Connect with us

POLITIC

Franța, la o cotitură politică…

Publicat

pe

Sursa foto: NDTV.com

Într-un text publicat pe pagina sa de Facebook după consumarea primului tur al alegerilor prezidențiale din Franța, deputatul PSD Ionuț Vulpescu face o analiză fină a situației în care se află, în momentul de față, politica din Franța. Problemele existente par a fi generate de anumite tare de comportament ale politicienilor, de lipsa unor programe coerente și de confuziile existente între stânga și dreapta, la care se mai adaugă criza de lideri. Extremismul se poate naște și menține pe un asemenea fundal incert.

„Emmanuel Macron, 28%, Marine le Pen, cu circa 24% din voturile exprimate. Nicio surpriză, până la urmă. Pare un succes pentru Macron, nu este cazul. Orice explicație ar încerca cei din tabăra lui Macron, de la intrarea tardivă în campanie până la slaba coeziune a partidului său, care a pierdut cu brio alegerile locale și regionale din ultimul an, realitatea e necruțătoare: eșecul social al celor 5 ani de mandat l-au marcat grav. Și, de ce să nu amintim despre asta: aroganța sa nu l-a ajutat în niciun fel.

Trebuie să privim dincolo de aceste rezultate, care pot fi, după turul II, un soi de undă de șoc pentru toată Europa. Președintele Macron a venit la Elysee pe fondul descompunerii politicului francez, descompunere care acum pare tot mai mult un fenomen artificial. Să ne amintim entuziasmul cu care a fost salutată victoria lui Hollande, în 2012. Și eșecul cincinatului său, eșec care l-a produs pe Macron, venit, dacă vă reamintiți, din PSF, ca fost ministru al lui Hollande. Orice descompunere ar trebui să fie urmată de o recompunere. Doar că, nici la stânga, nici la dreapta politicii franceze nu au existat lideri care să poată gestiona un asemenea proces de recompunere.

 

Partidele și-au pierdut abilitatea de a produce lideri, dar mai ales programe. Într-un fel, birocrația franceză e înlocuită, treptat, cu birocrația ”societății civile”, o ”tehnocrație fără culoare”, în afară de cea a banilor. Iar noua birocrație nici nu știe, nici nu poate conduce un stat atât de complex, cu cetățeni puternic legați de stat, nu pentru că așteaptă de la el ”pomană socială”, ci să furnizeze bunurile publice de care au nevoie, și pentru care plătesc taxe și impozite. E foarte simplu!

Ceea ce a reușit Macron, prin politicile sale, este să mute către extreme mulți votanți care votau centrist. Semn că și clasa de mijloc a suferit din cauza politicilor sale neo-liberale, vezi tentativele de privatizare a fondurilor publice de pensii. Se pare că acum apelul la ”barajul republican” împotriva contra-candidatei sale nu va găsi ecoul așteptat. Frica de ”extrema dreaptă”, de suveranism și alte etichete puse contracandidatei sale nu mai funcționează. ”Ce va zice Bruxellesul?!” este ultima grijă a francezilor!

Ce este remarcabil este cvasi dispariția stângii franceze. Scorul luat de primarul Parisului, Anne Hidalgo, spune totul! Nu mai are nevoie Franța de politici de stânga, sau stânga se ocupă cu orice altceva, numai cu agenda cetățenilor, nu?

Urmează turul II. Unde vor conta mult capacitatea de negociere a fiecărui candidat, dar și evenimente cu mare impact emoțional”, a scris deputatul Ionuț Vulpescu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dâmboviţa

Radu Popa, deputat: Succes istoric pentru Dâmbovița: 1,3 miliarde de lei, finanțare prin Programul „Anghel Saligny”

Publicat

pe

Județul Dâmbovița a depus pentru finanțare pe Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” 137 de proiecte, în valoare de aproximativ 1,3 miliarde de lei, și toate au fost aprobate! Urmează acum ca cele 82 de primării beneficiare și Consiliul Județean Dâmboviţa să organizeze licitațiile publice pentru desemnarea firmelor constructoare și apoi să înceapă lucrările propriu-zise. Se vor reabilita și moderniza drumuri și poduri (93 de proiecte) și vor fi executate rețele de apă și canalizare (40 de proiecte).

Având în vedere că pe programele de finanțare PNDL 1 și 2, care s-au implementat pe parcursul ultimilor 10 ani, județul Dâmbovița a accesat aproximativ 1,1 miliarde de lei, faptul că, într-o singură zi, săptămâna aceasta, i-au fost aprobate investiții de 1,3 miliarde de lei reprezintă fără doar și poate „un succes istoric” – după cum a punctat deputatul PSD Radu Popa. Parlamentarul a felicitat echipa de la CJ Dâmboviţa, condusă de președintele Corneliu Ștefan, și pe primarii din județ pentru că s-au implicat să aducă fonduri cu care să dezvolte comunitățile locale.

„Acesta este modul în care PSD le mulțumește dâmbovițenilor pentru votul pe care l-am primit acum 2 ani”, a mai spus deputatul Radu Popa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

Dâmboviţa

Președinte CJ Dâmbovița: Cu un simplu mulțumesc, primarul de la Găești putea intra în istorie

Publicat

pe

Șoseaua de centură a orașului Găești este cel mai important proiect al Consiliului Județean Dâmboviţa, care a primit finanțare, săptămâna aceasta, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Este vorba despre 80 de milioane de lei din costul total de 90 de milioane de lei. Diferența de cost va fi suportată de administrația județeană – a precizat președintele CJ Dâmbovița. Cu toate acestea, primarul orașului Găești, Grigore Gheorghe, și-a alocat meritele pentru această investiție – a mai spus Corneliu Ștefan, care a punctat de asemenea că edilul ar fi putut intra în istorie dacă ar fi scris pe Facebook un simplu mulțumesc. Atât.

„Când alții nu au fost în stare nici măcar să o deseneze, noi avem un program aprobat anul trecut de către Ministerul Transporturilor și astăzi avem deja și sursa de finanțare. Centura orașului Găești este un drum județean, este proiectul CJ Dâmbovița, este proiectul pe care noi, cei din administrația județeană, l-am gândit pentru județul Dâmbovița.

Domnul primar de la Găești nu are niciun merit în realizarea acestei centuri ocolitoare. Îmi pare rău că a ieșit să își asume munca noastră, a CJ Dâmbovița și a parlamentarilor PSD. Îi transmit că dacă scria pe Facebook un simplu mulțumesc intra în istoria orașului Găești și a județului Dâmbovița printr-un gest de noblețe. Dar, a luat copy-paste toată postarea mea și a scris-o pe contul personal.

Dl. primar, centura orașului Găești este un drum județean, este munca noastră, a conducerii CJ Dâmbovița și a parlamentarii PSD, care ne-am asumat în fața dâmbovițenilor acest proiect. Astăzi este un moment istoric. Avem un contract de finanțare și, în perioada următoare, vom scoate la licitație partea de proiectare și execuție. Pe 17 iulie, se vor depune oferte pentru studiul de fezabilitate”, a declarat Corneliu Ștefan în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul PSD Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT