015 de finanțare a revistelor culturale, o ilegalitate în urma căreia revistele culturale independente au rămas fără finanțare anul acesta. Nu în ultimul rând, am ridicat misterioasa problemă a Cumințeniei Pământului, atât în fața doamnei Iulia Popovici, cât și a domnului Dacian Cioloș, prezent la această audiere, însă clarificările au rămas în umbra pactului de tăcere al celor doi”, a scris Ionuț Vulpescu, deputat PSD și fost ministru al Culturii.

Guvernul propus de Dacian Cioloș a picat la vot în Parlament.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT