Connect with us

ACTUALITATE

Claudia Gilia, parlamentar: Voi lupta și pe viitor pentru scăderea cazurilor de violență asupra femeilor

Publicat

pe

Deputata Claudia Gilia, președinta femeilor social-democrate din județul Dâmbovița, s-a implicat permanent în acțiuni ce au vizat combaterea violenței domestice. Totodată, a făcut parte din echipele care, la nivel de Parlament, au contribuit la modificarea legislației în acest domeniu, în ton cu schimbările din societate, în același ritm cu normele europene.

„Încă de la începutul mandatului meu de parlamentar, am încercat să îmi aduc contribuția la rezolvarea unor probleme stringente din societatea românească. Unul dintre ele este fenomenul violenței domestice, un subiect care atrage atenția, din ce în ce mai mult, la nivelul întregii lumi. Din păcate, suntem departe de a stopa acest fenomen și, constat, cu tristețe, că pandemia pe care o traversăm este un factor acutizant, numărul femeilor care devin victime ale partenerilor fiind în creștere, nu în cădere.

Pandemia de coronavirus determină o scădere a calității vieții femeilor, nu doar din punct de vedere al violenței domestice în creștere, dar și din cauza lipsei locurilor de muncă, a scăderii veniturilor, a reducerii accesului la servicii de sănătate, a presiunilor sociale determinate de răspândirea virusului.

Trag, de Ziua Internațională Împotriva Violenței asupra Femeilor, un semnal de alarmă: Să nu lăsăm ca pandemia de coronavirus să fie pretextul unui regres în pașii pe care i-am făcut pentru limitarea fenomenului!

Care sunt acești pași, la care mă bucur că am putut contribui prin activitatea mea parlamentară? Proiectul de Lege privind modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie deoarece cred că familia trebuie să garanteze SIGURANȚA, FERICIREA ȘI LINIȘTEA fiecărui membru, nu GROAZA ȘI TEROAREA. Modificările garantează protecția victimelor prin crearea unor mecanisme viabile de protecție a vieții și securității acestora, prin reglementarea existenței unui sistem electronic de supraveghere care să facă efectivă și eficientă verificarea respectării măsurilor de protecție a victimei (dispuse prin ordinul de protecție provizoriu și ordinul de protecție).

Am susținut proiectul ”VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!”, prin care s-au prevăzut 11 milioane de euro pentru a fi realizate 42 de locuințe sociale în toată țara‚ în care victimele violenței domestice să poată fi protejate, să primească asistență psihologică, juridică și să locuiască o perioadă de timp, până când vor putea duce o viață normală și independentă.

Am votat în Parlament inițiativa legislativă care obligă televiziunile și posturile de radio să informeze publicul asupra numărului de telefon „Telverde destinat victimelor violenţei domestice”. Numărul unic naţional de urgenţă pentru victimele violenței domestice – 0800 500 333 – va trebui afișat sau anunțat în cadrul programelor de televiziune şi de radiodifuziune care abordează tema violenţei domestice. Numărul de telefon poate fi apelat gratuit şi de persoanele care vor informaţii şi consiliere în legătură cu violența domestică, dar și de persoanele aflate în nevoie.

Am oferit suport victimelor violenței domestice, la cabinetul meu parlamentar, după aprobarea de către Guvern a proiectului de Lege privind modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței în familie, care introduce Ordinul de Protecție Provizorie.

De ce este nevoie să fim foarte atenți în direcția violenței împotriva femeilor? La nivel global, 35% dintre femei au experimentat vreodată violența fizică și / sau sexuală în partenerul intim sau violență sexuală de către un non-partener. Apelurile către linii de asistență au crescut de cinci ori în unele țări, pe măsură ce au crescut ratele violenței raportate la partenerul intim din cauza pandemiei de coronavirus

137 de femei sunt ucise de un membru al familiei lor în fiecare zi. Femeile adulte reprezintă aproape jumătate (49%) din totalul victimelor traficului de ființe umane depistate la nivel global, iar 15 milioane de adolescente din întreaga lume, cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, au experimentat sexul forțat. În 2019, una din cinci femei, cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani, s-a căsătorit înainte de vârsta de 18 ani.

Mai puțin de 40% dintre femeile care suferă de violență caută ajutor de orice fel, deși cel puțin 155 de țări au adoptat legi privind violența domestică, iar 140 au legi privind hărțuirea sexuală la locul de muncă.

Violența de gen legată de școală este un obstacol major în calea dreptului la educație pentru fete.

Una din 10 femei din Uniunea Europeană raportează că a suferit hărțuire cibernetică de la vârsta de 15 ani.

În spatele fiecărei cifre, sunt adolescente, femei, mame, soții, colege de muncă cu povești tulburătoare, cu vieți distruse de violență, pe care nu trebuie să le ignorăm ca subiecte tabu, ci să le ajutăm!

Scăderea cazurilor de violență asupra femeilor este unul din lucrurile pentru care vreau să lupt și voi lupta și pe viitor”, a declarat Claudia Gilia – candidat PSD Dâmbovița pentru un mandat de senator.

ACTUALITATE

Carmen Holban, deputat, mesaj cu prilejul „Zilei internaționale a femeilor din mediul rural’

Publicat

pe

În data de 15 octombrie, se sărbătorește „Ziua internaţională a femeilor din mediul rural”. Celebrarea a fost decisă de Organizația Națiunilor Unite printr-o rezoluție dată în 18 decembrie 2007. S-a avut în vedere rolul pe care îl au femeile de la sate în bunăstarea familiilor și în dezvoltarea economiilor din mediul rural.

„Femeile din satele și comunele noastre sunt inima familiilor și a gospodăriilor lor. Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural, pe care astăzi o sărbătorim, le este dedicată lor, celor care prin munca lor, plătită sau neplătită, își hrănesc familiile. De multe ori, munca și efortul acestora nu sunt mai prejos de cele ale partenerilor lor de viață. Meritele lor nu pot fi puse la îndoială, iar pentru acest lucru trebuie să le fim alături și să le mulțumim, zi de zi”, este mesajul transmis de deputata Carmen Holban.

Citește în continuare

ACTUALITATE

S-a mai dus un om bun… Arhitectul Grigore Eftimescu. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Publicat

pe

A plecat dintre noi arhitectul Grigore (Gogu) Eftimescu. Un om blajin, cald, cu un caracter adevărat, cum tot mai puține găsești în zilele acestea pline de zbucium.

Eram prieteni. Ne-am cunoscut cu peste douăzeci de ani în urmă, pe când amândoi prestam cu pasiune la trustul de presă Artpress. Eu ca reporter de investigație, dumnealui realiza la Radio D o excelentă emisiune de anticipație – „Cronica bizarului”. Era absorbit de paranormal, proza SF, de viața extraterestră. De multe ori, când aveam răgaz, ne prindeam în discuții. Era o enciclopedie. Îmi făcea o plăcere deosebită să-l ascult.

Anii au trecut. Fiecare pe drumul lui. Ne întâlneam rareori prin zona Caraiman din Târgoviște. Ne salutam reciproc și mai schimbam, din păcate, din fugă, câteva vorbe. Am aflat că a urcat la ceruri, locul spre care știu că îi plăcea mereu să privească. E trist. S-a mai dus un om bun… Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT