Connect with us

ACTUALITATE

Doi ani fără deputatul Ion Stan…

Publicat

pe

Poate s-a uitat, poate nu… Acum 2 ani, s-a dus dintre noi, subit, nedrept, încă neelucidat până la capăt, deputatul Ion Stan, fost preşedinte al PSD Dâmboviţa, purtător spre veşnicie a unor secrete imense, doar a fost ani buni preşedinte, vicepreşedinte şi secretar al Comisiei de Control SRI din cadrul Parlamentului României. Doi ani în care am simţit, apăsător, dur, lipsa marelui bărbat de stat, fiu al judeţului Dâmboviţa, politician aproape desăvârşit, cum puţini mai sunt în ziua de azi.

Ion Stan intrase în ultimii ani într-un război pe viaţă şi pe moarte cu cei care ar fi vrut să îngenuncheze România, cu cei care voiau să transforme politicul într-o simplă unealtă, într-o perdea de fum la umbra căreia să se coacă marile jocuri. Şi, fiindcă s-a ţinut tare, nu a cedat, a trebuit să pătimească mult, să fie hărţuit de statul paralel, despre care acum se vorbeşte din ce în ce mai puţin, ca şi cum nu ar mai exista, dar ştim că el încă fiinţează, îşi recalibrează intersesele şi aplică doar o altă strategie.

Una dintre cele mai consistente dovezi că a fost aşa, că Ion Stan a fost un luptător, un cavaler al dreptăţii nerecunoscut de cei plătiţi pentru a-i păta imaginea, pentru a-i transforma memoria în deşert, o constituie lucrarea „Idealuri social-democrate versus trădare naţională”. O culegere de declaraţii politice, de note ale marelui dispărut pe care, dacă le citeşti şi tot reciteşti, te furnică pe şira spinării şi realizezi rapid că deranjase enorm şi că i se pusese la cale eliminarea. Cartea lui Ion Stan reprezintă doar vârful vizibil al icebergului, o sinteză a unui bagaj informaţional impresionant pe care, cu siguranţă, nu o să-l mai putem cunoaşte niciodată. A plecat cu el sau cine ştie prin ce arhive zace…

Ion Stan s-a stins într-un spital de provincie, la Constanţa. Singur. Era plecat la mare, în căutare de linişte când moartea l-a ţintit, sprijinită parcă de un context rămas până azi, cum am mai spus, plin de mister. Nu s-a mai vorbit despre ultimele clipe ale deputatului, despre ceea ce s-a întâmplat acolo. O ceaţă densă s-a instalat peste fatidica zi de 3 august 2018. Şi nimeni nu a mai avut curajul să o împrăştie.

Unii prieteni ai deputatului Stan îşi permit chiar şi acum, doar în cercuri restrânse, să speculezeze, să pună întrebări, să lanseze ipoteze, să încerce să priceapă ceea ce nu se mai vrea să fie priceput.

Ion Stan a fost unul dintre titanii politicii româneşti de după 1990. Un patriot. Şi, ca toţi patrioţii care deranjează resorturile ascunse ale mecanismului puterii, a fost redus la tăcere.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Vârsnicii din Dâmbovița au aflat cum sunt protejați consumatorii din județ cu doar trei comisari OPC

Publicat

pe

Tema ședinței Comitetului Consultativ de Dialog Civic de astăzi, 29 februarie 2024, la care au participat reprezentanții Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice și ai Instituției Prefectului Dâmbovița a venit din sfera protecției consumatorului. A fost prezentă, pentru a explica cum stau lucrurile în acest domeniu și ce acțiuni au întreprins în județul Dâmbovița inspectorii acestui organism, comisarul șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor – Teodora Vandici.

La prezidiul întâlnirii, s-au aflat, ca de obicei: președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice – Gheorghe Popa și prefectul Claudia Gilia. A fost de față și subprefectul Ioan Corneliu Sălișteanu, angrenat și dedicat problemelor de factură socială apărute la nivelul județului.

 

Șefa de la Protecția Consumatorilor a prezentat un material sinteză al activității desfășurate Nu știu cât i-a interesat pe pensionari statisticile instituției, dar au fost atenți la expunere. Așa am aflat și noi, încă o dată, că pe la Protecția Consumatorilor Dâmbovița, de mulți, mulți ani, la capitolul resursă umană, nu s-a schimbat nimic, deși, în județ, de la lună la lună, au tot răsărit alți și alți agenți economici aflați în relație directă cu cetățenii, ca să nu zicem consumatori. Toți cei de față au rămas uimiți când au aflat că la Dâmbovița veghează la respectarea drepturilor consumatorilor trei comisari. Prefectul Claudia Gilia le-a lăudat activitatea prestată, în ciuda acestui formidabil deficit de personal care am înțeles că nu poate fi rezolvat. Pe lângă alte cauze, a intervenit și blocarea angajărilor în sistemul bugetar decisă de Guvernul României.

Controalele efectuate la agenții economici de către comisarii de la Protecția Consumatorilor sunt complexe, implică verificări minuțioase. În unele cazuri, luarea de probe, teste etc. Așa au aflat și vârstnicii că pe aci, prin Dâmbovița, nu există laboratoare specializate în analize complete și, când este nevoie de astfel de expertize, trebuie musai să se meargă cu probele la București. Toată procedura este una de durată. Concluzia ar fi că este greu de obținut eficiență în actul de control fără resurse umane. Dar, mergem înainte, cu ce avem. Prefectura am înțeles că a comunicat mai sus, la Guvern, despre situația existentă, dar, deocamdată, nu s-a găsit rezolvare.

S-a trecut apoi la exemple de cazuistică. Președintele Gheorghe Popa a vorbit despre unele probleme pe care le întâmpină bătrânii atunci când vor să-și procure aparate auditive și ochelari de vedere. Unii agenți economici care se ocupă cu distribuția unor astfel dispozitive, a spus Popa, sunt cam obtuzi, necooperanți. Dacă pensionarul greșește și nu își achiziționează ce trebuie constată apoi faptul că îi este schimbat produsul sau returnați banii cu mare greutate. La ochelari, dacă sunt fragili și după o purtate se rupe o ramă, merg la magazin pentru rezolvare și acolo li se sugerează, ironic, să își cumpere alții, deși ar fi trebuit schimbați.

Napoleon Dobra, reprezentul pensionarilor de pe Valea Dâmboviţei, ca de fiecare dată, a pus pe tapet câteva probleme cu care se confruntă cetățenii și a solicitat implicare și rezolvare. A prezentat Napoleon Dobra unele situații ciudate de care se lovesc oamenii prin supermarket-uri. Fie cele din orașe, fie cele deschise în mediul rural. Spune liderul pensionarilor de pe Vale că prețurile de la raft ale unor produse nu se potrivesc cu cele de la casă. Își ia omul alimentul din raft, mulțumit oarecum că are un preț bun, și când ajunge să plătească află că prețul este mai mare. Unii, care nu studiază atent bonul fiscal în magazin, abia acasă își dau seama că s-au păcălit sau, mai clar, că au fost înșelați.

O altă situație reclamată de Napoleon Dobra este cea cu garanția pe ambalajele reciclabile. Sticlă, pet-uri și doze. A spus reprezentantul pensionarilor de pe Valea Dâmboviței că oamenii s-au plâns de faptul că, la anumite produse, conform noilor norme, li se oprește și garanția pe ambalajul reciclabil. Când vin cetățenii la magazin să le returneze, li se spune că nu le poate fi restituită fiindcă… lipsește sistemul. În aceste condiții, dacă la Voinești sau Pietrari nu li se returnează garanția pentru ambalajul reciclabil, trebuie să vină la Târgoviște, unde funcționează pe lângă unele supermarket-uri aparate care primesc astfel de deșeuri sau, cel mai simplu, oamenii renunță la demers. Și, uite așa, ies în pierdere.

Sindicalistul Ion Oproiu a ridicat la rândul său altă problemă. Nu era de competența Protecției Consumatorului, dar, abil, cu țintă, Oproiu a adus la cunoștința autorităților o situație. La Romlux. Odată cu apariția noii legii a pensiilor, a normelor de aplicare, a intențiilor guvernanților de a majora pensiile după anumite calcule și criterii, oamenii au dat buzna solicitând documente de pe unde au lucrat. A spus Ion Oproiu că, la Romlux, pensionarii sunt tratați cu multă indiferență. Că vin cetățenii să încerce să își rezolve problemele, să adune documentele de care au nevoie și nu îi bagă nimeni în seamă.

Prefectul Claudia Gilia și subprefectul Ioan Corneliu Sălișteanu, care s-a implicat personal și în cazul UPET, au promis că vor lua măsuri pentru a normaliza lucrurile și la Romlux.

Și, fiindcă vine primăvara, mâine fiind 1 martie, ședința Comitetului Consultativ de Dialog Social s-a încheiat cu zâmbete, flori, urări de bine și mărțișoare.

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Anunț important pentru locuitorii orașului Titu. Nu neglija! Amenda minimă este 1.000 de lei

Publicat

pe

De

În contextul demarării lucrărilor agricole de primăvară, Primăria Titu le prezintă locuitorilor orașului principalele prevederi legale ce trebuie respectate pentru prevenirea incendiilor de vegetație. De reținut că nerespectarea acestor măsuri se sancționează cu amendă contravențională cuprinsă între 1.000 și 2.500 de lei.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite