Connect with us

ACTUALITATE

Teste pentru COVID-19, de astăzi, direct la Dispensarul TBC din Târgovişte

Publicat

pe

Perioada de pandemie a produs un fenomen bulversant pentru întreaga societate, ceva cu care nu ne-am confruntat şi pentru care, orice s-ar spune, nu aveam cum să fim pregătiţi. Coronavirusul a luat cu asalt în primul rând unităţile spitaliceşti. În aceste instituţii medicale, depăşirea unor situaţii de criză şi evitarea unor îmbolnăviri în masă s-au datorat unui management judicos, strict, prin punerea la punct, aproape milităreşte, a tuturor procedurilor de intervenţie, dar şi datorită bazei tehnico-medicale şi protecţiei împotriva COVID-19.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte a fost, până în momentul de faţă, un exemplu de organizare, conduită şi acţiune pe acest front de luptă cu nevăzutul şi perfidul coronavirus, chiar dacă, în aceste trei luni de pandemie, de stare de urgenţă şi de alertă, de pericole care au pândit la tot pasul, doi medici de la secţia Psihiatrie, o asistentă şi o infirmieră de la Boli Infecţioase au avut neşansa să se infecteze cu coronavirus.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte, medicul Claudiu Dumitrescu, ţine foarte mult la măsurile de protecţie în interiorul unităţii, la comunicare şi conduită strictă. Nu numai în secţiile destinate bolnavilor de COVID-19 sunt asigurate măsuri speciale de protecție, ci în toate departamentele. Medici, asistenţi, infirmieri, personal auxiliar şi de întreţinere, cu toții dispun de echipamente complete. De asemenea, pacienţii internaţi în diferite secţii sunt obligaţi ca, în interiorul spitalului, să poarte măşti de protecţie. Totul este pus la punct în spitalul din Târgovişte. Secţiile destinate bolnavilor de coronavirus sunt izolate stric şi monitorizate în permanenţă.

Am aflat de la managerul Claudiu Dumitrescu că, în vederea prevenirii şi combateri coronavirusului, de astăzi, în cadrul Dispensarului TBC din Târgovişte vor începe efectuarea testelor pentru COVID-19 în regim intens. Vor fi folosite pentru efectuarea testelor PCR-urile existente în instituţia medicală. Spitalul a primit deocamdată 570 de teste. Se pot realiza 4 pe oră, respectiv 28 zilnic. Ne-a precizat dr. Claudiu Dumitrescu că se va lucra chiar şi la sfârşit de săptămână.

„Ne bazăm pe metodologia aplicată la nivel naţional, dar avem şi planul nostru de acţiune. Vom testa în primul rând suspecţii care ne vin la internare. În aproximativ o oră, ştim dacă persoana respectivă iese pozitiv sau negativ. Dacă testul va fi negativ, poate merge acasă sau este internată în secţia specifică afecţiunilor pentru care urmează a fi tratat. Dacă pacientul iese pozitiv, rămâne la Boli Infecţioase”, ne-a precizat Claudiu Dumitrescu.

 

Următoarele persoane care vin la testare sunt cadrele medicale, cele care prezintă anumite simptome specifice coronavirusului. Activitatea de testare va fi în curând şi mai intensă, datorită unui nou aparat care trebuie să fie adus din Marea Britanie. S-a mai întârziat din cauza unor formalităţi birocratice.

„Este absolut necesar să ştim care este starea de sănătate a personalului medical, să nu mai existe riscuri de contaminare în masă şi, în plus de asta, este util să nu mai existe în rândul cadrelor noastre starea de emoţie şi stres care intervine până la ieşirea rezultatelor. Acum, într-o oră pot afla rezultatul şi se poate acţiona rapid în cazul unor îmbolnăviri”, ne-a mai spus managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte.

Am mai aflat că nu se pot efectua teste la cerere. Normele nu permit acest lucru deocamdată. Contaminarea, în momentul de faţă, este greu de ţinut în frâu. Nu ştii cine poate fi purtător şi cine nu. Contează cel mai mult măsurile de protecţie şi distanţare socială care, fie vorba între noi, într-un spital mare, sunt totuşi greu de realizat când ai de-a face cu necunoscutul.

Deschiderea secţiilor reprezintă un risc sporit, dar este absolut necesară, ţinând cont de faptul că toţi cetăţenii, indiferent de afecţiunile de care suferă, trebuie să beneficieze de sistemul de sănătate. Dar într-o situaţie de pandemie, când răspândirea coronavirusului se face la nivel comunitar, este dificil a mai deţine controlul, într-o unitate medicală, asupra intrării pacienţilor cu diferite probleme de sănătate, a celor suspecţi de coronavirus sau care prezintă sau nu simptome ale bolii.

 

„Ne luăm măsurile de protecţie specifice, poate şi mai mult decât atât, dar este extrem ce dificil. Orice pacient care vine la spital este tratat în funcţie de afecţiunea de care suferă, dar este greu să afli dacă este cumva infectat cu coronavirus, mai ales în lipsa unor simptome specifice. Nu putem exclude sub nicio formă prezenţa sau absenţa infectării cu COVID-19. Nu putem testa pe toată lumea. Vine o urgenţă majoră, trebuie tratat omul, nu îl lăsăm să sufere, să moară. Şi dacă este testat, nu ai unde să izolezi toţi pacienţii în mod real până la venirea rezultatului. Este o situaţie dificilă, greu de controlat”.

Indiferent de probleme, de dificultăţi, se merge mai departe cu încredere, cu speranţă şi profesionalism. La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, războiul cu coronavirusul este în toi. Tocmai pentru a face faţă aceastei confruntări, s-a impus o mobilizare şi o dotare superioară cu aparatură medicală pentru efectuarea investigaţiilor specifice. A fost montat în spital un tomograf nou. Acum este aşteptată autorizarea celui de-al doilea aparat de radiologie digitală.

„Acesta va fi conectat la reţeaua de intranet a spitalului, astfel încât, în momentul în care se realizează radiografia, rezultatul este transmis, automat, în calculatorul medicului care a solicitat investigaţia”, ne-a precizat Claudiu Dumitrescu.

Spitalul târgoviştean este pregătit şi pentru situaţiile extreme, de criză. În cazul în care numărul persoanelor suspecte sau pozitive creşte, în afară de cele 10 locuri care mai sunt la Infecţioase sau de posibilitatea transferului către alte spitale destinate COVID-19, mai este la dispoziţia unităţii şi secţia de la Voineşti, care dispune de 25 de paturi destinate numai pacienţilor pozitivi.

Aşa cum aminteam la început, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, prin managementul eficient, prin implicarea administraţiei publice judeţene, prin gestionarea judicioasă a propriilor fonduri, dar şi prin sprijinul acordat de sponsori, de persoane implicate în acţiunile de tip umanitar, nu are probleme la capitolul lipsă de materiale de protecţie şi dezinfectanţi. Ne-a spus Claudiu Dumitrescu că există un stoc suficient de combinezoane, măşti de protecţie, mănuşi şi alte elemente necesare prevenirii răspândirii coronavirusului. Toate cadrele medicale au asigurat necesarul de materiale de protecţie. Managerul spitalului mulţumeşte tuturor celor care, indiferent de orientarea politică, de poziţia socială şi de alte afinităţi, au contribuit, prin sponsorizări şi donaţii, la dotarea spitalului cu aparatură şi cu consumabilele absolut indispensabile în perioada aceasta.

Ultimul sprijin l-a primit din partea omului de afaceri bucureştean Constantin Damov, care a adus la Târgovişte un transport de 1.000 de combinezoane de cea mai bună calitate fabricate în Taiwan, care asigură o protecţie desăvârşită cadrelor medicale. Damov a mai sponsorizat spitalul târgoviştean cu o importantă cantitate de măşti de protecţie. La îndreptarea atenţiei asupra spitalului din Târgovişte a binefăcătorului Constantin Damov a contribuit senatorul liberal Iancu Caracota, fost prefect al judeţului Dâmboviţa. Un alt sprijin important l-a acordat Spitalului Judeţean şi Nuclear Electrica. Respectiva societate a donat unităţii medicale din Târgovişte 1.400.000 de lei. O sumă de bani importantă, pe care conducerea spitalului o va folosi pentru achiziţionarea unor aparate medicale, pentru realizarea unei staţii de oxigen şi a rampei de oxigen la Secţia Boli Infecţioase. De asemenea, se va mai cumpăra un aparat de radiologie mobil şi un aparat ecograf ultraperformant destinat investigaţiilor pacienţilor cu COVID-19.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Schimbare de gardă la Potlogi și flash mob la Târgoviște, de Ziua Europei

Publicat

pe

Astăzi – 9 mai 2021, autoritățile județului Dâmbovița au reușit să organizeze un eveniment complet, în care să aibă reprezentare, recunoștință și prețuire trei evenimente istorice care au marcat destinul țării noastre și al bătrânului continent: Ziua Independenței – declarată în anul 1877 de ministrul de Externe al României, Mihail Kogălniceanu; Ziua Victoriei – când, la 9 mai 1945, puterile aliate înfrâng armata hitleristă, având loc capitularea celui de-al treilea Reich, și Ziua Europei – cunoscută sub numele de Ziua lui Schuman, ministrul francez de Externe care, la 9 mai 1950, prin discursul avut la Paris și prin propunerile sale, pune piatra de temelie a Europei Unite.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a fost inițiatorul acestor evenimente de factură cultural-artistică care, prin amploare și diversitate, au dezmorțit spațiul social dâmbovițean bulversat și abrutizat de această stare de pandemie care a zădărnicit la extremis comunicarea interpersonală, relațiile interumane, manifestările de tip colectiv. Șeful administrației județene, cinstind această zi încărcată de simboluri, a spart gheață, a rupt zăgazul izolării și a creat un culoar benefic revenirii la normalitate.

A fost o sărbătoare consumată cald, logic, urmând parcă cronologia istorică. Manifestările dedicate zilei de 9 Mai au erupt frenetic în curtea majestoasă a Palatului Brâncovenesc de la Potlogi. A fost pentru prima dată după reabilitarea și redarea acestui complex muzeal în circuitul turismului istoric când, ca într-un ritual sacru, s-a desfășurat un ceremonial de schimbare a gărzii. Punerea în scenă a acestui moment retrezitor al spiritului marelui domnitor martir Constantin Brâncoveanu a aparținut strajerilor din Cetatea Făgăraș. Aceștia au încercat, folosindu-se de recuzita militară, de armele specifice epocii, să refacă parțial secvența schimbării gărzii la Palatul Domnesc. Și apoi, ușor-ușor, prin intermediul muzicii ce contopește și ne poate purta rapid prin vremuri, am ajuns la celelalte două celebrări importante începute la Potlogi și încheiate în Piața Tricolorului din Târgoviște.

 

Alături de președintele Consiliului Județean Dâmbovița s-au aflat: vicepreședintele Antonel Jîjie, parlamentarii PSD de Dâmbovița Carmen Holban, Titus Corlățean, Radu Popa și Marian Țachianu. Surprinzător, fiindcă până acum nu le-am simțit respirația, au venit și reprezentanți ai PNL. Au fost prezenți la Potlogi deputatul Gabriel Plăiașu și vicepreședintele PNL Dâmbovița Gabriel Grozavu. Au trăit emoția unică a schimbului de gardă și numeroși turiști, dar și cetățeni ai localității.

Seria scurtă a discursurilor a fost deschisă de Ovidiu Cîrstina – directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească. Le-a vorbit celor prezenți despre cum s-a plămădit acest proiect de reînsuflețire a Palatului Brâncovenesc de la Potlogi.

„Ideea acestui eveniment s-a născut chiar aici, la Potlogi, în urmă cu două săptămâni, și îi aparține președintelui Consiliului Județean Dâmboviţa, Corneliu Ștefan. (…) Îl salut și pe domnul Gheorghe Ana, care este acum alături de noi. În mandatul său de președinte al Consiliului Județean, s-a făcut un pas important pentru salvarea acestui monument istoric deosebit, și anume am început un proces lung și greoi cu Primăria Generală a Capitalei pentru ca acest obiectiv să revină în administrarea județului Dâmbovița. Iată că acum, grație restaurării efectuată cu fonduri europene, astăzi, ne putem bucura de această bijuterie a arhitecturii brâncovenești”, a spus Ovidiu Cîrstina.

Președintele Corneliu Ștefan a rostit o alocuțiune în care a amintit despre tripla semnificație a zilei de 9 mai, trei evenimente care au contribuit pe deplin la făurirea statului român, la consolidarea democrației și la unitatea Europei.

„Nu întâmplător am vrut să fim în Palatul Brâncovenesc din comuna Potlogi, unde avem dovada vie că fondurile europene au fost atrase și vor fi atrase în județul Dâmbovița. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la organizarea acest eveniment. Vă asigur că, în calitatea mea de președinte al Consiliului Județean Dâmboviţa, voi fi alături de cultură, de turism și de tot ceea ce ține de dezvoltarea județului nostru. La mulți ani, Europa! La mulți ani, Dâmboviţa! La mulți ani, România”, a fost mesajul președintelui CJ Dâmboviţa.

Primarul comunei Potlogi, Nicolae Catrina, i-a invitat pe cei prezenți ca, săptămâna viitoare, să vină din nou la Potlogi, de data aceasta în satul Pitaru unde se va sărbători un alt eveniment de însemnătate pentru localitate, județ și țară.

„Pe 15 mai 2021, se împlinesc 163 de ani de la nașterea marelui pictor Nicolae Grigorescu. Cu mândrie o spun că este născut în satul Pitaru, sat component al comunei Potlogi, și tot cu mândrie o spun, după ce vizitați acest frumos monument istoric, să mergeți la Pitaru, unde avem Memorialul Nicolae Grigorescu. Este o casă construită după o pictură a marelui artist”.

 

După-amiaza, la Târgoviște, după mult, mult timp, pe Platoul Prefecturii, cum numesc târgoviștenii Piața Tricolorului, s-a dezlănțuit un adevărat zumzet de primăvară. Acorduri muzicale românești, piese de referință ale marilor compozitori Ciprian Porumbescu și George Enescu interpretate de instrumentiștii Orchestrei Simfonice Muntenia au răsunat în întreaga piață. Copii și adolescenți îmbrăcați în tricouri albe, inscripționate cu mesajul „Dâmbovița în Europa”, au realimentat cu energie spațiul.

De la evocarea istorică a Brâncovenilor de la Potlogi am ajuns în contemporaneitate, în vremurile în care românii, europenii, trăiesc cu toții sub măsura libertății și a democrației. Europa Unită a dat startul către dezvoltare, prosperitate și echilibru. Un deziderat conturat în 1950 a dus la înfăptuirea statutului de cetățean european. Elevii târgovișteni adunați pe platou au adus, prin flash-mobul organizat, un omagiu României și Europei Unite.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Se fac înscrieri pentru clasa de baschet-volei de la Liceul Voievodul Mircea Târgovişte

Publicat

pe

de

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT