Connect with us

OPINII

Nonsensul… ca soluție

Publicat

pe

Scena politică românească se află într-un moment ciudat al existenței sale post decembrie 1989. Debusolare și incertitudine mai mari ca acum nici că au existat. Practic, nu știi ce se întâmplă cu guvernarea. Când va începe și când se va încheia. Dacă va performa, nu mai contează. Măcar să fie! Vedem după. Cam asta este ordinea de bătaie.

PNL se comportă ca un ginere care a îmbrăcat în mireasă două femei și nu știe cu care dintre ele să se ducă la altar. Se uită prin gard la ele, învârtindu-și între degete papionul până în ultimul ceas. Un nonsens. Fiecare fătucă își afișează zestrea, spune ce pretenții are, dar așteaptă să se hotărască odată amețitul flăcău.

Așa ceva nu a mai existat până acum. PSD și-a călcat pe conștiință, a măturat propriul orgoliu, a șters cu buretele ocara la care a fost supus de liberali și de președintele Klaus Iohannis, gândind să intre la guvernare alături de dușmani pentru ca, împreună, să pună țara pe picioare. Numai că nu iese. Este greu, dificil să pui șarpele cu ochelari alături de elefant. Primul te poate mușca de picior oricând, imprevizibil, iar cel de-al doilea are și el ocazia, întâmplător sau nu, să pună piciorul pe capul șarpelui. De aici, rumoarea și reținerea unora din ambele tabere politice.

Cea mai adevărată soluție și care ar fi eliminat compromisul care nu poate avea durabilitate ar fi fost alegerile anticipate. Dar au apărut în spațiul public mesajele de tip eroic, că țara nu are nevoie de alegeri, de cheltuială de, de… Păi, da. Are nevoie de scandal, de amăgire și fățăuri care stau alături de complezență! Punem la o căruță doi cai care, mai devreme sau mai târziu, vor trage fiecare în altă direcție. Este doar o chestiune de timp când se va întâmpla minunea…

PSD ar trebui felicitat de liberali. S-au oferit să îi salveze de la căderea în dizgrația electoratului. Prin intrarea la guvernare, au pus mâna pe perie și le freacă celor de la PNL imaginea. Sincer, poporul nu știe ce să mai înțeleagă. Privește năuc, fără prea mari speranțe, spre organismul politic în formare numit struțo-cămilă.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Disperarea, ca o trecere…

Publicat

pe

Lumea este împărțită. Țara este împărțită. Cele mai mici comunități sunt împărțite. Nu de bine, de conjuncturile favorabile dezvoltării materiale și spirituale. Nu! Ci de rău. De ambiții, de orgolii, de dorințe de a demonstra că ești cel mai bun, că ești indispensabil, că nu se mai poate fără tine. Și, uite așa, am ajuns, din aproape în aproape, la ceea ce se întâmplă acum. Suntem în mijlocul debusolării, al incertitudinii, al fricii. Evenimentele petrecute în ultimul timp au resetat, pentru mulți dintre noi, sistemul de a înțelege politica, locul unde și cum trăim, cine ne conduce, cum și de ce.

Ne resemnăm după tradiția milenară și mergem mai departe, atenți la propriile nevoi, pe care le ducem în spate, timorați și damnați. Ne este teamă să le dăm jos, să le aruncăm cât colo. Ele parcă ne țin echilibrul! Să nu ne zboare vântul neprevăzutului de care ne tot ferim. Să nu rămânem fără mămăliga rece, dar sigură, și fără ceapa pe care încă mai poți să o spargi cu o lovitură de pumn în care îți pui, casnic, bruma de ură și curaj.

Suntem în mijlocul unei furtuni și totuși ținem cu dinții de liniștea aparentă. Aici am fost. Aici am ajuns! Ce ne așteaptă mai departe? Nimic. Aceeași scenă. Aceiași jucători. Meschini. Falși. Mai siguri pe ei, mimând interesul, devotamentul față de nevolnic. Suntem acum dezbinați? Nu. Mai degrabă, rătăcim. Nu știm în spatele cui să ne aliniem. Dar, atenție! Fără să dăm nevoile jos din spate. Sunt acolo, la locul lor. Semn că disperarea ne trece…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

OPINII

Cine va putea opri tăvălugul pornit?

Publicat

pe

În democrația noastră care, de ceva timp, se vrea a fi superoriginală se întâmplă ceva ciudat. Lucrurile nu par să mai meargă după cum și-ar dori actualii conducători, pe care îi numim vremelnici dintr-o simpatie și din speranța aceea naivă pentru libertate și dragostea de democrație.

Acum s-a produs o explozie. O anomalie, în viziunea spiritelor dictatoriale. Ceva ce, zic ei, trebuie reglat cu orice preț, indiferent de consecințe, precum apariția lui Călin Georgescu din eter, probabil și acesta fabricat de cineva. Toate calculele și planurile au fost date peste cap. Se clatină scaune. Sunt puse în pericol averi, conexiuni, relații, poziții. Călin Georgescu, printr-un discurs ieșit din șabloanele acelea obișnuite, banale, cu vom face, vom drege, a reușit să resusciteze organismul social care se plafonase, care accepta orice aproape dintr-un reflex.

Nu sunt fan Călin Georgescu. Nu sunt de acord cu multe din zicerile sale care nu țintesc decât sufletul, acea parte a conștiinței care se tot zvârcolea neștiind ce să facă. El nu vine cu un program. Nu promite o viață mai bună, cum fac de obicei politicienii din patru în patru ani. Nu! El vine cu ideea resetării sistemului politic. Promite că schimbă softul. Că elimină virușii. Că dă un restart țării. De aici amploarea simpatiei, a valului care nu mai poate fi oprit. Călin Georgescu a devenit un simbol, speranța de care se leagă românul simplu. Se agață de ea omul care de atâția ani se simte mințit, înșelat, părăsit.

Dacă nu era Georgescu, putea să apară un X sau Y cu același tip de discurs și la fel ieșea. Fenomenul Georgescu nu este creația poporului, ci a celor care conduc țara în momentul de față. Ei, prin nesăbuința lor, prin dorința de a sta continuu la butoane, de a-și spori averile, de a se rupe de popor, de a oferi doar circuri și platforme-program fantasmagorice, l-au adus în față pe Călin Georgescu. Acum, când constată că lucrurile au luat-o razna și nu mai pot controla situația, puternicii zilei apelează și la formule nedemocratice. Vizibile. Palpabile. Este șansa lor! Și-o joacă la această ruletă periculoasă. Inventează candidați, coaliții. Vor cu orice preț să rămână la putere. Vor mai rămâne. O vreme. Tăvălugul s-a pornit. Ce a fost ieri nu va mai fi azi și nici atât mâine. Cine va putea opri această reacție în lanț?

Protestul de aseară, consumat în fața Biroului Electoral Central, la aflarea veștii că a fost respinsă candidatura lui Călin Georgescu, a inflamat și mai mult societatea românească. S-a lăsat cu confruntări între jandarmi și participanții la protest. Gaze lacrimogene. Distrugeri. Câțiva răniți. De fapt, acesta ar fi un scenariu tabu pentru astfel de evenimente. Nu poți dezumfla balonul care stă să explodeze decât înțepându-l pentru a-i risipi presiunea acumulată. Așa a fost și aseară, în centrul Capitalei…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite