Connect with us

OPINII

Cu mască… fără mască!

Publicat

pe

Constat că actualii guvernanţii, inclusiv măria sa Klaus Iohannis, cel fără de care nu se face şi desface nimic în ţară şi care ne-a trosnit-o că, dacă nu suntem cuminţi, ne mai bagă o dată în stare de urgenţă, au un piculeţ de apetenţă spre dictatură. Le iese parcă pe negândite!Dintr-un reflex ancestral. Le place să conducă turma. Să ne traseze sarcini, directive, ordine, la umbra acestui cumplit coronovirus, pe care nu-l vedem, dar îl simţim cum ne sufocă din toate direcţiile.

Nu este destul că acestă molimă chinezească ne-a schimbat viaţa, ne-a făcut praf planurile de viitor, ne-a măcinat sistemele de valori, sensurile curate ale existenţei, mai trebuie să suportăm şi ieşirile guvernanţilor, nu de puţine ori confuze şi neprincipiale. Am putut vedea cu toţii strategiile şi tacticile adoptate, bine calculate, dirijate probabil de profesionişti în comunicare şi alte soiuri de manipulări. Dar nu analizăm asta acum!

Tot timpul, miniştrii noştri au preferat să iasă în faţa cetăţenilor, pe canalele media, la ore târzii din noapte, pentru a ne spune ceea ce urmează să ni se întâmple. Anunţul pentru starea de alertă a pus capac. Au ieşit guvernanţii pe sticlă cu o jumătate de oră înainte de instalarea stării de alertă!

De ce au ales acest moment? Care a fost logica? Se poate înscrie prezenţa lor la acea oră în valorile normalităţii statului de drept? Eu zic că nu. A fost un gest umilitor, jignitor la adresa românilor, să vii în faţa lor pentru a le spune ce li se poate întâmpla o jumătate de oră mai târziu, dacă încalcă regulile. Nu mai vorbim de faptul că această stare de alertă, girată, din păcate, de o bucată bună din opoziţie, nu a fost pregătită temeinic, dând naştere la tot soiul de speculaţii şi interpretări avocăţeşti.

De azi, purtăm mască pe figură. Obligatoriu. De unde o procuri, cu ce bani, nu interesează pe nimeni. Nu ştiu dacă aţi constatat că, pe la multe unităţi de desfacere a unor astfel de produse, s-a mai adăugat ceva la preţul banalei măşti. Este greu de dedus ce se va întâmpla în următoarele săptămâni. Şoferul de autobuz nu îţi va permite să urci în maşină dacă nu ai mască, şeful de tren, nu te lasă în vagon. Nici în supermarket nu poţi intra fără mască la gură şi nas. Bineînţeles, aici ţi se oferă o alternativă. Pe bani. 4 lei bucata!

S-a modificat şi declaraţia. O altă belea. De parcă nu era stresul destul de mare pe capul românilor. S-au scos două aliniate şi s-au mai adăugat altele două, plus trei virgule! Şi, multe, multe lucruri rămân, aşa, în coadă de peşte.

Mai marii peste starea de alertă ne-au înşirat aseară, târziu, nişte articole de lege, rigid, ţeapăn. Ne-au dat câteva sfaturi şi ne-au lăsat să interpretăm şi să ne descurcăm. Fiecare cum om putea… Astăzi, a intrat în joc şi telefonul! RO alert!

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Democrația a căzut pe-o rână…

Publicat

pe

Nici nu era nevoie să fii analist politic experimentat pentru a-ți da seama, după indiciile afișate cu larghețe de mai marii PNL și PSD, că vom avea alegerile locale și pe cele europarlamentare comasate. Toate drumurile, scenariile, declarațiile, scenele de gelozie politică, amenințările cu partajul și frica de pierderea privilegiilor au condus spre rezultatul prezentat aseară de cei doi „C” ai politicii actuale românești.

PSD se contopește cu PNL. Reacții adverse există, dar se trec cu vederea. Doctrinele, ura ancestrală, alergiile care apar, pe bună dreptate, din alăturarea celor două partide politice trebuie date la o parte. Se face abstracție de erupțiile apărute, de bubele urâte de pe imagine, dacă vrei să rămâi la putere și, ca să existe și izul acela patriotic!, dacă vrem să ținem țara în echilibru. Așa a apărut noul clișeu, care, cu siguranță, va fi la loc de cinste printre lozincile momentului, parcă adus din cruciadele Evului Mediu timpuriu. O coaliție a binelui care trebuie să lupte împotriva răului personificat de Șoșoacă și Simion, la care se adaugă alte mărunțișuri de pe partea dreaptă.

Păi, ce, nu puteau fi puși la respect conform regulilor corecte ale democrației? Ba da! Dar, de ce să ne complicăm? De ce să muncim mai mult? Alianțele împotriva naturii sunt născute din teamă și dorințe avide de putere. Există și reversul. Posibilitatea ca acest tip de comportament politic să creeze repulsie, ură, să alimenteze un val pe care nu îl mai poți opri cu una cu două și care să spulbere tot, respectiv construcțiile anormale, dar și pe cele normale.

Chiar am ajuns în situația în care alegerile să cadă în derizoriu, răpuse de săgețile interesului și ale calculului electoral? Da. Așa pare! Democrația a devenit plantă de cultură, pe care libertățile sunt acum altoite după cum este vrerea Comisiei Europene. Alor noștri conducători le place noul concept. Avem în sânge câte ceva din gena dictaturii, din dorința ușor patologică de a-i anihila prin diferite metode, chiar pseudo-democratice, pe cei care ne stau împotrivă.

Sincer, de la ceea ce se întâmplă acum, până la ziua în care va fi emisă o ordonanță de urgență prin care se declară stare de necesitate, iar unele partide politice sunt desființate și libertățile de expresie, de opinie, sunt anulate, ar mai fi un pas.

Alegerile care vin sunt doar un exercițiu al puterii. Se testează o nouă metodă. Dacă dă rezultate, cu siguranță, va fi continuată și la toamnă. Și… la mulți ani! Totdeauna, interesul și dictatura s-au ascuns sub plapuma bunelor intenții. Știu o mulțime de oameni politici adevărați care nu sunt de acord cu acest compromis stupid, dar se supun fiindcă nu te poți pune împotriva unui curent pornit din cele mai mari Cancelarii ale Europei. Te împotrivești, ieși!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

OPINII

Se rupe… nu se rupe coaliția?

Publicat

pe

Situația socio-economică din România se complică de la o zi la alta. Politica, la fel. Vezi cum funcționează coaliția de la putere! Sunt fierberi mari acolo. Comasăm alegerile locale cu europarlamentarele sau nu? Cine câștigă din treaba asta? PSD, nu. PNL, puțin. Restul de partide, pe fondul comasării, se strecoară acolo, în urnă. Și rămân. Înfundă canaua celor care vor fi la putere. Le fac viața amară celor care vor mai încropi o alianță sau, cel mai probabil, pun și ei condiții contra vot. Cer ceva funcții, poziții, schimbă barca. Se practică. Vezi partidul lui Dan Diaconescu și micul ALDE. Cum s-au afluit membri acestor formațiuni de studio TV prin cuiburi mai călduțe… Au dat votul, au pus picătura lor, urma de udătură, pentru a umple paharul majorității și au fost răsplătiți. Le-a mers bine. O vreme.

Cam așa funcționează politica în România. Este vorba doar despre privilegii. Restul înseamnă inerție. Așa trăim noi. Ăștia mulți și proști. Așa se dezvoltă țara. Deloc! Vi se pare că în această perioadă preelectorală îi mai interesează pe politicieni de țară? Se zvârcolesc noaptea căutând soluții de mai bine pentru popor? De unde! Altele sunt prioritățile. Este vremea când se coc discursurile. Demagogia începe să curgă șiroaie. Este neagră și pute a minciună.

Ne afundăm din nou piciorele în mocirla creată de promisiuni, speranțe și deziluzii. Or mai avea curajul să apară cu platforme program amăgitoare, cu biblii false? Trec peste micuța barieră a bunului simț? O sar? Ca peste un pârleaz la tinerețe! Altfel nu ar mai funcționa ca lumea politica asta de doi bani. Acum ni se servește o porție de așa zisă neînțelegere dintre PSD și PNL. Se aruncă în eter ideea că se destramă coaliția. Că liberalii, dezamăgiți, cu orgoliul bulit, ar cauta să se apropie de frații vitregi adunați și ei într-un mic pol. Cred că sunt povești. Basme. Social-democrații și liberalii abia au învățat cum pot conviețui, cum o duci bine la putere fără să știe stânga ce face dreapta. Să ignori normalitatea în numele binelui comun…

Dacă nu se mai face comasarea, altele sunt cauzele. Au înțeles ei că măsura asta are efect de bumerang. Vezi discursurile celor doi lideri supremi. Parcă ar interpreta niște roluri dintr-o piesă proastă. Vedem mâine, poimâine. Hopa Mitică nu se poate balansa, nesigur, prea mult timp…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite