Connect with us

Dâmboviţa

Titus Corlățean, senator: Este vital un set de măsuri pentru a diminua șocul facturilor la energie!

Publicat

pe

Problemele cauzate de explozia necontrolată a prețurilor la energia electrică și gazele naturale sunt întoarse pe toate părțile de politicienii, economiștii, analiștii și specialiștii în programe ai PSD. Compensările de ultimă oră reprezintă o frecție la un picior de lemn. Șocul este prea puțin îmblânzit, ținut în frâu o perioadă scurtă de timp, după care, dacă nu se vor găsi rapid soluții, va spulbera societatea românească, va aduce în sapă de lemn economia și va accentua pauperizarea populației. Spectrul sărăciei, al neputinței de a face față normalității va bântui multă vreme peste România, dacă nu se vor lua măsuri în consecință.

Acest tăvălug care a oprit parcă dezvoltarea României și naște convulsii existențiale a fost pornit de Guvernul Ludovic Orban și cei pe care îi avea atunci în echipă, respectiv actualul președinte al Senatului și al PNL – Florin Cîțu și de încă ministrul Energiei – Virgil Popescu. Au dat drumul liberalizării pieței la energie fără calcule, fără contramăsuri, mințind atunci că liberalizarea va echilibra piața, că prețurile la energia electrică și gazele naturale vor scădea. Nu s-a întâmplat nimic din toate acestea, iar acum, după cum prognozează unii specialiști în economie, România riscă să intre într-o criză fără de precedent.

Senatorul Titus Corlățean, președintele executiv al PSD Dâmbovița, consideră că, pentru partidul pe care îl reprezintă, pentru Parlamentul României și pentru coaliția aflată la guvernare, din care fac parte și social-democrații, combaterea exploziei prețurilor la energia electrică și gazele naturale ar trebui să fie prioritatea nr. 1. Dar din câte se pare, doar PSD se gândește, caută soluții, s-a implicat, solicitând, chiar în termeni duri, compensarea sau plafonarea prețurilor. Liberalii nu prea s-au sinchisit de aceste lucruri. Ba chiar, liderul PNL Florin Cîțu, după cum a observat senatorul Titus Corlățean, și-a numit aliatul de la guvernare a fi „partenerul de compromis”. Într-un cuvânt, a demonstrat că este interesat de replicile de politicianism ieftin, nicidecum de a se implica pentru salvarea națiunii de la colaps economic.

„Dacă a fost vorba de un compromis, PSD l-a făcut, ba chiar de o manieră consistentă, cu cei de la PNL. Partidul Social Democrat a intrat la guvernare pentru a face, pentru a produce, pentru a genera un alt fel de guvernare, de bună calitate, în interesul cetățenilor și al mediului economic, nu pentru altceva”, a precizat Titus Corlățean.

Liderul social-democrat a mai spus că partidul pe care îl reprezintă a avut în permanență ca preocupare situația cauzată de explozia prețurilor la energie. A căutat soluții și a impus luarea unor măsuri, chiar și temporare.

„O spun foarte clar. Asta în condițiile în care nu PSD este deținătorul portofoliului Energiei, cel care, potrivit fișei de atribuțiuni, a competențelor, a pârghiilor, are puterea și bugetul să acționeze din acest punct de vedere”, a precizat senatorul Corlățean.

A mai dezvăluit președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României că PSD a formulat propuneri în interiorul coaliției privitoare la coșmarul prețurilor la gaze și energie electrică, pe care au decis să le discute în acel cadru cu scopul vădit de a-l ajuta pe ministrul Virgil Popescu „să vină în sfârșit cu un set de măsuri care să susțină economia, consumatorii individuali, pentru că cetățenii sunt extrem de afectați în această perioadă. Fiecare dintre noi simțim pe propria piele ce a însemnat această explozie a prețurilor. PSD sprijină orice decizie care va duce la diminuarea poverilor facturilor”, a arătat președintele executiv al PSD Dâmbovița.

A amintit Titus Corlățean despre toate inițiativele social-democraților lansate încă de la începutul guvernării alături de liberali, între care reducerea TVA până la 5% cu scopul de a diminua șocul. Din păcate, ministrul Energiei, liberalul Virgil Popescu, nu a fost interesat de acest subiect.

„Indiferent că este vorba de reducerea TVA, de eliminarea certificatelor verzi, de plafonare, de compensare sau reglementare, vital este ca ministrul Energiei să vină cu un set de măsuri de urgență care să fie puse rapid în practică. Ceea ce până acum nu s-a întâmplat”, a spus senatorul social-democrat Titus Corlățean.

Parlamentarul PSD, care a îmbrățișat ideea guvernării alături de liberali dintr-o motivație patriotică de a nu lăsa țara să fie cuprinsă de o criză politică și economică fără de precedent, nu poate totuși trece cu vederea faptul că liberalizarea haotică a pieței energiei realizată de Guvernul liberal Ludovic Orban, din care a făcut parte și actualul ministru al Energiei – Virgil Popescu, a avut un rol esențial în declanșarea acestei crize.

„Noi și din opoziție am criticat acest lucru. L-am spus și când am venit la guvernare. Această explozie a prețurilor generează efecte foarte serioase la capitolul inflație și duce la creșteri de prețuri pe diferite segmente care fac nesustenabil din punct de vedere economic și social funcționarea motorului economic și suportabilitatea socială. Nu întâmplător cerem aceste măsuri urgente. Efectul liberalizării haotice contrazice fundamental evaluarea și afirmațiile primului ministru de la acel moment, același domn Cîțu care, undeva în iulie anul trecut, menționa faptul că urmează în cursul anului 2021 o creștere cu 10% a economiei și că liberalizarea pieței va duce la scăderi consistente de prețuri ale energiei, ceea ce s-a dovedit a fi total greșit ca evaluare”, a precizat Titus Corlățean.

Senatorul PSD de Dâmbovița consideră că Virgil Popescu care, de mai bine de doi ani se află la cârma Ministerul Energiei, este într-o culpă serioasă, neimplicându-se în revigorarea sistemului energetic românesc.

„Există la nivelul Uniunii Europene pentru România un fond de modernizare în valoare de 10 miliarde de lei. Nu spune nimeni ca acest fond să fie folosit exclusiv pentru infrastructura din energie sau pentru producție, dar spunem că aceasta este o prioritate și ar fi trebuit să fie folosiți acei bani europeni pentru a genera capacități noi de producție. Singurul lucru pe care trebuia să îl facă ministrul Energiei în ultimii doi ani era să facă niște ghiduri pentru a demara procedurile pentru investiții. Aceste ghiduri nici măcar la acest moment nu au fost elaborate. Sunt doi ani care au fost pierduți”, a constatat, trist, Titus Corlățean.

Și au mai fost și alte lucruri care au aprins fitilul bombei energiei care a explodat și al cărui suflu tinde să măture totul! România a exportat energie electrică la prețuri scăzute. Contractele încheiate acoperă inclusiv acest an, a spus senatorul social-democrat, iar acestea nu pot fi reziliate.

„Am nevoie de energie în interior și cu toate acestea, prin companiile statului, tu exporți în exterior la un preț mult mai scăzut. În anumite situații, energia se întoarce în țară la prețuri mult mai ridicate”, a mai adăugat senatorul PSD.

Titus Corlățean consideră că normal ar fi ca, atunci când un ministru nu este performant sau nu dorește să fie performant din varii motive, este atributul premierului și al partidului care l-a propus să facă o necesară schimbare.

„Nu dorim noi, de la PSD, să impunem ceva. Dar, când există un lucru care nu funcționează și care afectează grav și credibilitatea partidului care l-a propus și credibilitatea noastră, este absolut obligatoriu să clarificăm acest lucru în interiorul coaliției și cât mai rapid posibil”, a declarat Titus Corlățean.

Săptămâna trecută, PSD a depus la Parlament un proiect privind finalizarea unui număr de trei hidrocentrale, două dintre ele urmând a fi edificate pe Valea Jiului. O șansă de a restabili, pentru viitor, echilibrul energetic în România, puternic afectat de managementul dezastruos, la care s-au adăugat liberalizarea haotică a pieței de energie și jocul de prețuri de pe piața externă.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Anunț convocare ședință Consiliul Local Voinești în data de 29 iunie 2022

Publicat

pe

de

Se convoacă, în ședință ordinară, Consiliul Local Voinești, pe data de 29.06.2022, ora 16:00, la sediul acestuia, cu următoarea ordine de zi:

1. Proiect de hotărâre privind însușirea Raportului de activitate al beneficiarilor Legii 448/2006 modificată și completată din cadrul Primăriei Voinești pe semestrul 1 al anului 2022;
2. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificărilor taxei de habitat cu destinație specială de salubrizare pentru solicitările depuse la Primăria Voinești, conform anexelor emise de ADI “Management integrat al deșeurilor în județul Dâmbovița” pentru luna iulie 2022;
3. Informare privind intenția Telekom România Mobile Communications de a închiria o suprafață de 150 mp și cale de acces, în vederea construirii unui pilon metalic, destinat comunicațiilor electronice – islaz Muret;
4. Informare cu privire la stadiul depunerii proiectelor de investiții ale UAT Voinești prin Compania Națională de Investiții ”C.N.I.” SA, Programul Național de Investiții “Anghel Saligny” și GAL Valea Ialomiței.
5. Diverse

PRIMAR,
SANDU GABRIEL

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

Dâmboviţa

Președinte CJ Dâmbovița: Cu un simplu mulțumesc, primarul de la Găești putea intra în istorie

Publicat

pe

Șoseaua de centură a orașului Găești este cel mai important proiect al Consiliului Județean Dâmboviţa, care a primit finanțare, săptămâna aceasta, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Este vorba despre 80 de milioane de lei din costul total de 90 de milioane de lei. Diferența de cost va fi suportată de administrația județeană – a precizat președintele CJ Dâmbovița. Cu toate acestea, primarul orașului Găești, Grigore Gheorghe, și-a alocat meritele pentru această investiție – a mai spus Corneliu Ștefan, care a punctat de asemenea că edilul ar fi putut intra în istorie dacă ar fi scris pe Facebook un simplu mulțumesc. Atât.

„Când alții nu au fost în stare nici măcar să o deseneze, noi avem un program aprobat anul trecut de către Ministerul Transporturilor și astăzi avem deja și sursa de finanțare. Centura orașului Găești este un drum județean, este proiectul CJ Dâmbovița, este proiectul pe care noi, cei din administrația județeană, l-am gândit pentru județul Dâmbovița.

Domnul primar de la Găești nu are niciun merit în realizarea acestei centuri ocolitoare. Îmi pare rău că a ieșit să își asume munca noastră, a CJ Dâmbovița și a parlamentarilor PSD. Îi transmit că dacă scria pe Facebook un simplu mulțumesc intra în istoria orașului Găești și a județului Dâmbovița printr-un gest de noblețe. Dar, a luat copy-paste toată postarea mea și a scris-o pe contul personal.

Dl. primar, centura orașului Găești este un drum județean, este munca noastră, a conducerii CJ Dâmbovița și a parlamentarii PSD, care ne-am asumat în fața dâmbovițenilor acest proiect. Astăzi este un moment istoric. Avem un contract de finanțare și, în perioada următoare, vom scoate la licitație partea de proiectare și execuție. Pe 17 iulie, se vor depune oferte pentru studiul de fezabilitate”, a declarat Corneliu Ștefan în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul PSD Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT