Connect with us

Dâmboviţa

Campanie ITM Dâmbovița împotriva muncii „la negru” și muncii „la gri”

Publicat

pe

Reprezentanții Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița continuă seria acțiunilor menite să crească gradul de conștientizare privind consecințele sociale și economice pe care le produc munca la negru.

De la începutul lunii noiembrie 2021, inspectorii dâmbovițeni au declanșat acțiunea de informare intitulată ”Viitorul tău începe azi, meriți ca munca ta să fie recunoscută”, inițiată de Inspecția Muncii.

„Pe lângă comunicarea informațiilor utile, privind drepturile și obligațiile angajaților și riscurile la care aceștia se expun, atunci când acceptă să muncească ”la negru” sau ”la gri” pe site-ul ITM Dâmbovița, au mai fost distribuite peste 600 de pliante și afișe, având ca temă munca nedeclarată și munca subdeclarată.

Acestea au fost diseminate de inspectorii de muncă dâmbovițeni la societățile la care au desfășurat acțiuni de control, dar și în spațiile publice, cu afluență mare de persoane respectiv, stații de transport în comun, autogări, gări, piețe, târguri și la sediile primăriilor.

Reamintim că munca nedeclarată şi subdeclarată se reflectă negativ asupra salariatului, în privinţa drepturilor aferente contribuţiilor sociale care fie nu le sunt plătite, fie sunt plătite la o bază de calcul inferioară celei reale, cu consecinţe directe asupra acumulării vechimii în muncă şi a cuantumului pensiei acestuia.

În plus, persoana care lucrează fără forme legale nu are siguranţa plăţii muncii prestate, plata făcându-se în funcţie de bunăvoinţa angajatorului, uneori fiind amânată zile în şir sau chiar luni sau făcându-se incomplet.

Cei care prestează muncă fără a avea încheiat un contract individual de muncă sunt lipsiți de protecţie socială, ceea ce înseamnă că nu beneficiază de prestaţii din asigurările sociale, asigurările de sănătate, asigurările de şomaj, cele pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi cele provenite din bugetul consolidat, nu se bucură de protecţia legală a femeilor şi copiilor, nu exercită drepturile colective constituţionale (dreptul la asociere în sindicate şi negocierea contractului colectiv de muncă).

Nu în ultimul rând, persoana lipsită de statutul de angajat legal nu are dreptul la creditare bancară.

Efectele muncii ”la negru” sau ”la gri” se văd și în economie, întrucât angajatorii care utilizează astfel de forme de muncă plătesc mai puţine obligaţii financiare, aflându-se, prin urmare, în concurenţă neloială cu acei angajatori care, mai ales în actualul context economic, depun eforturi reale pentru respectarea obligaţiilor legale ce le revin”, precizează Marius Lixandru – inspector șef ITM Dâmbovița.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dâmboviţa

Autoturism, răsturnat la Mija. Un copil a fost transportat la spital

Publicat

pe

Un copil de 7 ani a fost rănit în urma unui accident de circulație petrecut pe DN72, Târgoviște-Ploiești, în zona localității Mija, comuna IL Caragiale.

Din primele cercetări, se pare că un autoturism condus de un bărbat de 50 de ani a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat într-o râpă.

Micuțul a fost transportat la spital pentru efectuarea unor investigații suplimentare. De asemenea, au fost răniți și doi adulți.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Ion Dumitru spulberă Regia Națională a Pădurilor într-un proces de răsunet

Publicat

pe

Fostul director general al Regiei Naționale a Pădurilor, Ion Dumitru, singurul manager al acestei unități mamut care a reușit, în numai câțiva ani, să refacă de la zero o serie de subunități lăsate în paragină, numim aici Herghelia de la Jegălia, Muzeul Cinegetic Posada și multe sedii de ocoale etc., de ani de zile, luptă cu sistemul nevăzut ce le pune imediat piedică acela care se remarcă, care capătă notorietate mai mult decât li se permite.

Realizările sale în domeniului silvic, faptul că a ținut cu mână de fier Romsilva și nu a cedat la presiunile celor care ar fi vrut să acapareze pădurile și o serie de proprietăți ale RNP-ului, vorbim și de terenuri din inima Capitalei, l-au purtat pe Ion Dumitru ani întregi pe culoarele pașilor pierduți, l-au dus în fața instanțele cu dedicație, numite special pentru a spulbera caractere și personalități.

Ion Dumitru a fost un luptător și, chiar dacă o serie de foști colegi politici i-au întins capcane, l-au îndepărtat (nu dăm acum numele unui fost ministru de la Mediu și Păduri, din același partid, după ce Ion Dumitru a câștigat în instanță dreptul de a-l repune în funcție, a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a-l îndepărta de o astfel de oportunitate.

Și, uite așa, un om dedicat meseriei, un specialist prin excelență, care ar fi putut, în toți acești ani, să aducă plus valoare Regiei Naționale a Pădurilor condusă de mulți neaveniți, a fost ținut în umbră de sistem.

Aflăm acum că fostul lider social-democrat, fost deputat în Parlamentul Românei, om care a stat tot timpul alături de cei mulți și necăjiți, a câștigat la Curtea de Apel București procesul cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva.

Instituția, după cum a scris Ion Dumitru pe pagina sa de Facebook, este obligată să îi plătescă despagubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat în calitate de director general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

Este incredibil. Fostul director general al Regiei Naționale a Pădurilor trebuie să primească despăgubiri calculate de la data de 17 aprilie 2001 până la data de 15 august 2020. Curtea de Apel București a constatat că raporturile de muncă dintre Ion Dumitru și RNP nu au fost deloc viciate. Oare, ce zice acum doamna fost ministru pe la Mediu și Păduri care a refuzat să îl repună în drepturi pe profesionistul Ion Dumitru, târât nedrept de statul paralel într-un scandal juridic și mediatic, doar cu scopul de a-l discredita și elimina?

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT