Conectați-vă cu noi

OPINII

Democraţia, forţată de interese!

Publicat

pe

O să avem alegeri pe 6 decembrie. Nici nu se poate discuta prea mult despre moftul politicienilor, în special al celor aflaţi la putere. PNL şi Klaus Iohannis sunt pregătiţi să calce pe orice, pe toate libertăţile posibile şi imposibile, pentru a-şi duce la îndeplinire acest deziderat. Putem avea 30 de mii de infectaţi zilnic, alegerile pe 6 decembrie rămân bătute în cuie!

Preşedintele ţării se simte bine cu „Guvernul meu”, iar PSD-ului îi prieşte în opoziţie. Nu îi încântă prea mult pe social-democraţi să preia, în situaţia actuală, frâiele guvernării. Este sinucidere politică. Evenimentele se succed cu o aşa repeziciune, sunt atâtea necunoscute în problemele cauzate de pandemie, încât este mai bine să stai în opoziţie şi să mai ştergi cu prosopul aşa, mai pe fereală, fruntea asudată a actualilor guvernanţi, să le mai întinzi din când în când sticla cu apă.

Eu unul nu sunt ferm convins că social-democraţii vor guvernarea. Nu acum. Mai este timp. Oricum, vor fi tot majoritari în Parlament. Liberalii nu vor să piardă puterea, fiindcă le este teamă că nu o să se mai întâlnească prea curând cu acest privilegiu. Asta dacă nu, imediat ce vor pleca de la butoane, nu vor avea soarta PNŢcd! Adică să treacă în uitare.

Aşa că o să avem alegeri. Nu în numele democraţiei, al voinţei electoratului abrutizat de norme şi restricţii, speriat de coronavirus şi pierdut pe culoarele incerte ale spitalelor unde frica de Terapie Intensivă şi intubare este mai mare decât aceea de a sta în faţa unui pluton de execuţie.

Scrutinul electoral de pe 6 decembrie, pe care şi-l doreşte cu toată ardoarea Klaus Iohannis, va fi unul fals, nerelevant pentru democraţie. Sunt români care nu pot vota fiindcă sunt închişi în spitale, intubaţi, blazaţi, inerţi, detaşaţi de viaţa politică, de campania electorală, care, din punctul meu de vedere, este cea mai neconcludentă, mai nerealistă din câte s-au întâmplat de la revoluţie încoace. O campanie bazată pe declaraţii, pe sintagme generoase, dar care nu mai mişcă pe nimeni, replici sensibile, dar care scârţâie, care sunt lansate cu oarece teamă şi panică. Nu cred că mai sunt priviţi cu multă căldură pe uliţele satelor politicienii. Se uită lumea lung după ei şi atât. Unii mai şuieră chiar şi câte o înjurătură la adresa lor sau le refuză pliantele şi dialogul.

Nici măcar fotografiile candidaţilor nu pot concorda cu prezentul anost în care ne târâim existenţa. Cum poţi să îţi pui pe Facebook, pe afişe, pe pliante, pe flayere, poze de zâmbitori, de oameni liniştiţi, calmi, clarvăzători, când ţara plânge, geme, când coronavirusul omoară săptămânal sute de români? Cum poţi crea impresia aceea de bine, de linişte, de prosperitate, de siguranţă, de mulţumire, când oamenii se tem şi de umbra lor, iar încrederea în ziua de mâine este spre zero? Ce să le mai promiţi românilor? Cu ce să îi aduci la vot? Răbdarea, echilibrul, tristeţea şi fericirea, zâmbetul le sunt ascunse sub banala mască de protecţie.

Vom asista la o luptă între citadelele de partid. Rezultatul scrutinului de pe 6 decembrie nu va fi decis de marea masă a alegătorilor, ci de aparatele de partid. Victoria va fi a celor bine organizaţi, a partidelor cu primari mulţi, consilieri locali şi judeţeni, cu puzderie de membri. Într-o mai mică măsură, vor capacita electoratul formaţiunile care şi-au creat un culoar printre indecişi, printre cei care vor, aproape orbeşte, fără o analiză clară, musai o schimbare de ştafetă în politica românească.

Alegerile din 6 decembrie nu sunt pentru români, ci pentru cei care conduc, pentru cei care vor musai puterea, confortul scaunului tapiţat. Să vehiculezi ideea că avem nevoie de stabilitate, de Parlament nou, de şi de şi de… sunt abureli, motivaţii chioare. Cei care şi-au făcut calculele acestea vor pierde.

Scrutinul din 6 decembrie va fi unul forţat, în afara regulilor democraţiei adevărate, dictat nu de voinţa românilor. Fie vorba între noi, numai la politică nu se mai gândesc românii acum. Şi a mai apărut şi tragedia de la spitalul din Piatra Neamţ care a coborât şi mai mult cortina neîncrederii!

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Mărțișorul, umbrit de pandemie!

Publicat

pe

A mai apărut o problemă pe care autoritățile nu știu cum să o trateze calm, inteligent, ingenios, fără să agite prea mult spiritele. Tradiționalul Mărțișor este acum buba zilei.

Conform obiceiului păstrat nealterat chiar și pe vremea comunismului, în perioada 1-8 martie se oferă celor dragi mici obiecte tip simbol, flori, bomboane, cadouri în general. Ține de tradiția noastră, de modul de a socializa și de a ne exprima sentimentele, afecțiunea, prietenia, dorința de a comunica civilizat.

Mărțișorul este un semn al renașterii, al primăverii, al recunoștinței, al iubirii. Uite că acum coronavirusul este pe cale să pună pe butuci și această tradiție plăcută. Unii birocrați, sub acoperământul unor norme, consideră că trebuie renunțat la acest obicei care, în pandemie, este deosebit de periculos. Interacțiunea umană, schimbul de astfel de obiecte simbolice, dăruitul florilor, îmbrățișările care trebuie evitate, ce să mai spunem de pupături sau mese festive! Că deh, pe 8 martie, câte un patron mai politicos își scoatea personalul feminin la o cină de sărbătoare în oraș. Reprezentanții partidelor politice organizau și ele diferite evenimente în cinstea femeilor din filiale. Se mai mergea, din plăcere sau electoral, cu mărțișoare prin comunități. Primarii porneau pe ulițe cu brațele pline de flori, polițiștii erau prin intersecții cu ghiocei pentru a „sancționa” conducătoarele auto…

Ce să mai vorbim de creșe, grădinițe, școli, unde încă mai există un cult pentru a aduce cadrelor didactice feminine tot soiul de cadouri, care de care mai fistichii, ba chiar cumpărate prin comitetul de părinți. Concurență acerbă. Copiii între ei, la fel. Băieții să ofere colegelor mărțișoare, bomboane, ciocolată. Eventual, erau răsplătiți cu un pupic pe obraz… Și, uite că acum COVID-ul, arză-l-ar focul, pune sub semnul întrebării toată această desfășurare veselă, colorată, a zilelor de mărțișor.

E pericol mare! Virusul se poate ascunde rapid pe șnurul alb-roșu sau pe coșarul colorat din tablă. Prin școli și grădinițe s-a dat deja alarma. Atenție la interacțiunile de mărțișor! Ministerul Educației o cam scaldă. Nici nu interzice tradiția, dar nici nu o lasă liberă. Dă sfaturi, pardon, ordine, lăsând subtil inspectoratelor să decidă ce este mai bine de făcut. Și ca să fie mai sigură treaba, deși pare ilegal, fiindcă Mărțișorul nu reprezintă doar un simplu schimb de obiecte personale, vorbim aici de un simbol, de o tradiție înscrisă în patrimoniul universal, se va interzice umblatul cu mărțișoare și flori prin instituțiile de învățământ. A spus-o clar fostul inspector școlar din Dâmbovița, Sorin Ion, actualmente secretar de stat în Ministerul Educației. Evident, și domnia sa are o problemă itn expunerea acestei teorii. Îl contrazice pe șeful său, pe ministrul Sorin Cîmpeanu. Acesta a spus că mărțișoarele și florile nu reprezintă o problemă și că nu sunt interzise in școli taman acum de 1 martie. Acum, pe cine să credem? Evident, pe ministru. Dar, cu siguranță, în Dâmbovița vor conta vorbele lui Sorin Ion. Urmașii săi la conducerea Inspectoratului îi sunt credincioși și nu îi ies din cuvânt. Așa că rămâne să vedem cum stau lucrurile. Oricum, este greu să îi rupi pe copii și pe părinții lor de o tradiție, de un obicei intrat parcă în reflexul existențial.

Citește în continuare

OPINII

Lovitură dată democrației

Publicat

pe

Reprezentanții #rezist ajunși la putere, respectiv USR-PLUS, au ca sarcină expresă desființarea Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Liberalii sunt cam de aceeași părere, dar nu mai vor să se expună prea mult, mai ales acum când sunt în cădere liberă la capitolul imagine, lucru care pe haștagiști nu prea îi interesează.

Înființarea acestei structuri este considerată de mulți dintre aceia care apreciază valorile democrației, libertatea, ca fiind unul dintre cele mai mari câștiguri de după Revoluție. S-a creat până la urmă un organism necesar, care să stea adiba și să sancționeze abuzurille, ieșirile unor magistrați care se cred Dumnezei pe pământ și care transformă cetățeanul onest, dacă vor ei, într-un infractor sau care, pur și simplu, din varii motive, greșesc.

Am văzut cu toții ce s-a întâmplat cu DNA, transformat într-o inchiziție modernă. Am trăit experiența binoamelor care, cred eu, funcționează și acum. Auzisem de sălile cu dedicație de pe partea dreaptă, telefoane ascultate la greu, de tot soiul de făcături care aveau un singur scop: scoaterea unora din jocul politico-social și economic și înspăimântarea marii mase a populației. Că altceva nu s-a vrut. Până și președintele Traian Băsescu, care a fost dintre aceia care au pus sămânța formării periculosului binom, a recunoscut că s-au comis grave abuzuri.

După ce au ieșit la suprafață „minunile” coborâte parcă din stalinismul primitiv, după ce politicienii speriați și ei de zăngănitul cătușelor, de tăvălugul creat de binom, care mătura totul în cale, au înființat prin lege acestă secție specială, acum, cine știe la ce ordine ascunse răspund puternicii zilei care, prin mâna USR-PLUS, vor să o desființeze! Adică, au de gând să reactiveze teroarea? De ce nu vor să accepte o astfel de instituție, care este logica? Există vreuna? Ne lasă din nou descoperiți în fața abuzurilor unor indivizi răzbunători, rău intenționați, plini de ei, sfidători? Cine ne mai apară? Cui ne mai putem plânge?

Împotriva acestei măsuri de desființare au luat poziție magistrați, politicieni, oameni care au avut de pătimit de pe urma staliniștilor moderni. Până și Consiliul Superior al Magistraturii a dat un aviz negativ, nefiind de acord cu desființarea Secției de Investigare a Magistraților. Din păcate, când se vrea ceva, musai trebuie să se întâmple. S-a dat verde de undeva? De unde, oare?

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!