„Ziua națională a lecturii” a fost sărbătorită la Târgoviște ca la carte, în ton cu semnificația deosebită a acestui moment cultural. A fost deschis noul sediu al Secției pentru Copii a Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu” din Târgoviște. Autoritățile locale și cele județene au demonstrat, aidoma poetului, că din lucruri urâte, inutile, din lut fără formă, se pot obține perle, bijuterii ale minții și sufletului.
Biblioteca pentru copii din microraionul III a apărut pe scheletul unei foste centrale termice de cartier, construită pe vremea regimului comunist și rămasă în ruină, fără un sens, într-un oraș complet schimbat de istorie, de civilizație.

Primăria Târgoviște a predat fostul punct termic Consiliului Județean, respectiv Bibliotecii, care au reușit să creeze în acel spațiu inert un epicentru al spiritualității, un perimetru al luminii și speranței pentru copiii iubitori de carte. Biblioteca a fost inaugurată în prezența ministrului Culturii – Lucian Romașcanu. Directorul Bibliotecii Județene – Agnes Erich, gazda acestui eveniment de suflet, i-a mai avut alături pe Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, prefectul județului – Claudia Gilia, subprefecții Ana-Maria Zamfir Dragotă și Corneliu Sălișteanu, pe senatorul Titus Corlățean, deputații Carmen Holban și Marian Țachianu, pe primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan și cei doi viceprimari – Monica Ilie și Cătălin Rădulescu.
Sala a fost animată, însuflețită, de zeci de copii, beneficiari ai acestei instituții.

Emoționată, Agnes Erich a spus că, în sfârșit, li se face dreptate celor mai mici cititori, prin deschiderea acestei biblioteci moderne. Faptul că acest așezământ al cărții este inaugurat de „Ziua națională a lecturii” – 15 februarie, când s-au născut figuri emblematice ale culturii și educației românești, făuritorii de școală Titu Maiorescu, Spiru Haret și V.A. Urechea, este cu atât mai important.
Ministrul Culturii – Lucian Romașcanu a rămas plăcut surprins când a văzut ce a putut răsări în locul unei centrale termice de cartier. O bibliotecă modernă, așa cum există în toată Europa civilizată. Ministrul a pledat celor de față pentru lectură, pentru dragostea de carte ca „singurele căi spre noi, spre sufletul nostru, spre alte dimensiuni”. Lucian Romașcanu consideră că trebuie întreprinse cât mai multe acțiuni în școli, în comunități, pentru a reaprinde dragostea de carte, pofta de lectură. Copiii, a spus ministrul Culturii, trebuie ispitiți să citească.

Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, a marșat pe ideea datoriei fiecăruia dintre noi, a părinților, bunicilor, cadrelor didactice și bibliotecarilor, de a-i aduce pe copii în aceste sanctuare ale cărții, locuri în care trecutul, prezentul și viitorul își dau mâna. Spații în care zburdă imaginația și prinde contur viitorul.
Primarul Cristian Daniel Stan a spus că trebuie să facem totul pentru a-i încuraja pe copii să citească. Lupta cărții cu mijloacele tehnice moderne este inegală – a mărturisit edilul municipiului Târgoviște. Este greu să te impui în fața telefonului mobil, în fața tabletei, în fața mediului virtual care a capacitat interesul general. Și totuși cartea, a precizat primarul, ar trebui să reprezinte principalul mijloc de informare. Cel care citește este o persoană educată, știe să comunice, știe să se descurce în societate.

Senatorul Titus Corlățean i-a felicitat pe reprezentanții administrației județene și locale pentru realizarea acestui proiect deosebit de important în peisajul educațional dâmbovițean într-o vreme în care rolul cărții a fost diminuat enorm de noile tehnici de comunicare, de petrecerea a timpului liber. Parlamentarul a vorbit despre un test pe care l-a făcut astăzi un prieten, profesor la liceu, care a constatat, cu tristețe, că elevii au pierdut, din păcate, contactul cu lectura, cu cartea. Acest lucru, a spus senatorul, reprezintă un semnal de alarmă foarte serios, care ar trebui să mobilizeze școala și familia, pentru a se implica în acestă luptă de readucere a cărții în sfera de interes a copiilor, a tinerilor. Titus Corlățean le-a sugerat copiilor prezenți în bibliotecă să citească „Cireșarii”, un renumit roman de aventură scris de Constantin Chiriță. O carte pe care a citit-o cu plăcere în copilăria sa, din care chiar și adolescenții din ziua de azi pot afla ce înseamnă prietenia adevărată, pot înțelege mai bine lumea, pot pătrunde în miezul unei aventuri adevărate.
Prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, a spus că investiția în educație reprezintă, de fapt, investiția în viitorul națiunii. Lectura, a mai precizat Claudia Gilia, este indispensabilă pentru crearea personalității oricărui tânăr din țara noastră. Lectura dezvoltă personalitatea și simțul de a percepe lumea într-o anumită manieră.
Urmărește Incomod Media și pe Google News
