Connect with us

ACTUALITATE

Nu a fost acțiune de imagine. Locuitorii din Titu și Târgovişte se pot pensiona cu 2 ani mai devreme

Publicat

pe

În Monitorul Oficial din data de 7 decembrie 2020, a fost publicată Legea nr. 279/2020, pentru modificarea alin. 5, art. 65 din Legea nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii. Conform acestui act normativ, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele nominalizate ca puternic poluate au dreptul să iasă la pensie cu doi ani mai devreme. În lege, prin intervenţia parlamentarilor dâmboviţeni ai PSD, au fost adăugate municipiul Târgovişte cu localităţile învecinate şi oraşul Titu, de asemenea, cu aşezările limitrofe.

„Este un mare câştig pentru locuitorii din Târgovişte, Titu şi comunele limitrofe celor două oraşe. Cetăţenii din aceste zone, afectate de poluarea cauzată de-a lungul timpului de marile unităţi industriale, vor putea să iasă la pensie cu doi ani mai devreme faţă de termenul prevăzut de lege.

Au fost destule persoane care ne-au reproşat, în campania electorală, că sunt acţiuni populiste, că aşa ceva nu se va întâmpla, că minţim oamenii. Uite că acest lucru s-a întâmplat.

Nu a fost vorba de o acţiune de imagine, de atragerea simpatiei cetăţenilor, cum au invocat unii, pur şi simplu ne-am făcut datoria bazându-ne pe nişte argumente solide, valide. Până la urmă, şi cei care contestau demersul nostru sau nu credeau în finalizarea lui au văzut că am avut dreptate”, ne-a precizat fostul deputat Marian Ţachianu – în prezent primar al comunei Braniştea, dar cu mari şanse să revină în Parlamentul României unde a activat în perioada 25 iunie 2019 – 27 octombrie 2020.

Legea intră în vigoare începând cu data de 10 decembrie 2020.

Cititi mai mult
Reclamă
3 Comments

3 Comments

  1. Florin Badulescu

    14 decembrie 2020 at 14:25

    Unde se poate afla care sunt localitatile aflate in raza de 8 km? Multumesc!

    • Raceanu Adriana

      14 decembrie 2020 at 16:46

      Cel mai bine ar fi să întrebați la Casa de Pensii

  2. Petre

    4 ianuarie 2021 at 20:20

    Buna ziua
    Beneficiaza doar locuitorii care nu au avut grupe de munca.
    Nu se cumuleaza reducerile.
    Chiar daca au locuit in aceleasi localitati in afara celor 8 ore de munca (parca au respirat alt aer).
    A cam o pacaleala. Este o pensie anticipata nepenalizata pe ultimii 2 ani.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Info util: Asigurarea la sistemul public de sănătate pentru persoanele fără venituri fiscalizate

Publicat

pe

Persoanele care nu sunt angajate sau nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate dacă depun „Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” (D212) – ne informează Casa Județeană de Sănătate Dâmbovița.

„Calitatea de asigurat pentru această categorie de persoane se acordă pentru o perioadă de 12 luni de la data depunerii declaraţiei unice. Baza de calcul a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate este egală cu 6 salarii minime brute pe țară în vigoare la data depunerii declarației”, precizează sursa citată.

În 2025, salariul minim brut este 4.050 lei, ceea ce înseamnă că persoanele care doresc să se asigure opțional la sănătate trebuie să achite 2.430 de lei, valoare rezultată din aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul care este 24.300 de lei (6 x 4.050 lei).

Termenul de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate este până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui în care s-a exercitat opțiunea. Asta înseamnă că plata asigurării opționale la sănătate în 2025 va putea fi făcută până în 25 mai 2026.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, declarația D212 se poate depune:

– prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro;

– prin intermediul serviciului „Depunere declarații”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, pe baza certificatului digital calificat;

– în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Acuzat fără vină de anchetatori superficiali! Primarul de la Dobra a fost salvat de o înregistrare video

Publicat

pe

Ultima postare de pe pagina de Facebook a primarului comunei Dobra, Daniel Nica, este una bulversantă, incredibilă și demonstrează că putem fi oricând victima unui sistem care lucrează ori superficial, neprofesionist, grăbit, ori vrea musai să te înfunde. Această ultimă variantă nu o îmbrățișăm, credeam că încă trăim într-un stat democratic și că nu suntem eliminați din prim-plan la o simplă comandă venită cine știe de unde. Dar, superficialitatea celor aflați la butoane trebuie pedepsită. Nu te poți juca cu viața unui om doar așa, că te numești apărător al legii și ești purtător de uniformă!

Edilul de la Dobra a fost pus sub cercetare, cu permisul de conducere ridicat, la care s-a adăugat și stresul psihic creat de o situație falsă, precum și alterarea imaginii sale de cetățean onest, chiar dacă numai pentru o perioadă scurtă de timp.

Daniel Nica s-a întâmplat să fie participant la trafic în ziua de 16 aprilie, pe DJ 711, pe teritoriul satului Racovița, comuna Bucșani, atunci când, pe acest tronson de drum, s-a consumat un grav accident de circulație. Un autoturism s-a răsturnat. O persoană încarcerată, elicopter SMURD la fața locului. Au stabilit polițiștii la acel moment, așa, la foc automat, că Daniel Nica a fost implicat în evenimentul rutier. Cuvântul lui, încercările de a arăta că nu a avut nicio legătură cu accidentul nu prea au contat în fața oamenilor legii, drept pentru care, stresat la maximum, dar hotărât, a trebuit, contracronometru, să caute singur dovezi ale nevinovăției sale. A avut noroc sau cum zic cei care au postat comentarii la textul său de pe Facebook, l-a ajutat Dumnezeu să își dovedească nevinovăția. A găsit o înregistrare video realizată de o cameră îndreptată chiar spre tronsonul de drum unde s-a produs evenimentul rutier. Au urmat scuzele din partea anchetatorilor superficiali, probabil grăbiți să rezolve un caz, lui Daniel Nica i s-a restituit permisul de conducere, dar rănile au rămas. Și, mai mult decât atât, cazul ne scade ușor încrederea în instituțiile statului, care ar trebui să fie etaloane ale corectitudinii și respectului față de cetățean.

De la Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița am aflat că ancheta în acest caz în care s-a produs o eroare de cercetare, fiind acuzat un om nevinovat, este instrumentată de polițiștii de la Serviciul Rutier din cadrul IPJ Dâmbovița, sub coordonarea de un procuror.

Citește și: Accident cu o victimă încarcerată în Racovița, județul Dâmbovița

Redăm mai jos textul postat de primarul comunei Dobra, Daniel Nica, în care prezintă coșmarul prin care a trecut din cauza superficialității manifestate de niște oameni ai legii.

„Dragilor, vreau să vă povestesc un episod neplăcut pe care l-am trăit zilele trecute și o fac doar pentru ca voi să vedeți cât de ușor poți fi acuzat și etichetat în mod negativ și pentru ca nimeni să nu treacă prin ce am trecut eu.

În după-amiaza zilei de miercuri, mă îndreptam spre Târgoviște la volanul mașinii mele Volvo V 70 de culoare gri. Între Racovița și Comișani, am fost martorul unui accident teribil care s-a petrecut în fața mea. Am încetinit și, pentru că am văzut că alți șoferi au coborât din mașini și au sunat la 112 și pentru că mă grăbeam, mi-am continuat drumul, trecând ușor pe lângă o mașină închisă la culoare, un Mercedes Sprinter, reducând aproape până la oprire lângă mașină, dubița de culoare albă implicată, iar după câteva minute de staționat în spatele tirului, am continuat deplasarea.

La câteva zeci de minute, mă trezesc cu un telefon de la poliție că am fost implicat într-un accident. M-am reîntors imediat la fața locului și le-am explicat că eu nu am nicio legătură cu accidentul, că în fața mea erau încă două mașini până la cea care a fost implicată. Totodată, le-am spus polițiștilor și care este mașina care rula și a fost implicată în accident. Nu m-a crezut nimeni! Aproape de miezul nopții, am aflat că sunt acuzat de producerea unui accident la care eu n-am participat și am rămas fără permis.

Nu vreau să vă puneți în pielea mea, să știi că nu ai nicio vină și să nu fii crezut, să fii acuzat că minți etc. Au urmat apoi zile de chin pentru mine, în care nu am făcut altceva decât să caut probe cu care să dovedesc că nu am nici o treabă cu acel accident.

Dumnezeu m-a ajutat și am găsit imagini surprinse de camerele de supraveghere din zonă, imagini pe care polițiștii nu le ridicase, care dovedesc clar că mașina pe care o conduceam rula cu mult în spatele locului în care s-a produs accidentul, iar în fața mea erau și alte mașini. Le-am prezentat polițiștilor și, în sfârșit, am fost crezut. Astăzi (Nota redacției: 23 aprilie 2025) mi-am recăpătat permisul.

Am decis să postez acest mesaj pentru că în locul meu putea fi oricare dintre dumneavoastră. Am decis să-mi montez și o cameră de bord pe mașină, pentru că te poate salva din astfel de situații neplăcute. Am primit scuze din partea anchetatorilor, dar la ce să-mi folosească?

Dacă eu nu găseam aceste dovezi, rămâneam un șofer „fugar” acuzat pe nedrept. Totuși, le mulțumesc celor care au crezut câtuși de puțin în mine și au făcut cercetări în continuare, audiind cât mai mulți martori, printre care și proprietarul mașinii implicate în accident. Dumnezeu scoate totdeauna adevărul la suprafață! Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu”, a scris, pe pagina sa de Facebook, primarul comunei Dobra – Daniel Nica.

Vom reveni.

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite