Connect with us

OPINII

Interesul, alimentat din vistieria țării!

Publicat

pe

După ce demisul premier Florin Cîțu a emis, „noaptea ca hoții” cum le place politicienilor de orice culoare să afirme, o hotărâre de guvern prin care se scoate din Fondul de Rezervă al Guvernului un miliard de lei pentru a fi oferit în special administrațiilor locale și județene PNL, România a explodat. Politic. Pe bună dreptate, în special social-democrații au ieșit la atac, acuzându-l pe spelbul premier provizoriu de toate cele.

Cum poți să împarți țara într-un asemenea mod? Ce fel de prim-ministru al unui stat te poți numi tu, când îți potolești doar propria clientelă? Oamenii de tipul lui Cîțu pun într-o lumină proastă politica din România. Asta în condițiile în care oricum nu stă prea bine. Klaus Iohannis, președintele țării, care, în ultimul timp, mă înfioară cu declarațiile și pozițiile sale amețite, m-a lăsat cu gura căscată. Întrebat fiind ce părere are de hotărârea cu pricina, a avut un răspuns ciudat, nepolitic, negândit și răutăcios.

„Sunt convins că Guvernul și premierul fac toate lucrurile exact așa cum este legal. Că unii nu sunt mulțumiți, probabil este expresia unei frustrări pentru că nu sunt la cheia banilor”, au fost vorbele lui Klaus Iohannis.

Și, „colac peste pupăză”, o altă exprimare care merge bine la subiect, ministrul Dezvoltării, și dumnealui tot provizoriu, un anume Cseke Atilla, iese public și spune, așa, cum procedează UDM-riștii, la rece, că este dreptul fiecărui guvern să își stabilească prioritățile. Hai, zi zău, domnule ministru!

”Este, până la urmă, dreptul fiecărui guvern să stabilească nişte priorităţi pe comunităţile locale”, a spus demnitarul UDMR.

Și vine și cu argumentație de copil naiv, nu de politician, că, ce, toate partidele au procedat așa. Adică, și Gigel a dat cu mingea în geamul lui tanti Vasilica, eu de ce nu am voie? Ăștia sunt oamenii care ne conduc, din păcate.

În opinia lor, dăm la unii, care sunt ai noștri, tot și pe alții îi lăsăm să moară de foame. Nu îmi amintesc ca social-democrații să fi procedat într-un asemenea mod. Deloc. Ba chiar, la un moment dat, pe când PSD era la putere, mai mulți primari social-democrați erau nemulțumiți că, la anumite rectificări, au primit mai mulți bani aleșii liberali. Deh! Era vorba de comunități. Obiectivitate. Imagine. Liberalii bag de seamă că nu au scrupule. S-au descalificat. Și îi ajută deplin chiar proaspătul lor președinte, premierul în devenire piesă de muzeu, Florin Cîțu.

În jocul ăsta, creat la ceas de seară de premierul Cîțu, au intrat și reprezentații USR. Și ei au câțiva primari și se simt nemulțumiți. Foștii aliați de guvernare le-au luat din farfurie! USR depune încă o plângere penală împotriva Guvernului Cîțu. Prima a fost înaintată de PSD. Și, uite așa, în plină pandemie, în criză a energiei și politică, Florinel mai crează una. Așa, de rămas bun…

Păi, bine, măi, premier al României, așa faci tu dreptate în țară? Așa arăți că te preocupă soarta tuturor românilor? Dai dintr-o semnătura acolo unde domnesc cei care te-au votat la lamentabilul congres cele mai mari sume de bani? Exemplificăm: județul Constanța – 71,43 de milioane de lei, Suceava – 46,29 milioane de lei, Prahova – 34,73 milioane de lei, Cluj – 33,21 de milioane. Adică tot la ăștia care stau bine și altor UAT-uri, cu probleme, le arunci ceva, așa, să nu fie rubricuța goală. Dacă asta numiți voi liberali politică, este grav.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Necesitatea, ca o durere…

Publicat

pe

De câteva săptămâni, cu excepția liderilor înscriși în această incertă cursă a Guvernării de coaliție la care participă PSD, PNL și, mereu în trendul puterii, fată mare, UDMR, nimeni nu mai comentează probleme ce țin de politica recentă. Motivul este ușor de dedus. Nu poți veni în față cu nimic în momente de incertitudine și tensiune generate de negocieri. Simplu. Nu știi ce ai putea spune, nu știi ce întrebare ar răzbate dinspre jurnaliști și ai putea, fără să vrei, să emiți o ipoteză, un răspuns, care să zgâlție șandramaua și așa croită fără un proiect clar și cu necunoscute și orgolii din toate părțile. Poți, să ieși din linia partidului dacă ți se grăbește conștiința să refuleze taman în aceste zile de foc. Așa că este mai bine să taci până ce se călește tochitura și poate fi servită. Eventual, cu un medicament înainte.

Este clar, țara are nevoie rapid de un Guvern, chiar și unul instabil cum se preconizează să iasă aceasta, clădit printr-o aliniere anormală dintre PSD și PNL. Mârâiturile se aud prin toate cancelariile celor două formațiuni politice, dar sunt stinse repede cu calmante.

Asta este situația. Calculul politic, îmbrăcat în grabă în haina interesului național, a primat. PSD-ul a lăsat de la el. A preferat să se înhame la jugul guvernării alături de liberalii optuzi și UDMR-iștii interesați să fie pe cai mari în orice conjunctură, decât să meargă la alegeri anticipate. Au dat o șansă președintelui Iohannis, cel care fredonează de 7 ani refrenul „Pesede este de vină”, să stea liniștit la Cotroceni încă trei ani. Asta dacă nu apar neprevăzute!

Social-democrații împart acum responsabilitatea guvernării, intrând să are ogorul de care și-au bătut joc liberalii și USR-iștii. Scot în față tot ce au mai bun pentru a demonstra românilor că sunt pregătiți să se sacrifice pentru țară. Vin lângă unii care nu prea mai au ce arăta. Așa că liniștea politicienilor din PSD, cu excepția celor de la vârf, angrenați în negocieri, este firească.

Joi – vineri, vom avea un guvern. Nu proaspăt. Unul din bucăți care, în mod normal, nu s-ar potrivi deloc în puzzle-ul politic, nu ar ieși nicio imagine încântătoare, dar totul ține de necesitate, de urgență. Și, în asemenea condiții, anormalul poate fi reconsiderat.

Citește în continuare

OPINII

Tupeul în politică!

Publicat

pe

Liberalii vor alianță cu PSD, dar să dicteze ei, să rămână vioara întâi. Și, ca să fie pachetul complet, îl vor premier tot pe Florin Cîțu, omul dat jos din fruntea Guvernului în urma unui moțiuni introduse de PSD. Primul șef al executivului din 1990 încoace demis cu un număr record de voturi! Dar, ce mai contează! Acum, musiu Cîțu se vrea reînscăunat ca premier. Ar fi culmea, ca social-democrații care l-au trântit invocând motive pertinente să accepte, ca urmare a ciudatei alianțe, nominalizarea lui Florinel Cîțu ca prim-ministru și să se mai alinieze și într-un Guvern condus de acesta.

Necunoscute sunt căile politicii! Ieri l-ai văzut incapabil, nepregătit pentru a conduce o țară, iar acum să îl iei de bun. Nu știu dacă placa asta cu compromisul de dragul țării, cu sacrificiul suprem ține în condițiile date. Te aliezi, faci concesii, dar ții cont și de potențialul uman, de valori, îi analizezi pe cei cu care vin aliații de conjunctură în față. Nu accepți să stai în aceeași bancă, să îți împărți imaginea cu ciurucuri, cu indivizi care nu au performat de nici un fel. Nu îi ei la kilogram…

Rosturile politicii sunt un pic întinse ca o jartea. Trage fiecare de ea pentru a-și pune în valoare ținuta, pentru a-și asigura imaginea. Misiune dificilă într-un teritoriu plin de imprevizibil unde doctrina, dar mai ales interesele, nu corespund deloc.

Rămân consecvent ideii că PNL trebuie trimis în lada istoriei. În plan politic, economic, social, cultural liberalii nu au produs nimic bun. Au fost doar obsedați de lupta cu PSD, de eliminarea cu orice preț a social-democraților de pe scena politică. Și acum, culmea, tocmai aceștia îi salvează de la pieire. Și te uiți la liberali că totuși au tupeu! Sunt rupți în sondaje, în credibilitate, poporul îi urăște, și-au dat afară din partid fostul președinte și vor în continuare să dirijeze…

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT