Connect with us

ACTUALITATE

Atenție, s-au înmulțit fraudele online ascunse în spatele unor anunțuri!

Publicat

pe

Foto arhivă

În ultima perioadă, polițiștii au înregistrat numeroase sesizări privind fraude informatice care au drept țintă clienții unor site-uri de vânzări și anunțuri on-line. În acest context, polițiștii giurgiuveni vă atrag atenția asupra unor aspecte care vă ajută să reduceți riscul de a fi victima infractorilor cibernetici.

De obicei infractorii contactează un utilizator care a publicat un articol de vânzare a unui produs pe un site de vânzări, se declară interesați de achiziție, apoi susțin că pentru a intra în posesia banilor ar fi necesară accesarea unui link și introducerea datelor cardului pe care ar trebui virată suma de plată pentru produsul tranzacționat. În fapt, este vorba despre o capcană, pentru că atacatorii, după ce primesc datele de card, sistează orice conversație și extrag în mod fraudulos banii din conturile victimelor.

Utilizatorii site-ului de anunțuri, care pun spre vânzare anumite produse, sunt contactați direct de potențiali cumpărători iar la scurt timp, folosind un anumit pretext, clientul fals mută conversația de pe site pe un canal de comunicare, de regulă aplicații de mesagerie. De cele mai multe ori, mesajele primite au o exprimare ciudată, deși sunt în limba română. Este un semn că acel text ar putea fi tradus cu un instrument disponibil gratis on-line. Greșelile gramaticale sau repetiția unor termeni în cadrul aceleiași fraze pot fi astfel de indicii.

Dacă ați comunicat datele cardului bancar în acest mod, pentru a nu deveni victime, contactați în cel mai scurt timp unitatea bancară emitentă a cardului pentru a solicita blocarea tranzacției / cardului și sesizați ulterior organele de poliție competente.

Cum putem evita astfel de fraude:

Analizați cu atenție informația primită, înainte de a face click pe linkuri sau atașamente din surse necunoscute. Nu oferiți datele cardului dumneavoastră unor posibili cumpărători ai produselor pe care le-ați postat spre vânzare, deoarece oricine are acces la datele înscrise pe card, inclusiv CVV/CVC poate folosi acel card pentru a efectua plăți.

Acordați atenție exprimării interlocutorilor în scris, precum și la corectitudinea gramaticală a textului, pentru a identifica dacă acesta este tradus printr-un instrument electronic automat.

Discutați cu posibilii cumpărători numai în cadrul mesageriei special creată de către site-ul de vânzări în acest sens, nu folosind aplicații de mesagerie.

La nivel național, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO, atât pe pagina www.cert.ro, cât și pe pagina rețelei de socializare, transmite frecvent notificări cu privire la aceste tentative de fraudă, la modul de operare, care se modifică la anumite perioade de timp, precum și la alte probleme care le sunt semnalate cu privire la securitatea sistemelor informatice.

ACTUALITATE

Sărbătorile de iarnă au debutat la Târgoviște cu un interesant joc de lumină, muzică și culoare

Publicat

pe

Aprinderea bradului de Crăciun și a iluminatului festiv pentru sărbătorile de iarnă în municipiul Târgoviște nu a mai însemnat, anul acesta, doar o numărătoare inversă și apăsarea unui buton. Primaria a ales să bucure simțurile participanților cu un interesant joc de lumină, muzică și culoare. A fost o surpriză plăcută oferită celor care s-au aflat, în această seară de 1 decembrie, în Piața Tricolorului (Platoul Prefecturii Dâmboviţa).

Reamintim faptul că produsele tradiționale perioadei de iarnă – turtă dulce, vin fiert etc. pot fi cumpărate din Piața Mihai Viteazul (Casa de Cultură a Sindicatelor), care a fost amenajată de sărbătoare. Accesul nu va fi condiționat de prezentarea certificatului verde COVID – după cum a anunțat primarul Daniel Cristian Stan.

 

Citește în continuare

ACTUALITATE

Suntem datori celor care s-au jertfit pentru unire. La mulți ani, România!

Publicat

pe

de

Suntem un popor cu o istorie milenară, presărată cu fapte de vitejie, cu eroi, cu martiri care și-au dat viața fără să pregede pentru acest pământ, pentru această națiune. Visul căutării identității noastre, al unității tuturor românilor s-a împlinit acum 103 ani, la Alba-Iulia, când toate provinciile românești s-au contopit. Au devenit una: România.

Astăzi – 1 Decembrie, retrăim emoția trecutului. Izvorul care a țâșnit curajos, demn, drept, la Alba-Iulia, a devenit un fluviu, un rost, un neam ce stă mândru printre alte neamuri.

Suntem datori celor care s-au jertfit pentru unire, celor care, timp de secole, cu arma în mână, cu pieptul dezvelit, cu credință în Dumnezeu, au apărat hotarele acestor plaiuri. Datorită lor, eroilor neamului, cunoscuți și necunoscuți, contopiți cu glia pe fronturile de luptă, putem sta acum cu fruntea sus și putem să privim cu speranță spre un viitor mai bun.

La mulți ani, România! La mulți ani, români!

Marian Ţachianu,
Deputat PSD de Dâmbovița

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT