Connect with us

Dâmboviţa

Campanie ITM Dâmbovița împotriva muncii „la negru” și muncii „la gri”

Publicat

pe

Reprezentanții Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița continuă seria acțiunilor menite să crească gradul de conștientizare privind consecințele sociale și economice pe care le produc munca la negru.

De la începutul lunii noiembrie 2021, inspectorii dâmbovițeni au declanșat acțiunea de informare intitulată ”Viitorul tău începe azi, meriți ca munca ta să fie recunoscută”, inițiată de Inspecția Muncii.

„Pe lângă comunicarea informațiilor utile, privind drepturile și obligațiile angajaților și riscurile la care aceștia se expun, atunci când acceptă să muncească ”la negru” sau ”la gri” pe site-ul ITM Dâmbovița, au mai fost distribuite peste 600 de pliante și afișe, având ca temă munca nedeclarată și munca subdeclarată.

Acestea au fost diseminate de inspectorii de muncă dâmbovițeni la societățile la care au desfășurat acțiuni de control, dar și în spațiile publice, cu afluență mare de persoane respectiv, stații de transport în comun, autogări, gări, piețe, târguri și la sediile primăriilor.

Reamintim că munca nedeclarată şi subdeclarată se reflectă negativ asupra salariatului, în privinţa drepturilor aferente contribuţiilor sociale care fie nu le sunt plătite, fie sunt plătite la o bază de calcul inferioară celei reale, cu consecinţe directe asupra acumulării vechimii în muncă şi a cuantumului pensiei acestuia.

În plus, persoana care lucrează fără forme legale nu are siguranţa plăţii muncii prestate, plata făcându-se în funcţie de bunăvoinţa angajatorului, uneori fiind amânată zile în şir sau chiar luni sau făcându-se incomplet.

Cei care prestează muncă fără a avea încheiat un contract individual de muncă sunt lipsiți de protecţie socială, ceea ce înseamnă că nu beneficiază de prestaţii din asigurările sociale, asigurările de sănătate, asigurările de şomaj, cele pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi cele provenite din bugetul consolidat, nu se bucură de protecţia legală a femeilor şi copiilor, nu exercită drepturile colective constituţionale (dreptul la asociere în sindicate şi negocierea contractului colectiv de muncă).

Nu în ultimul rând, persoana lipsită de statutul de angajat legal nu are dreptul la creditare bancară.

Efectele muncii ”la negru” sau ”la gri” se văd și în economie, întrucât angajatorii care utilizează astfel de forme de muncă plătesc mai puţine obligaţii financiare, aflându-se, prin urmare, în concurenţă neloială cu acei angajatori care, mai ales în actualul context economic, depun eforturi reale pentru respectarea obligaţiilor legale ce le revin”, precizează Marius Lixandru – inspector șef ITM Dâmbovița.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

GAL Arcul Târgoviștei: Apel de selecție nr. 1/2025, versiune simplificată

Publicat

pe

De

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

Dâmboviţa

Senator Titus Corlățean: Fără viză în Statele Unite, un succes meritat pentru România!

Publicat

pe

Titus Corlățean, președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României, a participat la sediul Guvernului României la evenimentul dedicat anunțului oficial, istoric, al Guvernului Statelor Unite ale Americii de primire a României în programul Visa Waiver. De precizat că momentul a fost organizat simultan la Washington DC și la București. Conform acestei decizii, după 31 martie 2025, românii vor putea călători fără viză în Statele Unite ale Americii.

„Felicitări echipei guvernamentale condusă de premierul Marcel Ciolacu și, în particular, coordonatorului național guvernamental al demersurilor românești, Valentin Vătăjelu. Trebuie spus însă că acest succes a fost posibil datorită schimbării abordării americane, în special datorită noii echipe de la ambasada SUA la București, conduse din decembrie 2022 de ambasadorul Kathleen Kavalec. A fost prima dată în toți acești ani în care am remarcat, începând de acum 2 ani, odată cu venirea noii echipe la ambasada americană, un angajament puternic și o voință sinceră de a rezolva această problemă, deopotrivă importantă și delicată pentru sensibilitățile firești ale cetățenilor români.

Trec peste zecile de contacte oficiale pe care le-am avut și eu în anii anteriori la Washington D.C. pe această temă cu oficialii de la Departamentul de stat, Senatul și Camera Reprezentanților. Menționez însă că am tratat foarte serios, în plan personal, campania de promovare și sensibilizare a cetățenilor români lansată anul trecut de Guvernul României, cu sprijinul Guvernului american, pentru a „califica” România în Visa Waiver. Așa încât mi-am reînnoit astă vară atât pașaportul meu turistic, cât mai ales viza americană, care, de fapt, mai era valabilă încă vreo 5 ani. Așa încât și viza mea cea nouă a contribuit la scăderea ratei de respingere sub 3%, condiție absolut necesară pentru succesul demersurilor României. Așa cum au făcut peste 70 000 de români anul trecut.

Un succes meritat, cu multă muncă, pentru români și pentru România. Important va fi ca cei care călătoresc în SUA să și respecte legile americane, pentru a nu avea ulterior surprize neplăcute”, a precizat senatorul Titus Corlățean după consumarea acestui eveniment istoric.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite