Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Târgoviște: Sărbătoarea Sf. Nifon se va organiza în condiții de protecție sanitară și distanțare fizică

Publicat

pe

Părintele vicar eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Târgovişte, preot Ionuţ Ghibanu, a convocat astăzi o conferință de presă, pentru a anunţa programul de anul acesta al sărbătorii Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, care se va desfăşura în zilele de 10 și 11 august. Evenimentul religios, de o importanţă amplă pentru judeţul Dâmboviţa, pentru ţară, pentru toţi drept credincioşii, va fi organizat în curtea Mănăstirii Stelea, pregătită în mod special pentru primirea a cel puţin 1.000 de oameni, în condiţii de securitate şi de protecţie medicală, conform standardelor impuse de starea de pandemie. Este pentru prima dată când Sfântul Ierarh Nifon este sărbătorit în incinta Mănăstirii Stelea.

„Având în vedere necesitatea respectării cu strictețe a tuturor măsurilor sanitare, dar și din motive ce țin de imposibilitatea utilizării spațiului tradițional de desfășurare a sărbătorii din anii precedenți, anul acesta, ceremoniile dedicate Sf. Ier. Nifon se vor desfășura la Mânăstirea Stelea din Târgoviște, acolo unde există Casa Nifon, locul unde sfântul a locuit, prin urmare, un alt spațiu ce poartă amprenta istorică a activității sale.

Îndemn pe toți, fii și fiice duhovnicești ale Eparhiei noastre care vor dori să se roage alături de Noi la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, să respecte cu deosebită responsabilitate măsurile de protecție sanitară ce se impun, pentru ca astfel să ne putem bucura cât mai curând de revenirea la normalitatea vieții de dinaintea apariției noului coronavirus”, a prezentat părintele vicar Inuţ Ghibanu cuvântul ÎPS Nifon, arhiepiscop şi mitropolit al Târgoviştei.

În cadrul aceluiaşi mesaj, a fost subliniată personalitatea şi activitatea marcantă a Sfântului Ierarh Nifon, truda sa neobosită pentru Ortodoxia românească şi universală.

„Cel dintâi sfânt canonizat pe teritoriul țării noastre, Sfântul Ierarh Nifon a rămas în istorie ca marele înnoitor al vieții spirituale de la noi, din prima parte a secolului al XVI-lea, care a reorganizat din temelii viața bisericească de aici, îndemnând la utilizarea tiparului în misiunea Bisericii, dar și la necesara aprofundare a principiilor Evangheliei lui Hristos, atât în viața personală, cât și în cea publică.

Strădania sa pastoral-misionară a dus la o amplă efervescență spirituală și culturală în deceniile ce au urmat activității sale de la Târgoviște, iar cel mai cunoscut ucenic al său este Sfântul Voievod Neagoe Basarab, model de autentic conducător creștin peste secole.

În pofida problemelor și a limitărilor apărute ca urmare a măsurilor de stăvilire și eradicare a pandemiei cu noul coronavirus și anul acesta ne vom bucura de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, respectând toate normele sanitare în vigoare. De altfel, am invocat mijlocirea sfântului chiar din luna aprilie a acestui an, încă din perioada de început a pandemiei, cu prilejul procesiunii cu sfintele sale moaște prin fața bisericilor din Municipiul Târgoviște și a unor importante instituții publice sanitare și civile locale”.

Ceremoniile liturgice vor debuta cu Vecernia ce se va oficia în ziua de luni, 10 august, în Catedrala Mitropolitană, de la ora 18:00.

Marea Sărbătoare a Sfântului Ierarh Nifon, care trebuie să ne găsească mai uniţi ca niciodată, mai evlavioşi şi deschişi cu mintea şi sufletul către Dumnezeu, va începe marţi – 11 august 2020, de la ora 07:00, când, pe un podium special amenajat în aer liber în incinta Mănăstirii Stelea, vor fi săvârşite Utrenia şi Sfânta Liturghie.Tot acolo se vor afla şi moaştele Sfântului Ierarh Nifon.

„Pentru a încuraja performanța educațională, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Mitropolit Nifon va premia, în ziua de 11 august, 22 de elevi, care au obţinut media generală 10 la Evaluarea națională și la Bacalaureat, anul acesta.

Invităm credincioşii să participe la acest eveniment spiritual și cultural central al Eparhiei noastre, în zilele de luni, 10 august, ora 18:00, la Catedrala Mitropolitană, şi marți, 11 august, începând cu ora 07:00, în incinta Mânăstirii Stelea din Târgoviște. Menționăm faptul că toți credincioșii care vor veni la slujbă vor primi gratuit măști de protecție și vor avea la dispoziție dezinfectanți”, a precizat vicarul eparhial Ionuţ Ghibanu.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Penitenciarul Găești angajează asistenți medicali

Publicat

pe

de

Penitenciarul Găești a scos la concurs, din sursă externă, în vederea încadrării ca polițist de penitenciare, 2 posturi de agent în cadrul sectorului medical, după cum urmează:

– 1 post de asistent medical (generalist)
– 1 post de asistent medical (farmacie)

Condițiile necesar a fi îndeplinite de către candidați, probele de concurs, tematica și bibliografia aferente, pot fi consultate accesând link-ul http://anp.gov.ro/penitenciarul-gaesti/despre-noi/cariera/

Dosarele complete, se depun la sediul Penitenciarului Găești, până la data de 19.10.2020, inclusiv.

Informații suplimentare se pot obține, de asemenea, de la structura de resurse umane: tel. 0245.710.254, int. 110

Precizăm că activităţile specifice concursului se vor derula cu respectarea normelor impuse de actualul context epidemiologic.

Citește în continuare

ACTUALITATE

PERPLEX. L-au votat masiv pe primarul… mort de două săptămâni!

Publicat

pe

Suntem o țară unde campaniile electorale, alegerea celor care să ne reprezinte, care să ne decidă viitorul sunt încă tratate în bășcălie, sunt considerate de marea majoritate a fi competiții și atât. Concursuri de tipul care este mai tare în scos la vot poporul. Totul se desfășoară nu după conștiință, cultură politică, interes democratic, aplecare asupra treburilor țării. Se merge la calcul exact sau la exaltare supremă. Vezi cazurile candidaților care au ajuns primari din dorința oarbă, iologică și neproductivă a unor categorii de mase de a pune cu orice preț la conducere pe cineva chiar dacă este o mătăluță sau care abia ieri-alaltăieri s-a dat jos din avionul de Paris, unde a trăit liniștit bine mersi.

Dar ceea ce a întrecut orice măsură, dovedind încă o dată că alegerile sunt tratate de o bună parte a electoratului ca pe un joc, ca pe o rutină banală, nu ca pe un act al conștiinței și interesului comun suprem, cum am mai spus-o, s-a întâmplat într-o localitate din județul Olt. La Deveselu. Comună cunoscută și prin celebrul scut antirachetă. Unul dintre candidații pentru funcția de primar în această localitate a murit un timpul campaniei electorale. A făcut omul infarct. Destinul. Cetățenii comunei, probabil impresionați de această tragedie, mai ales că era edilul în funcție și principalul lor favorit, în ziua alegerilor l-au votat pe decedat! Și nu așa, oricum. A fost un vot masiv! Concluzia: atât înțelege uneori electoratul din aceste jocuri politice, din necesitatea de a fi responsabil. Acum, conform legii, fiindcă au fost sentimentali, la Deveselu vor trebui organizate din nou alegeri. Așa se întâmplă când nu îți pasă și vrei să te conducă și un mort…

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!