Connect with us

ACTUALITATE

Teste pentru COVID-19, de astăzi, direct la Dispensarul TBC din Târgovişte

Publicat

pe

Perioada de pandemie a produs un fenomen bulversant pentru întreaga societate, ceva cu care nu ne-am confruntat şi pentru care, orice s-ar spune, nu aveam cum să fim pregătiţi. Coronavirusul a luat cu asalt în primul rând unităţile spitaliceşti. În aceste instituţii medicale, depăşirea unor situaţii de criză şi evitarea unor îmbolnăviri în masă s-au datorat unui management judicos, strict, prin punerea la punct, aproape milităreşte, a tuturor procedurilor de intervenţie, dar şi datorită bazei tehnico-medicale şi protecţiei împotriva COVID-19.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte a fost, până în momentul de faţă, un exemplu de organizare, conduită şi acţiune pe acest front de luptă cu nevăzutul şi perfidul coronavirus, chiar dacă, în aceste trei luni de pandemie, de stare de urgenţă şi de alertă, de pericole care au pândit la tot pasul, doi medici de la secţia Psihiatrie, o asistentă şi o infirmieră de la Boli Infecţioase au avut neşansa să se infecteze cu coronavirus.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte, medicul Claudiu Dumitrescu, ţine foarte mult la măsurile de protecţie în interiorul unităţii, la comunicare şi conduită strictă. Nu numai în secţiile destinate bolnavilor de COVID-19 sunt asigurate măsuri speciale de protecție, ci în toate departamentele. Medici, asistenţi, infirmieri, personal auxiliar şi de întreţinere, cu toții dispun de echipamente complete. De asemenea, pacienţii internaţi în diferite secţii sunt obligaţi ca, în interiorul spitalului, să poarte măşti de protecţie. Totul este pus la punct în spitalul din Târgovişte. Secţiile destinate bolnavilor de coronavirus sunt izolate stric şi monitorizate în permanenţă.

Am aflat de la managerul Claudiu Dumitrescu că, în vederea prevenirii şi combateri coronavirusului, de astăzi, în cadrul Dispensarului TBC din Târgovişte vor începe efectuarea testelor pentru COVID-19 în regim intens. Vor fi folosite pentru efectuarea testelor PCR-urile existente în instituţia medicală. Spitalul a primit deocamdată 570 de teste. Se pot realiza 4 pe oră, respectiv 28 zilnic. Ne-a precizat dr. Claudiu Dumitrescu că se va lucra chiar şi la sfârşit de săptămână.

„Ne bazăm pe metodologia aplicată la nivel naţional, dar avem şi planul nostru de acţiune. Vom testa în primul rând suspecţii care ne vin la internare. În aproximativ o oră, ştim dacă persoana respectivă iese pozitiv sau negativ. Dacă testul va fi negativ, poate merge acasă sau este internată în secţia specifică afecţiunilor pentru care urmează a fi tratat. Dacă pacientul iese pozitiv, rămâne la Boli Infecţioase”, ne-a precizat Claudiu Dumitrescu.

 

Următoarele persoane care vin la testare sunt cadrele medicale, cele care prezintă anumite simptome specifice coronavirusului. Activitatea de testare va fi în curând şi mai intensă, datorită unui nou aparat care trebuie să fie adus din Marea Britanie. S-a mai întârziat din cauza unor formalităţi birocratice.

„Este absolut necesar să ştim care este starea de sănătate a personalului medical, să nu mai existe riscuri de contaminare în masă şi, în plus de asta, este util să nu mai existe în rândul cadrelor noastre starea de emoţie şi stres care intervine până la ieşirea rezultatelor. Acum, într-o oră pot afla rezultatul şi se poate acţiona rapid în cazul unor îmbolnăviri”, ne-a mai spus managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte.

Am mai aflat că nu se pot efectua teste la cerere. Normele nu permit acest lucru deocamdată. Contaminarea, în momentul de faţă, este greu de ţinut în frâu. Nu ştii cine poate fi purtător şi cine nu. Contează cel mai mult măsurile de protecţie şi distanţare socială care, fie vorba între noi, într-un spital mare, sunt totuşi greu de realizat când ai de-a face cu necunoscutul.

Deschiderea secţiilor reprezintă un risc sporit, dar este absolut necesară, ţinând cont de faptul că toţi cetăţenii, indiferent de afecţiunile de care suferă, trebuie să beneficieze de sistemul de sănătate. Dar într-o situaţie de pandemie, când răspândirea coronavirusului se face la nivel comunitar, este dificil a mai deţine controlul, într-o unitate medicală, asupra intrării pacienţilor cu diferite probleme de sănătate, a celor suspecţi de coronavirus sau care prezintă sau nu simptome ale bolii.

 

„Ne luăm măsurile de protecţie specifice, poate şi mai mult decât atât, dar este extrem ce dificil. Orice pacient care vine la spital este tratat în funcţie de afecţiunea de care suferă, dar este greu să afli dacă este cumva infectat cu coronavirus, mai ales în lipsa unor simptome specifice. Nu putem exclude sub nicio formă prezenţa sau absenţa infectării cu COVID-19. Nu putem testa pe toată lumea. Vine o urgenţă majoră, trebuie tratat omul, nu îl lăsăm să sufere, să moară. Şi dacă este testat, nu ai unde să izolezi toţi pacienţii în mod real până la venirea rezultatului. Este o situaţie dificilă, greu de controlat”.

Indiferent de probleme, de dificultăţi, se merge mai departe cu încredere, cu speranţă şi profesionalism. La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, războiul cu coronavirusul este în toi. Tocmai pentru a face faţă aceastei confruntări, s-a impus o mobilizare şi o dotare superioară cu aparatură medicală pentru efectuarea investigaţiilor specifice. A fost montat în spital un tomograf nou. Acum este aşteptată autorizarea celui de-al doilea aparat de radiologie digitală.

„Acesta va fi conectat la reţeaua de intranet a spitalului, astfel încât, în momentul în care se realizează radiografia, rezultatul este transmis, automat, în calculatorul medicului care a solicitat investigaţia”, ne-a precizat Claudiu Dumitrescu.

Spitalul târgoviştean este pregătit şi pentru situaţiile extreme, de criză. În cazul în care numărul persoanelor suspecte sau pozitive creşte, în afară de cele 10 locuri care mai sunt la Infecţioase sau de posibilitatea transferului către alte spitale destinate COVID-19, mai este la dispoziţia unităţii şi secţia de la Voineşti, care dispune de 25 de paturi destinate numai pacienţilor pozitivi.

Aşa cum aminteam la început, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, prin managementul eficient, prin implicarea administraţiei publice judeţene, prin gestionarea judicioasă a propriilor fonduri, dar şi prin sprijinul acordat de sponsori, de persoane implicate în acţiunile de tip umanitar, nu are probleme la capitolul lipsă de materiale de protecţie şi dezinfectanţi. Ne-a spus Claudiu Dumitrescu că există un stoc suficient de combinezoane, măşti de protecţie, mănuşi şi alte elemente necesare prevenirii răspândirii coronavirusului. Toate cadrele medicale au asigurat necesarul de materiale de protecţie. Managerul spitalului mulţumeşte tuturor celor care, indiferent de orientarea politică, de poziţia socială şi de alte afinităţi, au contribuit, prin sponsorizări şi donaţii, la dotarea spitalului cu aparatură şi cu consumabilele absolut indispensabile în perioada aceasta.

Ultimul sprijin l-a primit din partea omului de afaceri bucureştean Constantin Damov, care a adus la Târgovişte un transport de 1.000 de combinezoane de cea mai bună calitate fabricate în Taiwan, care asigură o protecţie desăvârşită cadrelor medicale. Damov a mai sponsorizat spitalul târgoviştean cu o importantă cantitate de măşti de protecţie. La îndreptarea atenţiei asupra spitalului din Târgovişte a binefăcătorului Constantin Damov a contribuit senatorul liberal Iancu Caracota, fost prefect al judeţului Dâmboviţa. Un alt sprijin important l-a acordat Spitalului Judeţean şi Nuclear Electrica. Respectiva societate a donat unităţii medicale din Târgovişte 1.400.000 de lei. O sumă de bani importantă, pe care conducerea spitalului o va folosi pentru achiziţionarea unor aparate medicale, pentru realizarea unei staţii de oxigen şi a rampei de oxigen la Secţia Boli Infecţioase. De asemenea, se va mai cumpăra un aparat de radiologie mobil şi un aparat ecograf ultraperformant destinat investigaţiilor pacienţilor cu COVID-19.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Săptămâna dramaturgiei românești la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște

Publicat

pe

De

Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște sărbătorește „Ziua Mondială a Teatrului” (27 martie) printr-o săptămână a dramaturgiei românești – se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

„Timp de șapte zile, începând cu luni, 24 martie 2025, în fiecare seară de la ora 19:00, se vor juca spectacole puse în scenă după piesele dramaturgilor români Tudor Mușatescu, Victor Ion Popa, Alexandru Kirițescu, Mihail Sebastian și Teodor Mazilu”.

Săptămâna Dramaturgiei Românești s-a deschis cu „Visul unei nopți de iarnă” (24 martie) și se încheie cu „Sosesc deseară” (30 martie), ambele texte scrise de Tudor Mușatescu (1903 – 1970), considerat de critici un continuator fidel, în perioada interbelică, al comediei caragialiene de moravuri, prin tipologiile personajelor, prin situații și dialoguri spirituale.

„Marți – 25 martie 2025, se joacă spectacolul „Tache, Ianke și Cadâr” de Victor Ion Popa (1895 – 1946), un om de teatru și litere, care a contribuit semnificativ la evoluția teatrului românesc dintre cele două războaie mondiale. Piesa „Tache, Ianke și Cadâr” a fost jucată pentru prima dată tot într-o zi de 25 martie, în anul 1932, la Teatrul „Maria Ventura“ din București, chiar în regia autorului său.

În mijlocul Săptămânii Dramaturgiei Românești de la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște tronează nimeni altele decât mult îndrăgitele „gaițe” – piesa „Gaițele” –, aduse la viață de condeiul satiric al dramaturgului Alexandru Kirițescu (1888 – 1961).

Pe data de 27 martie, când se sărbătorește efectiv Ziua Mondială a Teatrului, se va juca „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian (1907 – 1945). O piesă de teatru cu personaje pline de candoare, scrisă de un autor idealist, romantic, fragil. Această atitudine curioasă și idealistă ne dorim să ne ghideze mereu în relație cu arta cuceritoare și efemeră care este Teatrul. El rămâne mereu tânăr! Și noi prin el la fel!

Zilele de vineri, 28 martie, și sâmbătă, 29 martie, sunt dedicate succesiv celor două spectacole pe texte de Teodor Mazilu (1930 – 1980) din repertoriul teatrului târgoviștean: „Frumos e în septembrie la Veneția” și „Proștii sub clar de lună”. Comicul mazilian se bazează preponderent pe discrepanța dintre aparență și esență, dintre părerea despre sine și realitatea obiectivă.

Așa cum am menționat, spectacolul „Sosesc deseară” încheie săptămâna dedicată artei teatrului și dramaturgiei românești tocmai printr-un joc al așteptării și revenirilor, pe care simpaticul și descurcărețul personaj Puiu îl propune celorlalte personajele, dându-le lumea peste cap.

Mai multe cuvinte nu este necesar a spune decât: La mulți ani Teatrului și tuturor celor care i s-au dedicat și i se dedică în continuare!”, se precizează în comunicatul transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Stațiunea de cercetare de la Voinești, coloana vertebrală a dezvoltării pomiculturii pe Valea Dâmboviței

Publicat

pe

Dr. Ing. Daniel Comănescu - director Stațiunea de Cercetare pentru Pomicultură Voinești

Coloana vertebrală a dezvoltării socio-economice, a prosperității și civilizației de tip european în localitățile de pe Valea Dâmboviței a fost și este Stațiunea de Cercetare Pomicolă Voinești. De aici, a pornit totul, prin 1950. De atunci încoace, oamenii, pământul și tradiția s-au aflat într-o continuă resetare la nou, la calitate, la siguranța de a merge mai departe. Soiurile de pomi fructiferi obținute aici în decursul zecilor de ani, prin efortul bine conjugat al cercetătorilor care și-au desfășurat activitatea în Stațiunea de la Voinești, au reprezentat baza de aur a dezvoltării pomiculturii pe Valea Dâmboviței, dar și în întreaga zonă de sud a țării. Așa după cum ne-a precizat directorul, dr. ing. Daniel Comănescu, în existența stațiunii de la Voinești au existat și perioade dificile, dar au fost depășite. Portaltoiului profesionalismului și dăruirii a rămas și încă va mai dăinui.

Din 2020 încoace, ne-a spus șeful acestei unități de cercetare, lucrurile s-au întors la matcă. Stațiunea și-a regăsit menirea și sprijină construirea viitorului pomiculturii românești. Cercetătorii sunt retribuiți la adevărata lor valoare, nu mai există deasupra capului acea sabie care stătea să cadă dacă cercetarea nu era în ton cu producția pomicolă ce trebuia valorificată. Acum, ne-a spus Daniel Comănescu, există echilibru, cercetarea a intrat în rostul său firesc. Finanțarea nu mai reprezintă o problemă nici pentru componenta salarizare, nici pentru activitatea de cercetare. Stațiunea Pomicolă Voinești administrează o suprafață de 91,95 hectare de teren acoperit de plantații de pomi fructiferi, loturi experimentale sau suprafețe cu soiuri aflate pe producție. Plantații în care se testează diferite forme de coroane. Ce este foarte important! Cele aproape 92 de hectare sunt în proprietatea stațiunii, nu mai pot fi atinse de alte interese obscure. Unitatea de cercetare este deservită de 23 de angajați, certătători și personalul auxiliar. Ne-a mărturisit directorul Daniel Comănescu că ar mai fi nevoie de oameni pentru diferite activități de sezon în ferma pomicolă, dar nu ai de unde să îi mai ei. Nu poți nici să aduci în stațiune mână de lucru necalificată, fiindcă în livezi se desfășoară activități specifice la care ai nevoie de personal calificat, de angajați care să știe să efectueze tăieri și alte lucrări de întreținere meticuloase.

O problemă o reprezintă și ordonanța Guvernului care prevede retragerea pensionarilor din câmpul muncii. La Stațiunea de la Voinești se lucrează cu certătători ieșiți deja la pensie. Plecarea lor din activitate ar însemna un dezastru pentru stațiunea pomicolă, fiindcă nu există rezervă de cadre pentru sectorul de cercetare. Specialiștii tineri preferă să meargă la unități pomicole private, unde sunt mult mai bine retribuiți.

„Suntem convinși că lucrurile se vor rezolva și la acest capitol. Cercetarea nu va dispărea. Se vor găsi soluții. Stațiunea Pomicolă de la Voinești este esențială în acest proces continuu de dezvoltare economică a localităților de pe Valea Dâmboviței, a păstrării unei tradiții care ne caracterizează și pe care o transmitem din tată-n fiu”, ne-a precizat inginerul Daniel Comănescu.

Activitatea de cercetare de la Stațiunea Pomicolă Voinești este canalizată pe speciile măr și păr. Certătătorii caută să obțină soiuri productive, cu rezistență la boli și dăunători, la condițiile de mediu care vedem că se află într-o continuă schimbare.

„Am creat aici o mulțime de soiuri de măr și păr. Suntem promotorii în România a soiurilor rezistente genetic, rezistente la boli. Avem în derulare un plan pentru mai mulți ani. În fiecare an, avem la omologat noi soiuri de pomi fructiferi.

La Voinești există colecția națională de soiuri la măr, 700 la număr, colecție pe care am încercat să o dezvoltăm. Cred că am mai adăugat vreo 60- 70 de soiuri la aceast tezaur. Am adus soiuri și din afară.

Acum, avem patru soiuri noi la omologare pentru anul viitor, două la măr și două la păr. Discutăm încă pe denumirea lor. Deocamdată, sunt codificate. Activitatea de cercetare, în general, se desfășoară codificat. De asemenea, producem anual undeva la 30-40 de mii de puieți de pomi fructiferi în pepeniera noastră. Îi valorificăm pe toți. Nu facem față tuturor solicitărilor primite. Suntem printre puținele stațiuni din țară care producem material certificat cu eticheta albastră, pașaport fitosanitar sigur”, ne-a informat directorul Stațiunii de Cercetare Pomicolă Voinești.

Așa cum am spus, Stațiunea de la Voinești este coloana vertebrală a dezvoltării pomiculturii pe Valea Dâmboviței. Fermierii țin legătura cu specialiștii instituției, solicită sprijin, sfaturi, asistență de specialitate atunci când este cazul, participă la dezbaterile, schimburile de idei și diferitele simpozioane cu tematică de specialitate.

„Pomicultorii de pe Valea Dâmboviței se interesează de noile soiuri, de lucrări specifice, tratamente, solicită informații. Nu se mai poate face pomicultura la voia întâmplării. Trebuie folosite soiurile care se pretează, în funcție de sol, de climă, de alte considerente specifice”, ne-a spus Daniel Comănescu.

Fondurile europene au reprezentat o bulă de aer deosebit de importantă pentru pomicultura de pe Valea Dâmboviței. În lipsa unui sprijin concret, masiv și bine canalizat, exista riscul ca fermierii să clacheze, să nu mai poată ține ritmul cu noul, cu evoluția productivității și cu oscilațiile piețelor comercializării fructelor. Prin diferite proiecte europene, pomiculturii dâmbovițeni au reușit să înființeze plantații noi, să își procure echipamente moderne pentru udat și aplicarea tratamentelor fitosanitare, utilaje de lucrat solul, s-au edificat depozite cu atmosferă controlată, unii au achiziționat instalații pentru producerea sucului de mere. Totul este valorificat acum în condiții deosebite și în același ritm cu cerințele de pe piață.

În această perioadă de primăvară, când natura se retrezește la viață iar prin grădini și livezi începe forfota Stațiunea de Cercetare Pomicolă Voinești, prin pepiniera unității, pune la dispoziția celor care vor să-și înființeze livezi sau să planteze diferite specii de pomi fructiferi în gospodării puieți de meri, peri și pruni certificați din punct de vedere fitosanitar. Pentru relații și programări le stă la dispoziție inginerul Gabriel Iancu – șeful bazei experimentale a Stațiunii de Cercetări Pomicole. Telefon: 0721.442.760.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite