Conectați-vă cu noi

ADMINISTRAŢIE

Primarul de la Pucioasa prezintă problemele cauzate de bulibășeala din învățământ

Publicat

pe

Ca întotdeauna, primarul oraşului Pucioasa, Constantin Ana, spune lucrurilor pe nume, cu subiect şi predicat, fără ocolişuri, tăios şi cu bătaie lungă. Începutul acestui an şcolar aflat sub semnul pandemiei este trist, bulversant, temător, cu zâmbete puţine, cu multe probleme nerezolvate sau lăsate în coadă de peşte, cu soluţii doar pe jumătate şi cu o mantie groasă de incertitudine.

„Pucioasa reprezintă centrul educațional al nordului județului, cu 3.000 de copii, cadre didactice și personal didactic auxiliar implicat în procesul educațional, cu două școli, două licee şi cinci grădinițe care sunt pe ultima sută de metri în pregătirea de a-și primi copiii la clasă.

Numai că lucrurile nu stau deloc bine și trebuie să o spunem foarte serios. Mai întâi de toate, Pucioasa a intrat în scenariul galben, surprinzător pentru mine, după o perioadă în care nu a fost nicio emoție legat de repartizarea în zona verde, dar ne-am trezit acum că suntem în scenariul galben, ceea ce ne creează oarecare probleme.

Am însă o întrebare la care nu mi-a răspuns nimeni pe grupul pe care suntem toți, cel al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Pucioasa este în scenariul galben, Moțăieni, lângă noi, în scenariul roșu și Fieni, care e în scenariul verde.

Copiii din Moțăieni sunt repartizați jumătate la şcolile din Pucioasa, jumătate în Fieni. Nimeni nu știe de ce noi am rămas în zona galbenă și nu ne-a dus și pe noi în roșu. Doamne ferește! Sau de ce Fieni este încă în zona verde. Este o abordare, așa, simplistă și care nu aduce nimic bun. Apoi, un alt aspect despre care nu vorbește nimeni. Noi organizăm transportul elevilor cu microbuze școlare, patru sunt proprietatea noastră, patru sunt închiriate. În condițiile în care abia ne descurcăm, la limită, cu cele 8 mijloace de transport, mergând la capacitate maximă, nu știu cum o s-o scoatem la capăt când vom funcționa doar cu jumătate din capacitatea microbuzului.

Tot încercăm să triem zone, să le explicăm părinților că trebuie să vină copiii și pe jos. Vremea este încă frumoasă și nu ar fi o problemă acum. Dar ne apropiem de sezonul rece și credeți-mă că o să fie o problemă”, a mărturisit Constantin Ana.

Şi cum este descurcăteţ, edilul Pucioasei a reuşit să rezolve problema măştilor de protecţie pentru cel puţin un an de zile. Dacă în alte unităţi administrative, prin alte şcoli, profesorii le spun părinţilor că trebuie să vină copiii zilnic la şcoală cu cel puţin două măşti, la Pucioasa nu mai există această problemă.

„Nu mi-a venit să cred ce mână de ajutor mi-a fost întinsă de către doi locuitori ai orașului Pucioasa, plecați către București și întorși acasă cu gânduri bune, doar la un apel. Ieri am descărcat un TIR cu 1.700.000 de măști. Orașul Pucioasa, un an de zile nu mai are nevoie de nicio mască pentru procesul educațional. Este un lucru extraordinar că măcar una dintre pietre mi-a fost luată de pe inimă”, a mai precizat primarul oraşului Pucioasa.

Constantin Ana recunoaşte că trăim vremuri dificile şi că suntem conduşi de oameni care nu sunt capabili să ofere soluţii, să găsească cele mai bune variante de depăşire a acestei crize care ne-a deturnat existenţa de la normalitate, dar îşi păstrează optimismul şi cere cetăţenilor, părinţilor în mod special, să fie alături de administraţie.

„Sunt și eu părinte, fetele mele sunt disperate să meargă la școală. Sunt părinți care abordează total diferit problema și nu vor să-și lase copiii să vină la școală. Trebuie să găsim un echilibru cât mai aproape de perfecțiune pentru ca acest proces didactic să nu mai piardă un an de zile. Din punctul meu de vedere, și o spun cu subiect și predicat, am pierdut semestrul doi al anului trecut. Am mimat educația și nu trebuie să continuăm așa.

Suntem într-o situație în care trebuie să ne adaptăm vremurilor și să așteptăm neapărat să treacă această perioadă pentru că, odată cu asta, trec și anii, trece și o parte din viața noastră.Trebuie să valorificăm fiecare secundă.

Trebuie să fim pregătiți pentru acest tip de învățământ. Noi o să facem tot ceea ce ne stă în putință ca școala de acasă să fie un termen corect, real. Cel care stă acasă, izolat, sau care face parte dintr-un anumit scenariu la un moment dat, să poată avea acces la informații reale, nu cu trei „mărgele” pe care le vede el pe tablă din webcam-ul pe care îl are la dispoziție. Trebuie să mergem un pic mai departe și cred că o să reușim să facem asta”, a precizat primarul Constantin Ana.

ADMINISTRAŢIE

Fişă de primar. Marian Şerban de la Poiana are har şi aplecare pentru administraţie

Publicat

pe

Poiana, o localitate situată în zona de sud a judeţului Dâmboviţa, la circa 20 km de oraşul Titu. O aşezare în care trăiesc oameni muncitori, gospodari, legumicultori din tată-n fiu. Cu ani în urmă, am mers la Poiana pentru a vedea cum funcţionează administraţia publică locală, care sunt nevoile comunităţii, cum reacţionează edili comunei când este vorba de nou, de implementarea unor proiecte care să schimbe înfăţişarea localităţii. Nu am fost deloc mulţumit de ceea ce am găsit. Parcă totul stătea pe loc, în umbra trecutului. Apatie şi resemnare. Un sediu de primărie insalubru, dezgustător, neprimitor şi încărcat de chipuri reci. În tot acest timp, comunitatea clocotea, dornică de primenire, de schimbare.

Şi, uite aşa, pe un val al speranţei, al încrederii în bine a venit la primărie Marian Şerban. Trebuie să recunosc, la început, pe fondul neîncrederii în administraţia pe care tocmai o detronase prin vot liber, nu prea mi-a inspirtat încredere. Am crezut că este vorba de o mutare din inerţie, obişnuită, simplă, politică. M-am înşelat! Şi a fost bine.

Încet-încet, la Poiana au început schimbările. Pornind de la comunicarea cu cetăţeanul, la interacţiunea dintre funcţionarii Primăriei, modul de lucru, alt nivel de abordare. A fost un început. Şi a fost bine. Marian Şerban, simplu, fără a cerceta supremele mecanismne ale administraţiei, mai mult cu har şi aplecare, a dezgheţat comuna. Şi, de la lună la lună, de la an la an, s-au tot pus pietre la temelia creării unei comunităţi total reînnoite.

Nu facem acum inventarul tuturor obiectivelor pe care le-a conturat şi materializat, nu de puţine ori, cu eforturi extreme, în perioade când banii alocaţi nu îi ajungeau unei primării nici măcar pentru funcţionare. Ne referim doar la ultimul său mandat, când totul miroase încă a proaspăt, când obiective pe care mulţi nu le mai vedeau finalizate au fost definitivate şi puse la dispoziţia comunităţii.

La Poiana, au fost modernizate cele două şcoli, s-a construit o bază sportivă, terenuri de sport cu gazon sintetic şi nocturnă, a fost modernizat iluminatul public… Drumurile din localitate, plus cele de exploatare agricolă, au fost asfaltate. Alte obiective importante le-au reprezentat extinderea reţelelor de apă şi de canalizare. De asemenea, comuna a fost prinsă într-un program de cadastrare gratuită. Şi este vorba de circa 1.500 de hectare!

De curând, a fost edificat Centrul de zi pentru copiii aflaţi în situaţii de risc. S-au conturat locuri de joacă. Toate aceste investiţi au fost derulate prin fonduri de la bugetul de stat, prin PNDL, sau de la bugetul local.

Marian Şerban, nu se opreşte aici. Mai sunt multe de pus pe tapet. Localitata legumicultorilor are nevoie de cât mai multe repere şi embleme ale dezvoltării. Se construieşte, avându-se în vedere viitorul.

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Târgovişte: Stadiul lucrărilor de la Cinematograful Independența. FOTO

Publicat

pe

La Cinematograful Independența din Târgoviște sunt în plină desfășurare lucrările de amenajare a sălii. S-a montat în mare parte mocheta, a început montarea scaunelor și se lucrează la fațadă și la holuri.

„Suntem foarte aproape de finalul unui proiect foarte important prin care o pată pe obrazul municipiului Târgoviște va fi ștearsă. Discutăm de o investiție în valoare de aproximativ 8 milioane de lei. Este o investiție finanțată prin CNI, pe un proiect realizat de Primăria Târgovişte. Suntem la peste 80% pe ceea ce înseamnă progresul fizic al lucrărilor și sunt convins că aceasta clădire-simbol a municipiului Târgoviște va arăta foarte bine și va întregi investițiile pe care Primăria Târgoviște le realizează în zona centrală a municipiului.

Aș mai adăuga aici investiția finalizată de la Piața Tricolorului, investițiile în curs de desfășurare de la Parcul Mitropoliei, de la Piața Revoluției, iar în perioada următoare, cel târziu în primăvară, vor începe investiții semnificative pe ceea ce înseamnă reabiltarea tramei stradale. Aș aminti, spre exemplu, lucrările de reabilitare a bulevardului Mircea cel Bătrân, lucrări care vor fi finanțate pe fonduri europene pe proiectul privind modernizarea transporturilor public în comun. De asemenea, strada Gării și bulevardul Carol I, care reprezintă, de asemenea, străzi importante din municipiu care urmează să fie reabilitate pe fonduri europene.

Menționez și faptul că, începând din luna noiembrie până în martie, vor veni la Târgoviște, etapizat, cele 28 de autobuze în baza contractului pe care Primăria Târgoviște l-a încheiat cu Mercedes Benz. Este vorba de autobuzul numărul 1 în lume anul trecut, pe ceea ce înseamnă transportul public. Investițiile însă nu se opresc aici.

În perioada imediat următoare, vor fi finalizate câteva proiecte importante, atât pe infrastructura educațională – creșele 14, 13, școala 8. De asemenea, discutăm de finalizarea unor investiții cum ar fi Skate Park-ul sau parcul de la UM Gară, investiții care sunt finanțate din fonduri nerambursabile. Investițiile, în perioada următoare, vor avea un ritm și mai susținut, în comparație cu ceea ce avem până acum”, a declarat primarul Daniel Cristian Stan.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!