Conectați-vă cu noi

OPINII

Sinucigaşul politic

Publicat

pe

Sinuciderea politică nu se face prin aruncarea de la balcon sau în fața trenului, ci prin mesaj, prin conduită, prin reacții, prin abuz, prin măsuri luate aiurea, prin comunicare excesivă și în neconcordanță cu realitățile. Prin graba de a excela. Sunt momente în care trebuie să fii lucid și cuminte. Să îți ții scribii în frâu.

Sinucigașul politic, de multe ori, nici nu știe că a luat-o pe drumul acesta total greșit. Este sigur pe el, pe sfătuitorii din preajmă. Nu vrea să priceapă, să înțeleagă că falsează. Se îmbată în propria aroganță și în propriile complexe de superioritate. Uită prea repede care este rostul său în politică. Pentru ce a venit. Ce a promis.

Exemple de astfel de comportamente de sinucigaș politic sunt nenumărate. Mă opresc acum la Ludovic Orban și la decizi a de a închide piețele agroalimentare. A fost invocată pandemia, riscul infectării cu coronavirus. Lipsa măsurilor de protecție… Păi, bine, domnule Orban, cum pornești un astfel de tăvălug împotriva poporului român, împotriva a ceea ce se cheamă talpa țării, în plină campanie electorală? Vrei să câștigi alegerile sau nu? Să știm clar. Omori micul proprietar, fermierul de subexistență, comerciantul supraviețuitor, încercând să pari salvator. Greșit. Gestul este sinucigaș. Sau poate nu mai vreți la putere și căutați motivații pentru a îndepărta electoratul. Pentru a vă face vânt în opoziție, locul unde politicianul se purifică și se întărește, invocând critica izbăvitoare.

Argumentele politice de birou nu pot sta în fața concretului. Avem destule exemple că totul este calcul greșit, sinucigaș. Supermarket-urile sunt deschise. Abundă de clienți tipul acesta de magazine. Și nu s-a pus niciodată problema închiderii unui astfel de mamut comercial. Dar ați găsit de unde vine pericolul! De la nea Gheorghe care vinde morcovi și conopidă în piață. De la tanti Maria care a pus pe tejgheaua de la lactate brânza pe care o produce din laptele a două văcuțe pe care le întreține cu mari chinuri. Nu prea este corect.

Dar politicianul gândește mai puțin în sfera logicii firești. Urmărește doar un țel, are un anume ideal. Un target din care, din păcate, a scos poporul. Amețeala de putere duce la sinucidere politică. Te duci la fund prin propriile vorbe, prin propriile cuvinte și decizii.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Pandemia politică

Publicat

pe

Vaccinarea anticoronavirus este unica șansă de reîntoarcere la normalitate, la tabieturile noastre, la comunicare, la relaționare liberă, neîngrădită de măști și de restricțiile impuse de lege. Privește omenirea către sticluța cu vaccin ca spre un zeu, ca spre un binefăcător divin. Vaccinarea declanșată la scară mondială are un ecou parcă mai vast și mai emoționant decât cel produs de sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial.

Suntem cu toții cuprinși de vraja acestui produs de laborator fiindcă este vorba de viața noastră, este vorba de șansă, de speranță, de supraviețuire. Numai că trăim în evul știrilor care se succed cu repeziciune și care se modifică de la o clipă la alta mai abitir ca tulpinile de coronavirus. De aici și neînțelegerea, apatia, ușoara neîncredere, confuzia și teoriile conspiraționiste.

Virusul ucigaș a reușit performanța de a ne îndobitoci un pic, de a ne crea unora depresii, de a-i îmbogăți pe mulți, iar pe unii de a-i ajuta în promovare și în menținerea la înălțime, pe soclurile reci pe care s-au instalat prin banale incursiuni electorale.

Coronavirusul este un binefăcător pentru actuala clasa politică mondială care are un răgaz interesant. A scos-o dintr-o criză a personalității, o ține ancorată în pandemie, acoperind problemele de esență cu care se confruntă umanitatea.

La noi, la fel. Avem un Guvern de fripturiști. S-a văzut la prima zbatere din aripi a noii puteri. Țara arde și baba se piaptănă! Cât de actual este acest citat care traduce explicit indiferența, nepăsarea, neprofesionalismul, spiritul de gașcă care, constatăm, nu se va pierde niciodată. Unde sunt doi este echipă. Când apare al treilea, s-a copt o gașcă. Așa se conduce acum țara. Rezultate, realizări, viață mai bună pentru români? Trăiască virusul căci le ascunde incompetența și neproductivitea în materie de politică, de administrație, de gestionarea problemelor țării.

Nu este vorba numai de noi, de România. Politica la scară mondială se află într-o criză fără de precedent. Nu mai scoate nimic bun. Parcă liderii cu har, înzestrați, devotați, formatorii de drumuri, de spirite, au dispărut. Am rămas cu coronavirusul și cu iluzia unor vremuri mai bune…

Ceea ce s-a întâmplat zilele acestea în Statele Unite, în Capitoliu, în templul democrației mondiale până la urmă, arată că nici în politică nu prea mai este mare lucru. Totul intră la un moment dat sub incidența perimării. Americanii, mândri, aroganți, care dădeau lecții de democrație în toate colțurile lumii, fie cu arma la picior, fie cu diplomația, au dat un spectacol jenant. O demonstrație care ar trebui să ne înfioare. Ce scurt este drumul de la democrație la anarhie! Și totul se întâmplă pe fondul crizei de personalități, de adevărați conducători!

Citește în continuare

OPINII

Bătaie pe tortul puterii

Publicat

pe

Mai interesează pe cineva ce s-a întâmplat la Timișoara acum 31 de ani? Este ziua în care Ceaușescu a dat ordin să se tragă împotriva demonstranților care cereau libertate, democrație, o viață mai bună. Era atunci. Acum altele sunt prioritățile celor care au transformat harul de a conduce, patriotismul, menirea de a face bine țării, democrația până la urmă, în simple meserii bănoase.

Nu vrem să ajungem la putere fiindcă nu mai putem noi de poporul român. Dovada clară că așa cam stau lucrurile o vedem din plin zilele acestea. Liberalii sunt preocupați cu împărțitul ciolanului. E bătaie pe funcții, pe poziții, pe ministere, pe tot ceea ce înseamnă ghișeftul guvernării. În plasa asta, deasă și oarbă, pare că au căzut și cei de la USR PLUS, care o tot dădeau înainte cu alte valori.

Orban dispare prin demisie, apare apoi de prin alte cotloane și vrea iar premier. E o joacă de-a guvernarea de toată haioșenia.

Prin Curtea Constituțională se întâmplă alte minuni. Dumnezeii peste tot ce înseamnă legislație în România, poate chiar și peste viața noastră, au decis că impozitarea cu 85% a pensiilor speciale ale nababilor, ale burgheziei de stat de care parcă Lenin ne zice să ne ferim, nu este constituțională. Păi, bine domnilor judecători semizei sau chiar mai mult ca semizeul, dacă este neconstituțională impozitarea pensiei de 40.000 de lei lunar, atunci impozitul pe salariul lui Golea, de 1.300 de lei, de ce nu ar fi? Sau pe afacerea celui care vinde covrigi în piață de 1.000 de lei pe lună?

Alte minuni ale democrației încă originale din România s-au dezbătut și prin CSM. Ministrul Justiției, un anume liberal pe numele său Predoiu, vrea să bage din nou serviciile în actul de justiție. Magistrații au respins această propunere ciudată pentru un liberal. Culmea, nu am auzit zilele acestea vânzoleală prin presă sau politică pe seama acestui subiect care aduce din nou în prim-plan dosarele făcute la comandă.

Ehei, împart băieții tortul puterii! Bătaie pe cine va lua bucățica cu floare. Astea sunt problemele celor care se tot fac că ne conduc. Și noi votăm. Din reflex. Parcă atâta ne-a mai rămas.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!