Conectați-vă cu noi

ADMINISTRAŢIE

Premieră Naţională în Dâmboviţa. CJ a lansat un Program Judeţean de Dezvoltare Locală

Publicat

pe

Corneliu Ştefan, preşedintele CJ Dâmboviţa, şi-a început în forţă mandatul de şef al administraţiei publice judeţene. Şi nu putea intra în această misiune pe care şi-a asmat-o şi pentru care a fost creditat cu votul a peste 100.000 de dâmboviţeni, decât cu un proiect pe măsură, cu un program, cel puţin la momentul de faţă, unic în România.

Dacă la nivel naţional PSD a dezvoltat şi implementat cu succes un Program Naţional de Dezvoltare Locală, Cornel Ştefan s-a gândit că ar putea pune în aplicare şi la nivel judeţean un asemenea program. Evident, finanţările să fie asigurate prin pârghiile create de administraţia judeţeană şi de cea locală. Zis şi făcut. Programul Judeţean de Dezvoltare Locală este gata şi pregătit de implementare.

Anul 2021, a promis preşedintele Corneliu Ştefan, va debuta cu acest Program Judeţean de Dezvoltare Locală. Urmează ca totul să fie votat în cadrul Consilului Judeţean, pentru demararea acestui proiect în premieră, iar Primăriile şi Consilile Locale din judeţ să aibă pregătite proiectele şi să înceapă treaba.

„Dezvoltarea unitară a localităţilor din judeţul nostru este principalul motiv pentru care am decis înfiinţarea acestui program, dar şi nevoia creării utilităţilor, a tuturor investiţiilor din unităţile administrativ-teritoriale. Bineînţeles, UAT-urile vor fi sprijinite financiar de către Consiliul Judeţean Dâmboviţa în materializarea investiţiilor pe care le au în vedere în următorii patru ani.

Consiliul Judeţean Dâmboviţa crează astăzi instrumentul prin care alocă resursele financiare necesare implementării proiectelor care vizează investiţii noi în infrastructura de drumuri, de apă şi canal, de mediu, sport, educaţie, sănătate, cultură, situaţii de urgenţă şi alte domenii de dezvoltare din fiecare comunitate locală”, a precizat Corneliu Ştefan.

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa îi sfătuieşte pe primari, pe reprezentanţii echipelor de elaborare, ca, atunci când vor scrie proiectele, să ia în calcul toate aspectele care ţin de eligibilitatea acestui program judeţean.

„De finanţări vor beneficia toate localităţile, indiferent de rangul acestora, fie că vorbim de comune, de oraşe sau de municipii. Toate pot depune cereri de finanţare”.

Un alt aspect pe care a vrut să-l facă cunoscut Corneliu Ştefan despre Programul Judeţean de Dezvoltare Locală ţine de modul de finanţare al proiectelor de investiţii. Consiliul Judeţean Dâmboviţa va susţine maxim 50% din valoarea proiectului solicitat. Celălat procent de 50%, trebuie suportat de către Consiliul Local care elaborează şi înaintează proiectul în vederea obţinerii finanţării.

„În ceea ce priveşte sursele de finanţare pentru acest program, sumele necesare vor fi cuprinse în bugetele anuale ale Consiliului Judeţean şi cele ale unităţilor administrativ-teritoriale, care sunt aprobate prin Hotărâri de Consiliu.

De asemenea, sumele alocate şi aprobate prin bugetele iniţiale se pot rectifica în funcţie de nivelul solicitărilor şi posibilităţile financiare ale Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Valoarea maximă eligibilă a finanţărilor şi obiectivelor de investiţii într-un an bugetar vor fi stabilite în funcţie de hotărârea Consiliului Judeţean, de aprobare a bugetului anual sau de rectificarea acestuia în care sunt incluse sumele destinate finanţării acestui program”, a precizat Corneliu Ştefan.

Obiectivul principal al acestui Program Judeţean de Dezvoltare Locală, a mai spus preşedintele CJ Dâmboviţa, este acela de a impulsiona dezvoltarea echilibrată a întregului teritoriu al judeţului, a fiecărei localităţi în parte, finanţările acordate de Consiliul Judeţean reprezentând „ajutoare reale pentru dezvoltarea localităţilor, conducând, în final, la creşterea calităţii vieţii cetăţeanului din Dâmboviţa.

Totodată, prin acest program avem în vedere creşterea continuă a capacităţii de management şi planificarea unităţilor administrativ teritoriale, în vederea dezvoltării durabile a fiecărei comunităţi”, a mai punctat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Mai trebuie ştiut că primăriile pot depune una sau mai multe solicitări de finanţare pe domenii diferite doar în interiorul perioadei de derulare a programului, bineînţeles, respectându-se condiţia de cofinanţare de minim 50% din contravaloarea proiectelor de investiţii.

Corneliu Ştefan şi-a propus ca, în baza acestui program, să realizeze măcar 500 de kilometri de şanţuri aferente sistemului de drumuri judeţene care măsoară circa 865 de kilometri. Tot prin Programul Judeţean de Dezvoltare Locală, conducerea Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi-a propus realizarea, extinderea, modernizarea şi dotarea unităţilor sanitare, inclusiv a cabinetelor medicale, a centrelor cu acest profil din mediul rural şi a centrelor de permanenţă. În urma unui parteneriat între CJD şi fiecare are UAT în parte, se doreşte apariţia a cel puţin unui centru medical în fiecare localitate din judeţ.

„Mai avem în vedere execuţia, reabilitarea şi modernizarea unor obiective de interes local, numim aici biblioteci, muzee, centre culturale multifuncţionale, case memoriale şi teatre. În toate localităţile care nu au beneficiat de realizarea unor baze sportive prin proiecte derulate prin AFIR sau PNDL, vrem ca, împreună cu consiliile locale, să conturăm şi să realizăm în fiecare comună câte un astfel de obiectiv”, a mai dezvăluit Corneliu Ştefan.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Se lucrează intens la parcul de la Complexul de Natație Târgovişte

Publicat

pe

Primăria Târgoviște continuă investiţiile în perimetrul de la Centrul Turistic de Natație, care urmează să devină cea mai întinsă zonă de agrement și petrecere a timpului liber de la nivelul municipiului. Astăzi, edilul Daniel Cristian Stan a susținut o conferință de presă cu prilejul demarării lucrărilor de amenajare a unui parc public pe o suprafață de 5 hectare. Proiectul, în valoare de 10 milioane de lei, este implementat cu fonduri europene nerambursabile. În apropiere, anul trecut, a fost construit, în parteneriat cu Federația Română de Fotbal, un teren de antrenament cu gazon sintetic, iar în următoarele 45 de zile vor începe și lucrările la o bază sportivă, finanțată prin CNI.

„Întreaga zonă va fi schimbată. Construirea acestui parc este numai o etapă a ceea ce înseamnă construirea celei mai atractive zone de agrement din municipiul Târgoviște, care a debutat cu Complexul Turistic de Natație, a continuat cu terenul de antrenament și, iată, facem parcul pe fonduri europene și, după aceea, prin Compania Națională de Investiţii, vom realiza și o bază sportivă cu un teren la dimensiuni normale, cu nocturnă, cu 500 de locuri, cu tot ceea ce este necesar pentru a se putea practica, în condiții foarte bune, sportul, în această zonă a municipiului Târgoviște care deja atrage ca un magnet foarte-foarte mulți oameni.

Perioada de execuție – undeva în luna martie a anului viitor va fi finalizată investiţia de aici. Sper ca totul să meargă bine și să ne putem bucura de un parc cu toate facilitățile: loc de joacă pentru copii, alei, aproximativ 1.000 de arbori și arbuști ce vor fi plantați în această zonă, fântână arteziană, vestiare etc. Tot ceea ce este necesar pentru ca târgoviștenii să poată să petreacă câteva ore agreabile”, a precizat primarul Daniel Cristian Stan.

Edilul a vorbit și despre parteneriatul care se dezvoltă între administraţia locală a municipiului Târgoviște și Consiliul Județean Dâmboviţa.

„Îi mulțumesc domnului președinte Corneliu Ștefan, pentru prezența la această conferință de presă și pentru sprijinul important pe care îl acordă administraţiei publice a municipiului Târgoviște”.

La rândul său, președintele CJ Dâmboviţa a felicitat conducerea Primăriei Târgovişte pentru toate proiectele de dezvoltare pe care le implementează. De asemenea, a punctat că, indiferent cât de grea este din punct de vedere financiar perioada pe care o traversăm, la nivelul instituției pe care o conduce se vor găsi soluții pentru a sprijini comunitățile locale și în mod deosebit municipiul reședință de județ.

Legat de fondurile pentru investiţii, primarul Daniel Cristian Stan a punctat că programele europene, chiar dacă sunt greu de accesat, sunt cele mai ieftine resurse de finanțare pentru administrațiile locale, mai ales în situația municipiului Târgoviște care a fost ignorat, când s-a realizat bugetul de stat, atât de Guvernul Orban cât și de Guvernul Cîțu.

„Din păcate, în acest moment, nu avem un alt program important pe care să putem accesa bani. Celebrul Plan Național de Redresare și Reziliență este în acest moment sublim, dar lipsește cu desăvârșire. Acest lucru se va vedea în următorii ani, pentru că nu vom reuși, administrațiile publice din România, un ritm investițional de amploarea celui din acest moment, cu investiţii combinate: PNDL – 40 de proiecte la Târgoviște, fondurile europene – cu proiecte în valoare de 300 de milioane de lei semnate în acest moment, Compania Națională de Investiţii, AFM. Sunt numai câteva din sursele de finanțare pe care noi le-am utilizat”, a spus Daniel Cristian Stan.

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Dâmboviţa: Au început lucrările și pe lotul II al celui mai mare proiect de infrastructură rutieră

Publicat

pe

Chiar dacă guvernarea PNL – USR PLUS – UDMR pune piedici dezvoltării judeţului Dâmboviţa, prin tăierea alocărilor bugetare absolut necesare implementării unor proiecte, conducerea Consiliului Judeţean nu se predă. Găseşte soluţii, caută variante pentru programelor propuse, pentru continuarea proiectelor deja demarate. Preşedintele Corneliu Ştefan consideră că motoarele nu trebuie oprite, fiindcă aşa vor puternicii zilei, ci dimpotrivă, comportamentul lor nedrept, ostil, injust faţă de dâmboviţeni trebuie să ambiţioneze şi mai mult administraţia judeţeană şi pe cele locale de a-şi duce la îndeplinire promisiunile luate în faţa cetăţenilor.

Astăzi – 3 martie 2021, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Corneliu Ştefan, însoţit de vicepreşedinţii Luciana Cristea şi Antonel Jîjîie, s-a aflat în zona de sud-est a municipiului reşedinţă de judeţ, acolo unde porneşte drumul judeţean 711, Târgovişte – Comişani – Băleni – Bilciureşti. Practic, au fost demarate lucrările de reabilitare şi modernizare a Lotului 2 al acestei importante căi rutiere din judeţul Dâmboviţa.

La eveniment au mai fost prezenţi primarul municipului Târgovişte – Cristian Daniel Stan şi edilii comunelor Ulmi, Comişani şi Bucşani. Lungimea acestui traseu, cuprins în Lotul nr. 2, este de 16 km, până la intrare în comuna Băleni. Valoarea investiţiei, numai pentru acest segment de drum, este de 49 de milioane de lei.

„Este vorba de un proiect de infrastructură deosebit de important pentru economia şi viaţa socială a judeţului, pentru localităţile pe care le străbate, pentru cetăţeni. În afară de reabilitarea şi modernizarea drumului, vom construi şanţuri dalate de-a lungul acestui traseu, poduri şi podeţe de acces către proprietăţile oamenilor. Şi, nu în ultimul rând, vom monta panouri fotovoltaice pentru toate indicatoarele rutiere de la trecerile de pietoni”, a precizat Corneliu Ştefan – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Pe întregul trase vor fi amenajate şi staţii pentru transportul public de călători. Pe loturile 3 şi 4 deja se lucrează din plin, iar săptămâna viitoare, ne-a informat preşedintele Consiliului Judeţean, vor demara lucrările şi pe lotul 1, la limita judeţului Dâmboviţa cu Prahova, în zona Moreni.

Cristian Daniel Stan, primarul municipiului Târgovişte, a spus că acest proiect este încă o dovadă clară a sprijinului pe care Consiliul Judeţean Dâmboviţa, preşedintele Corneliu Ştefan, îl acordă municipalităţii. Practic, 1,1 km de drum de la intrarea în Târgovişte şi care este într-o stare avansată de degradare vor fi reabilitați şi modernizați datorită acestui program derulat de CJ Dâmboviţa. Va fi util nu numai pentru dâmboviţenii care vin în municipiu, dar şi pentru cetăţenii care locuiesc în cartierele limitrofe Târgoviştei, din zona Sagricom. În acest context, a mai adăugat edilul Târgoviştei, în următoarea perioadă, toate intrările în municipiu vor fi reabilitate şi modernizate.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!