Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Premieră Naţională în Dâmboviţa. CJ a lansat un Program Judeţean de Dezvoltare Locală

Publicat

pe

Corneliu Ştefan, preşedintele CJ Dâmboviţa, şi-a început în forţă mandatul de şef al administraţiei publice judeţene. Şi nu putea intra în această misiune pe care şi-a asmat-o şi pentru care a fost creditat cu votul a peste 100.000 de dâmboviţeni, decât cu un proiect pe măsură, cu un program, cel puţin la momentul de faţă, unic în România.

Dacă la nivel naţional PSD a dezvoltat şi implementat cu succes un Program Naţional de Dezvoltare Locală, Cornel Ştefan s-a gândit că ar putea pune în aplicare şi la nivel judeţean un asemenea program. Evident, finanţările să fie asigurate prin pârghiile create de administraţia judeţeană şi de cea locală. Zis şi făcut. Programul Judeţean de Dezvoltare Locală este gata şi pregătit de implementare.

Anul 2021, a promis preşedintele Corneliu Ştefan, va debuta cu acest Program Judeţean de Dezvoltare Locală. Urmează ca totul să fie votat în cadrul Consilului Judeţean, pentru demararea acestui proiect în premieră, iar Primăriile şi Consilile Locale din judeţ să aibă pregătite proiectele şi să înceapă treaba.

„Dezvoltarea unitară a localităţilor din judeţul nostru este principalul motiv pentru care am decis înfiinţarea acestui program, dar şi nevoia creării utilităţilor, a tuturor investiţiilor din unităţile administrativ-teritoriale. Bineînţeles, UAT-urile vor fi sprijinite financiar de către Consiliul Judeţean Dâmboviţa în materializarea investiţiilor pe care le au în vedere în următorii patru ani.

Consiliul Judeţean Dâmboviţa crează astăzi instrumentul prin care alocă resursele financiare necesare implementării proiectelor care vizează investiţii noi în infrastructura de drumuri, de apă şi canal, de mediu, sport, educaţie, sănătate, cultură, situaţii de urgenţă şi alte domenii de dezvoltare din fiecare comunitate locală”, a precizat Corneliu Ştefan.

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa îi sfătuieşte pe primari, pe reprezentanţii echipelor de elaborare, ca, atunci când vor scrie proiectele, să ia în calcul toate aspectele care ţin de eligibilitatea acestui program judeţean.

„De finanţări vor beneficia toate localităţile, indiferent de rangul acestora, fie că vorbim de comune, de oraşe sau de municipii. Toate pot depune cereri de finanţare”.

Un alt aspect pe care a vrut să-l facă cunoscut Corneliu Ştefan despre Programul Judeţean de Dezvoltare Locală ţine de modul de finanţare al proiectelor de investiţii. Consiliul Judeţean Dâmboviţa va susţine maxim 50% din valoarea proiectului solicitat. Celălat procent de 50%, trebuie suportat de către Consiliul Local care elaborează şi înaintează proiectul în vederea obţinerii finanţării.

„În ceea ce priveşte sursele de finanţare pentru acest program, sumele necesare vor fi cuprinse în bugetele anuale ale Consiliului Judeţean şi cele ale unităţilor administrativ-teritoriale, care sunt aprobate prin Hotărâri de Consiliu.

De asemenea, sumele alocate şi aprobate prin bugetele iniţiale se pot rectifica în funcţie de nivelul solicitărilor şi posibilităţile financiare ale Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Valoarea maximă eligibilă a finanţărilor şi obiectivelor de investiţii într-un an bugetar vor fi stabilite în funcţie de hotărârea Consiliului Judeţean, de aprobare a bugetului anual sau de rectificarea acestuia în care sunt incluse sumele destinate finanţării acestui program”, a precizat Corneliu Ştefan.

Obiectivul principal al acestui Program Judeţean de Dezvoltare Locală, a mai spus preşedintele CJ Dâmboviţa, este acela de a impulsiona dezvoltarea echilibrată a întregului teritoriu al judeţului, a fiecărei localităţi în parte, finanţările acordate de Consiliul Judeţean reprezentând „ajutoare reale pentru dezvoltarea localităţilor, conducând, în final, la creşterea calităţii vieţii cetăţeanului din Dâmboviţa.

Totodată, prin acest program avem în vedere creşterea continuă a capacităţii de management şi planificarea unităţilor administrativ teritoriale, în vederea dezvoltării durabile a fiecărei comunităţi”, a mai punctat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Mai trebuie ştiut că primăriile pot depune una sau mai multe solicitări de finanţare pe domenii diferite doar în interiorul perioadei de derulare a programului, bineînţeles, respectându-se condiţia de cofinanţare de minim 50% din contravaloarea proiectelor de investiţii.

Corneliu Ştefan şi-a propus ca, în baza acestui program, să realizeze măcar 500 de kilometri de şanţuri aferente sistemului de drumuri judeţene care măsoară circa 865 de kilometri. Tot prin Programul Judeţean de Dezvoltare Locală, conducerea Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi-a propus realizarea, extinderea, modernizarea şi dotarea unităţilor sanitare, inclusiv a cabinetelor medicale, a centrelor cu acest profil din mediul rural şi a centrelor de permanenţă. În urma unui parteneriat între CJD şi fiecare are UAT în parte, se doreşte apariţia a cel puţin unui centru medical în fiecare localitate din judeţ.

„Mai avem în vedere execuţia, reabilitarea şi modernizarea unor obiective de interes local, numim aici biblioteci, muzee, centre culturale multifuncţionale, case memoriale şi teatre. În toate localităţile care nu au beneficiat de realizarea unor baze sportive prin proiecte derulate prin AFIR sau PNDL, vrem ca, împreună cu consiliile locale, să conturăm şi să realizăm în fiecare comună câte un astfel de obiectiv”, a mai dezvăluit Corneliu Ştefan.

ADMINISTRAŢIE

Anunț convocare ședință Consiliul Local Voinești. Vezi ordinea de zi!

Publicat

pe

de

Se convoacă în ședință ordinară, ce se va desfășura prin mijloace electronice-online, Consiliul Local Voinești, pe data de 28.10.2021, ora 09:00.

Dispoziția de convocare împreună cu materialele aferente proiectelor de hotărâre înscrise pe ordinea de zi vor fi transmise consilierilor locali în format electronic.

Consilierii locali pot formula și transmite electronic amendamente asupra proiectelor de hotărâre înscrise pe ordinea de zi pe adresa de e-mail: consiliullocalvoinesti@yahoo.com (Secretar General)

Ordinea de zi este următoarea:

1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local pe anul 2021;
2. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației fazele DALI si PT, a indicatorilor tehnico-economici si a cofinanțării din partea Consiliului Local Voinești pentru obiectivul “Modernizare prin creșterea eficientei energetice a sediului SPCLEP Voinești si Politie Locala, comuna Voinești, județul Dâmbovița „prin Administrația Fondului de Mediu, Programul privind creșterea eficientei energetice si gestionarea inteligenta a energiei in clădirile publice;
3. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificărilor taxei de habitat cu destinație speciala de salubrizare pentru solicitările depuse la Primaria Voinești, conform anexelor emise de ADI „Management integrat al deșeurilor in județul Dâmbovița” cu nr.9328/21.10.2021 pentru luna noiembrie 2021;
4. Proiect de hotărâre privind aprobarea execuției bugetare trimestrul III 2021;
5. Proiect de hotărâre privind desemnarea unui reprezentant al Consiliului Local Voinești in Comisia pentru Evaluarea si Asigurarea Calității din cadrul Liceului Tehnologic Voinești pentru anul școlar 2021-2022;
6. Diverse.

PRIMAR,
Sandu Gabriel Dănuț

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Orașul Pucioasa va avea o superbă zonă de agrement în Lunca Ialomiței

Publicat

pe

Primăria Pucioasa implementează cu fonduri europene nerambursabile un proiect care vizează amenajarea unei superbe zone de agrement în Lunca Ialomiței. Vor fi construite aici terenuri de fotbal și tenis cu nocturnă, bazine de înot cu tobogane, locuri de joacă, zone de fitness, foișoare cu grătare, o pistă de skateboard, o pistă de biciclete, un perimetru pentru plimbat animalele de companie, precum șii un patinoar care va funcționa pe timpul iernii.

Săptămâna aceasta, primarul Constantin Ana a postat pe pagina sa de Facebook fotografii de pe șantier, cu precizarea că în vara anului viitor zona de agrement din Lunca Ialomiței va fi pusă la dispoziția locuitorilor orașului Pucioasa. Bine, la cât de frumoasă va fi, suntem convinși că și alți dâmbovițeni vor alege să-și petreacă timpul liber la Pucioasa!

„Zona de agrement din Lunca Ialomiței este al doilea proiect al nostru care pune în valoare râul Ialomița și terenurile de pe malurile sale, acestea fiind singurele zone care mai permit o dezvoltare consistentă și predictibilă a orașului nostru!

Astăzi, constructorul ne-a aratat primele fotografii ale toboganelor contractate. Mie mi se pare că arată foarte bine!

Încet-încet, ca să nu spun pas cu pas, căci nu mai sună deloc bine, construim motive pentru ca cetățenii noștri să rămână în oraș, iar pentru cei din afara orașului construim motive să ne viziteze!”, a scris Costi Ana pe pagina sa de Facebook.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT