Connect with us

OPINII

Democraţia, forţată de interese!

Publicat

pe

O să avem alegeri pe 6 decembrie. Nici nu se poate discuta prea mult despre moftul politicienilor, în special al celor aflaţi la putere. PNL şi Klaus Iohannis sunt pregătiţi să calce pe orice, pe toate libertăţile posibile şi imposibile, pentru a-şi duce la îndeplinire acest deziderat. Putem avea 30 de mii de infectaţi zilnic, alegerile pe 6 decembrie rămân bătute în cuie!

Preşedintele ţării se simte bine cu „Guvernul meu”, iar PSD-ului îi prieşte în opoziţie. Nu îi încântă prea mult pe social-democraţi să preia, în situaţia actuală, frâiele guvernării. Este sinucidere politică. Evenimentele se succed cu o aşa repeziciune, sunt atâtea necunoscute în problemele cauzate de pandemie, încât este mai bine să stai în opoziţie şi să mai ştergi cu prosopul aşa, mai pe fereală, fruntea asudată a actualilor guvernanţi, să le mai întinzi din când în când sticla cu apă.

Eu unul nu sunt ferm convins că social-democraţii vor guvernarea. Nu acum. Mai este timp. Oricum, vor fi tot majoritari în Parlament. Liberalii nu vor să piardă puterea, fiindcă le este teamă că nu o să se mai întâlnească prea curând cu acest privilegiu. Asta dacă nu, imediat ce vor pleca de la butoane, nu vor avea soarta PNŢcd! Adică să treacă în uitare.

Aşa că o să avem alegeri. Nu în numele democraţiei, al voinţei electoratului abrutizat de norme şi restricţii, speriat de coronavirus şi pierdut pe culoarele incerte ale spitalelor unde frica de Terapie Intensivă şi intubare este mai mare decât aceea de a sta în faţa unui pluton de execuţie.

Scrutinul electoral de pe 6 decembrie, pe care şi-l doreşte cu toată ardoarea Klaus Iohannis, va fi unul fals, nerelevant pentru democraţie. Sunt români care nu pot vota fiindcă sunt închişi în spitale, intubaţi, blazaţi, inerţi, detaşaţi de viaţa politică, de campania electorală, care, din punctul meu de vedere, este cea mai neconcludentă, mai nerealistă din câte s-au întâmplat de la revoluţie încoace. O campanie bazată pe declaraţii, pe sintagme generoase, dar care nu mai mişcă pe nimeni, replici sensibile, dar care scârţâie, care sunt lansate cu oarece teamă şi panică. Nu cred că mai sunt priviţi cu multă căldură pe uliţele satelor politicienii. Se uită lumea lung după ei şi atât. Unii mai şuieră chiar şi câte o înjurătură la adresa lor sau le refuză pliantele şi dialogul.

Nici măcar fotografiile candidaţilor nu pot concorda cu prezentul anost în care ne târâim existenţa. Cum poţi să îţi pui pe Facebook, pe afişe, pe pliante, pe flayere, poze de zâmbitori, de oameni liniştiţi, calmi, clarvăzători, când ţara plânge, geme, când coronavirusul omoară săptămânal sute de români? Cum poţi crea impresia aceea de bine, de linişte, de prosperitate, de siguranţă, de mulţumire, când oamenii se tem şi de umbra lor, iar încrederea în ziua de mâine este spre zero? Ce să le mai promiţi românilor? Cu ce să îi aduci la vot? Răbdarea, echilibrul, tristeţea şi fericirea, zâmbetul le sunt ascunse sub banala mască de protecţie.

Vom asista la o luptă între citadelele de partid. Rezultatul scrutinului de pe 6 decembrie nu va fi decis de marea masă a alegătorilor, ci de aparatele de partid. Victoria va fi a celor bine organizaţi, a partidelor cu primari mulţi, consilieri locali şi judeţeni, cu puzderie de membri. Într-o mai mică măsură, vor capacita electoratul formaţiunile care şi-au creat un culoar printre indecişi, printre cei care vor, aproape orbeşte, fără o analiză clară, musai o schimbare de ştafetă în politica românească.

Alegerile din 6 decembrie nu sunt pentru români, ci pentru cei care conduc, pentru cei care vor musai puterea, confortul scaunului tapiţat. Să vehiculezi ideea că avem nevoie de stabilitate, de Parlament nou, de şi de şi de… sunt abureli, motivaţii chioare. Cei care şi-au făcut calculele acestea vor pierde.

Scrutinul din 6 decembrie va fi unul forţat, în afara regulilor democraţiei adevărate, dictat nu de voinţa românilor. Fie vorba între noi, numai la politică nu se mai gândesc românii acum. Şi a mai apărut şi tragedia de la spitalul din Piatra Neamţ care a coborât şi mai mult cortina neîncrederii!

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Stare de alertă cu general premier?

Publicat

pe

Constat, cu stupoare, amestecată în cote egale cu indignare, că președintele României, Klaus Iohannis, se joacă cu țara taman în momente în care trebuie să dai dovadă de cea mai atentă percepție a realității și să acționezi în consecință.

Nominalizarea PNL, via Klaus Iohannis, pentru funcția de premier a generalului Nicolae Ciucă seamănă a glumă bună. Dacă cineva dintre cei aflați pe scena politică o înghite înseamnă că sunt părtași la o mișcare perfidă și că au fost de acord cu toată această făcătură pe care unii ar putea să o numească mișcare politică mișto.

Este știut, generalul Ciucă este o simpatie a președintelui țării. Numele său a mai fost invocat de câteva ori în împrejurări de numire a unui premier. Dar nu a ținut. Când a văzut Iohannis că s-a aprins arena, a tăcut. Acum, a considerat că este un moment propice să-și ducă planul la capăt. Situația se potrivește de minune. Pandemie. Stare de alertă. Restricții. Un spirit militar este tocmai bun. Plus că îi rupe gura lui Orban.

Un militar premier miroase a dictatură. Democrația va strănuta serios. Și nu din cauza COVID! Este de urmărit cum va reacționa PSD. Pare că pe unii nu i-a surprins nominalizarea, dar sunt destui care zic că așa ceva nu se poate. Nu trebuie ca social-democrații să cadă în capcana lui Iohannis.

Mai poate apărea și o surpriză. Ciucă să le facă pe plac celor din PSD și să vină în fața Parlamentului cu nume de specialiști. Este o situație extrem de delicată. Țara are nevoie de Guvern. Rapid. Dar nu unul întâmplător sau creat cine știe pe unde…

Citește în continuare

OPINII

Nu lăsați țara să se transforme în India Europei!

Publicat

pe

Nu știu ce au de gând să facă mai marii acestei țări, de ce suntem lăsați să zburdăm în așa hal, dezorientați, manipulați, fără să le pese multora dintre noi de măsurile de protecție, în condițiile în care se moare pe capete.

Din câte s-a văzut, coronavirusul, varianta la modă – Delta, nu mai are treabă cu vârsta. Alege și copii, și tineri, și bătrâni. Și vaccinați, și nevaccinați. Cu alte boli sau fără. E dramatic ceea ce se întâmplă acum în România!

Astăzi, vestitorii oficiali ai morții au anunțat că, în ultimele 24 de ore, peste 500 de români au decedat, au pierdut lupta cu coronavirusul. Alți 18.000 de oameni au fost infectați. O situație de coșmar! România este în doliu, iar clasa conducătoare tace. Mută. Sunt preocupați de împărțit funcții, de făcut guverne după chipul interesului. Ageamii. Demagogi cu tichie la vedere. Dar pare că nu le pasă.

Alo, domnilor aleși, au pierit într-o zi 500 de semeni de ai noștri, ce faceți? De unde atâta ignoranță? De ce este tratată acestă tragedie națională ca un fapt divers, ca un fenomen obișnuit? Nu îmi vine să cred că trăim în resemnare. Că acceptăm acestă situație terifiantă ca pe o banalitate. Ce face statul? Ce fac reprezentanți săi? Suntem într-un adevărat război cu moartea!

Ni s-a luat să auzim și să vedem cum se organizează ședințe, comitete, video-conferințe, unde se discută mult și degeaba. Se știe, teoreticienii chibritului au pierdut contactul cu realitatea. Trăiesc într-o bulă și crează povești. Când apare unul care încercă să îi scoată de acolo și să îi pună cu picioarele pe pământ, se supără. Ăștia suntem!

Acum, este mai mult ca niciodată nevoie de măsuri, de acțiune dură. Democrația nu înseamnă să fim lăsați să umblăm teleleu pe străzi în orice condiții. Lăsați la o parte calculele politice, ideile alea că electoratul nu trebuie deranjat că altfel nu ne mai votează. Omul responsabil, vertical, dur, când este vorba de nație, de vieți, de valori, de sănătate, niciodată nu a fost simpatizat. Rostul politicianul adevărat nu este acela de a fi simpatic. Trebuie să facă treabă. Serios. Dârz. Să extirpe răul. Să fie într-o continuă căutare a binelui comun.

Ce vedem acum? O făcătură de guvern. Saltimbanci confuzi, care nu știu să creeze măcar o frază inteligentă, cu substanță, cu măsură. Un președinte al țării depășit de situație, uitat într-o lume paralelă, cu un discurs aiuristic. Interesat doar de primit medalii și premii. Un lider care nu mai rezonează cu poporul. Consumat total în al doilea mandat! Opoziția care șade răscrăcărată. Nu știe pe care mal să se adune. Anticipate sau să se mulțumească cu critica înfundată?

În tot acest timp al frustrărilor și diletantismului politic, România este îndoliată de COVID-19. Ajunge! Nu lăsați țara să se transforme în India Europei!

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT