AGRICULTURĂ
Planul strategic pentru dezvoltarea agriculturii răspunde nevoilor fermierilor

Deputatul PSD Marian Țachianu a constatat că, după o perioadă destul de lungă în care pe la Ministerul Agriculturii nu s-a făcut mare lucru și cam toată lumea a stat ascunsă la umbra pandemiei, lucrurile încep să se miște în direcția bună.
O spune nu doar din postura de parlamentar, membru al Comisiei pentru Administrație și Agricultură, ci mai ales om implicat în activitatea din domeniul agricol, cunoscător al problemelor cu care se confruntă această ramură importantă a economiei.
Consideră social-democratul Țachianu că ministrul de resort, Adrian Chesnoiu, a deblocat mecanismele de sprijinire a fermierilor români, absolut necesare în această perioadă în care criza energetică se prăvălește peste tot ceea ce înseamnă activitate economică.
„Ministrul Agriculturii a reușit performanța ca, într-un timp record și într-o deplină transparență și colaborare cu partenerii sociali, să finalizeze proiectul strategic fundamental pentru dezvoltarea agriculturii românești în perioada 2023-2027. Vor fi folosite pentru finanțarea acestui plan strategic 15, 8 miliarde de lei, după ce își va da acordul Comisia Europeană”, a precizat deputatul Marian Țachianu.
Acest proiect, adevărată bulă de oxigen pentru agricultura României, a spus demnitarul social-democrat că a fost preluat aproape de la zero de ministrul Adrian Chesnoiu.
„La preluarea mandatului, nu se făcuse nimic pe această temă. Nici un demers. Ministrul Agriculturii nu a ascuns la sertar acest proiect. Conținutul său este rezultatul consultărilor cu partenerii sociali și instituționali. Au fost cel puțin 12 grupuri și subgrupuri de consultări. Acest plan strategic răspunde nevoilor sistematice ale fermierilor, ale satului românesc. Rolul său nu este acela de a umfla conturile și buzunarele consultanților. Nu există sume aberante pentru consultanță în planul național strategic, așa cum s-a întâmplat în PNRR”, a mai spus deputatul Marian Țachianu.
Planul elaborat de ministrul Agriculturii, social-democratul Adrian Chesnoiu, în colaborare cu partenerii implicați, prevede sprijinirea gospodăriilor tradiționale alcătuite din suprafețe de până la 10 hectare. Tinerii fermieri, care dezvoltă proiecte, vor primi acum până la 70.000 de euro pentru materializarea unui proiect. Înainte, limita era de 50.000 euro. Din punctul de vedere al deputatului Țachianu, ar fi trebuit menținută cifra de 50.000 euro pentru un proiect, astfel fondurilor ar fi ajuns la mai mulți tineri care hotărăsc să dezvolte o activitate agricolă.
„Inițiativele care implică modernizarea și aduc plus valoare în industria alimentară vor fi susținute cu sume de până la 15 milioane de lei pe proiect. Câte 3 milioane de lei vor primi cei care modernizează unitățile existente. Va fi creat un instrument pentru protejarea și sprijinirea fermierilor afectați de pierderea producției. Vor fi realizate scheme de ajutor de stat pentru investițiile care au la bază reducerea poluării și valorifică energia verde. Se mai are în vedere dezvoltarea infrastructurii de drumuri comunale și agricole”, a mai declarat parlamentarul social democrat Marian Țachianu.
ACTUALITATE
Importul masiv de zahăr din Ucraina bagă în faliment fabricile românești

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, măcar la nivel de teorie, se zbate să îi sprijine pe fermieri. Că nu se poate, se înțelege, altele sunt acum resorturile lumii, interesele globale și alta – mentalitatea politicienilor. Nu poți să gândești la București ca la Paris sau Berlin.
Să mă explic. Florin Barbu, supărat și el pe faptul că invazia de produse agricole din Ucraina i-a cam îngenuncheat pe fermierii români, într-o discuție cu omologul său, i-a cerut să o lase mai ușor cu exporturile de zahăr în România, fiindcă nenorocește producătorul autohton. Zaharul adus din Ucraina este la un preț de dumping, fiindcă acolo statul, deși este prins și cu războiul, subvenționează producția, nu mai punem la socoteală faptul că materia primă și substanțele chimice sunt mai ieftine. În Ucraina nu se aplică regulile Uniunii Europene!
Și, ca o dovadă că ministrul ucrainean al Agriculturii l-a „ascultat” pe Florin Barbu al nostru, a fost dublată cantitatea de zahăr care a intrat în România.
Mihail Dumitru, directorul executiv al Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, a spus că se importă haotic zahăr din Ucraina la prețuri mici, ridicole față de costurile la care reușesc să producă fabricile. 600 de euro tona, față de cel puțin 800 de euro cât este în România. Asta cam duce spre faliment. Se închid în acest ritm și capacitățile de producție, iar agricultorii renunță la cultura de sfeclă.
Țările mai de la Occident, Germania, Olanda, Franța, au primit și ele ofertele de preț ale ucrainenilor, dar au refuzat. Chiar și Slovacia, Polonia și Ungaria au respins… ofertele dulci din Ucraina! Guvernele statelor respective au grijă de economia lor. Noi plesnim de bunătate!
ACTUALITATE
AFIR a publicat ghidurile de accesare a fondurilor europene pentru zootehnie și procesarea produselor agricole

Vești bune pentru fermierii români! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat, ieri – 4 decembrie 2023, ghidul solicitantului pentru DR 20 – Investiții în sectorul zootehnic și pentru DR 22 – Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole. Ambele programe sunt finanțate prin Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 – 2027. Urmează să fie lansate sesiunile de primire a cererilor de finanțare.
Fondurile europene nerambursabile acordate pentru sectorul zootehnic pot ajunge până la 2 milioane de euro per fermă, la un singur proiect. Ne-a precizat deputatul Marian Țachianu că, în cazul unor investiții care vizează doar achiziția de utilaje și echipamente agricole, valoarea maximă a sprijinului financiar este de 300.000 euro pentru un proiect.
„Ajutorul financiar este unul deosebit de important. Pot fi construite, extinse și modernizate adăposturile de animale. De asemenea, exploatațiile pot fi dotate cu utilaje, respectiv remorci și semiremorci pentru activitatea agricolă, precum și cu utilajele necesare asigurării bazei furajere”, ne-a precizat Marian Țachianu.
Pentru sectorul de procesare legume-fructe, se vor acorda fonduri de până la 10 milioane de euro pentru un proiect. Se are în vedere înființarea unităților de procesare ulei și nutrețuri combinate și industria de morărit.
Sesiunea de depunere a solicitărilor de finanțare se deschide după 15 zile calendaristice de la publicarea pe site-ul AFIR a Ghidului solicitantului și a fișei de evaluare generală a proiectului, respectiv în data de 19 decembrie 2023.
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Concursul pentru șefia IPJ Dâmbovița, câștigat de comisarul șef Adrian Antofie, a fost invalidat
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Tânără mamă din Târgoviște și-a pus capăt zilelor în ziua de Sfântul Nicolae
-
ACTUALITATEacum 2 zile
Târgoviște: S-a dus la ceruri profesorul de muzică Fidel Cătălin. Dumnezeu să-l odihnească!
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Doi morți într-un accident rutier pe DN 72A, în Gheboieni
-
ACTUALITATEacum o săptămână
„M-au lăsat să mor, atât au putut face ei pentru mine…”. O tânără medic, răpusă de indiferență și neprofesionalism
-
ADMINISTRAŢIEacum 4 zile
Primăria Pucioasa a obținut fonduri să modernizeze 69 de străzi. Vezi lista!
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Elev din Pucioasa a murit în condiții suspecte în excursia la Viena organizată de doi profesori
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Presa austriacă publică noi informații despre moartea băiatului de 12 ani din Pucioasa