Connect with us

ACTUALITATE

Biserica Sf. Nicolae Andronești, prima biserică istorică complet reabilitată și sfințită din Municipiul Târgoviște

Publicat

pe

Drept credincioșii din parohiile din municipiul Târgoviște, însoțiți de preoți și respectând cu strictețe normele sanitare în vigoare, au luat participat, ieri – 31 octombrie 2021, la ceremonia de sfințire a bisericii Parohiei „Sf. Nicolae Andronești” din Târgoviște. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, însoțit de un sobor de preoți și diaconi. La încheierea Sfintei Slujbe preotul Ionuț Adrian Ghibanu, vicar eparhial, a dat citire „Actului de sfințire”.

Mitropolitul Nifon a evidențiat, în cuvântul său, faptul că Biserica strămoșească este viața, puterea și lumina noastră în istorie. De aceea, reabilitarea acestei biserici voievodale din apropierea vechii Curți Domnești a Munteniei este un act de recuperare culturală și spirituală, ce ne reamintește de importanța Bisericii pentru viața, comunitatea locală și lumea în care trăim. Apoi, i-a încurajat pe cei prezenți să aibă încredere în știință, mai ales în cea medicală, pentru ca împreună să putem învinge noua pandemie care ne încearcă existența în contemporaneitate. Înaltpreafinția Sa a făcut un apel la solidaritate în societatea noastră, la depășirea urii și la colaborare.

Pentru merite deosebite, IPS Nifon a acordat rangul de „iconom stavrofor” celor doi preoți slujitori, ce au coordonat lucrările de reabilitare a sfântului locaș, respectiv preotul Victor Drăghicescu și preotul Daniel Bălăjel. Totodată, au primit diplome de recunoștință persoanele și instituțiile implicate în reabilitarea bisericii „Sf. Nicolae Andronești”. Au fost recompensați de Arhiepiscopia Târgoviștei: Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Cristian Daniel Stan – primarul municipiului Târgoviște, expertul restaurator Constantin Ichim, Consiliul Parohial al Parohiei Sf. Nicolae Andronești, Traian Tănase și dr. Claudiu Dumitrescu – directorul Spitalului Județean din Târgoviște.

„Biserica „Sfântul Nicolae Andronești” este una din cele mai vechi ctitorii medievale târgoviștene, fiind construită în vremea domniei Voievodului Radu de la Afumați, între anii 1527-1528, de Marele Vornic Manea Perșanu și de soția sa, Jupânița Vlădae. Biserica a fost refăcută, apoi, în anul 1653 de către Voievodul Matei Basarab și Doamna Elina.

Lucrările de consolidare, de restaurare și de refacere a picturii au fost realizate între anii 2005-2020 și s-au datorat inițiativei, efortului și străduinței Înaltpreasfinției Sale, precum și jertfelniciei preoților Victor Drăghicescu (paroh), Daniel Bălăjel (coslujitor) și Emil Ionescu, mutat la cele veșnice în anul 2015. Pictura a fost restaurată de către domnul Constantin Ichim. În acest scop, au fost utilizate fonduri de la Arhiepiscopia Târgoviștei, instituții ale statului, la care s-a adăugat contribuția jertfelnică a membrilor comunității credincioșilor, prin implicarea deosebită a membrilor Consiliului parohial.

De asemenea, este prima biserică istorică complet reabilitată și sfințită din Municipiul Târgoviște, ce aparține amplului proiect de reabilitare a tuturor bisericilor vechi din istorica reședință voievodală și mitropolitană munteană, inițiat de Mitropolitul Nifon”, se precizează într-un comunicat transmis de Arhiepiscopia Târgoviștei.

ACTUALITATE

Primăria Gura Ocniței a premiat „Cuplurile de aur” ale acestui an, de „Ziua internațională a persoanelor vârstnice”

Publicat

pe

Momente frumoase și pline de emoție, astăzi – 1 octombrie 2022, de „Ziua internațională a persoanelor vârstnice”, la Primăria Gura Ocniței, din județul Dâmbovița. La inițiativa edilului Sorin Vasile Ioniță, au fost premiate cele 13 familii din comună care își aniversează anul acesta „Nunta de aur”, un exemplu de iubire adevărată și sinceră pentru generațiile tinere.

Sărbătoriților le-au fost înmânate flori, diplome de excelență și câte 500 de lei, împreună cu urări de sănătate și fericire mulți, mulți ani de acum înainte.

De asemenea, primarul comunei a transmis un mesaj de felicitare și celorlalți seniori din comună, și nu numai.

„Ziua internațională a persoanelor vârstnice reprezintă întotdeauna încă un prilej de a ne aminti de cei care au pus bazele la ceea ce suntem noi astăzi, oamenii de la care am învățat și învățăm zilnic tainele vieții, tradițiile și cultura țării noastre. Ei sunt cei care ne-au născut, crescut și care au reușit să ne creeze un mediu bun și un viitor pentru noi! Tuturor seniorilor, vă urez din suflet la mulți ani, multă sănătate, fericire și liniște alături de cei dragi, iar bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze!”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Senatorul Titus Corlățean, mesaj cu prilejul „Zilei internaționale a persoanelor vârstnice”

Publicat

pe

de

Oameni care au trecut prin viață, așa cum este ea construită… Cu bune și cu mai puțin bine, cu multă muncă, suflet, energie, speranțe, dar și deziluzii, dezamăgiri, cu aspirații și vise la tinerețe, cu împliniri, dar și cu eșecuri, cu o viață în familie, dar și uitați de cei dragi… O viață de om…

De ziua dumneavoastră, cu respect pentru părul argintat pe care îl aveți, vă doresc sănătate, ca cel puțin ziua de azi să vă aducă în memorie doar ce a fost frumos în viața dumneavoastră și, pentru cei care încă nu știu, să realizați că există un Mântuitor pentru toți, singurul care nu ne-a uitat sau abandonat vreodată și care așteaptă încă să reverse peste dumneavoastră dragostea și binecuvântările Sale! La mulți ani!

Titus Corlățean,
Senator PSD de Dâmbovița

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT