Connect with us

ACTUALITATE

Ziua imnului, trecută la diverse de mai-marii Prefecturii Dâmbovița

Publicat

pe

„Ziua Imnului”, în județul Dâmbovița, a trecut, așa, ca o boare, cam nebăgată în seamă, de parcă pandemia ne-a supt și întreaga vlagă a patriotismului. Mulți reprezentanți ai partidelor politice, ai bisericii, dar și membri ai societații civile au criticat onest nepăsarea reprezentanților Guvernului în teritoriu vizavi de nemarcarea cu oarece vizibilitate a acestei sărbători.

Monica Ilie, viceprimar al municipiului Târgoviște, a luat o poziție fermă, curajoasă, criticându-i pe mai marii Prefecturii Dâmbovița, care, ascunși la umbra COVID-ului, au trecut „Ziua Imnului” la evenimente diverse, necelebrând în niciun fel această sărbătoare.

„Astăzi ar fi trebuit să marcăm Ziua Imnului Național. Din păcate, reprezentanții Guvernului în teritoriu au considerat că este prea mare deranjul organizării unui eveniment care să arate respectul cuvenit acestui simbol național.
Să știți, domnilor, că am fi respectat toate regulile impuse de pandemia de coronavirus, am fi purtat mască și am fi stat la distanță unul de celălalt, dar am fi avut ocazia să fim împreună și să ascultăm Imnul țării noastre.
Să știți că Primăria și-ar fi îndeplinit întocmai, ca de fiecare dată, toate obligațiile! Prea ușor trecem peste astfel de momente, prea puțin prețuim simbolurile țării noastre, prea lipsiți de respect părem față de istoria acestui neam, prea ne-am îndepărtat de moștenirea noastră!
Cui folosește această uitare, această dezrădăcinare națională, această îndepărtare a românului de român? Nu invocați cazurile de COVID-19, priviți spre celelalte orașe, municipii din țară, priviți spre București unde evenimentul este în plină desfășurare! Cui folosește ca Târgoviște să rămână în uitare?

Imnul naţional al Românei are o istorie proprie, interesantă, deopotrivă tumultoasă şi surprinzătoare. Timpul consemnează primul Imn de Stat al României, compus în anul 1862 de către maiorul Eduard Hübsch, devenit 19 ani mai târziu, cu versurile poetului Vasile Alecsandri, ,,Imnul Regal Român”. Acesta a fost interpretat, pentru prima oară în această formă, la încoronarea Regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1881. Acordurile sale au fost auzite în ţara noastră până în anul 1947, rămânând, până acum, cel mai longeviv imn al nostru, cântat nu mai puţin de 66 de ani.

Odată cu instaurarea puterii comuniste şi înlăturarea Regelui Mihai I al României, noile autorităţi au înlocuit imnul regal cu un nou imn, numit ,,Zdrobite cătuşe!”, care va fi intonat până în anul 1953.

La 23 august 1953, locul acestuia va fi luat de un nou imn intitulat ,,Te slăvim, Românie!”, pe versurile poeţilor Eugen Frunză şi Dan Deşliu, iar în 1975 apare ,,Pe-al nostru steag e scris Unire”, o variantă a unui cântec patriotic compus de Ciprian Porumbescu, pe versuri de Andrei Bârseanu. Dedicat unirii Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească, în anul 1859, cântecul a fost imn al României pentru o scurtă perioadă, între anii 1975-1977.

„Trei culori” a fost decretat Imn al Republicii Socialiste România începând cu anul 1977, având acelaşi titlu şi aceeaşi muzică cu cântecul original compus de Ciprian Porumbescu. Textul iniţial a fost modificat semnificativ şi adaptat ideologiei epocii.

În 1990, „Trei culori” a fost înlocuit cu actualul imn al României, „Deşteaptă-te, române!”, muzica de Anton Pann, versuri Andrei Mureşanu. Nici istoria actualului Imn nu este lipsită de emoție, textul fiind scris în atmosfera generată de Adunarea de la Blaj, de pe Câmpia Libertății. De atunci, cântecul a fost intonat cu ocazia fiecărui moment crucial prin care România a trecut, insuflând curaj, unind întregul popor în sentimente nobile”, a punctat, pe pagina sa de Facebook, Monica Ilie – viceprimar al municipiului Târgoviște.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

PERPLEX. I-au tăiat microfonul ÎPS Teodosie în timpul slujbei de „Ziua Marinei”

Publicat

pe

Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Constanța, de Ziua Marinei, arată fie faptul că iubiții noștri conducători vor să facă totul în mare grabă, cum este obiceiul, să punctezi activitatea și evenimentul, fie au început să facă alergie la Biserica Străbună și la unii dintre slujitorii săi. Altfel nu se explică impardonabila întrerupere a microfonului, tocmai în timpul slujbei religioase, Înalt Preasfințitului Teodosie.

De față la manifestările dedicate acestei zile au fost prezenți și președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă. Oare nu s-au simțit un pic stânjeniți de faptul că au fost martorii unui asemenea afront marcă pur birocratică? Jenant.

ÎPS Teodosie a simțit penibilul momentului, faptul că i s-a dat cu flit și a mai continuat vreo 5 minute slujba fără sunet după care a plecat supărat din port.

Încă o ciudățenie organizațională care a pus într-o lumină urâtă evenimentul militar și i-a diluat importanța din cauza acestei gafe de tip funcționăresc pusă în practică de niște oameni pentru care contează doar să nu îți superi șeful și să tratezi totul numai la modul figurativ. De asta am ajuns unde am ajuns…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

A fost sfințită a patra fântână istorică din comuna Voinești

Publicat

pe

Astăzi, de Sfânta Marie Mare, în satul Manga, comuna Voinești, a fost sfințită cea de-a patra fântână istorică, refăcută de primarul Gabriel Dănuț Sandu.

Celelalte trei izvoare dătătoare de viață, cu o vechime de peste 100 de ani, pe care autoritățile locale le-au pus la punct se găsesc în satele Voinești, Oncești și Suduleni.

De față la acest eveniment de suflet, alături de localnici, de primarul Gabriel Dănuț Sandu și vicele Claudiu Popescu, s-a aflat și deputatul PSD Radu Popa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT