Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Abuzuri şi practici ilegale în sistemul de pregătire în rezidenţiat din România

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: https://romanialibera.ro/)

Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți trage un semnal de alarmă cu privire la sistemul de pregătire în rezidenţiat din România, în contextul publicării în dezbatere publică a Ordinului comun de ministru privind modul de efectuare a pregătirii în rezidențiat.

Prima propunere stipulează ca medicii rezidenți să fie salarizați pentru gărzile efectuate înafara programului normal de lucru, indiferent de anul de pregătire în specialitate. În momentul de faţă, gărzile se plătesc abia din anul III, urmare a unei interpretări eronate a legii – atrage atenţie Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți.

„Semnalăm o practică ilegală diseminată la nivelul întregii structuri de rezidențiat, prin care medicii rezidenți aflați în primii doi ani de pregătire, iar unii dintre ei pe toată perioada rezidențiatului, efectuează gărzi neplătite peste norma prevăzută în contractul de muncă. Numeroși medici rezidenți ajung să efectueze pâna la 7 gărzi neplătite pe lună, în afara programului normal.

Această practică prin care gărzile pot fi plătite abia din anul III de pregătire a pornit dintr-o interpretare eronată a legii, care stipulează că «Începând cu anul III de pregătire în specialitate, medicii rezidenţi pot fi incluşi, la cerere, în linia I de gardă efectuată în specialitatea în care îşi desfăşoară rezidenţiatul», ducând la presupunerea că doar din anul III se pot încheia contracte de gărzi cu unitățile sanitare”.

De asemenea, se doreşte implementarea unui sistem de evaluare a cadrelor medicale implicate în pregătirea în rezidențiat de către medicii rezidenți. În momentul de faţă, se pare că parcursul pregătirii medicilor rezidenţi este afectat de faptul că sunt atribuţii şi responsabilităţi pe care coordonatorii/directorii de program, responsabilii de formare, cât și îndrumătorii de formare nu le respectă întotdeauna.

„Numai în acest fel vocea medicilor rezidenți poate fi auzită și luată în considerare din punct de vedere legal. Există numeroase abuzuri pe care tinerele generații le trec cu vederea de foarte multe ori, din pasiune și dedicare pentru profesia aleasă”.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

30 de urși, alungați de jandarmi din stațiunile de pe Valea Prahovei

Publicat

pe

Urșii coboară tot mai des în colectivitățile umane. Sunt „vizitate” de mamiferele aflate în căutare de hrană stațiunile montane. Jandarmii intervin în permanență pentru alungarea lor de pe străzi sau din apropierea cartierelor de locuit.

În ultimele 48 de ore, jandarmii prahoveni au acționat pentru alungarea a peste 30 de urși din Sinaia, Bușteni și Azuga. Ar fi interesant și de apreciat dacă autoritățile române ar găsi soluții pentru asigurarea necesarului de hrană pentru sălbăticiunile care pleacă după mâncare.

Ne văităm de urși, dar nu suntem în stare să le asigurăm o alimentație corespunzătoare. Am năvălit peste habitaturile lor și acum ne plângem dar nu facem nimic. Îi ținem flămânzi prin bruma de păduri care ne-au mai rămas, buni de ucis de diferiți baștani, când se deschid sezoanele de vânătoare pe fondurile cu circuit închis…

Nu am auzit până acum că s-ar fi interesat cineva ce mai au prin pădure de mâncare aceste animale care coboară în orașe lihnite de foame.

Citește în continuare

ACTUALITATE

5 iunie, Ziua Învățătorului. La mulți ani!

Publicat

pe

de

Sursa foto: România TV

În spatele fiecărui om, bogat sau sărac, se află un dascăl, iar primul dascăl care ne sculptează caracterul și sufletul este învățătorul.

Dragi învățători, aceasta este ziua în care, vă adresăm, cele mai sincere urări de bine, de sănătate și împlinire. Dumneavoastră sunteți cei cu care, fiecare dintre noi, a început lecția vieții.

Vă multumim și vă prețuim pentru munca, devotamentul și răbdarea dumneavoastră. La mulți ani!

Cezar Preda,
Deputat PNL de Dâmbovița

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!