ADMINISTRAŢIE
Dâmbovița: Nou cuantum al taxei de habitat, începând cu 1 martie 2022. Vezi cine poate cere scutire de la plată!
Anul 2022 vine în județul Dâmbovița cu modificări importante în ceea ce privește colectarea deșeurilor de la populație, care nu se va mai face „la grămadă”, ci separat, pe două fracții: umedă (gunoi menajer) și uscată (deșeurile reciclabile, respectiv: hârtie și carton, sticlă, pet, aluminiu).
În acest sens, în luna noiembrie 2020, a început distribuirea de pubele noi, prevăzute cu cip – pentru o evidență exactă a cantității de gunoi predat, dar și recipienți metalici și saci rezistenți pentru colectare selectivă.
Ca urmare a acestor schimbări, la nivelul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Managementul Integrat al Deșeurilor Dâmboviţa, a fost aprobat un nou cuantum al taxei de habitat, care va intra în vigoare la data de 1 martie 2022, nu 1 ianuarie 2022 cum se prevăzuse inițial, respectiv:
– 32 lei / lună / gospodărie pentru persoanele fizice proprietare ale gospodăriilor individuale;
– 18 lei / lună / gospodărie pentru persoanele care locuiesc singure și pentru străinașii care domiciliază în județul Dâmbovița și în afara acestuia, dar care au gospodării pe teritoriul județului Dâmbovița;
– 18 lei / lună / pentru gospodăriile nelocuite unde nu s-a dezbătut succesiunea, dar există moștenitori;
– 14 lei / lună pentru gospodăriile din zone calamitate și pentru gospodăriile din zonele inaccesibile utilajelor de colectare a deșeurilor
– 12 lei / lună pentru gospodăriile ai căror proprietari sunt plecați împreună cu familia în străinătate,
– 152 lei / lună / instituții publice finanțate de la buget;
– 61 lei / lună pentru agenți economici, ONG-uri, biserici, case de rugăciuni, cimitire care nu au un contract cu alți operatori autorizați.
În continuare, sunt scutite de la plata taxei de habitat:
– persoanele cu handicap grav sau accentuat, persoanele încadrate în gradul I de invaliditate și reprezentanții legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat și ai minorilor încadrați în grad I de invaliditate;
– veteranii de război, văduvele de război și văduvele necăsătorite ale veteranilor de război;
– proprietarii gospodăriilor nelocuibile (aflate în stare avansată de degradare, în curs de construcție, demolate, alte imobile care nu sunt destinate locuirii);
– proprietarii (o singură familie) care dețin mai multe contoare într-o gospodărie vor achita o singură taxă de habitat.
Cererea pentru scutirea de la plată se depune la Primărie.
ADMINISTRAŢIE
Târgoviște. Școala Nr. 9 „Grigore Alexandrescu” va arăta ca una nou-nouță
Primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan a efectuat în această dimineață, împreună cu viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu și cu city managerul Gabriel Boriga, o vizită pe șantierul de la Școala Nr. 9 „Grigore Alexandrescu” (Micro 11), acolo unde se execută lucrări de renovare energetică – un proiect de 13 milioane de lei, care va fi finalizat anul viitor. Practic, unitatea de învățământ va fi schimbată radical, mai ales că administrația publică locală va interveni suplimentar acestei investiții la împrejmuire și curte, plus că va amenaja și o bază sportivă. Toate aceste lucrări, crede edilul, vor contribui la revitalizarea acestei școli de cartier care și-a pierdut, din păcate, în urmă cu câțiva ani, personalitatea juridică, fiind acum arondată Școlii Nr. 3 „Smaranda Gheorghiu”.
„Înainte de 1989, la Școala Nr. 9 Grigore Alexandrescu învățau 3.000 de elevi (nota redacției: a fost cea mai mare școală din municipiul Târgoviște). Nu mai avem cum să ajungem la acea cifră, dar cred că peste 1.000 de copii ar putea să-și desfășoare lejer activitatea aici. Sperăm, prin investiția pe care o facem, să revitalizăm această școală, care se găsește în mijlocul cartierului și are, din acest punct de vedere, o adresabilitate foarte bună.
Este un proiect de 13 milioane de lei, dacă ne raportăm numai la lucrările de reabilitare energetică, la care mai adăugăm încă 2,5 – 3 milioane de lei pentru lucrările complementare, respectiv baza sportivă și celelalte investiții pe care le mai avem. Acest proiect era necesar și cred că se vede deja o schimbare majoră, iar la începutul anului școlar viitor sunt convins că vom avea aici o școală nouă, care nu are legătură cu ceea ce era înainte”, a declarat primarul Daniel Cristian Stan.
În cadrul conferinței de presă, edilul a readus în discuție și situația înscrierii la școli, grădinițe și creșe, insistând pe necesitatea unei schimbări legislative, astfel încât să nu mai apară cazuri când un copil care locuiește lângă o unitate de învățământ să nu „prindă loc”, din cauza celor care fac naveta din alte localități.
„Am tot respectul pentru cei care sunt din afara municipiului Târgoviște și vin la școlile din Târgoviște, dar treaba administrației publice locale târgoviștene este să asigure servicii de calitate celor care plătesc taxe și impozite la Târgoviște. Din punctul meu de vedere, ceea ce se întâmplă în acest moment, cu desființarea școlilor din mediul rural, este o greșeală. De aici și problema aglomerației la intrările în oraș, în zilele de școală.
Va trebui găsită o soluție legislativă, astfel încât să se acorde prioritate la înscriere la școlile și grădinițele dintr-o anumită unitate administrativ-teritorială celor care domiciliază în acea localitate. Cred că așa este corect, moral și legal. Undeva, se face ceva greșit la nivel legislativ și va trebui schimbat lucrul acesta. În ritmul acesta, oricâte școli am reabilita, oricâte unități de învățământ am extinde sau am construi, nu vom face față. Vom vedea ce se va întâmpla până anul viitor.
Dacă nu se schimbă legea, vom lua o hotărâre în Consiliul Local Municipal Târgoviște, prin care reglementăm această situație. Vom acorda un termen de două săptămâni – o lună târgoviștenilor, să-și înscrie copiii la școlile, grădinițele și creșele din oraș și, ulterior, în măsura în care rămân locuri libere, vor fi puse la dispoziția tuturor. Cred că aceasta este soluția”, a explicat primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan.
ADMINISTRAŢIE
Voinești: 32 de km de rețea de gaze naturale, în doar 6 luni! Urmează 1.185 de branșamente gratuite
Primăria Voinești este, din nou, exemplu pozitiv în județul Dâmbovița și nu numai. A finalizat, în termen de doar 6 luni, o rețea de gaze naturale pe o lungime de 32 de km, în toate satele comunei!
„Am început acum realizarea celor 1.185 de branșamente, care vor fi achitate din bugetul local al comunei Voinești și vor costa 3 milioane lei. Deja, am executat peste 200. Se lucrează în ritm alert pentru că ne-am propus să finalizăm lucrările în maximum șase luni”, ne-a precizat primarul Dănuț Gabriel Sandu.
-
ACTUALITATEacum 7 zile
La Casa de Pensii Dâmbovița, s-au impus măsuri de revizuire a deciziilor doar pentru 150 de contestații
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Așa ceva! Instanța refuză expertizarea tehnică a Complexului Mondial Târgoviște, deși legea impune această obligație
-
Dâmboviţaacum o zi
A murit într-un autobuz în Târgoviște, după ce șoferul a pus frână brusc
-
ACTUALITATEacum 3 zile
Drumul dintre Runcu și Râul Alb, un traseu mirific prin „Apusenii” Dâmboviței. FOTO
-
ADMINISTRAŢIEacum 3 zile
Bărbulețu, o comună unde vechiul și noul crează o simbioză plăcută. Primarul Marian Alexe a implementat proiecte importante
-
ACTUALITATEacum 4 zile
21-22 septembrie 2024. Hai la sărbătoarea pastorală „Răvășitul oilor” în comuna Runcu!
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Titu: Primarul ales Laurențiu Costache, apel către locuitorii orașului
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Adjunctul șefului IPJ Dâmbovița este cercetat penal sub control judiciar