Conectați-vă cu noi

ADMINISTRAŢIE

Guvernul vrea să-și plătească laurii din bugetele primăriilor

Publicat

pe

Primarul municipiului Târgovişte, Cristian Daniel Stan, a ieşit astăzi, 12 ianuarie 2021, într-o conferinţă de presă în cadrul căreia a criticat, cu dovezi şi motivaţii clare, pertinente, acuala guvernare PNL-USR-PLUS-UDMR, care nu şi-au găsit nici acum azimutul şi orbecăie prin ceea înseamnă culoarele puterii. Şi asta se întâmplă într-o perioadă dificilă prin care trece ţara din punct de vedere socio-economic.

A spus edilul Târgoviştei că, reprezentanţii Guvernului, în loc să se ocupe de pregătirea bugetului de stat pe anul 2021, despre care nu se ştie nimic, parcă este ţinut la secret, trimit către administrațiile locale, prin intermediul prefecturilor, adrese cu un puternic iz comunist, în care cer primarilor să transmită mai sus care le sunt principalele acţiuni şi obiective, dar, culmea, care să fie raportate la programul de guvernare al coaliţiei aflată la putere.

Este un nonsens, o încălcare a regulilor şi principiilor după care ar trebui să funcţioneze autonomia locală, o sfidare a comunităţilor. A mărturisit primarul Cristian Daniel Stan că programul de guvernare elaborat de puternicii zilei şi trecut prin Parlament nu este unul realist. Se găseasc acolo o sumedenie de obiective fantasmagorice care nu au cum să fie materializate până în anul 2024. Un film imaginar!

„7.000 de kilometri de drumuri judeţene, 20.000 de kilometri de drumuri locale, 2.500 de creşe, grădiniţe şi şcoli, 40 de campusuri şcolare, 30 de cămine studenţeşti, 8 centre universitare, 40 de tabere şcolare, 40 de centre de excelenţă, 1.450 de centre medicale în mediul rural, 25 de spitale judeţene de reabilitat, 110 spitale municipale şi orăşeneşti de reabilitat, 10 spitale care vor fi construite de la zero, 5 săli polivalente cu până la 16.000 de locuri, 8 bazine olimpice, 12 complexuri sportive, 255 de săli de sport, 45 de bazine de înot, 400 de baze sportive, 10 centre sportive de performnanţă. Acestea sunt numai câteva din reperele programului de guvernare. Este doar o mică parte din ceea ce şi-au propus actualii guvernanţi să realizeze în nici 3 ani. Şi asta în contextul în care pentru niciunul din aceste obiective nu avem studii de fezabilitate, fără să mai vorbim de procedurile de execuţie.

Propaganda dinainte de 1989 ar fi invidioasă pe un asemenea mod de prezentare a minciunii. Este o bătaie de joc la adresa comunităţilor locale. Este incredibilă această manipulare ridicată la rang de lege. Nu se poate ca tu, Guvern, să nu aloci către municipiile reşedinţă de judeţ din ţară bani şi să spui că realizezi aceste investiţii”, a arătat edilul Cristian Daniel Stan.

Lucrurile nu se opresc aici, dimpotrivă par şi mai complicate. Continuă și pasarea responsabilității financiare către comunităţile locale, dar beneficiile să rămână pentru administraţia centrală. A mărturisit primarul Târgoviştei că se vrea modificarea cadrului legal după care funcţionează poliţiile locale, entităţi înfiinţate de primării şi care, până la declanşarea pandemiei, a stărilor de urgenţă și de alertă, s-au aflat în subordinea administraţiilor publice locale. Sub motivaţia că se doreşte profesionalizarea acestui corp de poliţişti, se urmăreşte trecerea lor în subordinea operativă a Ministerului de Interne, dar, culmea, finanţarea să fie asigurată de administraţiile locale.

„Adică vom plăti o structură nu noi, Primăria, ci cetăţenii acestui oraş, cetăţenii din toate localităţiile unde există poliţii locale. Vom finanţa o structură care nu va fi la dispoziţia comunităţilor locale, ci la dispoziţia Ministerului de Interne”, a mai precizat Cristian Daniel Stan.

Consideră primarul Târgoviştei că, atâta timp cât comunitatea locală, prin primării, asigură dotarea și funcţionarea poliţiilor locale, este normal ca aceste structuri să fie subordonate administraţiilor locale şi să se ocupe de problemele care se ivesc în comunitate.

O altă găselniţă a actualului Guvern se referă la organizarea, dotarea şi funcţionarea centrelor de vaccinare anticoronavirus care funcţionează în afara unităţilor medico-sanitare. Ministerul Sănătăţii a elaborat o ordonanţă de urgenţă în care se stipulează ca aceste centre externe de vaccinare să fie finanţate de la bugetul local. Vorbim aici de dotare şi toate cheltuilelie de susţinere a vaccinării, inclusiv plata personalului medical şi al celui auxiliar care vor deservi aceste centre.

„Iată că, din nou, comunităţile locale sunt puse să suporte o sarcină financiară care nu este a lor. Păi, dacă tu, Minister al Sănătăţii, în pandemie, nu susţii nici cheltuielile de vaccinare, care se presupune a fi cea mai importantă etapă de imunizare a românilor, care să contribuie în mod esenţial la trecerea peste această pandemie, atunci ce suporți”, a mai spus Cristian Daniel Stan, puternic bulversat de decizia actualilor guvernanţi care parcă sunt decişi să îngenucheze comunităţile locale.

ADMINISTRAŢIE

Președintele CJ Dâmbovița i-a cerut ministrului Transporturilor să nu abandoneze proiectul DN71, Bâldana-Târgoviște

Publicat

pe

Decizia actualilor guvernanți de a bloca cel mai important proiect de infrastructură rutieră al județului, modernizarea și lărgirea la patru benzi a DN71, proiect de care depinde dezvoltarea socio-economică actuală și pe viitor a Dâmboviței, a pus în mișcare conducerea administrativă a județului. Eliminarea acestui proiect din preocupările puterii PNL-USR-PLUS aduce mari deservicii cetățenilor din Dâmbovița, va face din acest teritoriu, situat la 80 de kilometri de Capitală, un loc neatractiv pentru investitori, pentru dezvoltarea turismul montan dâmbovițean.

Ieri, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a avut o întâlnire cu ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, membru USR-PLUS, având ca temă tocmai situația de criză generată de acest blocaj inadmisibil. Șeful administrației județului Dâmbovița a solicitat ministrului de resort deblocarea procedurilor privind contractarea lucrărilor de execuție pentru modernizarea la patru benzi a DN 71, tronsonul Bâldana-Târgoviște, și la două benzi a sectorului Târgoviște-Sinaia. A punctat Corneliu Ștefan faptul că acest proiect este matur din punct de vedere tehnic și economic. De asemenea, a susținut și realizarea și implementarea unui proiect complementar modernizării DN71, cu profil de drum expres între Târgoviște-Tărtășești, ca variantă de ocolire pentru localitățile de pe traseu, dar care să nu excludă continuarea proiectului DN71, Bâldana Târgoviște.

Președintele Corneliu Ștefan i-a adus la cunoștință ministrului Transporturilor faptul că deja a fost aprobată hotărârea nr. 15 din 21.12.2020, privind inițierea procedurilor legale de constituire a unui parteneriat între județul Dâmbovița, prin Consiliul Județean Dâmbovița, și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pentru implementarea unor obiective de investiții. Consiliul Judeţean Dâmbovița a solicitat Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere asocierea într-un parteneriat care să ducă la implementarea rapidă a acestui proiect vital pentru economia și viața socială a județului Dâmbovița.

Urmare a dialogului purtat ieri între ministrul Cătălin Drulă și președintele Consiliului Județean Dâmbovița, astăzi mai marii Ministerulului Transporturilor au solicitat documente suplimentare pentru proiectele propuse de Corneliu Ștefan. Președintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa este decis să lupte în continuare pentru realizarea proiectului de modernizare a DN 71, Bâldana-Târgoviște-Sinaia. Se vor căuta toate soluțiile viabile pentru a debloca această importantă investiție.

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Baza sportivă de la Colegiul Constantin Carabella Târgovişte este gata

Publicat

pe

Cavalcada investiţională demarată de administraţia publică locală în municipiul Târgovişte continuă şi anul acesta cu destulă amploare, deşi situaţia socio-economică generată de pandemia de coronavirus nu este una tocmai permisivă cu implementarea proiectelor de interes comunitar. Echipa condusă de primarul Cristian Daniel Stan nu are de gând să cedeze. Vrea să ducă la capăt toate obiectivele aflate în curs de execuţie, ba chiar să pornească alte proiecte benefice pentru târgovişteni.

Astăzi – 19 ianuarie 2021, a fost inaugurată, fără fast, fără binecunoscuta panglică tricoloră, sală de sport de la Colegiul Constantin Carabella din Târgovişte. De fapt, aşa cum a subliniat edilul municipiului, vorbim despre un adevărat complex sportiv, alcătuit din imobilul care adăposteşte sala de sport, de circa 1.000 mp, şi toate dotările aferente – vestiare, grupuri sanitare, diferite anexe funcţionale, plus terenul exterior dedicat unor activităţi sportive multiple.

După zeci de ani de provizorat, de efectuare a orelor de educaţie fizică în condiţii improprii, prin spaţii neadecvate, ca de pildă cantina sau într-o sală de clasă, Colegiul Constantin Carabella dispune acum de o bază sportivă ultramodernă, pentru realizarea căreia Primăria Târgovişte a investit 3 milioane de lei.

La momentul de deschidere, alături de edilul Cristian Daniel Stan, s-au aflat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Corneliu Ştefan, city managerul Gabriel Boriga, viceprimarii Monica Ilie şi Cătălin Rădulescu şi directorul Colegiului Constantin Carabella – prof. Corneliu Stoicescu.

Primarul Cristian Daniel Stan a mai vorbit astăzi şi despre celelalte investiţii în domeniul educaţional aflate în curs de derulare sau aproape de finalizare din municipiul Târgovişte. Şcoala Mihai Viteazul din microraionul 9 – proiect grandios, aproape unic la nivel naţional prin valoare și desfăşurare, implementat prin fonduri europene. Edilul municipiului vrea ca, în data de 8 februarie, când se preconizează că elevii se vor întoarce fizic la şcoală, unitatea de învăţământ, reabilitată, extinsă, modernizată şi dotată să fie pregătită să îi primească în condiţii de studiu și confort excelente.

Tot în microraionul 9, administraţia locală mai are în lucru, într-un stadiu avansat de reabilitare, extindere şi modernizare, Grădiniţa „Rază de soare”. De asemenea, în imediata apropiere, continuă lucrările de execuţie la Creşa nr. 8.

Corneliu Ştefan, preşedintele CJ Dâmboviţa, a felicitat autorităţile locale pentru eforturile depuse pentru finalizarea sălii de sport de la Colegiul Constantin Carabella, pentru tot ceea ce s-a înfăptuit în municipiul Târgovişte în domeniul socio-educativ.

„Astfel de practici le vom dezvolta în toate localităţile din judeţul Dâmboviţa. Prin Programul Judeţean de Dezvoltare Locală, vom materializa cât mai multe baze sportive şi săli de sport. Ne dorim să existe în fiecare localitate din judeţ cel puţin câte o bază sportivă de nivelul celei de aici, de la Colegiul Carabella”, a precizat Corneliu Ştefan.

Şeful administraţiei judeţene i-a asigurat pe reprezentanţii municipalităţii că îi va sprijini în toate proiectele pe care le vor derula pentru comunitatea locală.

Directorul Corneliu Stoicescu a mulţumit primarului Cristian Daniel Stan, echipei sale, pentru implicarea în materializarea acestui proiect care readuce normalitatea, pune capăt unor improvizaţii care s-au perpetuat ani de zile, iar elevii şcolii pot beneficia acum de condiţii moderne pentru orele de educaţie fizică dar şi pentru practicarea unor activităţi sportive de sală.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!