Connect with us

ACTUALITATE

Copiii din Târgoviște au primit în dar o bibliotecă la fel ca cele din vestul Europei

Publicat

pe

„Ziua națională a lecturii” a fost sărbătorită la Târgoviște ca la carte, în ton cu semnificația deosebită a acestui moment cultural. A fost deschis noul sediu al Secției pentru Copii a Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu” din Târgoviște. Autoritățile locale și cele județene au demonstrat, aidoma poetului, că din lucruri urâte, inutile, din lut fără formă, se pot obține perle, bijuterii ale minții și sufletului.

Biblioteca pentru copii din microraionul III a apărut pe scheletul unei foste centrale termice de cartier, construită pe vremea regimului comunist și rămasă în ruină, fără un sens, într-un oraș complet schimbat de istorie, de civilizație.

Primăria Târgoviște a predat fostul punct termic Consiliului Județean, respectiv Bibliotecii, care au reușit să creeze în acel spațiu inert un epicentru al spiritualității, un perimetru al luminii și speranței pentru copiii iubitori de carte. Biblioteca a fost inaugurată în prezența ministrului Culturii – Lucian Romașcanu. Directorul Bibliotecii Județene – Agnes Erich, gazda acestui eveniment de suflet, i-a mai avut alături pe Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, prefectul județului – Claudia Gilia, subprefecții Ana-Maria Zamfir Dragotă și Corneliu Sălișteanu, pe senatorul Titus Corlățean, deputații Carmen Holban și Marian Țachianu, pe primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan și cei doi viceprimari – Monica Ilie și Cătălin Rădulescu.

Sala a fost animată, însuflețită, de zeci de copii, beneficiari ai acestei instituții.

Emoționată, Agnes Erich a spus că, în sfârșit, li se face dreptate celor mai mici cititori, prin deschiderea acestei biblioteci moderne. Faptul că acest așezământ al cărții este inaugurat de „Ziua națională a lecturii” – 15 februarie, când s-au născut figuri emblematice ale culturii și educației românești, făuritorii de școală Titu Maiorescu, Spiru Haret și V.A. Urechea, este cu atât mai important.

Ministrul Culturii – Lucian Romașcanu a rămas plăcut surprins când a văzut ce a putut răsări în locul unei centrale termice de cartier. O bibliotecă modernă, așa cum există în toată Europa civilizată. Ministrul a pledat celor de față pentru lectură, pentru dragostea de carte ca „singurele căi spre noi, spre sufletul nostru, spre alte dimensiuni”. Lucian Romașcanu consideră că trebuie întreprinse cât mai multe acțiuni în școli, în comunități, pentru a reaprinde dragostea de carte, pofta de lectură. Copiii, a spus ministrul Culturii, trebuie ispitiți să citească.

Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, a marșat pe ideea datoriei fiecăruia dintre noi, a părinților, bunicilor, cadrelor didactice și bibliotecarilor, de a-i aduce pe copii în aceste sanctuare ale cărții, locuri în care trecutul, prezentul și viitorul își dau mâna. Spații în care zburdă imaginația și prinde contur viitorul.

Primarul Cristian Daniel Stan a spus că trebuie să facem totul pentru a-i încuraja pe copii să citească. Lupta cărții cu mijloacele tehnice moderne este inegală – a mărturisit edilul municipiului Târgoviște. Este greu să te impui în fața telefonului mobil, în fața tabletei, în fața mediului virtual care a capacitat interesul general. Și totuși cartea, a precizat primarul, ar trebui să reprezinte principalul mijloc de informare. Cel care citește este o persoană educată, știe să comunice, știe să se descurce în societate.

Senatorul Titus Corlățean i-a felicitat pe reprezentanții administrației județene și locale pentru realizarea acestui proiect deosebit de important în peisajul educațional dâmbovițean într-o vreme în care rolul cărții a fost diminuat enorm de noile tehnici de comunicare, de petrecerea a timpului liber. Parlamentarul a vorbit despre un test pe care l-a făcut astăzi un prieten, profesor la liceu, care a constatat, cu tristețe, că elevii au pierdut, din păcate, contactul cu lectura, cu cartea. Acest lucru, a spus senatorul, reprezintă un semnal de alarmă foarte serios, care ar trebui să mobilizeze școala și familia, pentru a se implica în acestă luptă de readucere a cărții în sfera de interes a copiilor, a tinerilor. Titus Corlățean le-a sugerat copiilor prezenți în bibliotecă să citească „Cireșarii”, un renumit roman de aventură scris de Constantin Chiriță. O carte pe care a citit-o cu plăcere în copilăria sa, din care chiar și adolescenții din ziua de azi pot afla ce înseamnă prietenia adevărată, pot înțelege mai bine lumea, pot pătrunde în miezul unei aventuri adevărate.

Prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, a spus că investiția în educație reprezintă, de fapt, investiția în viitorul națiunii. Lectura, a mai precizat Claudia Gilia, este indispensabilă pentru crearea personalității oricărui tânăr din țara noastră. Lectura dezvoltă personalitatea și simțul de a percepe lumea într-o anumită manieră.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

10 posturi disponibile la Jandarmeria Teleorman

Publicat

pe

de

Jandarmeria Teleorman organizează concurs pentru ocuparea a 10 funcții de subofițer pază principal prin încadrare directă / rechemare în activitate.

Cererile de înscriere se depun în perioada 27.06.2022 – 08.07.2022.

Mai multe detalii legate de componența dosarului, tematica și bibliografia, puteți afla accesând următorul link:
http://www.jandarmeriateleorman.ro/1440-2/.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Târgoviște: 400 de înotători participă la Campionatul Național de Cadeți

Publicat

pe

Complexul Turistic de Natație Târgoviște găzduiește în aceste zile Campionatul Național de Cadeți, care reunește aproape 400 de înotători din toată țara. Este vorba despre o competiție care se organizează la Târgoviște de mai mulți ani. Un concurs în cadrul căruia sportivul momentului în România, campionul mondial David Popovici, a stabilit, în ultimii ani, multe recorduri naționale – după cum au punctat Camelia Potec – președinta Federației Române de Natație și primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan.

„Putem spune că o mică parte din ceea ce înseamnă pregătirea lui David Popovici se datorează și participării la competiția organizată în bazinul olimpic de înot de la Târgoviște. Încet-încet, având o bază care este bună, se naște și performanța. La Târgoviște, un oraș care, în urmă cu 10 ani, nu spunea foarte mult pe harta înotului românesc.

Mă bucur că la Târgoviște, în momentul în care în țară nu prea se vorbea de natație, aici se construia un bazin olimpic de înot. Am fost inspirați. Îi mulțumesc Cameliei Potec pentru faptul că, atunci când acest bazin avea nevoie de promovare, a venit alături de noi și a adus aici câteva competiții importante și am creat un parteneriat benefic pentru comunitatea locală și pentru performanța sportivă”, a declarat edilul Daniel Cristian Stan.

Președinta Federației Române de Natație, Camelia Potec, a spus că a găsit la Târgoviște condiții excelente pentru organizarea competițiilor la înot, dar și sprijin necondiționat din partea reprezentanților Primăriei, care nu au spus niciodată nu atunci când a propus un proiect.

„În momentul de față, înotul este pe buzele tuturor. David Popovici este deja unul dintre cei mai cunoscuți sportivi ai României și, da, toate lucrurile construite până acum au dus la rezultatele lui și ale natației românești. Este foarte important să organizăm competiții pentru acești copii, pentru că aici putem face selecția, putem găsi talentele pe care să le sprijinim în vederea participării la competițiile internaționale de obiectiv. David Popovici a reușit multe recorduri naționale în acest bazin de la Târgoviște. Fac această precizare pentru persoanele care întreabă de unde a ieșit David Popovici”, a precizat Camelia Potec.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT