Connect with us

OPINII

Adunătură în fruntea țării

Publicat

pe

PSD a câştigat alegerile. Şi ce dacă? Poate să ne spună preşedintele Iohannis sau grupul de perdanţi de pe locurile doi, trei şi, bineînţeles, partiotarzii de serviciu de la AUR, cum stau lucrurile. Aceştia au pus-o de copt un guvern. Să nu credeţi că primează competenţa, profesionalismul, dorinţa de a face românului bine. De unde! La mijloc sunt tot soiul de scheme, satisfacerea unor grupări, ambiţia şi orgoliul lui Iohannis. PE-SE-DE nu trebuie să mai fie la putere cu riscul de a pierde ţara! Indivizi care s-au aflat în fruntea unor ministere, un an de zile, aproape degeaba, vor din nou în teleguţă.

Când ţara se află într-o asemenea cumpănă economică şi socială generată de pandemie, de clasa politică insuficent calificată şi meschină, ar fi trebuit să conteze alte lucruri, să vezi că dinspre Cotroceni vine un îndemn deştept, de a fi adunate toate partidele într-un guvern de uniune naţională cu un singur ţel, acela al interesului ţării. De unde! Apucăturile clasei conducătoare nu se sparg nici măcar constrânse de noianul de probleme. Au murit peste 17.000 de români răpuşi de COVID 19. A venit coronavirusul aşa, de niciunde, şi ne ţine sub stres, îndoliaţi, debusolaţi de luni de zile. Moartea a devenit o banalitate, o cifră de inventar pentru sacii negri din plastic. Nu am auzit până acum pe vreunul de la vârf că ar avea de gând să contruiască vreun monument, vreun simbol al acestui sacrificiu imens la care am fost supuşi ca naţie, victime ale unui război nevăzut pornit din cauza unui calcul mondial greşit, a unei scăpări accidentale sau voite a virusului ucigaş. La noi este bătaie pe ciolan. Şi unii numesc asta politică. E luptă pentru putere. Nu am auzit de la niciunul dintre cei care se strofocă acum să împartă ministerele, rangurile, cele mai înalte poziţii, că au un plan de ieşire din acest coşmar, de scoatere a ţării la liman. Este vorba doar de rutină, de inerţie, de acelaşi ritm banal, de aceeaşi cadenţă în orb.

Guvernăm fiindcă aşa este normal, firesc. Acest firesc şi această pseudo-normalitate bolnăvicioasă ne-au cam ţinut pe loc 30 de ani. Dorinţa şi ambiţia unora de a se afla în fruntea bucatelor cu orice preţ ne-au anihilat rostul, esenţa patriotismului. Au scos în faţă numai purtători de lozinci. Demagogi. Făcători de expresii care să ne înţepe şi să ne ameţească sufletele şi conştiinţele!

Acum, PNL şi USR PLUS, ajutaţi de minorităţi, mereu bune la toate, vor să încropească un nou Guvern. Vedem cine şi-o mai da concursul la treaba asta care nu are alură de ceva constructiv, durabil. Aici este vorba de ciosvârta puterii, de ce li se pune pe tavă. Sunt convins că nu o să iasă nimic bun din făcătura asta de cabinet de adunătură. Când se porneşte cu ambiţii şi orgolii, cu tot tipul de jocuri de culise, aşa va merge până la capăt. Rău! Nu o să existe unitate, coeziune, proiect, ci doar o convieţuire de complezenţă. Și asta pentru o vreme. Apoi, o să buşească borcanul cu borş format din aceste ingrediente incompatibile.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Democrația a căzut pe-o rână…

Publicat

pe

Nici nu era nevoie să fii analist politic experimentat pentru a-ți da seama, după indiciile afișate cu larghețe de mai marii PNL și PSD, că vom avea alegerile locale și pe cele europarlamentare comasate. Toate drumurile, scenariile, declarațiile, scenele de gelozie politică, amenințările cu partajul și frica de pierderea privilegiilor au condus spre rezultatul prezentat aseară de cei doi „C” ai politicii actuale românești.

PSD se contopește cu PNL. Reacții adverse există, dar se trec cu vederea. Doctrinele, ura ancestrală, alergiile care apar, pe bună dreptate, din alăturarea celor două partide politice trebuie date la o parte. Se face abstracție de erupțiile apărute, de bubele urâte de pe imagine, dacă vrei să rămâi la putere și, ca să existe și izul acela patriotic!, dacă vrem să ținem țara în echilibru. Așa a apărut noul clișeu, care, cu siguranță, va fi la loc de cinste printre lozincile momentului, parcă adus din cruciadele Evului Mediu timpuriu. O coaliție a binelui care trebuie să lupte împotriva răului personificat de Șoșoacă și Simion, la care se adaugă alte mărunțișuri de pe partea dreaptă.

Păi, ce, nu puteau fi puși la respect conform regulilor corecte ale democrației? Ba da! Dar, de ce să ne complicăm? De ce să muncim mai mult? Alianțele împotriva naturii sunt născute din teamă și dorințe avide de putere. Există și reversul. Posibilitatea ca acest tip de comportament politic să creeze repulsie, ură, să alimenteze un val pe care nu îl mai poți opri cu una cu două și care să spulbere tot, respectiv construcțiile anormale, dar și pe cele normale.

Chiar am ajuns în situația în care alegerile să cadă în derizoriu, răpuse de săgețile interesului și ale calculului electoral? Da. Așa pare! Democrația a devenit plantă de cultură, pe care libertățile sunt acum altoite după cum este vrerea Comisiei Europene. Alor noștri conducători le place noul concept. Avem în sânge câte ceva din gena dictaturii, din dorința ușor patologică de a-i anihila prin diferite metode, chiar pseudo-democratice, pe cei care ne stau împotrivă.

Sincer, de la ceea ce se întâmplă acum, până la ziua în care va fi emisă o ordonanță de urgență prin care se declară stare de necesitate, iar unele partide politice sunt desființate și libertățile de expresie, de opinie, sunt anulate, ar mai fi un pas.

Alegerile care vin sunt doar un exercițiu al puterii. Se testează o nouă metodă. Dacă dă rezultate, cu siguranță, va fi continuată și la toamnă. Și… la mulți ani! Totdeauna, interesul și dictatura s-au ascuns sub plapuma bunelor intenții. Știu o mulțime de oameni politici adevărați care nu sunt de acord cu acest compromis stupid, dar se supun fiindcă nu te poți pune împotriva unui curent pornit din cele mai mari Cancelarii ale Europei. Te împotrivești, ieși!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

OPINII

Se rupe… nu se rupe coaliția?

Publicat

pe

Situația socio-economică din România se complică de la o zi la alta. Politica, la fel. Vezi cum funcționează coaliția de la putere! Sunt fierberi mari acolo. Comasăm alegerile locale cu europarlamentarele sau nu? Cine câștigă din treaba asta? PSD, nu. PNL, puțin. Restul de partide, pe fondul comasării, se strecoară acolo, în urnă. Și rămân. Înfundă canaua celor care vor fi la putere. Le fac viața amară celor care vor mai încropi o alianță sau, cel mai probabil, pun și ei condiții contra vot. Cer ceva funcții, poziții, schimbă barca. Se practică. Vezi partidul lui Dan Diaconescu și micul ALDE. Cum s-au afluit membri acestor formațiuni de studio TV prin cuiburi mai călduțe… Au dat votul, au pus picătura lor, urma de udătură, pentru a umple paharul majorității și au fost răsplătiți. Le-a mers bine. O vreme.

Cam așa funcționează politica în România. Este vorba doar despre privilegii. Restul înseamnă inerție. Așa trăim noi. Ăștia mulți și proști. Așa se dezvoltă țara. Deloc! Vi se pare că în această perioadă preelectorală îi mai interesează pe politicieni de țară? Se zvârcolesc noaptea căutând soluții de mai bine pentru popor? De unde! Altele sunt prioritățile. Este vremea când se coc discursurile. Demagogia începe să curgă șiroaie. Este neagră și pute a minciună.

Ne afundăm din nou piciorele în mocirla creată de promisiuni, speranțe și deziluzii. Or mai avea curajul să apară cu platforme program amăgitoare, cu biblii false? Trec peste micuța barieră a bunului simț? O sar? Ca peste un pârleaz la tinerețe! Altfel nu ar mai funcționa ca lumea politica asta de doi bani. Acum ni se servește o porție de așa zisă neînțelegere dintre PSD și PNL. Se aruncă în eter ideea că se destramă coaliția. Că liberalii, dezamăgiți, cu orgoliul bulit, ar cauta să se apropie de frații vitregi adunați și ei într-un mic pol. Cred că sunt povești. Basme. Social-democrații și liberalii abia au învățat cum pot conviețui, cum o duci bine la putere fără să știe stânga ce face dreapta. Să ignori normalitatea în numele binelui comun…

Dacă nu se mai face comasarea, altele sunt cauzele. Au înțeles ei că măsura asta are efect de bumerang. Vezi discursurile celor doi lideri supremi. Parcă ar interpreta niște roluri dintr-o piesă proastă. Vedem mâine, poimâine. Hopa Mitică nu se poate balansa, nesigur, prea mult timp…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite