Connect with us

ACTUALITATE

Târgoviște: Sărbătoarea Sf. Nifon se va organiza în condiții de protecție sanitară și distanțare fizică

Publicat

pe

Părintele vicar eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Târgovişte, preot Ionuţ Ghibanu, a convocat astăzi o conferință de presă, pentru a anunţa programul de anul acesta al sărbătorii Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, care se va desfăşura în zilele de 10 și 11 august. Evenimentul religios, de o importanţă amplă pentru judeţul Dâmboviţa, pentru ţară, pentru toţi drept credincioşii, va fi organizat în curtea Mănăstirii Stelea, pregătită în mod special pentru primirea a cel puţin 1.000 de oameni, în condiţii de securitate şi de protecţie medicală, conform standardelor impuse de starea de pandemie. Este pentru prima dată când Sfântul Ierarh Nifon este sărbătorit în incinta Mănăstirii Stelea.

„Având în vedere necesitatea respectării cu strictețe a tuturor măsurilor sanitare, dar și din motive ce țin de imposibilitatea utilizării spațiului tradițional de desfășurare a sărbătorii din anii precedenți, anul acesta, ceremoniile dedicate Sf. Ier. Nifon se vor desfășura la Mânăstirea Stelea din Târgoviște, acolo unde există Casa Nifon, locul unde sfântul a locuit, prin urmare, un alt spațiu ce poartă amprenta istorică a activității sale.

Îndemn pe toți, fii și fiice duhovnicești ale Eparhiei noastre care vor dori să se roage alături de Noi la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, să respecte cu deosebită responsabilitate măsurile de protecție sanitară ce se impun, pentru ca astfel să ne putem bucura cât mai curând de revenirea la normalitatea vieții de dinaintea apariției noului coronavirus”, a prezentat părintele vicar Inuţ Ghibanu cuvântul ÎPS Nifon, arhiepiscop şi mitropolit al Târgoviştei.

În cadrul aceluiaşi mesaj, a fost subliniată personalitatea şi activitatea marcantă a Sfântului Ierarh Nifon, truda sa neobosită pentru Ortodoxia românească şi universală.

„Cel dintâi sfânt canonizat pe teritoriul țării noastre, Sfântul Ierarh Nifon a rămas în istorie ca marele înnoitor al vieții spirituale de la noi, din prima parte a secolului al XVI-lea, care a reorganizat din temelii viața bisericească de aici, îndemnând la utilizarea tiparului în misiunea Bisericii, dar și la necesara aprofundare a principiilor Evangheliei lui Hristos, atât în viața personală, cât și în cea publică.

Strădania sa pastoral-misionară a dus la o amplă efervescență spirituală și culturală în deceniile ce au urmat activității sale de la Târgoviște, iar cel mai cunoscut ucenic al său este Sfântul Voievod Neagoe Basarab, model de autentic conducător creștin peste secole.

În pofida problemelor și a limitărilor apărute ca urmare a măsurilor de stăvilire și eradicare a pandemiei cu noul coronavirus și anul acesta ne vom bucura de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, respectând toate normele sanitare în vigoare. De altfel, am invocat mijlocirea sfântului chiar din luna aprilie a acestui an, încă din perioada de început a pandemiei, cu prilejul procesiunii cu sfintele sale moaște prin fața bisericilor din Municipiul Târgoviște și a unor importante instituții publice sanitare și civile locale”.

Ceremoniile liturgice vor debuta cu Vecernia ce se va oficia în ziua de luni, 10 august, în Catedrala Mitropolitană, de la ora 18:00.

Marea Sărbătoare a Sfântului Ierarh Nifon, care trebuie să ne găsească mai uniţi ca niciodată, mai evlavioşi şi deschişi cu mintea şi sufletul către Dumnezeu, va începe marţi – 11 august 2020, de la ora 07:00, când, pe un podium special amenajat în aer liber în incinta Mănăstirii Stelea, vor fi săvârşite Utrenia şi Sfânta Liturghie.Tot acolo se vor afla şi moaştele Sfântului Ierarh Nifon.

„Pentru a încuraja performanța educațională, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Mitropolit Nifon va premia, în ziua de 11 august, 22 de elevi, care au obţinut media generală 10 la Evaluarea națională și la Bacalaureat, anul acesta.

Invităm credincioşii să participe la acest eveniment spiritual și cultural central al Eparhiei noastre, în zilele de luni, 10 august, ora 18:00, la Catedrala Mitropolitană, şi marți, 11 august, începând cu ora 07:00, în incinta Mânăstirii Stelea din Târgoviște. Menționăm faptul că toți credincioșii care vor veni la slujbă vor primi gratuit măști de protecție și vor avea la dispoziție dezinfectanți”, a precizat vicarul eparhial Ionuţ Ghibanu.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Tabără de creație la Centrul Județean de Cultură Dâmbovița. Detalii aici

Publicat

pe

de

Centrul Județean de Cultură Dâmbovița organizează, în perioada 11 – 15 iulie 2022, cea de-a X-a ediție a Taberei de creație „O vară de poveste”.

„Atelierele de creație – olărit, dans, micul artizan, decorațiuni hârtie, cusături, mărgele și pictură icoane pe sticlă – vă vor oferi, ca în fiecare an, experiențe de neuitat.

Programul se desfășoară în intervalul orar 08:00 – 12:00. Taxa de participare pentru întreaga săptămână de activități este de 30 lei / copil.

Copiii, cu vârsta minimă de 6 ani, se pot înscrie până la data de 7 iulie, la nr. de telefon 0726.901.944″, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

A început construcția primului hotel de 5 stele din Stațiunea montană Peștera-Padina

Publicat

pe

Moment istoric, luni – 27 iunie 2022, în Munții Bucegi. Este ziua când a fost pusă piatra de temelie a primului hotel de 5 stele ce va fi construit în cadrul Stațiunii montane Padina-Peșrera. Este un proiect implementat fe cunoscutul om de afaceri Valentin Calcan.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de sfințire, apoi s-a dat citire actului de temelie, pe care investitorul l-a plasat într-o capsulă a timpului ce a fost zidită la temelia viitorului otel Peștera Wellness&SPA, împreună cu două ziare de astăzi și o fotografie de grup.

Valentin Calcan a declarat că își dorește ca hotelul să fie gata până în toamna anului viitor, când se împlinesc 100 de ani de la ridicarea primei cabane turistice în Bucegii dâmbovițeni – Casa Peștera.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT