POLITIC
Electoratul, un val imprevizibil!

Am avut alegeri locale parțiale și în județul Dâmbovița. Încheiate cu un ușor gust amar pentru PSD. Dar nu ar trebui să fie supărarea așa de mare. În competițiile de orice tip, unii pierd, alții câștigă… Poate că este nevoie de un alt tip de strategie electorală, de alt tip de comunicare loco, de un alt mesaj.
Mulți au mizat pe transmiterea unor texte pe rețelele de socializare, pe ședințe de imagine online. Uite că aceste metode nu merg peste tot și nu întotdeauna! Avem tendința de a ne păcăli singuri, numărând afișări și vizualizări, care, de cele mai multe ori, nu reprezintă realitatea. La ce mă încălzește faptul că îmi dă like la interviul video și trece peste materialul publicat pe Facebook, cu viteză, unul din Cluj, Mozambic, Insulele Feroe sau din Argentina?
Rezultatul de la Cojasca era previzibil. Lucrurile au stat în coadă de pește încă de la alegerile locale de anul trecut, când scorul a fost foarte strâns. Profitând de această situație, liberalii au forțat organizarea de alegeri pentru un nou consiliu local fiind convinși că vor obține un scor mai bun.
Culmea, exact în perioada premergătoare campaniei electorale, s-a pornit și ancheta avându-i în prim-plan pe votanții voiajori. De aici s-a iscat, și pe bună dreptate, speculația că totul a fost aranjat să se întâmple exact la fix. Pe tema aceasta, se poate comenta la nesfârșit. Cert este că nu prea mai ai cum să câștigi alegerile, fie ele și parțiale, cu un primar în arest la domiciliu și cu un sat întreg pornit să-l sancționeze, pe el, ca om, nu partidul pe care îl reprezintă.
Așa cum am spus, dacă la Cojasca, mai ales după reținerea lui Victor Gheorghe și tam-tam-ul din comună, rezultatul alegerilor putea fi anticipat, nu înțelegem ce s-a întâmplat la Braniștea. Ce mecanism subtil s-a declanșat de au fost date peste cap toate pronosticurile? Cine a fost învins de fapt? Candidatul Alexandru Țachianu sau deputatul Marian Țachianu, tatăl său? Nici la Braniștea nu a fost, în realitate, o luptă între partide, ci între oameni.
Vizibilitatea era de partea candidatului PSD. Dar, oare, a fost folosită suficient? Ducea în portofoliu tot ce a făcut bun pentru comună fostul primar – Marian Țachianu, care a câștigat alegerile din septembrie 2020 cu un scor mare. Practic, candidatul PNL de atunci a fost spulberat.
După aceea, și aici s-a întâmplat ceva. S-a produs o mutație interesantă. PNL a schimbat candidatul. Nu a mai mers în alegerile parțiale pentru postul de primar cu aceeași persoană. L-au aruncat în luptă pe Mihai Vișinescu, care în toamnă a fost pe locul patru pe lista de consilieri locali PNL. Lupta electorală s-a dus nu pe filiera de profesionalism, experiență în administrație etc., ci pe un soi de vedetism local, pe un anume tip de simpatii de grup, de interes.
Alexandru Țachianu a fost sprijinit de un partid mare, antrenat în bătăliile electorale, a beneficiat de consultanța tatălui său, de toate realizările acestuia, și au fost multe, dar… lupta s-a dat, pe undeva, ca și la Cojasca. Prin canale ascunse. Au intervenit vectorii de imagine ai unor grupuri de interese.
Să nu credeți că nu au mai putut brăneștenii de PNL! Încă de la întâlnirea aceea, cu Orban în jurul unei piscine goale, se simțea în aer un alt tip de asalt asupra electoratului. Parcă era pregătit un pașă. Că a fost așa sau nu, ne vom convinge în curând. Vom monitoriza activitatea primarului liberal de la Braniștea, care, practic, moștenește și va administra cam tot ce a făcut pentru această comună un edil social-democrat. Sincer, liberalii nu au bătut un cui prin comună. Acum au o șansă. Electoratul de la Braniștea i-a pus ciocanul în mână lui Vișinescu.
POLITIC
Senatorul Titus Corlățean a discutat cu ambasadorul Ungariei despre reprezentarea minorității române

Președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României, Titus Corlățean, l-a primit la sediul Parlamentului pe ambasadorul Ungariei la București, Botond Zákonyi, cu care a avut o rundă de discuții legate de o serie ade probleme din spațiul Uniunii Europene.
„A fost o întâlnire interesantă și constructivă. Am discutat chestiuni bilaterale, despre Uniunea Europeană și NATO, despre Ucraina și UE, Suedia și NATO și despre… alegeri înțelepte. I-am spus ambasadorului că actuala procedură de monitorizare privind Ungaria stabilită acum un an de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei la Strasbourg include obligația, pentru autoritățile ungare, de a stabili mecanismul legislativ și instituțional de reprezentare reală a minorității române și a celorlalte minorități naționale în Parlamentul de la Budapesta. Și că, dacă această exigență nu se va realiza, monitorizarea Ungariei la Strasbourg nu va înceta. Cred că mesajul meu politic a fost corect preluat”, a spus senatorul PSD de Dâmbovița Titus Corlățean.
POLITIC
Parlamentul României susține aderarea la UE a Republicii Moldova și Ucrainei

La propunerea senatorului PSD de Dâmbovița Titus Corlățean, în calitate de președinte al Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului, avansată către Birourile Permanente ale celor două Camere, Parlamentul României a adoptat prin vot unanim Declarația de susținere politică a deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova, Ucraina și acordarea statutului de candidat Georgiei. De asemenea, se are în vedere și accelerarea procesului de integrare europeană în Balcanii de Vest.
„E un semnal politic clar pe care Legislativul României îl lansează către Bruxelles și statele membre, înainte de Consiliul European de săptămâna viitoare, care ar trebui să ia o decizie politică pe această temă”, a precizat senatorul Titus Corlățean.
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Concursul pentru șefia IPJ Dâmbovița, câștigat de comisarul șef Adrian Antofie, a fost invalidat
-
Dâmboviţaacum 3 zile
Tânără mamă din Târgoviște și-a pus capăt zilelor în ziua de Sfântul Nicolae
-
ACTUALITATEacum 23 de ore
Târgoviște: S-a dus la ceruri profesorul de muzică Fidel Cătălin. Dumnezeu să-l odihnească!
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Doi morți într-un accident rutier pe DN 72A, în Gheboieni
-
ACTUALITATEacum o săptămână
„M-au lăsat să mor, atât au putut face ei pentru mine…”. O tânără medic, răpusă de indiferență și neprofesionalism
-
ADMINISTRAŢIEacum 3 zile
Primăria Pucioasa a obținut fonduri să modernizeze 69 de străzi. Vezi lista!
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Elev din Pucioasa a murit în condiții suspecte în excursia la Viena organizată de doi profesori
-
Dâmboviţaacum 5 zile
Presa austriacă publică noi informații despre moartea băiatului de 12 ani din Pucioasa