Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Oază de românism la Biserica Sf. Nicolae din Castellon de la Plana, Spania

Publicat

pe

Castellon. Unul dintre marile oraşe din Spania, unde și-au găsit a doua casă zeci de mii de conaţionali ai noștri și încearcă să trăiască româneşte. Să nu uite de tradiţii, de cultură, de neam şi de farmecul cuvântului dor rostit unic, de neegalat, doar în limba străbună. Să păstreze, ca pe cele mai preţioase daruri, cântul, doina, dansul popular şi ritmul de neegalat al versului eminescian.

Este greu să duci la îndeplinire aceste deziderate ce ţin de suflet, de spirit, de credinţă, într-o lume aşa de zbuciumată, dar totuși nu imposibil de realizat. Dacă se găsesc oameni de bine, perseverenţi, dedicaţi şi încrezători în a păstra viu, trainic, acest copac al românismului, sămânţa nu se pierde, rămâne şi încolţeşte oriunde, oricât ar fi pământul de arid şi de neprimitor.

Asociaţia Bisericii „Sfântul Nicolae” din Castellon de la Plana, condusă de părintele Nicolae, este una dintre citadelele românismului din Spania. Prelatul, împreună cu o mână de cadre didactice, luptă pentru a ţine nestinsă flacăra neamului românesc. Misiunea este una de suflet, o acţiune de voluntariat vibrant. Copiii celor care trăiesc în Castellon gustă, cu inima şi cu sufletul, din bogăţia nestematelor culturii şi tradiţiilor româneşti. Totul se întâmplă în câteva încăperi ale bisericii care sunt transformate, sâmbătă de sâmbătă, în săli de clasă. Una în biroul de lucru al preotului, alta pe un hol ce duce în podul aşezământului de cult și cea de-a treia este improvizată în spaţiul dintre biserică şi o clădire din apropiere. Au devenit aceste încăperi mici, dar însufleţite de simboluri ale credinţei, adevărate sancture ale culturii şi tradiţiilor naţionale.

Printre cadrele didactice care educă „puii de români” se află şi Mihaela Băleanu, prietena şi fosta noastră colegă de la Antena 1 Târgovişte. Fosta jurnalistă a plecat să-şi caute norocul dincolo de graniţele ţării într-o perioadă în care şansele de a te realiza decent în România, de a-ţi putea întemeia un cămin, o familie, de a-ţi îndeplini un vis nu prea existau sau nu erau deloc optimiste. Şi, ca ea, zeci de mii de români au luat drumul străinătăţii în căutarea normalităţii. Mihaela este acum fericită. Are o familie, un copil pe care îl iubeşte cu toată fiinţa şi pe care îl ţine conectat sufleteşte de România, să nu uite de unde a pornit miezul fiinţei sale, chiar dacă s-a născut în Spania și n-a simțit cum arde sub tălpi colbul românesc. Dar ei, românii risipiţi pe toate ţărmurile depărtării, nu au uitat de ţară şi nici nu vor să uite. Legăturile sunt prea strânse, glasul care vine de undeva din esenţa fiinţei este mult prea profund.

Cei 30 de copii care vin sâmbătă de sâmbătă la cursurile ţinute în Biserica „Sfântul Nicolae” din Castellon află despre frumuseţile României, despre portul minunat şi despre tradiţiile noastre milenare. Au gustat din versurile lui Eminescu, din proza profundă şi haioasă a lui Creangă, din schiţele cu umor ironic ale lui Caragiale. Sunt conectaţi la ţară. Gândul modelat prin cunoştinţele oferite cu multă dragoste de cele trei învăţătoare voluntare îi poartă într-un zbor cald spre ţară.

Despre oaza de românism din Castellon de la Plana au relatat şi jurnaliştii de la Antena 1, care au în derulare campania intitulată „Eu ajut”. Şi, uite aşa, românii din ţară, poate chiar și cei răspândiţi prin toată Europa, au aflat despre acest colţ de plai, recreat în Spania şi unde cultura naţională este întreţinută şi redată copiilor de părintele Nicolae şi cele trei dăscăliţe iubitoare de neam şi ţară.

Nea Mărin, una dintre vedetele Antenei 1 şi un împătimit al folclorului şi tradiţiilor româneşti, a decis să ofere părintelui Nicolae şi Mihaelei Băleanu 30 de ii tradiţionale pentru copiii care conjugă sufleteşte patria în îndepărtatul Castellon şi câte una pentru fiecare învăţătoare. Totodată, prezentatorul tv a hotărât ca, în primăvară, să meargă în Castellon pentru a-i învăţa pe copii dansurile populare româneşti. În special, Căluşul care i-a fermecat cel mai mult.

Ne-a mărturisit Mihaela Băleanu că își dorește să reușească să le asigure copiilor costume populare complete, inclusiv opinci și podoabe tradiționale românești, să vadă toată Spania cât de frumos este portul nostru. Cele pe care le-au „încropit” părinții, cu prilejul Anului Centenar, s-au deteriorat, fiind realizate din ceea ce a găsit fiecare prin casă.

ACTUALITATE

Dâmbovița: 83 de unități de învățământ în scenariul roșu și 144 în scenariul galben

Publicat

pe

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa a aprobat, astăzi – 5 martie 2021, noile scenarii de funcționare pentru unitățile de învățământ din județ, aplicabile începând cu data de 8 martie.

Astfel, în 274 de școli și grădinițe, copiii merg la clase, în 144 se aplică scenariul galben (sunt prezenți în clasă preșcolarii, elevii de I-IV și cei din anii terminali) și 83 de unități de învățământ sunt în scenariul roșu (sunt prezenți la clasă preșcolarii și elevii de I-IV).

În continuare, învață exclusiv online copiii din localitățile aflate în carantină, respectiv Pucheni (până în data de 11 martie) și Lucieni (până în data de 10 martie).

Vezi aici lista școlilor pe scenarii de funcționare

Cât privește infectarea cu noul coronavirus în rândul elevilor, profesorilor și personalului auxiliar, situația se prezintă astfel:

Citește în continuare

ACTUALITATE

Târgul Primăverii la Gura Ocniței

Publicat

pe

Astăzi, președintele Consiliului Județean – Corneliu Ștefan și deputatul PSD de Dâmbovița Ionuț Vulpescu s-au aflat la Gura Ocniței, unde localnicii, iubitori de tradiție și de frumos, au vrut să cinstească românește venirea primăverii, anotimpul primenirii naturii și a sufletului.

Manifestarea, la care au fost expuse, pentru a fi admirate dar și achiziționate, o serie de obiecte de decor confecționate manual de copii, sub îndrumarea meșterilor, s-a desfășurat într-un cadru restrâns din cauza pandemiei de coronavirus. Elevii școlilor din comună au susținut și un scurt program artistic. Evident, la costumul popular a trebuit să fie adăugat elementul mască de protecție.

„Atelierele de lucru, dar și expozițiile cu vânzare sunt ocazii prin care lucrurile frumoase create de meșterii populari duc mai departe spiritul satului românesc și obiceiurile primei săptămâni din Luna lui Mărțișor.

Respectând normele de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, a fost o adevărată plăcere ca, alături de cetățenii comunei, să asistăm la programele artistice puse în scenă de invitații Târgului de Primăvară.

Sper ca anul viitor să putem participa în număr mult mai mare la astfel de activități, mai ales că tradițiile noastre trebuie duse mai departe”, a fost mesajul președintelui Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!