Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Maia Morgenstern filmează la Malu cu Flori. „Capra cu trei iezi”, prima ecranizare după povestea lui Ion Creangă

Publicat

pe

Plaiurile minunate, pitoreşti, încărcate de farmec, de linişte şi armonie proaspătă, aşezată, din zona comunei Malu cu Flori, județul Dâmbovița, puţini ştiu că, de ceva vreme, au devenit platou de filmare, locul unde s-a turnat un lung metraj.

Pe o păşune ca o mică insulă înconjurată de dealuri şi păduri dese de fag, s-a închegat, de câteva săptămâni, un studio cinematografic. Aici se lucrează intens la filmul „Capra cu trei iezi”, adaptare după celebra poveste a lui Ion Creangă realizată de tânărul actor, regizor şi scenarist Victor Canache.

Perimetrul paşnic, străbătut îndeosebi de păstori, de oameni ai locului, care urcă la grădini sau care merg în pădure, de cei ce vor să mai scurteze drumurile între sate, este împânzit acum de decoruri, de aparatură sofisticată pentru filmare, reflectoare, macarale video şi alte tipuri de ustensile folosite de artişti în actul de creație al celei de-a şaptea arte. Nu mai vorbim de furnicarul de oameni, majoritatea tineri. Tăcuţi, dar veseli, crispaţi de munca depusă, dar optimişti, doritori de a duce la bun sfârşit ceea ce au început.

În curând, se vor încheia filmările, urmând partea de procesare, de montaj, care va mai lua ceva timp până ce opera va fi desăvârşită şi va ajunge pe ecrane, în faţa criticilor de film.

Am ajuns pe platoul de filmare amplasat pe islasul sătesc, la o margine înfundată a comunei, avându-l ca ghid pe primarul de la Malu cu Flori, Ion Constantin. Edilul este stimat şi apreciat, considerat un bun prieten de toţi membrii echipei de filmare, de la maşinişti și figuranţi până la artişti, şi asta fiindcă a fost alături de ei şi i-a sprijinit în acest demers cultural. Primarul de la Malu cu Flori, după cum ne-a spus cineva din echipă, a sărit întodeauna atunci când au avut nevoie de câte ceva, fie pentru un anumit transport, fie pentru amenajarea vreunui decor, fie în alte treburi ce au ţinut de buna administrare a taberei cinematografice.

Şi, uite aşa, prin comunicare, ospitalitate şi sprijin, Malu cu Flori va intra în istoria filmului românesc contemporan, va deveni, probabil, un loc pe care turiştii, iubitorii de film, cei care nu au auzit până acum de Malu cu Flori vor dori să-l vadă. Aceste locuri frumoase au posibilitatea de a intra într-un circuit turistic. Sunt destule meleaguri în Europa care au devenit de notorietate, fiind căutate de turişti, pornind de la o întâmplare, de la un film celebru realizat în decorul acelor zone. Malu cu Flori are o şansă, iar primarul Ion Constantin ne-a spus că nu va lăsa să scape aest val al afirmării, această oportunitate de imagine cu care nu te întâlneşti prea des.

Când am ajuns pe platoul de filmare absolut natural, alcătuit din elemente tradiţionale confecţionate din materiale refolosibile cu care s-a încropit un colţ din lumea arhaică a satului românesc, echipa de filmare se afla într-o pauză de masă. Fiecare pe unde putea, în grupuri, individual, în tăcere, cu vorbe puţine şi, cu siguranţă, în minte cu gânduri multe, cu ceea ce trebuie să urmeze după consumarea acestui moment de tihnă…

Mulţi posibil să vă gândiți că este vorba de „Capra cu trei iezi”, povestea simplă şi tristă a lui Ion Creangă. Acea parabolă tragică a necuminţeniei, a neascultării, care, sincer, în copilărie, m-a înfiorat. Nu am putut să concep multă vreme că lupul îi va mânca pe bune pe cei doi frăţiori iezi şi că povestea se încheie cu o simplă răzbunare care, oricum, nu poate şterge drama şi starea de tulburare indusă de această naraţiune trepidantă şi tensionată.

Regizorul Victor Canache a păstrat esenţa poveştii, intriga acestei fabule, dar a adus-o în lumea normală, a transformat-o într-o dramă umană, într-un scenariu despre dragoste, ură şi răzbunare. Un conflict cum numai în tragediile greceşti mai întâlneşti. VEZI TRAILER

Şi cine ar fi putut să pătrundă cel mai bine în străfundurile tragismului, în măruntaiele dramei, decât doi actori hârşiţi în astfel de roluri, care au ştiut totdeauna să treacă prin aceste stări de crepuscul uman, de zvârcolire a sufletului şi a minţii? Maia Morgenstern – în rolul mamei şi Marius Bodochi – întruchipându-l pe bărbatul cu caracter de lup, de fiară hămesită care nu concepe să nu aibă totul, să fie refuzat. Măştile animalelor sunt date la o parte, apărând în toată splendoarea sa conflictul uman cu note distincte de folclor popular.

Maia Morgenstern era deja pregătită pentru a trage noi cadre. Se odihnise puţin. Era complet pregătită pentru a intra în piela personajului copleşit de durere, de dorinţa de răzbunare. În scurtul dialog pe care l-a avut cu noi şi cu colegii de la televiziunea Clar TV din Câmpulung Muscel, ne-a spus că a fost fascinată de scenariul creat de Victor Canache după povetea lui Ion Creangă. A fost uimită de puterea de muncă a regizorului Canache şi a echipei sale, care au avut forţa de a construi din nimicuri întreg decorul funcţional, de a crea un film cu scene intense, sângeroase, un film unde este vorba despre justiţie, despre dreptate, despre determinarea de a nu lăsa lucrurile la voia întâmplării, de a căuta dreptatea.

Actorul Marius Bodochi, senin, calm, cu o anumită candoare în voce, ne-a vorbit despre acest proiect pe care l-a considerat deosebit de interesant, despre rolul pe care îl face, unul nu tocmai uşor, care implică trăiri intense, anumite stări pe care numai un artist polivalent le poate analiza şi parcurge cu uşurinţă.

Bodochi, care îl întruchipează pe lup, pe omul rău, răbunător, care nu acceptă să fie refuzat şi se răzbună pentru orgoliul său rănit luând viaţa iezişorilor, să nu spunem copii, ne-a mărturisit că simte o plăcere deosebită să lucreze cu tinerii, cu regizorii tineri care au „mai multă imaginaţie, au candoare şi, atunci când îţi cer lucruri care ţie ţi se par nepotrivite, o fac totuşi cu candoare, precum se joacă copiii, precum adultul care se uită la nişte copii care se joacă. Victor Canache are candoare, dar are şi inteligenţă. Filmul pe care îl regizează nu este pentru copii, este o poveste pentru oameni mari, pentru cei buni dar şi pentru cei cei răi. Ăia buni vor învăţa ceva de aici, iar cei răi vor învăţa să fie mai puţin răi. Am primit rolul cu multă bucurie, cu multă plăcere, mai ales că am fost alături de Maia Morgestern cu care joc în câteva spectacole. Ne înţelegem foarte bine şi eu zic că am reuşit să facem împreună cu regizorul Canache o echipă artistică care ştie ce vrea. De la această poveste, lumea ar trebui să înveţe ceva şi să simtă ceva. Povestea pe care o văd să o poată spune şi altora, să îi poată modifica pe dinăuntru, sufleteşte”, ne-a spus Marius Bodochi.

Tânărul regizor Victor Canache este dâmboviţean de fel, are rădăcinile copilăriei prinse pe undeva prin Vulcana Pandele. A ales acest loc pentru filmarea peliculei sale, fiindcă are multiple asemănări cu un peisaj mirific din satul natal şi se potriveşte de minune intrigii pe care a închegat-o, coincide cu atmosferea şi decorul pe care şi le-a dorit pentru filmul „Capra cu trei iezi”. În 2017, a fost primul semnal al acestui mare proiect. Atunci, tot la Malu cu Flori, a filmat scurt metrajul „Capra cu trei iezi”, un triller psihologic care, de fapt, a fost sămânţa a ceea ce a încolţit şi a crescut astăzi.

„Am vrut să dezvolt povestea lui Ion Creangă. Am vrut să dezvălui cum arată povestea asta dacă înlocuieşti animăluţele, metaforele, cu oameni şi cu situaţii reale. Eu îmi amintesc, când eram mic şi mi se citea povestea, că nu suna deloc a fi o poveste pentru mine. Am zis acum haideţi să o arăt cum este de fapt. Să vedem ce părere au alţi oameni. Am primit ajutor din toate direcţiile pentru realizarea acestui film. De la domnul Tiberiu Popescu de la Centrul de Echitaţie Copaci, acolo am stat, acolo am putut să ne concentrăm la ceea ce avem de făcut. Apoi Primăria Malu Cu Flori, domnul primar Constantin Ion, ne-au primit cu braţele deschise, nu am auzit nu decât atunci când nu se putea efectiv face ceva. Domnul Ionel Duţescu ne-a ajutat foarte mult”, ne-a mărturisit regizorul Victor Canache, care speră ca anul viitor, în toamnă, prima ecranizare după povestea „Capra cu trei iezi” să poată fi difuzată pentru public.

În film joacă şi un copil din Malu cu Flori, Antonio, în rolul ieduţului care scapă de furia lupului. Ne-a spus blajin, fără timiditate, că îi place echipa de filmare, că este mândru de ceea ce face şi că abia aşteaptă să vadă filmul terminat.

Primarul comunei Malu cu Flori, Constantin Ion, a fost alături de regizorul Canache, de întreaga echipă de filmare. Atât cât a putut sau cât nu a putut, i-a sprijinit în acest demers artistic. Ba chiar a vrut, prin intermediul nostru, public, să le mulţumească pentru că au ales Malu cu Flori pentru acest proiect cinematografic, dând o notă de nou, de prestanţă localităţii.

„Mă bucur că aici lucrează mari actori ai scenei şi cinematografiei româneşti. Sper ca acest film, în afară de reuşita în domeniul cultural-artistic, să contribuie şi la promovarea localităţii noastre, a acestor locuri pitoreşti. Vom păstra acest decor, va fi pentru noi un izvor de unde să pornească dezvoltarea unei zone turistice şi de agrement care să atragă turişti, oameni dornici de linişte şi natură”, ne-a precizat primarul Constantin Ion.

Echipa regizorului Victor Canache aduce mulțumiri și Pensiunii Enotgera din Văleni Dâmboviţa – care îi găzduiește pe actori și Restaurantului Casa Gurmandului din Târgoviște – care asigură mâncarea pentru personalul implicat în acest proiect cinematografic.

ACTUALITATE

PERPLEX. Hai, iute, la vaccinare, dar stați la rând și aveți răbdare!

Publicat

pe

Sursa foto: Libertatea

Procesul de vaccinare anticoronavirus nu decurge chiar așa cum și-ar dori autoritățile, nici atât noi, cetățenii! Sunt sincope majore. Cade destul de des platforma de înscriere, la telefon nu ți se răspunde sau dacă intră pe fir operatorul te anunță că deocamdată nu te poți programa. E blocaj.

Dacă lucrurile merg în acest ritm, ar trebui lăsată mai moale propagandă cu vaccinarea pe televiziuni și în mediul online. Mai mult se creează rumoare și nervi. Ne invitați la vaccinare, ne spuneți cât este de necesar să ne imunizăm și credem treaba asta, dar, când vrem să răspundem apelurilor media bine plătite, ni se spune să mai așteptăm o săptămână, două…

PS 1 – Am văzut că s-au vaccinat miniștrii. Momentele au fost imortalizate și diseminate în spațiul public. Am putut să le vedem unora brandul, altora ingeniozitatea vestimentară adaptată la nevoile vaccinării. Vezi cazul ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, care la mâneca de la cămașă avea o ușuliță specială pentru vaccinare. O fi fost cămașă realizată pe comandă sau este un lot special pentru simandicoșii care se vaccinează?

PS 2 – Am vrut să ascultăm îndemnurile conducătorilor iubiți și să ne programăm telefonic pentru vaccinare. Am așteptat 20 de minute în telefon pentru a primi de la un operator de pe la Satu Mare mesajul că îi pare rău, dar dacă nu suntem bolnavi cronici și nici nu avem peste 65 de ani nu ne putem programa pentru injecția miraculoasă, chiar dacă facem parte din categoriile enumerate pentru etapa a doua. Să mai așteptăm, că astea sunt ordinele. Sunt doze puține…

Citește în continuare

ACTUALITATE

Andra Fermuș, de la Pucioasa, în cărți pentru funcția de prefect al județului Dâmbovița

Publicat

pe

Am aflat că Aurelian Popa nu va mai rămâne mult timp în postura de prefect al județului Dâmbovița. Funcția, conform împărțelii ciolanului puterii, va reveni reprezentanților USR-Plus care, fie vorba între noi, nu dispun de suficiente cadre bine pregătite pentru administraţie, dar încropesc ei ceva.

Se aude că noul reprezentant al Guvernului de coaliție de dreapta va fi Andra Fermuș, de la Pucioasa. Tânăra, deocamdată, este consilier local în orașul de sub poalele Patranei. A candidat și pentru funcția de primar, dar nu a avut nicio șansă în fața social-democratului Constantin Ana. De asemenea, la alegerile parlamentare din 6 Decembrie 2020, a fost locul doi pe lista de candidați pentru Camera Deputaților.

Cât privește funcția de prefect al județului, unii spun că pălăria este prea mare pentru respectiva doamnă. Noi nu ne pronunțăm încă. Așteptăm să vedem noile mișcări de pe piața politică.

Nici Aurelian Popa nu va rămâne fără funcție. S-a speriat omul o dată, când nu a fost angajat la niciun cabinet parlamentar PNL, dar a fost salvat de primarul Marius Caravețeanu de la Răcari, care i-a oferit un post de consilier personal. Acum, Popa se pare că va capătă un post de secretar de stat sau ceva de genul acesta.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!