Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Medic veterinar pacient COVID, scrisoare către președintele Iohannis

Publicat

pe

Tânărul medic veterinar Constantin Vasile Efteme s-a îmbolnăvit de COVID-19 și a trebuit să ajungă la spital. Aici, parcă a văzut iadul pe pământ. Doctorul a publicat imagini despre ceea ce se întâmplă acum în spitalele românești, despre numărul mare de pacienți, de persoane infectate cu coronavirus care sunt obligate să stea pe holuri, în ambulanțe, să fie plimbate de la o unitate medicală la alta. Și toate astea se întâmplă fiindcă sistemul sanitar românesc nu mai face față afluxului de bolnavi.

Din păcate, a remarcat și medicul pacient, cei care ne conduc destinele nu văd necazul sau, din motive ce țin de strategii electorale, spun că situația se află sub control. Constantin Vasile Efteme s-a adresat cu o epistolă chiar și președintelui Klaus Iohannis, pe care l-a votat de două ori, dar pe care, se pare, nu îl mai recunoaște, nu pricepe de ce are un astfel de comportament, de a nu vedea tragismul situației, faptul că lucrurile sunt deosebit de grave.

„Domnule președinte Klaus Iohannis, haideți să vă explic exact cum stau datele problemei. Ca să ne fie clar de la început, nu fac jocul nimănui și nu fac parte din categoria postacilor, sunt votantul dumneavoastră și chiar de două ori. Reacționez indiferent de culoarea politică și nu sunt adeptul niciunei doctrine și nici nu sunt încolonat în rândurile unui partid. Postarea mea este una mai mult decât reală, cu observații obiective și deloc exagerate.

Spuneți calm, cum vă știm noi, alegatorii, că sunteți sau că vreți să fiți cu doi pași înaintea pandemiei și că lucrurile sunt sub control și că nu ați ajuns la limita superioară, atunci vreau să mai analizați încă o dată datele și să numărați dacă cei doi pași sunt înapoi sau înainte. Am să-mi permit să vă enumăr câteva din lucrurile sesizate de mine zilele acestea:

Serviciul 112 nu mai face față, am sunat de 2 ori, nu a răspuns nimeni – trageți dumneavoastră concluziile, clar este de înțeles că dispeceratul este supraaglomerat pe valul de cazuri mai puține, cum spun statisticile pe care ni le furnizați dumneavoastră.

Camerele de gardă, acel filtru de care spuneți dumneavoastră, s-au transformat în saloane de terapie intensivă, iar pacienții stau cu orele, chiar zile, pe paturi improvizate, deci acel triaj nu mai există.

Ambulanțele vin una după alta la camera de gardă, așteaptă 1-2 ore cu pacientul în ambulanță, dacă nu se găsește un loc în acel filtru sau salon de primire, cum spuneți dumneavoastră, și, vă spun cu mâna pe inimă, clar nu mai au unde să-l mai primească și într-un final ambulanțele sunt redirecționate către alte unități medicale, unde situația se poate repeta, iar pacienții sunt plimbați printre spitale.

Locuri în adevăratele saloanele de terapie intensivă complet echipate sunt zero.

Medicii care luptă în prima linie cu această boală afirmă că dacă și ei ar fi în situația să aibă nevoie de terapie intensivă, nici pentru ei nu s-ar găsi niciun pat.

Recoltările pentru pacienții suspecți de Covid se fac pe holul din camera de gardă, de același personal medical care și tratează pacienții cu Covid.

Faptul că pacienții contact Covid nu au cum să se mai testeze după ce manifestă simptome fiind carantinați la domiciliu, iar serviciul DSP nu are cum să facă față cererilor de testare la domiciliu. În cazul în care evoluția clinică pentru acești pacienți se agravează, când ajung în camera de gardă, pierd ore importante, chiar până la o zi, până pot fi considerați pacienți Covid și tratați ca atare.

Spitalul Suport Covid Chitila este o unitate care ar trebui să-și ofere suportul în regim de spital și nu de policlinică. Actul medical nu trebuie să fie condiționat de un anumit orar preferențial al unui jucător privat din piața medicală. Acel loc este un adăpost neclimatizat corespunzator și mai puțin o unitate medicală, dacă nu credeți vă pot explica mai pe larg. Nu vă mai povestesc de birocrație și formularistică, orice pacient completează 25-30 de pagini de acorduri și informări, cred că lucrurile pot fi mai simple în condițiile în care pacienții și așa sunt panicați, mai stau să și citească un roman înainte să-i vadă vreun medic.

Am stat aproximativ 5-6 ore în Spitalul Suport Covid Chitila, nu am văzut niciun medic, doar asistenți medicali care îți măsoară temperatura, tensiunea și saturația de oxigen – lucruri pe care le putem face și acasă.

Eu vă arăt oameni din camera de gardă care sunt conectați la oxigen, dumneavoastră ne vorbiți de vaccin. Și noi îl așteptăm, dar ce facem până atunci? Eu am trăit emoțiile alături de acei oameni, am văzut efortul medicilor și suferința pacienților, care își pierd speranța și nu mai cred decât în noroc. Vă puneți și în situația medicilor care nu mai au mult până să înceapă să decidă care dintre pacienți vor avea prioritate la terapie intensivă? Cred că ne amintim ce s-a întamplat în Italia și Spania în primavară.

Credeți că asta e ultima soluție, să credem în noroc? Această criză pe care o negați nu o puteți rezolva decât dumneavoastră, clasa politică”, este mesajul medicului veterinar Constantin Vasile Efteme.

Citește mai departe
Reclamă
1 Comentariu

1 Comment

  1. moshu49

    noiembrie 26, 2020 at 8:38 pm

    ce zici pesedeule dacă aveam acum unu, două spitale gata din cele opt promise? 🙁

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

PERPLEX. Hai, iute, la vaccinare, dar stați la rând și aveți răbdare!

Publicat

pe

Sursa foto: Libertatea

Procesul de vaccinare anticoronavirus nu decurge chiar așa cum și-ar dori autoritățile, nici atât noi, cetățenii! Sunt sincope majore. Cade destul de des platforma de înscriere, la telefon nu ți se răspunde sau dacă intră pe fir operatorul te anunță că deocamdată nu te poți programa. E blocaj.

Dacă lucrurile merg în acest ritm, ar trebui lăsată mai moale propagandă cu vaccinarea pe televiziuni și în mediul online. Mai mult se creează rumoare și nervi. Ne invitați la vaccinare, ne spuneți cât este de necesar să ne imunizăm și credem treaba asta, dar, când vrem să răspundem apelurilor media bine plătite, ni se spune să mai așteptăm o săptămână, două…

PS 1 – Am văzut că s-au vaccinat miniștrii. Momentele au fost imortalizate și diseminate în spațiul public. Am putut să le vedem unora brandul, altora ingeniozitatea vestimentară adaptată la nevoile vaccinării. Vezi cazul ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, care la mâneca de la cămașă avea o ușuliță specială pentru vaccinare. O fi fost cămașă realizată pe comandă sau este un lot special pentru simandicoșii care se vaccinează?

PS 2 – Am vrut să ascultăm îndemnurile conducătorilor iubiți și să ne programăm telefonic pentru vaccinare. Am așteptat 20 de minute în telefon pentru a primi de la un operator de pe la Satu Mare mesajul că îi pare rău, dar dacă nu suntem bolnavi cronici și nici nu avem peste 65 de ani nu ne putem programa pentru injecția miraculoasă, chiar dacă facem parte din categoriile enumerate pentru etapa a doua. Să mai așteptăm, că astea sunt ordinele. Sunt doze puține…

Citește în continuare

ACTUALITATE

Andra Fermuș, de la Pucioasa, în cărți pentru funcția de prefect al județului Dâmbovița

Publicat

pe

Am aflat că Aurelian Popa nu va mai rămâne mult timp în postura de prefect al județului Dâmbovița. Funcția, conform împărțelii ciolanului puterii, va reveni reprezentanților USR-Plus care, fie vorba între noi, nu dispun de suficiente cadre bine pregătite pentru administraţie, dar încropesc ei ceva.

Se aude că noul reprezentant al Guvernului de coaliție de dreapta va fi Andra Fermuș, de la Pucioasa. Tânăra, deocamdată, este consilier local în orașul de sub poalele Patranei. A candidat și pentru funcția de primar, dar nu a avut nicio șansă în fața social-democratului Constantin Ana. De asemenea, la alegerile parlamentare din 6 Decembrie 2020, a fost locul doi pe lista de candidați pentru Camera Deputaților.

Cât privește funcția de prefect al județului, unii spun că pălăria este prea mare pentru respectiva doamnă. Noi nu ne pronunțăm încă. Așteptăm să vedem noile mișcări de pe piața politică.

Nici Aurelian Popa nu va rămâne fără funcție. S-a speriat omul o dată, când nu a fost angajat la niciun cabinet parlamentar PNL, dar a fost salvat de primarul Marius Caravețeanu de la Răcari, care i-a oferit un post de consilier personal. Acum, Popa se pare că va capătă un post de secretar de stat sau ceva de genul acesta.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!