ADMINISTRAŢIE
Președintele CJ Dâmbovița, detalii despre prima stație de tratare mecano-biologică a deșeurilor din județ

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a efectuat, împreună cu primarul comunei Șotânga – Constantin Stroe, vicepreședinta CJ – Luciana Cristea și deputata Carmen Holban, o vizită de lucru în perimetrul fostei exploatări miniere, la circa 2 km distanță de localitate, unde se pun bazele dezvoltării unei zone industriale.
Primele obiective au început deja să prindă contur. Vorbim aici de realizarea, prin finanțare printr-un împrumut de la Banca Mondială, a unei platforme de depozitare a gunoiului de grajd. Este vorba despre un proiect realizat între administrația publică locală și Ministerul Mediului, prin Unitatea de implementare a combaterii poluării cu nutrienți. În momentul de față, se lucrează la fundații. Primarul Constantin Stroe speră ca, până în luna martie 2022, lucrările să fie gata. Investiția depășește 700.000 de lei. Pe lângă depozitul în sine și celelalte utilități aferente, vor fi achiziționate o serie de utilaje care vor deservi obiectivul, respectiv: tractoare, încărcătoare frontale, vitanje. Platforma, a spus edilul comunei Șotânga, se înscrie în politica Uniunii Europene de protejare a mediului natural, în mod deosebit a pânzei freatice de apă potabilă. Proiectul vine în sprijinul micilor crescători de animale și fermelor zootehnice intensive care vor avea acum posibilitatea să depoziteze gunoiul de grajd într-un loc sigur, astfel încât nutrienții scurși din această masă să nu afecteze viața oamenilor și natura.
Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, a vorbit despre amplasarea în această zonă a Stației de tratare mecano-biologică a deșeurilor menajere colectate din localitățile județului Dâmbovița. Administrația publică locală de la Șotânga a pus la dispoziția Consiliul Județean circa 10 hectare de teren, pe care se va contura respectivul obiectiv economic.
„Săptămâna aceasta, consultantul va preda CJ Dâmbovița studiul de fezabilitate privind acest proiect deosebit de important, pe care îl vom realiza în această zonă, prin bunăvoința autorităților de la Șotânga. Valoarea investiției este de 80 de milioane de euro”, a precizat președintele Consiliului Județean Dâmbovița.
Corneliu Ștefan a vrut să pună capăt și unor zvonuri, unor informații rău-voitoare în care se marșează pe faptul că la Șotânga se va construi o altă platformă pentru depozitarea deșeurilor.
„Fac apel către cârcotași, să lase știrile false, reaua voință în ceea ce privește dezvoltarea județului nostru. Vedeți clar, astăzi, am început cu acestă platformă și vom continua cu stația de tratare a deșeurilor. În această zonă nu vom face groapă de gunoi! Nu vom realiza așa ceva nici la Șotânga, nici în altă localitate sau în altă parte a județului Dâmbovița!
Aici vom construi o statie de tratare mecano-biologică a deșeurilor. Vom crea locuri de muncă, vom realiza obiective importante și, nu în ultimul rând, așteptăm și investitori privați pentru a veni în această zonă cu propuneri de afaceri. Idealul nostru este acela de a transforma această locație într-una industrială, pentru dezvoltarea județului nostru”, a mai adăugat Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița.
Pentru cei care nu înțeleg oportunitatea dezvoltării unor astfel de investiții firești, în ton cu normele privind civilizația europeană, și care, din varii motive, de obicei subiective, critică realizarea acestui obiectiv, invocând poluarea comunităților, Corneliu Ștefan a venit cu câteva exemple despre locul unde sunt ele amplasate în vestul Europei fără ca cineva să comenteaze negativ. În statele civilizate, nu au fost probleme când unitățile de sortare mecano-bioligică a deșeurilor, ba chiar și incineratoarele au fost construite în centrul marilor metropole, în zone populate dens sau în apropierea unor instituții de interes public.
„În Austria, la Viena, stația de tratare mecano-biologică se află gard în gard cu Secția de copii a celebrului spital AKH, aflat în mijlocul orașului. La Munchen, în inima orașului, se află o stație de tratare mecano-biologică, ba mai mult, este și un incinerator lângă această stație de tratare mecano-biologică a deșeurilor. În Spania, la Toledo, la fel, în mijlocul orașului, se află un asemenea obiectiv. Am dat aceste exemple pentru a lămuri din toate punctele de vedere populația județului Dâmbovița și, nu în ultimul rând, pe cetățenii comunei Șotânga cu privire la necesitatea realizării unor astfel de investiții”, a spus Corneliu Ștefan.
Stația de tratare mecano-biologică de la Șotânga trebuie să fie finalizată, conform proiectului, până la data de 31 decembrie 2023.
ADMINISTRAŢIE
Primăria Moreni începe plata restanțelor către asistenții persoanelor cu handicap

Primăria municipiului Moreni va începe, zilele acestea, să achite plățile restante către asistenții persoanelor cu handicap grav, precum și indemnizațiile lunare restante.
„Având în vedere adresa Administrației Județene a Finanțelor Publice Dâmbovița înregistrată sub nr. 16275/06.12.2023, în această după-amiază Consiliul Local al municipiului Moreni, convocat în ședință extraordinară de îndată, a aprobat cu unanimitate de voturi rectificarea bugetară pentru plata drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizațiile lunare restante. Astfel, în zilele următoare, se va proceda la plata drepturilor legale restante pentru aceste persoane”, este anunțul transmis de municipalitatea morenară.
ADMINISTRAŢIE
Primăria Pucioasa a obținut fonduri să modernizeze 69 de străzi. Vezi lista!

Primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana, a semnat, săptămâna aceasta, la Ministerul Dezvoltării, două contracte de finanțare care vizează reabilitarea și modernizarea a 69 de drumuri de interes local, cu fonduri obținute prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. De precizat că proiectele tehnice sunt deja realizate, astfel că procedura de licitație pentru desemnarea constructorului va demara în scurt timp.
„Prioritizarea lucrărilor se va face în funcție de gradul de realizare al infrastructurii de apă-canal, încercând să ne sincronizăm cu lucrările ce se vor realiza pe POIM, în așa fel încât să nu fim nevoiți să intervenim pe respectivele străzi după terminarea lucrărilor de modernizare.
Primul proiect are ca obiectiv reabilitarea și modernizarea a 24 de drumuri de interes local, ce au o lungime de 8,122 km, iar valoarea totală a investiției este de 14.899.357,40 lei.
Al doilea proiect are ca obiectiv reabilitarea și modernizarea a 45 de drumuri de interes local, cu o lungime de 8,279 km, iar valoarea totală a investiției este de 15.930.544,76 lei.
Cele 69 de drumuri sunt amplasate pe întreg teritoriul orașului, iar prin modernizarea lor vom rezolva, într-o mare proporție, problema infrastructurii rutiere din orașul nostru”, a precizat primarul Constantin Ana.
Lista străzilor care sunt incluse în cele două proiecte:
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Concursul pentru șefia IPJ Dâmbovița, câștigat de comisarul șef Adrian Antofie, a fost invalidat
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Tânără mamă din Târgoviște și-a pus capăt zilelor în ziua de Sfântul Nicolae
-
ACTUALITATEacum 2 zile
Târgoviște: S-a dus la ceruri profesorul de muzică Fidel Cătălin. Dumnezeu să-l odihnească!
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Doi morți într-un accident rutier pe DN 72A, în Gheboieni
-
ACTUALITATEacum o săptămână
„M-au lăsat să mor, atât au putut face ei pentru mine…”. O tânără medic, răpusă de indiferență și neprofesionalism
-
ADMINISTRAŢIEacum 4 zile
Primăria Pucioasa a obținut fonduri să modernizeze 69 de străzi. Vezi lista!
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Elev din Pucioasa a murit în condiții suspecte în excursia la Viena organizată de doi profesori
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Presa austriacă publică noi informații despre moartea băiatului de 12 ani din Pucioasa