Conectați-vă cu noi

Dâmboviţa

Radu Popa, deputat: Coaliția de Centru-Noapte stinge lumina pentru 4,6milioane de români

Publicat

pe

Deputatul PSD Radu Popa nu scapă niciun prilej pentru a demasca aberațiile și jocurile pe care actuala putere, PNL – USR PLUS – UDMR, le face în detrimentul cetățeanului care, până la urmă, prin vot, i-a trimis să ii reprezinte.

A observat Radu Popa că iubiții guvernanți au uitat să prindă în Legea Bugetului sumele prevăzute pentru sprijinirea consumatorilor de energiei electrică vulnerabili. După această scăpare intenționată, era previzibil, spune parlamentarul dâmbovițean, ca legea care reglementează consumatorul vulnerabil să fie amânată de actuala coaliție.

„Asta deși prețul energiei electrice s-a majorat cu 18%, încă din ianuarie, efect direct al liberalizării prețului energiei și a lipsei de competiție reală în zona producătorilor, iar veniturile românilor au scăzut.

Efectele principale ale acestei amânări sunt două: categorii largi de populație continuă să se zbată la limita sărăciei energetice și sunt vulnerabili într-o piață liberă.

Însă, în mod brutal, Guvernul vrea să facă abstracție de acești oameni. Această abordare este inacceptabilă atât pentru că numărul de oameni în această situație e îngrijorător de mare dar și pentru că astfel de abordări ne-ar scoate din condiția umană.

Conform datelor ANRE, în România 4,6 milioane de români nu consumă mai mult de 55kwh/lună, ceea ce spune mult despre veniturile lor având în vedere că acesta este consumul mediul lunar însumat, în medie, al unui bec și al unui frigider. Dar pentru Guvernul Coaliției de Centru-Noapte, aceștia oameni nu reprezintă o prioritate, cu toate că restul Europei are reglementat asta și are o Lege a consumatorului vulnerabil. Însă, pentru PNL și USR contează doar războaiele politice interne.

În acest moment doar 35% din cele 8,5 milioane de locuinţe din România sunt conectate la gaz metan și am citit un studiu ACER care arată că 11% din populație se încadrează în definiția ”consumatorului vulnerabil”. Ori masa aceasta de populație e înspăimântător de mare, dacă facem o comparație cu Polonia și cu Ungaria care au doar 0,8%-0,9% dintre consumatori considerați vulnerabili.

Al doilea efect e distanțarea politicilor publice de la București de ceea ce face lumea civilizată a Europei.

În anii trecuți, guvernele PSD au lucrat la o formă a legii și o definiție a consumatorului vulnerabil era pregătită. Dar au venit specialiștii în aria cercului și au distrus tot.

Azi nu mai există criterii clare de definire a consumatorului vulnerabil și asta e foarte grav pentru că îngreunează rezolvarea problemei. În lumea civilizată, cei care nu au posibilități financiare să plătească costurile cu energia sunt identificați și sprijiniți prin lege. În România, PNL și USR nu vor.

Exista chiar o propunere în Legea Energiei care definea consumatorul vulnerabil ca fiind ”clientul final aparţinând unei categorii de clienţi casnici care, din motive de vârstă, sănătate sau venituri reduse se află în risc de marginalizare socială şi tocmai pentru prevenirea acestui risc, beneficiază de măsuri de protecţie socială de natură financiară şi de alte facilităţi. Măsurile de protecţie socială, precum şi criteriile de eligibilitate pentru acestea se stabilesc prin legi speciale, iar facilităţile se stabilesc prin reglementări ANRE”

Totodată pentru aplicarea facilităţilor, e nevoie de stabilirea şi a altor categorii de clienţi vulnerabili: consumatorii a căror viaţă sau sănătate este în pericol iminent în cazul deconectării de la alimentarea cu energie electrică, consumatorii cu dizabilităţi s au deficienţe fizice sau mentale sau cu boli grave, consumatorii în vârstă de peste 65 ani care locuiesc singuri sau împreună cu persoane din aceeaşi categorie de vârstă”

Azi, pentru 4,6 milioane de oameni, Coaliția de Centru-Noapte stinge lumina”, a scris deputatul social-democrat Radu Popa, pe pagina sa de Facebook.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Unanimitate de voturi la aprobarea bugetului CJ Dâmbovița

Publicat

pe

Şedinţa de astăzi a Consiliului Județean Dâmboviţa a fost una prolifică. Toate proiectele de hotărâre aflate pe ordinea de zi au fost aprobate, chiar dacă au existat și abțineri la vot din partea aleșilor PNL și PRO România.

Interesant şi demn de superlativ al momentului este faptul că proiectul de buget pentru 2021 a fost aprobat, pentru prima dată în istoria ultimilor ani, cu unanimitate de voturi şi fără prea multe discuţii în contradictoriu între PNL, ca partid de opoziţie în CJ Dâmboviţa, şi PSD, ca partid majoritar şi conducător al unităţii administrativ-teritoriale.

Liberalii, prin portavocea Gabriel Grozavu, au mai avut intenţii de tachinare, prin ridicarea unor probleme aşa, de dragul opoziţiei, al dialogului, dar neconsisente şi nedocumentate suficient, ceva adunat de prin lanţul aminitirilor.

Un pic de tensiune a mai existat la începutul şedinţei la discuţiile privind alocarea de fonduri de către CJ pentru şoseaua de centură a municipiului, respectiv inelul 1.

După prezentarea făcută de primarul Cristian Daniel Stan, care a argumentat şi susţinut necesitatea finanţării, liberalii au avut plăcerea de a-l băga un pic în corzi pe edil şi să arunce asupra acestuia o serie de reproşuri care, fie vorba între noi, nu trebuie să le suporte Cristian Daniel Stan, fiindcă a preluat din mers un proiect pornit cu mulţi ani în urmă şi care s-a derulat în circumstanţe ciudate, multe cauze ale întârzierii şi cheltuielilor apărute ulterior fiind din vina constructorilor, care nu s-au achitat întocmai de obligaţii.

Liberalilor se pare că le-a plăcut că l-au prins pe edilul municipiului într-un loc unde ei sunt mai mulţi, fiindcă se ştie în Consiliul Local Târgovişte nu prea au cum să îi facă faţă.

Cristian Daniel Stan, pe bună dreptate, s-a aprins un pic. E bine că, până la urmă, lucrurile s-au terminat în linişte, preşedintele Corneliu Ştefan intervenind la un moment dat pentru a detensiona situţia. Proiectul a trecut cu votul liberalilor și fără cel al aleșilor PRO România, care s-au abținut.

A mai existat un schimb de replici sau ceva de genul „să punem beţişoare în roți”, la intervenţia mangerului Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, Claudiu Dumitrescu. După ce şi-a prezentat materialul şi necesitatea aprobării unor cheltuieli, a fost interpelat de consiliera liberală Cristina Sima, fostă colegă a managerului de la Spitalul Judeţean. Ei, cu puţin umor şi calm, s-a depăşit şi această situaţie!

Citește în continuare

Dâmboviţa

S-a dat cu mașina peste cap în mijlocul Târgoviştei!

Publicat

pe

Coliziune violentă între două autoturisme pe Calea Câmpulung din Târgoviște, în zona Camerei de Comerț. Conducătorul unuia dintre mașinile implicate, un bărbat de 34 de ani, a fost grav rănit.

Pompierii de la Detașamentul din Târgoviște au intervenit cu un ASAS, un echipaj pentru descarcerare și o ambulanță SMURD.

Polițiștii efectuează cercetări la fața locului pentru a stabili cauzele care au dus la producerea acestui eveniment rutier.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT