Connect with us

OPINII

Cîțu a căzut în cap. Cine îl mai ridică?

Publicat

pe

Ceea ce era previzibil s-a întâmplat. Cabinetul Cîțu, cel mai slab guvern de după 1989, a picat. În cap. Demis cu 281 de voturi pentru. S-a dovedit că sunt slabi, incapabili, puși doar pe căpătuială, dispuși să se mănânce între ei pentru obținerea unor funcții vizibile și bine remunerate.

Să nu punem însă totul numai în cârca lui Cîțu. Mai sunt pe listă Orban, președintele României, ilustrul Iohannis, Barna, din aceeași categorie a oamenilor care au vegetat sau care au avut ca unic ideal dizolvarea PSD… Țara a contat mai puțin și asta am simțit-o noi toți.

Reprezentanții USRPLUS nu sunt nici ei niște sfinți. Sunt ca hienele, așteaptă stârvuri politice. Preocupările lor au fost și sunt de altă factură. Joacă la extreme. Și dacă cu liberalii nu au putut face o echipă bună, au găsit una mai apropiată de compoziția lor politică, la AUR. Este o partidă de conjunctură. Rămâne să vedem în continuare cum se mișcă PSD în această vâltoare creată într-un lighean.

Social-democrații au câștigat alegerile și au devenit, prin „bunăvoința” lui Klaus Iohannis, cel mai mare partid de opoziție. Acum, la moțiunea de cenzură au jucat, nu tare, ci finuț. Dacă o continuă tot așa, este bine. După eliminarea guvernului supermanului olog Cîțu, PSD, cu siguranță, nu vrea să ia puterea. Nu i-ar avantaja deloc, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să insiste, să lupte pentru salvarea țării din coșmarul în care ne-au introdus PNL, USR-PLUS și UDMR. Gălăgia de pe margine nu este suficientă. Social-democrații pot cere un guvern tehnocrat, de uniune națională, sau, cel mai corect, alegeri anticipate.

Văd că a scos capul și perdantul Orban. A prins curaj după căderea lui Cîțu. Ar vrea din nou premier! Ce mi-e Tanda, ce mi-e Manda! Totuși, Orban nu mai este simpatia lui Iohannis, chiar dacă încă se mai aude ecoul expresiei „Cine este generaluuul care tace și face?…”.

Ludovic nu mai este agreat nici de PSD. Este unul dintre cei mai vocali dușmani ai social-democraților. Prietenul lui Drulă și Năsui. Nu a suflat în fața lor, atunci când cei doi useriști au trecut pe linie moartă modernizarea DN 71 Bâldana-Târgoviște și salvarea COS Târgoviște! El care le promisese dâmbovițenilor marea cu sarea. Orban este se pare omul care te vinde repede. De altfel, în PNL, toată vara aceasta, s-a perfecționat vânzarea…

Mingea va ajunge la Iohannis. Cu siguranță, o va juca în stilul său. Neserios. Mânat de propriile interese de gașcă. Va încerca să se scoată. El care nu a mișcat nimic pentru poporul ăsta și a cocoloșit un guvern mediocru. Va face pe sfântul, pe integrul. Va trage de timp.

PSD va trebui să fie atent la toate mișcările, mai ales la cele ale lui Iohannis. Este ca în ringul de box. Trebuie să intuiești loviturile adversarului care este acum unul hăituit, capabil să te atingă și sub centură.

Alegerile anticipate reprezintă cea mai valabilă soluție. Întoarcerea la judecata poporului bulversat și amețit de această guvernare. Lui Iohannis nu îi convine treaba asta. Știe că va rămâne pentru totdeauna fără „guvernul meu”. Este de așteptat ca președintele Iohannis să accepte oferta celor de la USRPLUS, Guvern fără Cîțu. În această situație, PSD va sta cuminte. Va face în continuare opoziție, iar în 2024 vor câștiga social-democrații, așa cum a zis un maestru jurnalist, până și alegerile din… asociațiile de locatari.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Necesitatea, ca o durere…

Publicat

pe

De câteva săptămâni, cu excepția liderilor înscriși în această incertă cursă a Guvernării de coaliție la care participă PSD, PNL și, mereu în trendul puterii, fată mare, UDMR, nimeni nu mai comentează probleme ce țin de politica recentă. Motivul este ușor de dedus. Nu poți veni în față cu nimic în momente de incertitudine și tensiune generate de negocieri. Simplu. Nu știi ce ai putea spune, nu știi ce întrebare ar răzbate dinspre jurnaliști și ai putea, fără să vrei, să emiți o ipoteză, un răspuns, care să zgâlție șandramaua și așa croită fără un proiect clar și cu necunoscute și orgolii din toate părțile. Poți, să ieși din linia partidului dacă ți se grăbește conștiința să refuleze taman în aceste zile de foc. Așa că este mai bine să taci până ce se călește tochitura și poate fi servită. Eventual, cu un medicament înainte.

Este clar, țara are nevoie rapid de un Guvern, chiar și unul instabil cum se preconizează să iasă aceasta, clădit printr-o aliniere anormală dintre PSD și PNL. Mârâiturile se aud prin toate cancelariile celor două formațiuni politice, dar sunt stinse repede cu calmante.

Asta este situația. Calculul politic, îmbrăcat în grabă în haina interesului național, a primat. PSD-ul a lăsat de la el. A preferat să se înhame la jugul guvernării alături de liberalii optuzi și UDMR-iștii interesați să fie pe cai mari în orice conjunctură, decât să meargă la alegeri anticipate. Au dat o șansă președintelui Iohannis, cel care fredonează de 7 ani refrenul „Pesede este de vină”, să stea liniștit la Cotroceni încă trei ani. Asta dacă nu apar neprevăzute!

Social-democrații împart acum responsabilitatea guvernării, intrând să are ogorul de care și-au bătut joc liberalii și USR-iștii. Scot în față tot ce au mai bun pentru a demonstra românilor că sunt pregătiți să se sacrifice pentru țară. Vin lângă unii care nu prea mai au ce arăta. Așa că liniștea politicienilor din PSD, cu excepția celor de la vârf, angrenați în negocieri, este firească.

Joi – vineri, vom avea un guvern. Nu proaspăt. Unul din bucăți care, în mod normal, nu s-ar potrivi deloc în puzzle-ul politic, nu ar ieși nicio imagine încântătoare, dar totul ține de necesitate, de urgență. Și, în asemenea condiții, anormalul poate fi reconsiderat.

Citește în continuare

OPINII

Tupeul în politică!

Publicat

pe

Liberalii vor alianță cu PSD, dar să dicteze ei, să rămână vioara întâi. Și, ca să fie pachetul complet, îl vor premier tot pe Florin Cîțu, omul dat jos din fruntea Guvernului în urma unui moțiuni introduse de PSD. Primul șef al executivului din 1990 încoace demis cu un număr record de voturi! Dar, ce mai contează! Acum, musiu Cîțu se vrea reînscăunat ca premier. Ar fi culmea, ca social-democrații care l-au trântit invocând motive pertinente să accepte, ca urmare a ciudatei alianțe, nominalizarea lui Florinel Cîțu ca prim-ministru și să se mai alinieze și într-un Guvern condus de acesta.

Necunoscute sunt căile politicii! Ieri l-ai văzut incapabil, nepregătit pentru a conduce o țară, iar acum să îl iei de bun. Nu știu dacă placa asta cu compromisul de dragul țării, cu sacrificiul suprem ține în condițiile date. Te aliezi, faci concesii, dar ții cont și de potențialul uman, de valori, îi analizezi pe cei cu care vin aliații de conjunctură în față. Nu accepți să stai în aceeași bancă, să îți împărți imaginea cu ciurucuri, cu indivizi care nu au performat de nici un fel. Nu îi ei la kilogram…

Rosturile politicii sunt un pic întinse ca o jartea. Trage fiecare de ea pentru a-și pune în valoare ținuta, pentru a-și asigura imaginea. Misiune dificilă într-un teritoriu plin de imprevizibil unde doctrina, dar mai ales interesele, nu corespund deloc.

Rămân consecvent ideii că PNL trebuie trimis în lada istoriei. În plan politic, economic, social, cultural liberalii nu au produs nimic bun. Au fost doar obsedați de lupta cu PSD, de eliminarea cu orice preț a social-democraților de pe scena politică. Și acum, culmea, tocmai aceștia îi salvează de la pieire. Și te uiți la liberali că totuși au tupeu! Sunt rupți în sondaje, în credibilitate, poporul îi urăște, și-au dat afară din partid fostul președinte și vor în continuare să dirijeze…

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT