Connect with us

POLITIC

Senatorul Titus Corlățean le amintește guvernanților că se apropie „Ziua Tratatului de la Trianon”

Publicat

pe

Senatorul PSD Titus Corlățean este printre puținii politicieni români care nu rupe trecutul și prezentul de viitorul acestei nații. Fostul ministru de Externe al României consideră că eroismul înaintașilor, faptele lor de vitejie, lupta pentru păstrarea patriei între fruntariile sale istorice trebuiesc păstrate proaspete în memoria colectivă.

Senatorul Corlățean este parlamentarul care a inițiat și promovat Legea nr. 256, pentru declararea zilei de 4 iunie drept „Ziua Tratatului de la Trianon”. Este ziua în care Transilvania a devenit parte din România Mare, ziua care ne-a conturat viitorul modern, apropierea și integrarea în spațiul european. Senatorul social-democrat, în preajma acestei sărbători de substanță a românilor, a adresat o interpelare actualilor guvernanți, ca o aducere aminte a momentului ce trebuie celebrat pe 4 iunie, asta în contextul în care, anul trecut, reprezentanții puterii, în frunte cu președintele Klaus Johannis, s-au opus, din fericire fără succes, adoptării și promovării acestei legi.

„Aștept cu mare interes reacția guvernanților, care, anul trecut, prin intermediul reprezentanților lor în Parlament și mai ales a lui Klaus Iohannis s-au opus adoptării și intrării  sale în vigoare. Vă invit pe toți să facem, la rândul nostru, un gest românesc firesc și să arborăm drapelul de stat al României ori să depunem măcar un buchet de flori la monumentele închinate soldaților căzuți în Primul Război Mondial, care au făcut posibilă prin jertfa lor Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, a precizat social-democratul Titus Corlățean, președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României.

Interperlare este adresată Prim-ministrului Florin Cîțu și miniștrilor de resort Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne și
lui Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale.

Obiectul interpelări adresate de
senatorul Titus Corlățean îl constituie măsurile avute în vedere de autorități pentru marcarea oficială a zilei de 4 iunie ca Zi a Tratatului de la Trianon în România.

„Stimate domnule Prim-ministru
Stimați miniștri,

La data de 11 noiembrie 2020 a intrat în vigoare Legea nr. 256 pentru declararea zile de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon în România.

Tratatul de la Trianon a însemnat nu doar consfințirea juridică a revenirii Transilvaniei la Patria Mamă, România, prin recunoașterea internațională prin intermediul unui tratat de pace, ci și confirmarea drepturilor civile și politice ale românilor, care constituiau populația majoritară în aceste teritoriu.

Inițiativa legislativă, al cărei inițiator sunt, a reglementat o serie de măsuri adecvate pentru marcarea oficială a acestei zile la nivel național și local, dar și în relațiile externe ale României, prin organizarea unor manifestări cultural-educative și științifice consacrate conștientizării semnificației și importanței Tratatului de la Trianon. În acest sens, autoritățile centrale și locale vor arbora drapelul României la data de 4 iunie și vor organiza sau vor oferi sprijin pentru organizarea manifestărilor menționate de lege.

Având în vedere aceste aspecte, vă solicit să mă informați cu privire la măsurile pe care intenționează să le adopte Guvernul și ministerele de resort pentru a marca oficial, potrivit prevederilor Legii nr. 256/2020, Ziua Tratatului de la Trianon, pe plan intern și extern”, se menționează în interpelare.

Dâmboviţa

Țuțuianu: Tot ce am scris în 2018 s-a confirmat până la ultima virgulă!

Publicat

pe

Liderul PRO România Dâmboviţa, Adrian Țuțuianu, spune, astăzi, la 3 ani de când a semnat, alături de Gabriela Firea și Paul Stănescu, scrisoarea-manifest privind starea PSD, că nu regretă demersul de atunci, chiar dacă a provocat excluderea sa din partid.

„A fost un exercițiu util pentru viață ce s-a întâmplat după acel moment, pentru că mi-a filtrat foarte bine lumea din jurul meu. S-au cernut caracterele și i-am descoperit pe mulți. Aforismul lui Titu Maiorescu, perfect valabil: „În politică nu există prieteni, există numai prieteni politici”.

Nu regret nicio secundă demersul de acum 3 ani. Mai întâi, pentru motivul de mai sus, iar apoi pentru că tot ce am scris atunci s-a confirmat până la ultima virgulă. Aveam dreptate, așadar. Cum s-au pliat și răsucit și înfășurat alții, apoi, fructificând momentul, e altă discuție”, a scris Adrian Țuțuianu pe pagina sa de Facebook, cu trimitere, pentru amintire, la textul scrisorii din 2018.

Citește în continuare

Dâmboviţa

Românii vor da venitul pe 3-4 luni pentru plata facturilor la gaze și energie electrică!

Publicat

pe

Cu explozia prețurilor la energia electrică și gaze naturale nu este de glumit. Dacă prin țară, din loc în loc, au început să bușească facturile într-un dans bine coordonat, parcă pentru a testa gradul de suportabilitate al oamenilor, greul încă nu a venit pentru marea majoritate a populației. Urmează.

Reprezentanții Partidului Social Democrat au inițiat un proiect de lege care are în vedere plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Numai într-un asemenea mod, prin adoptarea acestui act normativ, românii pot fi puși cât de cât la adăpost de furia prețurilor în această iarnă. Frigul nici nu îl mai luăm în calcul!

„Iată unde ne-a dus politica găunoasă a domnului Cîțu și a partenerilor săi de coaliție. Uitați unde am ajuns. Fiecare român simte în buzunarul propriu costul ridicat la factura de gaze și de energie electrică. Dublarea facturilor la utilități, electricitate și gaze, înseamnă un cost suplimentar de aproximativ 5.766 de lei pentru fiecare român pe an, 1200 de euro pentru fiecare gospodărie din România”, a spus Corneliu Ștefan – președintele PSD Dâmbovița.

Liderul social-democrat a făcut o analiză și mai amară, care arată unde se vor scurge veniturile românilor, din cauza indiferenței manifestate de actualii guvernanți care nu au catadicsit să se mobilizeze, să pregătească măsuri viabile de contracarare a acestor explozii ale prețurilor.

A dezvăluit Corneliu Ștefan că un român cu salariu minim pe economie, de 1.386 de lei pe lună, va fi obligat să dea pentru plata utilităților venitul pe care îl obține din muncă pe cel puțin patru luni.

„Cei cu un salariu mediu, de 3.545 lei pe lună, vor plăti la utilități salariul pentru o lună și jumătate. În cazul pensionarilor, și le aduc aminte tuturor pensionarilor, că anul trecut, pe 1 septembrie, guvernanții liberali trebuiau să indexeze punctul de pensie. Iată, a trecut un an și punctul de pensie nu că nu s-a indexat, dar nici măcar nu mai deschid subiectul pe această temă cei din Guvernul României.

Stimați reprezentanții ai Guvernului, stimate domnule prim-ministru, stimată doamnă ministru al muncii, cu ce își vor mai procura medicamente sau alimente bătrânii, dacă trei luni de zile toată pensia o vor da pentru plata facturilor la gaze și energie electrică?

Sunt peste 2,9 milioane de pensionari care au o pensie mai mică de 1.600 de lei pe lună, iar 1, 5 milioane de pensionari au o pensie sub 1000 de lei pe lună. Aceștia vor trebui să cheltuie pensiile încasate pe patru luni de zile pentru utilități. Iar cei sub 1000 de lei pe lună vor da pensia pe 6 luni pentru plata utilităților”, a concluzionat președintele PSD Dâmbovița.

În opinia social-democraților, cele mai corecte măsuri pentru rezolvarea crizei care tocmai a pornit trebuie să plece de la compensarea facturilor simultan cu plafonarea prețurilor și creșterea capacității interne de producție de energie.

„Adoptarea de urgență a unei hotărâri de Guvern care să dea posibilitatea consiliilor de administrație de la Hidroelectrica și Nuclearelectrica să limiteze marja de profit a acestor companii, și nu în ultimul rând , prețul final la energia produsă de aceste companii să se plafoneze, să scadă conform propunerile noastre. De urgență trebuie accelerat procesul de absorbție al fondurilor europene prin fondul de modernizare unde România are 10 miliarde de euro și le poate investi de urgență în sistemul energetic, pentru creșterea capacității interne de producție”, a mai adăugat Corneliu Ștefan.

Puterea liberală tace când este vorba de soarta celor mulți, de fapt, nu a stat niciodată acest lucru în preocuparea lor. Acum sunt interesați de congresul de pe 25 septembrie. Resetarea PNL este mai importantă decât soarta națiunii.

„Am pierdut patru luni de zile și nu avem nici un răspuns din partea Guvernului României și, implicit, din partea fostului ministru al Fondurilor Europene, domnul Ghinea, celebrul Ghinea, un ministru care a lansat numai gogoși în spațiul public. Nici până astăzi nu avem un PNRR aprobat de Comisia Europeană. Nici până astăzi nu avem autoritățile de management aprobate. Nici până astăzi nu avem un proiect major în România aprobat de cei din conducerea acestui minister”, a declarat președintele Consiliului Județean Dâmbovița Corneliu Ștefan.

Proiectul de lege privind plafonarea prețurilor la energia electrică și la gaze naturale promovat de PSD, spune Corneliu Ștefan, este o dovadă clară a faptului că social-democrațiilor nu le este indiferentă soarta românilor, existența de zi cu zi a cetățenilor acestei țări.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT