Connect with us

OPINII

Moţiunea de cenzură, ca leac antidictatură…

Publicat

pe

Mă tot uit la ceea ce se întâmplă pe scena politică românească. Văd cum, la umbra măştilor de protecţie anticoronavirus, musteşte dictatura. Semnalul a fost dat de ilustrul preşedinte al ţării, Klaus Iohannis, şi este multiplicat prin varii canale de liberali, care au constatat, de când sunt la putere, că le prinde bine mişcarea iohanesiană. Stau la cârma ţării şi nu le mai pasă de nimeni. Cum deschide unul din PSD gura, cum se năpusteşte asupra lui maşina de tocat de la Cotroceni.

Şi, uite aşa, prin grija şefului de stat şi aportul aproape orbesc al social-democraţilor, ne apropiem de înjghebarea unui puiuţ de dictatură. Am spus cu aportul PSD, fiindcă ei sunt cei care, din raţiuni încă necunoscute, i-au girat pe liberali la putere de câteva ori, le-au cântat în strună, mizând pe un gen de calcul care nu a bătut, se vede treaba, cu situaţia din teren. Pe undeva s-a strecurat o greşeală în ecuaţie şi s-a mers în acest mod până la final. Or fi vrut social-democraţii să elimine jocul şi riscul din costumul politic şi să meargă la sigur, pe o idee, pe un val, care, în final, a rămas înţepenit la mal. Probabil, când tot girau la guverne orbaniene, slabe, compuse din ciudăţenii ale momentului, au trăit cu impresia că or să beneficiteze de oarece clemenţă din partea locatarului de la Cotrocenui, că nu o să-i mai ocărească public, că o să îi lase în pace, în opoziţia lor!

Puţin i-a păsat lui Iohannis că i-au făcut jocul PSD-iştii. I-a băgat la malaxor din prima. Culmea, nimeni nu şi-a pus un semn de întrebare, dacă este bine ceea ce face şeful statului, dacă mai sunt respectate regulile democraţiei, Constituţia. Cum poţi tu, până la urmă preşedintele tuturor românilor, să tăbări cu atâta înverşunare asupra unui partid politic, să declari pe toate drumurile că PSD nu mai are ce căuta la guvernare? Miroase a dictatură! Ce rost mai au democraţia, Parlamentul, multipartidismul, diferenţa de opinie, lupta de idei, instituţiile democratice, dacă tu, preşedintele ţării, nu mai vrei ca un partid politic să se exprime conform votului dat de cetăţeni, conform regulilor statului de drept?

Revin la PSD. Cei care compun acest partid au acum misiunea de a restabili echilibrul, de a readuce democraţia în albia ei corectă, normală, firească. Au misiunea de a tempera zelul preşedintelui Iohannis şi rapacitatea liberalilor care par să se fi îndrăgostit prea repede de putere şi cu orice preţ, chiar călcând peste valorile democraţiei. Moţiunea de cenzură reprezintă un pas important. Dacă trece, poate fi considerată o victorie a democraţiei, a revenirii la normalitate. Mai simţim şi noi că în România se face politică adevărată. Social-democraţii trebuie să îi arate lui Klaus Iohannis, lui Ludovic Orban şi droaiei din spatele lor, că au sărit calul şi că este timpul ca ţara să îşi revină, la fel şi ei, conchistadorii pandemiei.

Dacă moţiunea nu trece, apare un mare semn de întrebare în piaţa largă a politicii româneşti, plus speculaţii şi scenarii de tot felul. Ne putem gândi inclusiv la faptul ca nu cumva, de prin varii locaţii oculte, să se fi dat vreun ordin ca lucrurile să decurgă altfel. De soarta moţiunii de cenzură, zic eu, depinde bruma noastră de democraţie. Dacă pică, PNL iese întărit, Iohannis jubilează, iar asemănarea cu ceea ce se întâmplă la capitolul politică în Ungaria altui Orban este cât se poate de evidentă.

Congresul social-democraţilor desfăşurat online şi cu unele luări de poziţie contradictorii și moţiunea de cenzură sunt, de fapt, elementele care compun viitorul PSD. Rămân tari pe meterezele democraţiei sau se pierd, aşa cum îşi doreşte cu ardoare Klaus Iohannis.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Normalitatea, ca o fata morgana…

Publicat

pe

E vară. E caniculă. E război. E vremea hâdă a neprevăzutului invocat din tainițele întunericului. Trăim într-un calm aparent. Suntem ațâțați, puși sub presiune de probleme, de stres. Este nevoie doar de un mic impuls pentru a exploda, pentru a refula otrăvurile existențiale.

Constat că totul se desfășoară după un ritm impus de inerție. Nimic nu mai este sigur, dătător de speranță. Azi este rău, mâine este și mai rău. Dacă aruncăm o privire în spațiul public, observăm că politicienii nu mai fac spectacol, nu mai prestează. Există o teamă, o nesiguranță. Chiar și un bun simț, până la urmă. Aparițiile dese ale celor care ne conduc și ne reprezintă în această etapă confuză, cu un tăvălug al prețurilor la energie, gaze naturale și alimente pe care nu îl poate opri nimeni, cu un război care crește în intensitate, provoacă rumoare, plictis, alimentează neîncrederea.

Cetățeanul de rând, omul simplu, nevinovat, în capul căruia se sparg toate metehnele istoriei, suferă. Din cauza stării în care se află, nu mai acceptă nimic. Și-a închis canalele de recepție a mesajelor de tip electoral. Pare indiferent. Nu cere. Nu iese încă în stradă. Așteaptă să se întâmple ceva. Caută un reazăm. Un sens. O revenire a normalității.

Din păcate, nu vom asista prea curând la o întoarcere a firescului cu care suntem obișnuiți. Poate că ceea ce se întâmplă acum este adevărata față a realității. Bula în care pluteam, parcă mai sigur, s-a spart. Normalitatea a devenit o fata morgana. O iluzie pe care o vedem din când în când și nu o mai simțim deloc.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

OPINII

Mihaela, dragostea mea! Varianta: garantat 99%

Publicat

pe

Porțile de intrare în politică sunt deschise pentru toată lumea. Ușa pe care intră tot poporul cu carnet de partid este largă, dar lăcașul prin care trebuie să te strecori spre funcții înalte este strâmt și nu poți trece decât în baza unor avize speciale, a unor acorduri venite din zone necunoscute muritorului de rând. Ce știm noi despre democrație, vot, simpatie generală reprezintă doar un ambalaj frumos, garnisit cu bune intenții.

Urmăresc de ceva vreme evoluția lui Mircea Geoană. Omul este tare acum. Nu și-a schimbat discursul. Același tip. Multă teorie. Definiții. Concretul lipsește. E ceva mai sigur pe ce spune. Are spate puternic. Se simte de la o poștă, doar privindu-l, siguranța de care dispune, echilibrul și forța pe care i le-au dat cei care sunt în umbra sa, poziția pe care o ocupă.

Este un alt Geoană față de cel consumat în noaptea care a creat celebra replică intrată în uzul popular al celor care vor să-i persifleze pe cei care se grăbesc, „Mihaela, dragostea mea! Mulțumesc!”.

După ce a pierdut alegerile prezidențiale, Geoană a căzut pe toată linia. Intram în partea a doua a epocii Băsescu. Cătușele erau deja unse și scoase la probă pe încheieturi de politicieni de rang înalt, afaceriști și opozanți…

Mircea Geoană a fost ejectat chiar și de propriul partid. Ulterior, a încercat, cum fac acum Liviu Dragnea și Ludovic Orban, să revină în prim-planul politicii cu partidulețe noi, insignifiante. Al lui Geoană s-a chemat Partidul Social Românesc. Nu a reușit să convingă cu această formațiune. Și îl vedem apoi pe fostul ambasador al României în Statele Unite uns secretar general adjunct al NATO. Funcție cu vizibilitate, cu poziție și deschidere europeană și internațională.

Aflăm acum, pe căi indirecte, ca și cum s-a dat drumul la un test, la un sondaj de încredere, că Mircea Geoană ar putea candida pentru funcția supremă în stat. Nu s-a vehiculat încă numele partidului care o să îl susțină. PSD, formațiunea pe care a coordonat-o și din care a fost exclus în 2011 și reprimit un an mai târziu, pentru a candida pentru un mandat de senator, nu dă semne că ar fi de acord cu ce se zvonește bine calculat pe piață. Este clar că această nominalizare este impusă de cineva. Geoană nu este omul care să iasă public cu astfel de informații decât dacă, pe undeva, s-a decis această mișcare. Posibil ca Geoană să fie candidatul comun al coaliției PSD-PNL și UDMR.

Tam-tam-ul din ultimele zile, jocul de imagine forțat în care a intrat chiar și fiica secretarul general adjunct NATO, nu este chiar întâmplător. Ceva se pune la cale. Probabil că, prin culisele puterii, se poartă negocieri și nu este exclus ca, mâine-poimâine, să auzim că PSD acceptă varianta Geoană. Cu sprijinul dat de Europa și de America, Geoană, cu siguranță, nu se va mai confrunta cu un eșec bine ticluit și ingenios pus la cale, ca cel din 2009. Dar, atenție! Dacă se merge pe puerilism, intoxicare acută ca acum, cu scoaterea în față a fiicei lui Geoană cu tot soiul de povești de viață și preocupări de lux care nu coincid cu trăirile și zvârcolirile cetățeanului de rând, pot apărea probleme în sondaje, în încredere.

Oricum, cred că se va merge, până în ultima clipă, cu zâmbetul pe buze, ca în celebra noapte „Mihaela, dragostea mea!”. O dovadă clară a siguranței, a faptului că zarurile au fost aruncate…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT