Connect with us

POLITIC

Deputatul Radu Popa vine cu soluții punctuale pentru a depăși criza energetică

Publicat

pe

Deputatul Radu Popa îi dă lecții de implicare ministrului Energiei, Virgil Popescu, căruia, deși i s-a pus în vedere de către premierul Nicolae Ciucă și reprezentanții coaliției, să vină de urgență cu măsuri pentru a încerca astfel să diminueze șocul produs de explozia prețurilor la energie electrică și la gaze naturale, nu a scos până acum nici un soi de normă.

Social-democratul Radu Popa a fost în permanență racordat la realitatea din teren, la problematica sistemului energetic românesc. Atunci când a simțit la orizont pericolul, și se întâmpla cu multe luni înainte de amorsatul bombei de către guvernarea liberală, a atras atenția asupra necazurilor care or să apară dacă sistemul energetic românesc, dacă producția de gaze naturale și rezervele sunt diminuate sau nu sunt constituite.

Radu Popa a dat și soluții de contracarare a crizei, prin exploatarea resurselor de gaze din zăcămintele interne, capabile să ne scape de probleme. Din păcate, responsabilii de atunci, care sunt și acum în funcții, nu i-au dat ascultare. După liberalizarea pieței de energie, s-a produs declicul, cu un impact negativ asupra populației, dar și asupra economiei românești.

Deputatul PSD de Dâmbovița, după ce a zăbovit în discuții cu specialiștii din domeniul energiei, cu președinții asociațiilor profesionale, cu alți factori din acest sector, s-a pus pe treabă. Radu Popa a făcut o analiză clară a situației existente, a radiografiat piața, mecanismul care s-a pornit cu un ticăit alarmant pentru întreaga societate și a construit un punct de vedere, la care a alăturat și câteva posibile măsuri ce ar trebui luate pentru a fi reinstalată starea de normalitate, pentru a fi oprit coșmarul prețurilor.

Elementele care au condus la explozia prețurilor, a spus Radu Popa, sunt destul de multe. Pornesc de la creșterea valorii certificatelor verzi de la 5 euro la 93 de euro pe bucată. Această urcare a avut un impact negativ asupra costurilor de producție din domeniul extragerii de cărbune și gaze naturale.

„Principalul motiv, în opinia mea, care a condus la creșterea prețului la energie îl reprezintă organizarea piețelor și a producătorilor pe principiul monocombustibilului. Fiecare dintre producători are un cost anume și așa se formează în zonă produsul. C.E.Oltenia vinde, are un cost de producție și normal are un preț mai mare de vânzare. Hidroelectrica are un cost de producție mai mic, undeva la 83-85 de lei megawatul. Chiar dacă ar putea să vândă la un preț decent, se duce la prețul marginal și, automat, toată piața se formează așa. Pe de altă parte, trebuie să discutăm și despre faptul că în România a dispărut din sectorul energetic, undeva la 5.000 de megawați în ultimii 4 ani. Cauzele sunt multiple, în principal, aș vorbi despre liberalizarea pieței, care a însemnat pentru producători libertatea de a vinde la orice preț, indiferent de costurile de producție pe care le au. Și cred că de aici a pornit principala problemă de astăzi”, a precizat Radu Popa.

Deputatul PSD a structurat două pachete de măsuri pe care are de gând să le prezintă factorilor responsabili, ministrului Energiei și altor specialiști, care pot contribui la îmbunătățirea soluțiilor propuse de Radu Popa. Vorbim despre măsuri aplicabile pentru consumatorii casnici și un alt pachet pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM-uri).

„Trebuie să vă spun că măsurile pe termen scurt pe care eu le-am identificat sunt legate de plafoanele asumate prin Ordonanța 3 și Legea 259, unde semnalez disfuncționalități importante, cu efecte negative asupra sectoarelor de distribuție și furnizare de energie și acest lucru are, automat, un impact asupra consumatorul final, adică asupra cetățenilor și Imm-urilor.

Plafoanele asumate prin consumurile de energie prin Ordonanța 3 și Legea 259 au un impact serios pentru că, în opinia mea, am calculat în Ordonanța 3 două articole referitoare la tarifele de distribuție și rambursare către furnizori rezultate din diferența dintre prețul mediu de achiziție și plafonul stabilit prin scheme de compensare, care nu recunoaște cursul intern de funcționare al furnizorilor și, de aici, sunt anumite găuri foarte mari.

Pe de altă parte, nu înțeleg de ce sunt excluse din schema de compensare valoarea consumului propriu tehnologic al distribuitorilor de energie.Trebuie să spun că, în 2021, după calculele mele, pierderile sunt undeva la 800 milioane de lei, iar în 2022 pierderile sunt undeva la 2, 4 miliarde de lei, undeva la 200 milioane de lei pe lună, 40 milioane de euro pentru fiecare companie.

Mecanismul de monitorizare al consumului de energie la consumatorii finali este imposibil de implementat pentru că reglementările actuale și termenele asumate prin Ordonanța 3 nu au fost puse în concordanță cu capacitățile curente de colectare a datelor din piață, respectiv citirea contoarelor la clienții finali. În opinia mea, dacă aceste lucruri ar fi schimbate, ar fi îmbunătățite, pe termen scurt, facturile ar putea scădea.

Totodată, semnalez că există un risc real și iminent de intrare în incapacitate de plată a companiilor active în domeniul distribuției și furnizării de energie și asta va afecta fluxul de livrare de energie de la producător la transportator, la furnizor și, bineînțeles, la consumatorul final cara va avea cel mai mult de suferit”, a mai spus Radu Popa.

Social-democratul propune, ca măsură pe termen scurt, modificarea Ordonanței 3, prin includerea unui mecanism de compensare a consumului propriu tehnologic al companiilor active în domeniul distribuției, de recunoaștere a costurilor interne de funcționare în prețul final de furnizare.

„Ordonanța 3 conține o gravă eroare, care pune în pericol distribuitorii și furnizorii de energie. Cred că am putea introduce aici, în corpul ordonanței, o schemă de suport suplimentară garantată de stat și alte scheme de garantare, în vederea asigurării accesului la finanțare al companiilor, altfel riscăm să avem producții și să nu avem distribuție, să nu ajungă energia în case și în fabrici. Pe termen mediu, orice măsuri luăm, trebuie să avem în vedere regulamentul 934 al Comisiei Europene și Directiva Europeană 944 care vorbește despre eficiența economică”, a mai punctat Radu Popa.

Vicepreședintele PSD Dâmbovița a imaginat și conceput și o schemă suport pentru consumatorii noncasnici, pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii.

„Va veni factura de gaze la IMM-uri și, credeți-mă, va fi greu de suportat pentru o mare parte dintre aceste entități economice. Am putea să acoperim o parte din costurile cu energia din prețul final pentru IMM-uri, acolo unde nu depășește 20% să dăm credite pe maxim 3 ani și aceste credite să fie rambursate prin proiecte de eficiență energetică iar aceste proiecte să fie auditate de ANRE. În felul acesta, se întorc banii și se îmbunătățește și situația în România.

Avem nevoie de construcții realizate pe principiul eficienței economice, ne obligă Uniunea Europeană de mai multi ani să facem acest lucru, să intrăm și noi în rândul țărilor civilizate. Am spus, creditul se poate rambursa în maxim 3 ani. Cu datele contabile din activitate fiecărui IMM, se poate identifica cât a fost costul energiei din costul final al produsului.

Pentru consumatorii mari de energie, așa cum sunt ei recunoscuți prin lege, este nevoie de alte măsuri punctuale. Cam asta ar fi, pe scurt, măsurile pe care eu le-am scris. Sunt opiniile mele legate de situația din energie. Nu știu dacă am epuizat toate variantele. Sunt convins că specialiștii din energie au și alte variante, dar este necesar să fie strânși la o masă de către Ministerul Energiei și să înceapă discuțiile cât mai repede. Am mai spus-o și o repet, România are gaze în off-shore ca să acopere necesarul de consum.

Avem zăcăminte în Transilvania, în Dâmbovița, o pungă de gaze prin zona Titu, care ar putea să fie exploatată. Este nevoie doar să să se apuce de treabă până nu este prea târziu”, a conchis deputatul PSD Radu Popa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

POLITIC

Senatorul Titus Corlățean a discutat cu ambasadorul Ungariei despre reprezentarea minorității române

Publicat

pe

Președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României, Titus Corlățean, l-a primit la sediul Parlamentului pe ambasadorul Ungariei la București, Botond Zákonyi, cu care a avut o rundă de discuții legate de o serie ade probleme din spațiul Uniunii Europene.

„A fost o întâlnire interesantă și constructivă. Am discutat chestiuni bilaterale, despre Uniunea Europeană și NATO, despre Ucraina și UE, Suedia și NATO și despre… alegeri înțelepte. I-am spus ambasadorului că actuala procedură de monitorizare privind Ungaria stabilită acum un an de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei la Strasbourg include obligația, pentru autoritățile ungare, de a stabili mecanismul legislativ și instituțional de reprezentare reală a minorității române și a celorlalte minorități naționale în Parlamentul de la Budapesta. Și că, dacă această exigență nu se va realiza, monitorizarea Ungariei la Strasbourg nu va înceta. Cred că mesajul meu politic a fost corect preluat”, a spus senatorul PSD de Dâmbovița Titus Corlățean.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

POLITIC

Parlamentul României susține aderarea la UE a Republicii Moldova și Ucrainei

Publicat

pe

FOTO CU CARACTER ILUSTRATIV

La propunerea senatorului PSD de Dâmbovița Titus Corlățean, în calitate de președinte al Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului, avansată către Birourile Permanente ale celor două Camere, Parlamentul României a adoptat prin vot unanim Declarația de susținere politică a deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova, Ucraina și acordarea statutului de candidat Georgiei. De asemenea, se are în vedere și accelerarea procesului de integrare europeană în Balcanii de Vest.

„E un semnal politic clar pe care Legislativul României îl lansează către Bruxelles și statele membre, înainte de Consiliul European de săptămâna viitoare, care ar trebui să ia o decizie politică pe această temă”, a precizat senatorul Titus Corlățean.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite