Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Lucrările de restaurare de la Curtea Domnească din Târgoviște, stadiu fizic de execuție peste 67%

Publicat

pe

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a făcut ieri o vizită de lucru pe șantierul de la Curtea Domnească, pentru a vedea ritmul în care se realizează lucrările proiectate, dacă au apărut probleme de implementare și care sunt soluțiile recomandate de specialiști.

Proiectul derulat sub titulatura „Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște” este implementat de Consiliul Județean Dâmbovița cu fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Se are în vedere valorificarea durabilă a patru obiective istorice din cadrul Complexului Național „Curtea Domnească”, respectiv: ruinele Bisericii Paraclis, Turnul Chindiei, Biserica Domnească Mică „Sf. Vineri” și Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului”. Stadiul fizic de execuție a lucrărilor este de 67,60%.


„Până în prezent, la Turnul Chindiei s-a realizat consolidarea pe trunchiul de piramidă, cilindrul fiind, de asemenea, în lucru. La interior, lucrările la tencuială, de sus în jos, au ajuns la baza turnului. La exterior, se fac sablarea și înlocuirea tuturor zonelor în care cărămida sau liantul au fost măcinate de timp.

Se va trece la etapa următoare – curățarea părții de jos a Turnului Chindiei, amenajarea hidroizolației, al cărei scop este împiedicarea infiltrării apei pluviale, realizarea unui sistem de preluare a apei pluviale, care va fi redirecționată, astfel fiind împiedicată scurgerea ei pe barbacanele existente, ce vor rămâne în structura turnului doar cu rol decorativ.

La Biserica Paraclis, s-au refăcut zidurile la nivelul existent. În prezent, se lucrează la rostuirea cărămizilor, astfel încât să se poată trece la etapa următoare,și anume realizarea pavajului interior, care urmează să fie modificat. În timpul lucrărilor, prin cercetări arheologice, s-a descoperit o cărămidă specială, care este atribuită existenței unui pavaj anterior.

Constructorul va realiza respectiva cărămidă, iar, la exterior, aleile vor fi făcute cu cărămida existentă anterior, așadar cu pavajul deja cunoscut.

În ceea ce privește Biserica Sfânta Vineri, s-au încheiat lucrările de consolidare a turlei de pe naos, s-au realizat acoperișul și instalațiile electrice.

În prezent, se lucrează la restaurarea picturii de pe exteriorul turlei. După terminarea picturii exterioare, se va trece realizarea pavajului, a trotuarelor din jurul bisericii. În paralel, se lucrează la restaurarea ușilor, ele fiind prevăzute în proiectul de recondiționare a tâmplăriei de la parter. Ferestrele actuale ale turlei vor fi înlocuite, pentru a se asigura un sistem etanș la infiltrațiile pluviale.

La Biserica Domnească, s-au făcut lucrările de verificare a acoperișului (înlocuirea jgheaburilor, a paratrăznetului etc.).
În prezent, s-au realizat în proporție de 90% aleile din jurul bisericii, piatra fiind înlocuită. S-au făcut probele de culoare pentru rostuirea acestora, cel mai târziu săptămâna viitoare, pentru ca, pe 8 septembrie, platoul din fața bisericii să fie gata astfel încât să se poată desfășura ședința festivă a Consiliului Local Târgoviște”, se arată într-un comunicat transmis de CJ Dâmboviţa.


Se restaurează, în paralel, frescele din pridvorul bisericii, aceasta fiind ultima intervenție care se va mai efectua la biserică. Lucrările la acest obiectiv fiind aproape de finalizare.

„Am vrut să văd stadiul lucrărilor de conservare la cele patru obiective din cadrul Complexului Național Muzeal Curtea Domnească. De asemenea, am vrut să fac o analiză la fața locului a anumitor lucrări care nu au fost prinse în proiect, dar care sunt necesare. M-am consultat cu colegii care se ocupă de implementarea acestui amplu proiect de restaurare și am decis să demarăm și alte lucrări suplimentare.

Se va lua decizia restaurării picturii de la Biserica Sfânta Vineri și punerea în valoare a acesteia. Acest lucru va fi benefic în primul rând pentru monument. În urma măsurătorilor, a rezultat că este vorba despre aproximativ 100 metri pătrați de pictură de restaurat. Tencuiala va fi înlocuită cu una nouă, care va rămâne sub fresca actuală. În plus, a început proiectarea pentru fresca exterioară la Biserica Mare Domnească, în pridvor. Aceste două aspecte sunt deosebit de importante”, a precizat președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan.

ADMINISTRAŢIE

Ritm bun de lucru pe cel mai mare proiect de infrastructură rutieră din județul Dâmbovița

Publicat

pe

Președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a prezentat stadiul lucrărilor pe cel mai mare proiect de infrastructură rutieră din județul Dâmbovița, cel mare vizează reabilitarea DJ 720, DJ 720B, DJ 711 și DJ 101B.

În total, este vorba despre 62,161 km care străbat 15 localități din județul Dâmbovița, de la granița cu Prahova, la Moreni, până la granița cu Ilfov, la Niculești.

Investiția, în valoare de aproape 212 milioane de lei (43 milioane de euro) a fost împărțită în patru loturi.

Lot 1: DJ 720, Răzvad – Gura Ocniței – Moreni, și DJ 720 B, Ulmi – Nisipuri – Gura Ocniței.

În Gura Ocniței se toarnă strat de asfalt și tot în această comună ieri s-au montat cele 10 grinzi ale podului de pe DJ 720.

Lotul 2: DJ 711, Târgoviște – Ulmi – Comișani – Bucșani – Băleni

În comuna Băleni se reprofilează stratul de piatră astfel încât, de luni, să înceapă turnarea primului covor de asfalt.

 

Lotul 3: DJ 711, Băleni – Dobra – Finta – Bilciurești – Cojasca

În comuna Băleni, podul este aproape de finalizare, iar în Bilciurești se lucrează la șanțuri și rigole.

Lotul 4: DJ 711, Cojasca – Cornești, și DJ 101B, Butimanu – Niculești

Pe acest tronson, în comunele Niculești și Cojasca se lucrează la șanțuri și rigole, se toarnă asfalt și se amenajează accesele în gospodării. Tot la Cojasca, execuția podului avansează conform graficului.

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Primăria Moreni a preluat fosta cantină OMV Petrom. Vezi ce va amenaja aici!

Publicat

pe

OMV Petrom a cedat Primăriei Moreni imobilul în care a funcționat în trecut cantina unității, precum și clădirile anexă și terenul aferent acestuia. Contractul de sponsorizare a fost semnat astăzi.

Potrivit primarului Constantin Dinu, municipalitatea urmează să amenajeze aici o cantină socială, prin implementarea unui proiect care vizează reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor. Beneficiari vor fi nu doar etnicii romi, ci și alți locuitori din Moreni aflați în situații vulnerabile.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT