Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Teste pentru COVID-19, de astăzi, direct la Dispensarul TBC din Târgovişte

Publicat

pe

Perioada de pandemie a produs un fenomen bulversant pentru întreaga societate, ceva cu care nu ne-am confruntat şi pentru care, orice s-ar spune, nu aveam cum să fim pregătiţi. Coronavirusul a luat cu asalt în primul rând unităţile spitaliceşti. În aceste instituţii medicale, depăşirea unor situaţii de criză şi evitarea unor îmbolnăviri în masă s-au datorat unui management judicos, strict, prin punerea la punct, aproape milităreşte, a tuturor procedurilor de intervenţie, dar şi datorită bazei tehnico-medicale şi protecţiei împotriva COVID-19.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte a fost, până în momentul de faţă, un exemplu de organizare, conduită şi acţiune pe acest front de luptă cu nevăzutul şi perfidul coronavirus, chiar dacă, în aceste trei luni de pandemie, de stare de urgenţă şi de alertă, de pericole care au pândit la tot pasul, doi medici de la secţia Psihiatrie, o asistentă şi o infirmieră de la Boli Infecţioase au avut neşansa să se infecteze cu coronavirus.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte, medicul Claudiu Dumitrescu, ţine foarte mult la măsurile de protecţie în interiorul unităţii, la comunicare şi conduită strictă. Nu numai în secţiile destinate bolnavilor de COVID-19 sunt asigurate măsuri speciale de protecție, ci în toate departamentele. Medici, asistenţi, infirmieri, personal auxiliar şi de întreţinere, cu toții dispun de echipamente complete. De asemenea, pacienţii internaţi în diferite secţii sunt obligaţi ca, în interiorul spitalului, să poarte măşti de protecţie. Totul este pus la punct în spitalul din Târgovişte. Secţiile destinate bolnavilor de coronavirus sunt izolate stric şi monitorizate în permanenţă.

Am aflat de la managerul Claudiu Dumitrescu că, în vederea prevenirii şi combateri coronavirusului, de astăzi, în cadrul Dispensarului TBC din Târgovişte vor începe efectuarea testelor pentru COVID-19 în regim intens. Vor fi folosite pentru efectuarea testelor PCR-urile existente în instituţia medicală. Spitalul a primit deocamdată 570 de teste. Se pot realiza 4 pe oră, respectiv 28 zilnic. Ne-a precizat dr. Claudiu Dumitrescu că se va lucra chiar şi la sfârşit de săptămână.

„Ne bazăm pe metodologia aplicată la nivel naţional, dar avem şi planul nostru de acţiune. Vom testa în primul rând suspecţii care ne vin la internare. În aproximativ o oră, ştim dacă persoana respectivă iese pozitiv sau negativ. Dacă testul va fi negativ, poate merge acasă sau este internată în secţia specifică afecţiunilor pentru care urmează a fi tratat. Dacă pacientul iese pozitiv, rămâne la Boli Infecţioase”, ne-a precizat Claudiu Dumitrescu.

 

Următoarele persoane care vin la testare sunt cadrele medicale, cele care prezintă anumite simptome specifice coronavirusului. Activitatea de testare va fi în curând şi mai intensă, datorită unui nou aparat care trebuie să fie adus din Marea Britanie. S-a mai întârziat din cauza unor formalităţi birocratice.

„Este absolut necesar să ştim care este starea de sănătate a personalului medical, să nu mai existe riscuri de contaminare în masă şi, în plus de asta, este util să nu mai existe în rândul cadrelor noastre starea de emoţie şi stres care intervine până la ieşirea rezultatelor. Acum, într-o oră pot afla rezultatul şi se poate acţiona rapid în cazul unor îmbolnăviri”, ne-a mai spus managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte.

Am mai aflat că nu se pot efectua teste la cerere. Normele nu permit acest lucru deocamdată. Contaminarea, în momentul de faţă, este greu de ţinut în frâu. Nu ştii cine poate fi purtător şi cine nu. Contează cel mai mult măsurile de protecţie şi distanţare socială care, fie vorba între noi, într-un spital mare, sunt totuşi greu de realizat când ai de-a face cu necunoscutul.

Deschiderea secţiilor reprezintă un risc sporit, dar este absolut necesară, ţinând cont de faptul că toţi cetăţenii, indiferent de afecţiunile de care suferă, trebuie să beneficieze de sistemul de sănătate. Dar într-o situaţie de pandemie, când răspândirea coronavirusului se face la nivel comunitar, este dificil a mai deţine controlul, într-o unitate medicală, asupra intrării pacienţilor cu diferite probleme de sănătate, a celor suspecţi de coronavirus sau care prezintă sau nu simptome ale bolii.

 

„Ne luăm măsurile de protecţie specifice, poate şi mai mult decât atât, dar este extrem ce dificil. Orice pacient care vine la spital este tratat în funcţie de afecţiunea de care suferă, dar este greu să afli dacă este cumva infectat cu coronavirus, mai ales în lipsa unor simptome specifice. Nu putem exclude sub nicio formă prezenţa sau absenţa infectării cu COVID-19. Nu putem testa pe toată lumea. Vine o urgenţă majoră, trebuie tratat omul, nu îl lăsăm să sufere, să moară. Şi dacă este testat, nu ai unde să izolezi toţi pacienţii în mod real până la venirea rezultatului. Este o situaţie dificilă, greu de controlat”.

Indiferent de probleme, de dificultăţi, se merge mai departe cu încredere, cu speranţă şi profesionalism. La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, războiul cu coronavirusul este în toi. Tocmai pentru a face faţă aceastei confruntări, s-a impus o mobilizare şi o dotare superioară cu aparatură medicală pentru efectuarea investigaţiilor specifice. A fost montat în spital un tomograf nou. Acum este aşteptată autorizarea celui de-al doilea aparat de radiologie digitală.

„Acesta va fi conectat la reţeaua de intranet a spitalului, astfel încât, în momentul în care se realizează radiografia, rezultatul este transmis, automat, în calculatorul medicului care a solicitat investigaţia”, ne-a precizat Claudiu Dumitrescu.

Spitalul târgoviştean este pregătit şi pentru situaţiile extreme, de criză. În cazul în care numărul persoanelor suspecte sau pozitive creşte, în afară de cele 10 locuri care mai sunt la Infecţioase sau de posibilitatea transferului către alte spitale destinate COVID-19, mai este la dispoziţia unităţii şi secţia de la Voineşti, care dispune de 25 de paturi destinate numai pacienţilor pozitivi.

Aşa cum aminteam la început, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, prin managementul eficient, prin implicarea administraţiei publice judeţene, prin gestionarea judicioasă a propriilor fonduri, dar şi prin sprijinul acordat de sponsori, de persoane implicate în acţiunile de tip umanitar, nu are probleme la capitolul lipsă de materiale de protecţie şi dezinfectanţi. Ne-a spus Claudiu Dumitrescu că există un stoc suficient de combinezoane, măşti de protecţie, mănuşi şi alte elemente necesare prevenirii răspândirii coronavirusului. Toate cadrele medicale au asigurat necesarul de materiale de protecţie. Managerul spitalului mulţumeşte tuturor celor care, indiferent de orientarea politică, de poziţia socială şi de alte afinităţi, au contribuit, prin sponsorizări şi donaţii, la dotarea spitalului cu aparatură şi cu consumabilele absolut indispensabile în perioada aceasta.

Ultimul sprijin l-a primit din partea omului de afaceri bucureştean Constantin Damov, care a adus la Târgovişte un transport de 1.000 de combinezoane de cea mai bună calitate fabricate în Taiwan, care asigură o protecţie desăvârşită cadrelor medicale. Damov a mai sponsorizat spitalul târgoviştean cu o importantă cantitate de măşti de protecţie. La îndreptarea atenţiei asupra spitalului din Târgovişte a binefăcătorului Constantin Damov a contribuit senatorul liberal Iancu Caracota, fost prefect al judeţului Dâmboviţa. Un alt sprijin important l-a acordat Spitalului Judeţean şi Nuclear Electrica. Respectiva societate a donat unităţii medicale din Târgovişte 1.400.000 de lei. O sumă de bani importantă, pe care conducerea spitalului o va folosi pentru achiziţionarea unor aparate medicale, pentru realizarea unei staţii de oxigen şi a rampei de oxigen la Secţia Boli Infecţioase. De asemenea, se va mai cumpăra un aparat de radiologie mobil şi un aparat ecograf ultraperformant destinat investigaţiilor pacienţilor cu COVID-19.

ACTUALITATE

Nelu Tătaru: Nu este exclusă o nouă prelungire a stării de alertă!

Publicat

pe

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, astăzi – 3 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, că nu este exclus ca starea de alertă, care expiră în data de 17 iulie, să fie prelungită. Totul din cauza faptului că, de trei săptămâni, numărul cazurilor de infectare cu coronavirus este în creștere în țara noastră.

A accentuat Nelu Tătaru că românii aproape că nu mai respectă deloc regulile de distanțare fizică și au renunțat și la portul măștii de protecție. De altfel, deja s-au conturat zone extrem de vulnerabile, precum litoralul sau Valea Prahovei. În acest context, secretarul de stat din cadrul Ministerului de Interne, Bogdan Despescu, a declarat că se vor organiza acțiuni de verificare cu efective mărite. Totodată, se vor opera detașări de personal, în special polițiști și jandarmi.

În ceea ce-i privește pe bolnavii asimptomatici, aceștia vor putea fi internați pentru 10 zile, după care medicul infecționist poate hotărî să-l plaseze în izolare la domiciliu. Pacienții care nu vor respecta aceasta măsură se vor alege cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Citește în continuare

ACTUALITATE

46 de prahoveni care fac dializă, infectați cu COVID-19!

Publicat

pe

Foto arhivă

Situație critică la Ploiești, în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri cu temutul coronavirus. 46 de oameni cu afecțiuni renale au fost diagnosticați cu COVID-19. Aceștia erau pacienții a două centre medicale unde făceau dializă.

De asemenea, la Spitalul de Pediatrie Prahova, aflat tot în municipiul Ploiești, cinci asistente medicale au ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus.

”Două dintre acestea au primit rezultatele la începutul săptămânii, iar celelalte trei se numără printre cei 12 contacți direcți ai primelor două cadre medicale depistate pozitiv. Direcția de Sănătate Publică și conducerea unității medicale urmează să ia o decizie privind activitatea secției unde au fost cazurile de infectare cu SARS-CoV-2“, precizează Instituția Prefectului Prahova.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!