Connect with us

ACTUALITATE

ITM Dâmboviţa, controale privind riscurile care provoacă afecțiuni musculo-scheletice

Publicat

pe

Marius Lixandru - inspector șef ITM Dâmboviţa

Inspectorii Compartimentului Sănătate și Securitate în Muncă din cadrul ITM Dâmbovița au efectuat o amplă acțiune de verificare a modului de identificare a riscurilor care provoacă afecțiuni musculo-scheletice, precum și a măsurilor luate de angajatori în vederea prevenirii acestora. S-a urmărit obținerea de date privind legătura dintre anumite locuri de muncă și apariția afecțiunilor musculo-scheletice, conștientizarea lucrătorilor privind riscurile la care se expun, dar și încurajarea schimbului de cunoștințe și bune-practici.

Afecțiunile musculo-scheletice (AMS) reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme care afectează sănătatea angajaților, ducând de la disconfort și dureri minore, până la afecțiuni medicale grave, care necesită concediu sau tratament medical. În cazurile cronice, acest tip de boli pot genera chiar stări de handicap care conduc la pierderea capacității de muncă.

„În desfășurarea acțiunii, inspectorii ITM au selectat 26 de societăți comerciale dâmbovițene, cărora, în primul trimestru al anului, le-au fost trimise chestionare, pe care responsabilii unităților economice le-au completat și le-au retrimis Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița.

În urma centralizării răspunsurilor la chestionarele completate de angajatori, am constatat că cea mai mare parte a acestora nu a respectat prevederile articolului 13, litera j, din Legea 319/2006. Mai exact, angajații nu au fost evaluați de către medicul de medicina muncii, în termenul legal, fișele de aptitudini fiind expirate.

În plus, s-a observat că, la locul de muncă, nu există o semnalizare corespunzătoare de securitate și sănătate în muncă, așa cum prevede HG 971/2006.

Analiza acestor chestionare a permis stabilirea de măsuri pentru înlăturarea neconformităților evidențiate, dar și identificarea măsurilor ce pot fi luate pentru a preîntâmpina aceste afecțiuni ale organismului.

În plus, în cadrul controalelor efectuate de inspectorii ITM, de-a lungul anului, pe această tematică au fost constatate 46 de neconformități, pe care le-au sancționat cu 44 de avertismente și 2 amenzi, în valoare de 2.000 de lei. ITM Dâmbovița va continua acțiunile de informare-conștientizare privind AMS”, precizează Marius Lixandru – inspector șef ITM Dâmbovița.

ACTUALITATE

Creșterea salariilor din învățământ ar trebui condiționată de performanța actului educativ!

Publicat

pe

FOTO CU CARACTER ILUSTRATIV

Auzim din când în când intervenții pertinente din partea parlamentarilor care, de obicei, pentru a nu deranja prea mult anumite segmente de electoeat, se feresc să spună lucrurilor pe nume.

Deputatul PSD Dan Cristian Popescu a precizat, cu subiect și predicat, în cadrul emisiunii „Politica zilei” de la B1 TV, că este de acord cu mărirea salariilor cadrelor didactice, dar ar trebui să se facă în anume condiții, după niște reguli, după rezultate. Acordarea unor beneficii să fie efectuată în funcție de eficiența actului de educație, de performanță.

„Este un lucru acceptat și sunt multe țări care operează cu acest sistem de bonusare pentru performanță. Sunt două lucruri diferite. Pe de o parte, salariile trebuie crescute, pe de altă parte trebuie o anumită parte din salariu să fie condiționată de performanță”, a spus parlamentarul social-democrat.

Pe bună dreptate. Vrei retribuție mărită, beneficii, forțezi mâna guvernului cu proteste, greve, că, deh, doar prin sistemul bugetar au mai rămas sindicate care luptă, de obicei, doar pentru salarii, dar ce oferi în schimb?

Sunt școli cu promovabilitate scăzută sau zero la examenele naționale, ies pe bandă rulantă doar pseudo-teoreticieni, analfabeți funcționali.

O spun și statisticile internaționale că stăm prost la capitolele astea ce țin de practică, de pregătirea profesională, dar cerem mereu venituri mai mari. Ce ne pasă de restul? Noi să fim bine! Dacă nu ne dă Guvernul, punem repede de o grevă și se rezolvă.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Târgoviște: S-a dus la ceruri profesorul de muzică Fidel Cătălin. Dumnezeu să-l odihnească!

Publicat

pe

De

Cu mare întristare, ne luăm rămas-bun de la colegul și prietenul nostru, Cătălin Fidel, profesor de muzică al liceului nostru…

A fost liniște deplină astăzi în cancelarie și pe holurile liceului… Copii s-au strâns la Bibliotecă, ne-am șters lacrimile unii altora, ne-am alinat cum am putut tristețea… Beculețele vesele și colorate din brazii împodobiți au rămas în bezna…

Începând de astăzi, o chitară nu va mai cânta… După o lungă suferință, sufletul său s-a ridicat în împărăția Tatălui…

Sincere condoleanțe familiei îndurerate! Și multă putere în a depăși aceste clipe atât de grele… Odihnă veșnică și drum lin, Cătălin!

Biblioteca Liceului Ion Heliade Rădulescu Târgoviște

Cei care doresc să își ia rămas bun de la el, îl pot vizita la Capela Bisericii Sfântul Nicolae Andronesti (Str. Pârvan Popescu, Nr 11), Târgoviște, acolo unde va fi depus. Detalii referitoare la ora slujbei de înmormântare o voi comunica ulterior – a anunțat soția.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite