Connect with us

OPINII

Cîțu a căzut în cap. Cine îl mai ridică?

Publicat

pe

Ceea ce era previzibil s-a întâmplat. Cabinetul Cîțu, cel mai slab guvern de după 1989, a picat. În cap. Demis cu 281 de voturi pentru. S-a dovedit că sunt slabi, incapabili, puși doar pe căpătuială, dispuși să se mănânce între ei pentru obținerea unor funcții vizibile și bine remunerate.

Să nu punem însă totul numai în cârca lui Cîțu. Mai sunt pe listă Orban, președintele României, ilustrul Iohannis, Barna, din aceeași categorie a oamenilor care au vegetat sau care au avut ca unic ideal dizolvarea PSD… Țara a contat mai puțin și asta am simțit-o noi toți.

Reprezentanții USRPLUS nu sunt nici ei niște sfinți. Sunt ca hienele, așteaptă stârvuri politice. Preocupările lor au fost și sunt de altă factură. Joacă la extreme. Și dacă cu liberalii nu au putut face o echipă bună, au găsit una mai apropiată de compoziția lor politică, la AUR. Este o partidă de conjunctură. Rămâne să vedem în continuare cum se mișcă PSD în această vâltoare creată într-un lighean.

Social-democrații au câștigat alegerile și au devenit, prin „bunăvoința” lui Klaus Iohannis, cel mai mare partid de opoziție. Acum, la moțiunea de cenzură au jucat, nu tare, ci finuț. Dacă o continuă tot așa, este bine. După eliminarea guvernului supermanului olog Cîțu, PSD, cu siguranță, nu vrea să ia puterea. Nu i-ar avantaja deloc, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să insiste, să lupte pentru salvarea țării din coșmarul în care ne-au introdus PNL, USR-PLUS și UDMR. Gălăgia de pe margine nu este suficientă. Social-democrații pot cere un guvern tehnocrat, de uniune națională, sau, cel mai corect, alegeri anticipate.

Văd că a scos capul și perdantul Orban. A prins curaj după căderea lui Cîțu. Ar vrea din nou premier! Ce mi-e Tanda, ce mi-e Manda! Totuși, Orban nu mai este simpatia lui Iohannis, chiar dacă încă se mai aude ecoul expresiei „Cine este generaluuul care tace și face?…”.

Ludovic nu mai este agreat nici de PSD. Este unul dintre cei mai vocali dușmani ai social-democraților. Prietenul lui Drulă și Năsui. Nu a suflat în fața lor, atunci când cei doi useriști au trecut pe linie moartă modernizarea DN 71 Bâldana-Târgoviște și salvarea COS Târgoviște! El care le promisese dâmbovițenilor marea cu sarea. Orban este se pare omul care te vinde repede. De altfel, în PNL, toată vara aceasta, s-a perfecționat vânzarea…

Mingea va ajunge la Iohannis. Cu siguranță, o va juca în stilul său. Neserios. Mânat de propriile interese de gașcă. Va încerca să se scoată. El care nu a mișcat nimic pentru poporul ăsta și a cocoloșit un guvern mediocru. Va face pe sfântul, pe integrul. Va trage de timp.

PSD va trebui să fie atent la toate mișcările, mai ales la cele ale lui Iohannis. Este ca în ringul de box. Trebuie să intuiești loviturile adversarului care este acum unul hăituit, capabil să te atingă și sub centură.

Alegerile anticipate reprezintă cea mai valabilă soluție. Întoarcerea la judecata poporului bulversat și amețit de această guvernare. Lui Iohannis nu îi convine treaba asta. Știe că va rămâne pentru totdeauna fără „guvernul meu”. Este de așteptat ca președintele Iohannis să accepte oferta celor de la USRPLUS, Guvern fără Cîțu. În această situație, PSD va sta cuminte. Va face în continuare opoziție, iar în 2024 vor câștiga social-democrații, așa cum a zis un maestru jurnalist, până și alegerile din… asociațiile de locatari.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Moartea, ca un fapt divers…

Publicat

pe

Moartea a doi bătrâni, în vârstă de 89 de ani, din Capitală, a fost tratată de toată presa care abundă în virtual, antene și cablu, ca o știre de fapt divers. Cei doi soți hârșiți de viață, pierduți în jungla deznădejdii, au hotărât să-și pună capăt zilelor aruncându-se, amândoi, de la etajul șapte al unui bloc. Pentru noi toți, prinși în amețeala informațională, a fost doar o știre, o informație împinsă rapid din spate de alte calupuri de vești care mai de care mai dătătoare de depresii și incertitudine. Nu a mai interesat pe nimeni de ce au ales să se sinucidă doi oameni aflați la vârsta înțelepciunii supreme, când viața începe să se contopească cu absolutul, când privim mai mult spre cer, căutându-ne parcă un locșor acolo.

Nu se simte nimeni vinovat în treaba asta care sfidează dur acordurile lui Dumnezeu cu viața, cu noi, ca oameni? Ce a făcut societatea, comunitatea? Încotro ne îndreptăm? Când bătrânii noștri hotăresc să își curme viețile, în loc să se pregătească senini, calmi, înconjurați de cei dragi, pentru Marea Trecere, este clar că ceva nu mai merge. Un semnal că existența noastră a devenit indiferentă pentru cei care ar trebui să păstreze echilibrul social, pentru cei aflați la butoanele puterii.

Cei doi bătrâni au ajuns în situația respectivă sugrumați de disperare, de nesiguranța zilei de mâine, de neputință, de boală și de nepăsarea autorităților. Este un semnal grav. Oamenii încep să fie otrăviți de firesc, de normalitate. Ceea ce pentru ei, ieri, reprezenta banalul, elemente ale obișnuitului existențial, astăzi au devenit piese de lux, piese provocatoare de coșmar.

Cum să își mai păstreze echilibrul psihic un bătrân care aude ce valori au facturile la gaze și la curentul electric, primite de unii români? Când intră în magazine și văd că zahărul, de la doi lei, a ajuns șapte lei kilogramul, uleiul bate spre 15 de lei, iar prețul la pâine l-a depășit pe cel al cozonacului de acum un an de zile.

Moartea celor doi bucureșteni este clar un indicator al disperării. Plătește cineva pentru moartea lor? Se simt mai marii acestei țări vinovați? Nu. Fiindcă ei mușcă deocamdată doar din realitatea lor prosperă. Nu cunosc ceea ce se întâmplă mai jos de televizor…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

OPINII

Putin, un prevestitor al răului…

Publicat

pe

Omenirea se află la o periculoasă răscruce a istoriei. Mulți ne gândeam că acum, în secolul XXI, conflictul armat rămâne doar apanajul celor cu mințile sufocate de anumite credințe și doctrine regionale. Ne-am înșelat. Războiul modern ține de orgolii, de sfere de influență și, nu în ultimul rând, de calculele făcute de diriguitorii oculți ai acestei lumi.

Eram ferm convins că mesajul lui Vladimir Putin, președintele Rusiei, pe care toată lumea îl aștepta cu sufletul la gură, va fi unul dur, cu multe accente militărești, chiar despotic, că va flutura sabia răzbunării pe deasupra capului. Sunt convins că cei care credeau că își va cere scuze umanității, că va opri războiul din Ucraina și că va redeschide robinetele de la conductele cu gaze sunt puțini și, eventual, se regăsesc printre naivii de la conducerea Uniunii Europene, care au băgat întregul continent în semibeznă.

Putin a sunat mobilizare parțială! A dat de înțeles că Rusia continuă războiul, ba chiar vrea să îl extindă la nivel planetar. Este primul pas. Este secvența de pregătire a marii mobilizări generale. Când se va auzi în văzduh și această goarnă, va fi clar că viitorul nu mai este sigur…

Pe undeva, ai impresia că ni se face de pe acum încălzirea pentru marele necaz. Criza de energie, de alimente, disoluția politicii generale într-o găleată a unicului ton, verva subiectivă a unor canale media, sunt doar semne. Exerciții. Un soi de vaccinuri ale conștiinței și răbdării. Ne călim la foc domol pentru ceea ce urmează. Diplomația, după cum stau lucrurile acum, nu are decât valoare de literatură. Întâlnirile pe teme ale păcii, ale binelui general, sunt doar de complezență, festivaluri ale elocinței de care Vladimir Putin pare să nu țină seamă. Nu îl interesează.

I-am urmărit expresivitatea în timp ce anunța țara despre semnarea decretului privind mobilizarea parțială. Nici o cută pe fața lui. Nici o indiscreție gestuală care ar putea fi interpretată. Senin. Rece. Ușor aplecat în față. Discurs mașinal. Mitraliat. Doar ușoare ridicări de sprâncene și cutele fruntei trădau seriozitatea masajului transmis. Faptul că poate fi mai rău decât spune.

Evident, primii care s-au speriat sunt rușii sătui de război și care, intuind pericolul, încearcă să plece care încotro. Mobilizarea parțială este un gest de disperare. Putin nu vrea să cedeze. Discursul său seamănă cu o declarație de război la adresa Occidentului. Ziua internațională a păcii transformată fără nicio subtilitate de Putin într-o zi a prevestitirii unei nenorociri globale…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT