Dâmboviţa
”România educată” a lui Johannis este România în care se închid bibliotecile școlare

Deputata PSD de Dâmboviţa Claudia Gilia a sancţionat-o dur pe ministra Educaţiei, Monica Anisie, care nu pierde nicio săptâmână fără să-şi dea în petic cu câte o decizie năstruşnică. Lidera femeilor social-democrate din Dâmbovița este indignată de măsura abuzivă, să nu o numim chiar stalinistă, anticulturală, anti educaţie prin care se dorește închiderea bibliotecile şcolare.
„Sunt un om al cărții, iar declarațiile ministrului Educației din ultima vreme sunt îngrijorătoare în ceea ce privește viitorul cărții și al lecturii. Permiteți-mi să vă citez doar câteva fraze: “Există în majoritatea şcolilor şi biblioteca şcolară şi postul de bibliotecar. Cum, în această perioadă, ştim foarte bine, că ordinul comun interzice copilului să mai intre în contact cu foarte multe persoane (…) nu vor mai putea să meargă la bibliotecă. Deci, în felul acesta, colegii noştri ar putea să îi ajute pe profesori”. Practic, ministrul Educației din România recomandă închiderea bibliotecilor școlare. Este, fără doar și poate, unul din cele mai triste momente ale învățământului românesc.
Mi-am exprimat, de mai multe ori, părerea despre ministrul Anisie. Nu am avut și nu am așteptări de la acest ministru, dar această idee lansată în spațul public este prea mult. Personal, în mandatul de deputat, dar mai ales de om care iubește cartea, am încercat cu toate puterile să încurajez elevii să citească. Am oferit cărți copiilor, dar și bibliotecilor, am mers și am citit elevilor, i-am premiat pe cei aplecați spre lectură. Nu m-am gândit niciodată că, la vârful educației românești, va ajunge cineva care va recomanda închiderea bibliotecilor. Elevii au nevoie de cărți, au nevoie de informare, au nevoie de lectură pentru a-și îmbogăți vocabularul, dar și pentru a descoperi lumea prin intermediul lecturii.
Meseria de bibliotecar este una nobilă. Actualii guvernanți au trimis bibliotecarii să măsoare temperatura copiilor, să supravegheze circuitele de intrare-ieșire, ca și cum activitatea lor de până acum era una neînsemnată. Nimeni nu a ținut cont de faptul că foarte multe biblioteci au organizat, în această perioadă, diferite activități, unele online, pentru a ține copiii aproape de carte. Nu s-a ținut cont nici de eforturile unor biblioteci de a procura echipamente pentru a asigura dezinfecția cărților. Pare că totul este premeditat, iar scopul final este punerea pe butuci a sistemului de învățământ românesc.
”România educată” a lui Johannis este România în care se închid bibliotecile școlare. Poate vi se va părea prea dur, dar când am auzit-o vorbind pe doamna Anisie pe acest subiect, mi-a venit în gând o imagine dintr-un film celebru în care cărțile erau scoase în stradă și arse. Oare, cât mai este până acolo”, se întreabă deputata Claudia Gilia.
Dâmboviţa
Senator Ciprian Iacob: Fiecare zi în care Ministerul Muncii tergiversează deciziile înseamnă întârzieri în aplicarea reformelor

Reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) au depus la Senat o moţiune simplă care o vizează pe ministrul Simona Bucura Oprescu. Luni – 28 aprilie 2025, ministrul Muncii este aşteptat să se prezinte în plenul Parlamentului, pentru a explica ce se întâmplă în sistemul public de pensii, unde se constată un haos generalizat. Consideră inițiatorii moțiunii că seniorii României sunt, din nou, victime ale unei politici lipsite de viziune, de respect şi de echitate.
Ne-a spus senatorul Ciprian Iacob că demersul de a chem ministrul Muncii în fața parlamentarilor reprezintă un gest de responsabilitate democratică. De asemenea, ne-a precizat că, din cauza celor de la Ministerul Muncii condus de Simona Bucura Oprescu, se pierde timp prețios în implementarea reformelor asumate prin PNRR. Spre exemplu, proiectul de la Mănăstirea Dealu din Târgoviște, ce aparține Asociației Veteranilor, este blocat la acest minister.
„În loc să avem o coordonare eficientă și un dialog real cu partenerii sociali, asistăm la amânări, incoerență și lipsă de transparență. Fiecare zi în care Ministerul Muncii tergiversează deciziile înseamnă întârzieri în aplicarea reformelor, blocaje administrative și risc crescut de a rata termenele impuse de Comisia Europeană. Dacă nu se schimbă nimic, nu pierdem doar timp, ci și bani care ar trebui să ajungă la români, în special la persoanele vulnerabile”, spune senatorul Ciprian Iacob.
Reprezentanții AUR în Parlamentul României propun revenirea la normalitate pentru pensionarii sistemului contributiv de asigurări sociale de stat. Respectarea legii, prin aplicarea corectă a formulei de indexare, rata inflaţiei + 50% din creşterea câştigului salarial mediu brut.
„Corectarea inechităţilor din sistemul pensiilor militare, printr-o lege făcută pentru a dăinui şi nu pentru a fi respinsă la Curtea Constituţională, astfel încât criteriul echităţii şi al echilibrului intern să fie respectat, nu doar invocat în campanii. Normalizarea pensiilor speciale, prin introducerea unui plafon de maximum 5.000 de lei pentru partea necontributivă a pensiei şi a unui impozit de 95% pentru partea necontributivă care depăşeşte salariul net al preşedintelui Republicii”, mai solicită inițiatorii moțiunii simple.
Dâmboviţa
Deputat Aurelian Cotinescu: Este nevoie de un efort comun pentru ca județul Dâmbovița să aibă viitor!

Deputatul Aurelian Cotinescu a avut o intervenție de la înalta tribună a Parlamentului României, având ca temă dezvoltarea parcurilor industriale din Dâmbovița. Consideră deputatul că aceste structuri economice sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea județului.
„Într-o perioadă în care competiția economică este mai acerbă ca niciodată, iar investițiile sunt esențiale pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităților, parcurile industriale devin un pilon central al progresului. Ele nu înseamnă doar hale și utilități, ci șanse reale pentru locuri de muncă bine plătite, pentru atragerea capitalului privat, pentru creșterea veniturilor locale și, nu în ultimul rând, pentru stoparea migrației tinerilor.
Este timpul să acționăm, parlamentari și reprezentanți ai administrației publice locale și județene, pentru binele județului Dâmbovița. Este nevoie de un efort comun, pentru ca județul nostru să aibă viitor! Iar cele mai bune argumente sunt datele sociale și economice. Acestea nu arată deloc bine, Dâmbovița fiind un județ depopulat, fără investiții semnificative, cu un nivel al salarizării inferior județelor cu care ne învecinăm.
Dincolo de aceste aspecte, Dâmbovița are un potențial enorm oferit de poziția geografică strategică. Suntem vecini cu cea mai bogată zonă a României București-Ilfov, acolo unde se face peste 30% din PIB-ul național”, a precizat deputatul Aurelian Cotinescu.
Mai spune parlamentarul că județul Dâmbovița este foarte bine poziționat, între două autostrăzi importante în tranzitul național de mărfuri, București- Pitești și București – Ploiești. Mai mult, s-a început modernizarea rețelelor de transport pe traseele București -Târgoviște și București – Titu. De asemenea, județul Dâmbovița dispune de forță de muncă bine pregătită în industrie, dar și prin facultățile din cadrul Universității Valahia din Târgoviște.
„Dezvoltarea acestor parcuri nu trebuie privită ca un scop în sine, ci ca parte a unei strategii coerente de modernizare. Ne dorim parcuri industriale moderne, verzi, bine conectate, care să atragă investiții în domenii cheie, de la producție auto și tehnologie, până la energie regenerabilă și IT. Trebuie să menționăm aici și rolul vital al parteneriatului public-privat, al colaborării cu administrațiile locale și cu mediul universitar. Fără educație adaptată la cerințele pieței și fără infrastructură de calitate, aceste parcuri riscă să rămână doar pe hârtie” a mai arătat parlamentarul.
Aurelian Cotinescu a venit și cu propuneri care să aibă ca finalitate dezvoltarea economică a județului Dâmbovița și a municipiului Târgoviște, prin accelerarea procedurilor de avizare și punere la dispoziție a terenurilor viabile în vederea înființării unor capacități industriale.
Municipiul Târgoviște, spune Aurelian Cotinescu, deține o suprafață de 25 de hectare de teren poziționat ideal, în zona industrială a orașului, care poate fi exploatat.
„Avem nevoie de investiții în infrastructura rutieră și feroviară, pentru o conectivitate reală. Sprijinirea investitorilor prin facilități fiscale și promovare activă și, nu în ultimul rând, implicarea comunităților locale, pentru ca dezvoltarea să fie una echitabilă și sustenabilă.
Dragi dâmbovițeni, dezvoltarea parcurilor industriale este mai mult decât o misiune economică, este o misiune socială, o datorie față de generațiile viitoare. Avem șansa de a transforma Dâmbovița într-un model de dezvoltare regională inteligentă. Haideți să o valorificăm împreună”, a transmis deputatul Aurelian Cotinescu.
VIDEO
-
Argeșacum 3 zile
Adolescentă de 15 ani a decedat după ce a căzut de pe o trotinetă electrică
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Găești: 50 de persoane evacuate după un accident rutier pe DN72
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Accident cu o victimă încarcerată, în Racovița, județul Dâmbovița
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Urs reperat bântuind prin Valea Voievozilor, lângă Târgoviște
-
Argeșacum 5 zile
Incendiul de pădure de la Cetățeni s-a extins. 150 de oameni sunt mobilizați la fața locului
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Un bărbat de 35 de ani a decedat într-un accident în Pitaru, comuna Potlogi
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Tânără de 19 ani din Voinești arestată preventiv pentru agresarea fostei neveste a iubitului său
-
Argeșacum 6 zile
Arde pădurea la Cetățeni, județul Argeș! S-a intervenit inclusiv cu elicopterul